Nieuwe unieke vogelreis Kirgizië met een vleugje cultuur

Inleiding

Voor veel vogelaars is Kirgizië een nog onbekende bestemming maar wij willen hier graag verandering in brengen door naar dit fantastische bergachtige land een nieuwe vogelreis te ondernemen. Ga met ons mee op dit prachtige avontuur, waar wij in 2023 voor het eerst zelf kwamen en diep van onder de indruk zijn geraakt. We hebben een betrouwbare lokale partner die in goed overleg een nieuwe unieke reis heeft samengesteld, mede n.a.v. onze ervaringen dit jaar. In Kirgizië zullen we eerst een stuk in het zuidelijke deel verkennen ( waar nog maar zelden vogelaars zijn geweest) en daarna via de hoogvlakte in het midden het noordelijke deel van het land verkennen. Onderweg zullen we erg veel verschillende en ruige biotopen aandoen. Dat betekent veel op onverharde wegen rijden, vaak stoppen en struinen, mooie berghellingen aflopen en afzoeken, eenvoudige onderkomens op grote hoogtes en veel vogels en andere wilde natuur. Wij vragen wel nadrukkelijk om een flexibele houding en de bereidheid om mee te evalueren tijdens en na afloop ervan. Er zitten 3 steviger wandelingen op hoogtes boven 1.500 meter bij, 2 nachten in een comfortabele yurt en 1 nacht in een yurtkamp op 3000 meter. Op deze hoogtes is er een kans op het krijgen van hoogteziekte, als u daar gevoelig voor bent laat het ons bijtijds weten. 

 

Reisbeschrijving

Dag 1. Vlucht Amsterdam met overstap in Istanbul ….

Dag 2. …. en aankomst in Osh (tussen 04:50 en 05:50 uur aankomst) en reis naar Kyzyl-Kiya.

Op het overzichtelijke vliegveld van Osh worden we opgewacht door onze lokale gids en de 2 Russische en zeer betrouwbare chauffeurs. We nemen eerst een klein ontbijt en koffie en laden onze spullen in waarna we de stad verlaten en op pad gaan naar het westen. Onze eerste stop is in een schitterende canyon waar we op zoek gaan naar de Waterroodstaart en de Zwarte Waterspreeuw. Daarna rijden we omhoog door de canyon naar een pas op ruim 2000 meter om te zoeken naar Blyths Roodmus en andere interessante bergvogels waaronder Lammergier, Chinese Fluitlijster, Alpengierzwaluw, Roodvoorhoofdkanarie en Steenarend. Ons doel is om aan het eind van de middag de stad Kyzyl-Kiya te bereiken waar we in een goed hotel kunnen herstellen van de nachtvlucht en onze eerste dag met vele mooie indrukken.

Dag 3. Regio Kyzyl-Kiya.

Vanochtend rijden we naar de meest westelijke punt van onze reis waar een “geheim” bos afgelegen ligt in een soort niemandsland. Dit bos herbergt erg veel vogels waaronder Stewarts Gors, Spiegeldikbek en Indiase Wielewaal. Hoewel we het niet kunnen beloven is hier in 2023 ook een Indiase Paradijsmonarch gezien dus wie weet…. Op de weg terug zullen we stoppen en vogelen in een aanplant van Saxaulbomen waar we mikken op Vale Woestijnvink voordat we een andere kloof zullen binnengaan. Hier hopen we op Grote Rotsklever, Picatatapuit, Perzische Roodborst, Blauwe Rotslijster, Chukar en Oostelijke Orpheusgrasmus. Ook de Humes Braamsluiper zal zich wel laten horen. Daarna rijden we terug naar Kyzyl-Kiya waar we weer zullen dineren en overnachten.

Dag 4. Tocht naar Arslanbob.

