Nieuwe unieke vogelbestemming: Kirgizië

Inleiding

Voor veel vogelaars is Kirgizië een nog onbekende bestemming en dat geldt ook voor ons! Maar wij willen hier graag verandering in brengen door naar dit fantastische bergachtige land een nieuwe vogelproefreis te ondernemen. Wij zijn daarom op zoek naar gegadigden die dit met ons willen verkennen. We hebben een betrouwbare lokale partner gevonden die een unieke reis heeft samengesteld waarbij we het noordelijke deel van het land zullen afrijden en erg veel verschillende en ruige biotopen zullen aandoen. Dat betekent veel op onverharde wegen rijden, vaak stoppen en struinen, mooie berghellingen aflopen en afzoeken, eenvoudige onderkomens op grote hoogte en veel vogels en andere wilde natuur. Wij vragen wel nadrukkelijk om een flexibele houding en de bereidheid om mee te evalueren tijdens en na afloop ervan.

Reisbeschrijving

Dag 1. Vlucht Amsterdam met overstap in Istanbul ….

Dag 2. …. en aankomst in Bishkek
Na een vermoedelijk vroege aankomst gaan we eerst rustig ontbijten en dan op zoek naar een aantal vijvers en meertjes in de buurt van de stad waar van alles kan opduiken aan watervogels. Diverse eenden, sternen, Vorkstaartplevier en kans op Dwergaalscholver en Zeearend. Ook komen hier gedurende de trektijd veel doortrekkers langs dus waar we aan het eind van de dag op uitkomen met onze lijst is ongewis maar dat het een leuke vogeldag belooft te worden is zeker.

Diner en overnachting in een hotel in Bishkek.

Dag 3. Regio Bishkek en Ala-Archa Nationaal Park
Vandaag staat het Ala- Archa Nationaal Park op het programma en daarvoor zullen we een mooie maar lange wandeling moeten ondernemen in een schitterende ruige omgeving en op hoogtes vanaf 2000 meter. Als doelsoorten staan op het uitgebreide menu: Eversmanns Roodstaart, Blauwkoproodstaart, Struikhaantje, Zwartkeelheggenmus, Groene Fitis, Humes Bladkoning, Azuurmees, Roze Roodmus, Witbuik- en Zwarte Waterspreeuw, Steenboszanger, Chinese Fluitlijster, Sparrenmees en Himalayazwartborstnachtegaal! Daarnaast goede kans op Ibissnavel, Himalayagier, Spiegeldikbek en Himalayaberghoen.

Diner en overnachting in een hotel in Bishkek.

Dag 4. Naar Kyzyl-Oi
In de ochtend rijden we naar het noorden om langs de grens met Kazachstan te zoeken naar vogel- en diersoorten van de steppes. Een van de eerste plekken om te bezoeken is een baltsplek van Kleine Trappen. Andere vogels die we er mogen verwachten zijn Shikra, Bruinkopgors, Zwarte Ibis, Kalanderleeuwerik, Oosterse Tortel, Rode Rotslijster terwijl er ook veel Scharrelaars en Bijeneters voorkomen. Later op de middag rijden we over de Too-Ashu (kamelen)pas waar we – als er voldoende tijd voor over is – nog op zoek gaan naar wat hogere bergsoorten. In de late namiddag komen we in het dorpje Kyzyl-Oi waar we in een eenvoudig pension onze intrek zullen nemen.

Dag 5. Regio Kyzyl-Oi en Suusamyr
We starten weer vroeg om op de hoogvlaktes van de rivier Suusamyr te gaan vogelen want hier komen leuke soorten voor in grote aantallen zoals Roodmussen, Roze Spreeuwen, Turkestaanse Klauwieren, Citroenkwikstaarten (de ondersoort met de zwarte nek), Sperwergrasmussen, Blauwborsten, Slangenarenden en nog veel meer. Ook is er kans op Grauwe en Steppenkiekendief. Interessant is ook de waarneming in de laatste paar jaar van een Zwartkeellijster waarvan het vermoeden bestaat dat die er ook broedt. Later op de dag rijden we een stuk naar het zuiden om een imposante klifwand te bezoeken omdat hier Aasgieren en Vale Gieren broeden. Met onderweg goede kans op Witkopgors, Witvleugelspecht, Indische WielewaalRotszwaluw en Dwergarend.

Diner en overnachting weer in het pension in Kyzyl-Oi.