We verlaten Kyzyl-Kiya bijtijds voor de lange tocht naar het oosten. Op onze route hebben we nog een spectaculaire kloof om uit te kammen voor het geval we de Perzische Roodborst de vorige dag gemist hebben. Maar ook zullen we hier veel gieren tegenkomen vooral Vale Gieren en Aasgieren, maar ook Chinese Fluitlijsters, Indische Mussen, Bijeneters, Roodstuitzwaluwen, Rotszwaluwen en Langstaartklauwieren. Hierna is het een lange rit met wat potentieel interessante stops voor roofvogels voordat we onze eindbestemming bereiken; het etnische Oezbeekse bergdorpje Arslanbob. Dit is ook de meest traditionele en behoudende gedeelte van het land en biedt ons een unieke kans om de lokale cultuur te ontdekken, net als het heerlijke eten en de grote mate van gastvrijheid. Afhankelijk van hoe laat we er aankomen zullen we al een eerste excursie in het bos gaan doen, een bos dat ook uniek is in zijn soort omdat het het grootste authentieke walnotenbos ter wereld is. Behalve de bijzondere geelbuikige ondersoort van de Azuurmees (ssp. flavipectus) gaan we hier vooral ook op zoek naar de Himalayaboomkruiper en daarnaast maken we goede kans op de Appelvink (ssp. humii). Diner en overnachting in een goed verzorgd pension.

Dag 5. Regio Arslanbob.

We gebruiken Arslanbob en ons pension als uitvalsbasis vandaag en zullen niet zoveel rijden. Eventueel kunnen deelnemers er ook voor kiezen een deel van de dag op eigen gelegenheid door te brengen. Vogeltechnisch is er 1 doelsoort vandaag en dat is de Kleine Vorkstaart die zich op een erg spectaculaire plek onder in een kloof ophoudt (geen belofte om ‘m te zien, maar het gebied wordt ook door de Rotskruiper bezocht…). We starten onze ochtendexcursie met het zoeken naar de Kleine Vorkstaart en gaan daarna naar een hoger gelegen bergweide (op ca 2000 meter hoogte) die ons een eerste kans geeft op het vinden van de soorten die voorkomen in deze hoogtes. Hieronder vallen Blauwkoproodstaart, Grijze Gors, Steenboszanger, Alpenkraai en Himalayagier. Na de lunch spenderen we het heetste deel van de dag in de uitgestrekte loofbossen om te zoeken naar de Himalayaboomkruiper, Appelvink, Witvleugelspecht, Turkestaanse Koolmees, Azuurmees en Sparrenmees. Met erg veel geluk vinden we een Bosuil waarvan er hier een speciale ondersoort voorkomt: ssp harmsi. Diner en overnachting weer in het pension.

Dag 6. Tocht naar Kazarman.

Het doel van vandaag is om de Kaldamo pas (2.992 m.) te passeren en daarmee de Ferghana vallei achter ons te laten om vervolgens het meer centrale deel van Kirgizie binnen te komen. Behalve een snelle check bij een nest van een Aasgier zullen we het betere vogelen starten in het Kara-Alma bos voor het zoeken naar soorten die zich in deze walnotenbossen ophouden. Vooral de zeldzame ondersoort van de Holenduif (ssp. tianshanica) staat op onze wensenlijst voor vandaag. Op de pas zelf kijken we uit naar Grijze Gors en Sneeuwvink en andere hogere bergsoorten. Tegen het eind van de middag als we onze eindbestemming bereiken gaan we nog op excursie in een oeverbos langs de rivier. Vogels die we hier kunnen verwachten zijn Witkruinbuidelmees, Veldrietzanger, Blauwborst, Roodmus en nog veel meer. Hierna nemen we onze intrek voor 1 nacht in een leuk pension.

  • Er wordt al enige jaren aan een tunnel gewerkt tussen Jalal-Abad en Kazarman maar het werk is al meerder malen stilgelegd. Mocht de tunnel echter wel klaar zijn voordat wij er komen dan scheelt het ons veel tijd die we meer relaxed kunnen doorbrengen aan het begin en eind van de dag.

Dag 7. Tocht naar het meer Song-Kul.

Vandaag gaan we ontsnappen aan de hitte omdat we op weg gaan naar het hoog gelegen bergmeer Song-Kul (3.016 m.). We kunnen gebruik maken van een erg nieuwe weg die vele tientallen kilometers langs een steile klifwand voert en waar 5 soorten gieren broeden: Vale Gier, Himalayagier, Monniksgier, Lammergier en Aasgier; de laatste is het schaarst en lastiger te zien. Het gebied waar we doorheen rijden is ook goed voor Rotsmus en Stewarts Gors mochten we die tot dusver gemist hebben. Hierna gaan we weer omhoog om de Kara-Keche pas (3.384 m.) te nemen waar zich een massieve kolenmijn bevindt. Natuurlijk komen hier ook leuke vogels voor zoals de Klipduif en het Struikhaantje (allebei wel lastige soorten om goed te zien te krijgen). Om ons yurtkamp te bereiken moeten we eerst langs de zuidelijke oever van het meer rijden waar zich een kleine populatie van de Woestijnplevier bevindt. Op en langs het meer broeden erg veel Futen en Geoorde Futen  en met wat geluk vinden we ook de Kuifduiker die er schaars is. De overnachting is in een yurtkamp vlak naast het meer en dat wordt beslist de meest rustieke accommodatie van de hele reis maar de omgeving, de stilte en de sterrenhemel maken veel goed!

Dag 8. Tocht naar het meer Issyk-Kul.

Het yurtkamp ligt vlak naast een grote lagune waarin zich honderden watervogels ophouden waaronder Zwarte Ooievaars. Ook broedt de zeldzame ondersoort van de Slechtvalk in de buurt (ssp. pelegrinoides). We zullen deze dag met een vroege vogelexcursie starten. Daarna kunnen we eventueel nog een keer naar de zuidrand rijden om de Woestijnplevieren te zoeken indien we die gisteren gemist hadden. Daarna rijden we oostwaarts en laten het meer Song-Kul achter ons en gaan via de Kalmak-Ashuu pas (3.447 m.). Op weg naar de top komen we onze eerste Jaks tegen en uiteraard diverse vogels van de hoge bergen zoals Waterpieper en Sneeuwvink. Als we geluk hebben horen we het Himalayaberghoen, hoewel die helaas in deze streek erg bejaagd wordt. Ook krijgen we hier onze eerste kans op 3 soorten Heggenmussen: Himalayaheggenmus, Bruine Heggenmus en Alpenheggenmus. Hierna rijden we naar Kochkor en komen in lager gelegen drogere biotopen terwijl we uitkijken voor Zwartbuikzandhoen. Als we er tijd voor hebben brengen we een bezoek aan een drinkplaats die gebruikt wordt door o.a. Steenortolaan en Mongoolse Woestijnvink. Tenslotte rijden we naar ons yurtkamp op de oever van het uitgestrekte meer Issyk-Kul en het laatste deel van onze tocht gaat door een drooggevallen canyon en is bijzonder fraai en fotogeniek. Het yurtkamp dat we 2 nachten zullen gebruiken is een luxere dan die van de vorige nacht met goede toiletten en douches en bijzonder goed verzorgd eten maar ook hier gelden wel strikte regels!

Dag 9. Regio Issyk-Kul.

Voor het ontbijt kan er op eigen gelegenheid wat lekker gestruind worden of een duik in het meer genomen. Ook is vandaag de mogelijkheid om bij het yurtkamp te blijven in plaats mee op excursie. Overigens is ook deze locatie verstoken van enig digitaal bereik zoals er wel meer afgelegen plekken zijn in het land. Na het ontbijt gaan we op ons gemak weer terug door de droge canyon waarbij we tijd zullen nemen om de kolonies Oeverzwaluwen te bekijken waarin ook de Bleke Oeverzwaluw voorkomt. Daarnaast maken we goede kans op de Chukar, Syke’s Spotvogel, Oostelijke Zwarte Roodstaart, Steenortolaan, Kuifleeuwerik, Strandleeuwerik en nog meer. Hierna rijden we naar een vallei voor een leuke wandeling die ons zowel de Zwarte Waterspreeuw als de Witbuikwaterspreeuw moeten opleveren en zeker ook de beroemde Ibissnavel. Deze streek zou ook een van de laatste bolwerken zijn van de zwaar door stropers onder druk staande Sakervalk dus de kans om er 1 te zien is klein. Via een aantal bergmoerasjes rijden we in de loop van de middag terug naar ons yurtkamp waar we weer aan een zeer goed verzorgd diner zullen aanschuiven en als het een onbewolkte nacht is kunnen genieten van de immense sterrenhemel.