Dag 6 en 7. Naar het meer Song Kul
Op dag 6 rijden we naar het meer Song Kul waar we 2 nachten in yurt tenten zullen overnachten en zodoende ook de traditionele Kyrgische cultuur van binnenuit zullen kunnen ervaren. Op weg daarnaartoe hopen we op Rode Bergvink en Steenortolaan en passeren we de grootste kolenmijn van het land hetgeen een erg indrukwekkende maar ook schrijnende gewaarwording zal zijn. Dit bergmeer ligt op 3000 meter hoogte en is zeker tijdens de vogeltrek een prachtplek voor allerlei soorten watervogels met altijd kans op zeldzaamheden. Van de steltlopers maken we kans op Grauwe Franjepoten, Terekruiters, diverse soorten Strandlopers en Goudplevieren ( 2 soorten) en verder vogels als Strandleeuwerik, Casarca, Mongoolse Plevier, Jufferkraanvogel, Barbarijse Valk en Kuifduiker. Ook veel soorten eenden, reigers enz. om ons 2 dagen prettig bezig te houden met uiteraard veel fotokansen.

Dag 8. Op weg naar meer Issyk Kul
In de ochtend verplaatsen we ons naar het zuidwesten naar een ander groot meer: Issyk Kul en natuurlijk stoppen we onderweg meermaals om te zoeken naar Himalayagier, Zwartbuikzandhoen en Ibissnavel in de uitgestrekte stenige vlaktes van de Turasu vallei.

Diner en overnachting in een pension.

Dag 9. Regio Issyk Kul
Vroeg in de ochtend gaan we naar een kleine oase in de woestijn in de hoop op drinkende Steppehoenders en andere lokale broedvogels als Weidegors, Mongoolse Woestijnvink en Alpenkraai. Ook de Chukar zal vast en zeker lukken en hopelijk ook wat zoogdieren en reptielen. De rest van de dag zoeken we enkele canyons en meertjes in de omgeving af. Behalve Steenortolaan maken we goede kans op Mongoolse Kortteenleeuwerik en Bleke Oeverzwaluw.

Diner en overnachting weer in hetzelfde pension.

Dag 10. Reis naar Karakol
Vandaag verplaatsen we ons naar de stad Karakol en met geluk en goed zoeken vinden we onderweg de Baardpatrijs, altijd een lastige soort. We maken enkele uitstapjes naar hoger gelegen gebieden omdat er hier weer andere fraaie vogels te vinden zijn waar we vandaag en morgen ons best voor willen doen, waaronder Blauwkoproodstaart, Struikhaantje en onze eerste poging voor de echt hoge bergsoorten als Hodgons en Brandts Bergvink, Steenarend, Sneeuwvink en Witkruinroodstaart.

Diner en overnachting in een hotel in Karakol.

Dag 11. Regio Karakol
Tweede dag in de wilde natuur in de regio van deze stad. Een belangrijke plek om te bezoeken zijn een paar bergweides voor Kwartelkoning en Siberische Sprinkhaanzanger die in tegenstelling tot zijn soortgenoot die bij ons voorkomt gemakkelijker te zien is. Ook bezoeken we enkele valleien van Tyup en Jyrgalan die uitkomen in het meer Issyk Kul waar we goede kans hebben op allerlei soorten watervogels en bewoners van de lage struikachtige biotopen.

Diner en tweede overnachting in het hotel in Karakol.

Dag 12. Via de Chong Ashuu pas naar Enylchek
Ook vandaag zullen we weer veel prachtige en hoge bergen zien terwijl we eerst de Chong Ashuu pas (3.820 m.) nemen en daar op zoek gaan naar de Himalayaberghoen en andere bergsoorten die we nog gemist hebben tot op heden. Hieronder vallen ook Lammergier, Bruine en Himalayaheggenmus, Witkruinroodstaart, Struikhaantje (blijft een erg lastige soort om goed te zien te krijgen), Spiegeldikbek, Notenkraker, diverse Bergvinken, Roodvoorhoofdkanarie, enz. Ook een goede plek voor de Songarmees en voor de Klipduif en Bergroodmus.

Diner en overnachting in een pension in Enylchek.