Dag 10. Tocht naar Karakol via Arabel vallei.

Het wordt een erg vroege start ( we nemen nu niet alleen onze picknick lunch mee zoals gewoonlijk maar ook ons ontbijt!) omdat we omhoog gaan naar het hoogste punt van onze reis, de Barshoon-kloof (net geen 4.000 m.). Hier ligt het Arabel-plateau en dit geeft ons goede kansen op hooggebergtebewoners waaronder Himalaya- en Bruine Heggenmus, Klipduif, Hodgons en Brandts Bergvink, Witkruin- en Eversmanns Roodstaart, Steenarend en, in hooggelegen wetlands, migrerende steltlopers zoals de Temminck's Strandloper. Met wat geluk vinden we Himalayaberghoen. Om deze soorten te vinden is wel een wandeling van een paar uur nodig en omdat we ons op grote hoogte bevinden zullen we dat rustig aandoen. We gebruiken het grootste deel van de dag op dit plateau en rijden aan het eind van de middag naar ons goed verzorgde hotel in Karakol waar we 3 nachten zullen zijn.

Dag 11. Jeti-Ogyz vallei en terug naar Karakol.

Vandaag is het doel om de vogels van de middelhoge gebergten te vinden die we nog gemist hebben en om er een rustige dag van te maken terwijl we genieten van de schitterende uitzichten op de met sneeuw bedekte toppen rondom. We rijden naar de Jeti-Ogyz vallei en zullen maar weinig rijden en meer tijd nemen om te wandelen en te struinen waarbij we ca 3 km zullen afleggen zonder serieus hoogteverschil. Vogels die we hier hopen te vinden zijn Roze Roodmus, Struikhaantje, Smelleken (ssp. lymani), Steenboszanger, Eversmanns Roodstaart, Notenkraker, Roodvoorhoofdkanarie, Humes Bladkoning, Grauwe Fitis, Himalayazwartborstnachtegaal, en nog wel meer moois. Aan het eind van de middag rijden we terug naar Karakol en gaan in een sjiek restaurant uit eten.

Dag 12. Uitstapje naar het oosten van het land en terug naar Karakol.

Na het ontbijt is het weer tijd om in de busjes te stappen om de oostelijke hoek van het land te verkennen. Onze eerste stop zal in een beboste vallei zijn om te zoeken naar Bosgors en Songarmees. In het onwaarschijnlijke geval dat we nog geen Ibissnavel gezien zouden hebben zullen we die hier zeker vinden. Daarna gaat het over een lagere pas naar open moerasachtige bergweides van de Tyrupvallei in de hoop op het vinden van Grote Pieper, Siberische Sprinkhaanzanger, Veldrietzanger, Kwartelkoning en nog zo wat leuke soorten. Met wat geluk zien we er een Jufferkraanvogel of een ‘gewone’ Kraanvogel in de San-Tash regio. (een grappige anekdote over de enorme stapel stenen die daar ligt vertelt dat het de restanten zijn van de campagne van Tamerlane die China probeerde te veroveren; hij vroeg elk van zijn soldaten om een rotsblok op te pikken en route en daar neer te leggen bij terugkomst zodat hij kon zien wat voor verliezen hij geleden had. Aan de grootte van de stapel te zien moet het een groot verlies zijn geweest!) Na het bezoek aan die valleien gaan we terug naar Karakol voor onze laatste overnachting. Overigens biedt Karakol diverse interessante cultuur historische fenomenen waaronder een fascinerende dierenmarkt waar de in de bergen levende families hun paarden, schapen en ander vee komen verkopen. Wellicht kunnen we daar iets van meepikken en er is ook een rijke architectuur die dateert uit de tijd van de Russische overheersing, vooral de geheel uit hout opgebouwde orthodoxe kerk is de moeite van een bezoek waard evenals de unieke Dungan moskee, gebouwd door Chinese moslims die hier in de 19e eeuw naartoe immigreerden.