Dag 13. Hooggebergte van Enylchek
Er zijn 2 redenen om naar deze uithoek te komen: de Grote Roodmus (van de bijzondere fraai gevlekte ondersoort) en de Rotsgors. Dit zullen onze voornaamste doelsoorten van de dag worden en daarvoor moeten we in de extreem afgelegen gebieden rondstruinen en hopelijk vinden we onderweg ook nog andere leuke vogels met kans op Steenarend, Klipduif, Bergroodmus, Bruine Heggenmus en er is ook goede kans op zoogdieren als Vos, Haas, Ibex, Berggeit, en met heel veel geluk zelfs het Sneeuwluipaard. Als er belangstelling voor is kunnen we ook nog een nestplek voor Kraanvogel en Wilde Zwaan bezoeken.

Diner en overnachting weer in het pension in Enylchek.

Dag 14. Naar Oruktu via de pas van Jyrgalan
We zijn vandaag weer onderweg terug en gaan over een andere pas terwijl we regelmatig zullen stoppen en zoeken naar soorten die we mogelijkerwijs nog gemist hebben waaronder Goudlijster en Drieteenspecht, terwijl we ook hopen op het vinden van Korhoen (ssp mongolicus). Een paar van de voornaamste vogeldoelen voor vandaag zijn het vinden van een kolonie Bleke Oeverzwaluwen. Onderweg zullen we vast en zeker Witkruinroodstaart tegenkomen.

Overnachting in kleine slaapcabines aan het meer van Issyl Kul bij Oruktu met als pluspunt hete bronnen!

Dag 15. Terugreis naar Bishkek
Ook dit wordt een reisdag maar wel een met een paar interessante stopplekken, onder meer bij de moerassen van Balykchy waar we naar watervogels zullen zoeken, maar ook voor de Bosgors. Ook gaan we vast en zeker, maar wellicht hebben we die intussen al elders gezien, Langstaartklauwier en Kleine Klapekster vinden (en fotograferen).

Afscheidsdiner in een gezellig restaurant en laatste nacht in een hotel vlakbij het vliegveld.

Dag 16. Terugreis naar Nederland
Op deze laatste dag wordt u door ons tijdig naar het vliegveld gebracht in om uw vlucht terug te nemen naar Amsterdam. 

p.s. De foto’s zijn van Karen Wykurz

Praktische informatie

Reisduur:16 dagen
Reissom€ 2.900,- p.p. bij 6 en 7 deelnemers
€ 2.650,- p.p. bij 8 en 9 deelnemers
Aantal deelnemers:Min. 6, max. 9.
Accommodaties:Eenvoudige hotels, privé-pensions op twee- of driepersoonskamers en slaapcabines. Op enkele nachten in een yurt-tent (Op een aantal locaties is binnen geen toilet of douche en de yurt-tenten zijn ook eenvoudig). Toeslag eenpersoonskamer 150 euro (indien beschikbaar – maar niet overal! - en pas na afloop te verrekenen)
Vervoer:Goede bussen met ervaren chauffeurs.
Begeleiding:Nederlandse vogelgids en lokale vogelgidsen.
Inclusief:Ontbijt, lunch (meestal in de vorm van picknicklunch), diner.
Voldoende mineraalwater.
Exclusief:Internationaal retour vliegticket Amsterdam – Bishkek met overstap en toeslagen.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden
(hoewel niet overal voorradig). Het is gebruikelijk de chauffeurs en gidsen een fooi
te geven.
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In de lagere
gebieden temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius. Kleine kans op regenbuien.
Zwaarte reis:Over het algemeen korte lichte wandelingen maar ook enkele langere en steviger bergtochten, maar geen speciale conditie vereist.
Vertrekdata:Dinsdag 30 mei 2023
Terugkomst:Woensdag 14 juni 2023

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Vlucht Amsterdam met overstap in Istanbul ….
Dag 2…. en aankomst in Bishkek
Dag 3Regio Bishkek en Ala-Archa Nationaal Park.
Dag 4Naar Kyzyl-Oi.
Dag 5Regio Kyzyl-Oi en Suusamyr.
Dag 6Naar het meer Song Kul.
Dag 7Naar het meer Song Kul.
Dag 8Op weg naar meer Issyk Kul.
Dag 9Regio Issyk Kul.
Dag 10Reis naar Karakol.
Dag 11Regio Karakol.
Dag 12Chong Ashuu pas naar Enylchek.
Dag 13Hooggebergte van Enylchek.
Dag 14Naar Oruktu via de pas van Jyrgalan.
Dag 15Terugreis naar Bishkek.
Dag 16Terugvlucht naar Nederland