Dag 13. Lange tocht naar Bishkek.

Een lange reisdag naar  de hoofdstad Bishkek voert ons noordelijk langs het meer Issyk-Kul. Langs het meer zullen we de oevers afzoeken voor de daar broedende Strandplevieren, Middelste Zaagbekken en andere watervogels zoals Citroenkwikstaart en soorten die bij ons gewoon maar hier zeldzaam zijn. Ook de Zeearend komt hier voor en er zijn mogelijk nog steltlopers op doortrek zoals Terekruiters. De tocht naar de hoofdstad duurt ca 6 uur en uiteraard zullen we enkele pauzes inlassen – onderweg weer kans op Roze Spreeuwen, Palmtortels, Turkestaanse Klauwieren en Kleine Klapekster - hopelijk is er ook tijd om de petrogliefen van Cholpon-Ata te bezoeken. In Bishkek gaan we lekker uit eten en we zullen 3 nachten in een comfortabel hotel verblijven.

Dag 14. Landbouwgebieden ten noorden van Bishkek.

Om onze tour af te ronden zullen we vandaag de beste agrarische steppe landschappen van Kirgizië bezoeken; een erg afwisselend en extensief beheerd gebied met meanderende rivieren, visvijvers, allerlei soorten graangewassen en landweggetjes. In feite kun je hier van alles tegenkomen op vogelgebied. In ieder geval mogen we verwachten Indische Karekiet, diverse soorten sterns en eenden waaronder Witoogeenden, steltlopers, kans op Dwergaalscholvers, Woudaapjes, Draaihals, Shikra en soms broeden er ook Vorkstaartplevieren maar dat is afhankelijk van de waterstand. Wat wel te verwachten is is een paartje Zeearenden die er in 2023 voor de eerste keer met succes broedden. Ook zullen we naar de grens met Kazachstan rijden en op zoek gaan naar Bruinkopgors, Zwarte Ibis, Kalanderleeuwerik, Oosterse Tortel, Rode Rotslijster en overal Scharrelaars en Bijeneters. Tegen de avond zullen we gaan luisteren en hopelijk ook kijken naar baltsende Kleine Trappen die niet voor 17 uur daarmee beginnen, hetgeen betekent dat we later dan gewoonlijk terugkeren naar ons hotel.

Dag 15. Ala-Archa Nationaal Park.

Vandaag staat het Ala- Archa Nationaal Park op het programma en daarvoor zullen we een mooie maar lange wandeling moeten ondernemen in een schitterende ruige omgeving en op hoogtes vanaf 2000 meter. (voor degenen die liever niet zo lang wandelen zijn er goede alternatieven dichter bij het vertrekpunt) Als doelsoorten staan op het uitgebreide menu: Eversmanns Roodstaart, Blauwkoproodstaart, Struikhaantje, Zwartkeelheggenmus, Groene Fitis, Humes Bladkoning, Azuurmees, Roze Roodmus, Witbuik- en Zwarte Waterspreeuw, Steenboszanger, Chinese Fluitlijster, Sparrenmees en Himalayazwartborstnachtegaal! Daarnaast goede kans op Ibissnavel, Himalayagier, Spiegeldikbek en Himalayaberghoen. Op de terugweg is er wellicht nog gelegenheid om een stop te maken in een vallei om de Witkopbuidelmees te vinden en met wat geluk Rotskruiper. Daarnaast is er nog de optie om in het Nationaal Park te wachten tot de schemering om zodoende de Oehoes hun roestplek te zien verlaten. Diner en laatste overnachting in het hotel in Bishkek.

 

Dag 16. Terugreis naar Nederland
Op deze laatste dag wordt u door ons tijdig naar het vliegveld gebracht in om uw vlucht terug te nemen naar Amsterdam.

binary commen

 

p.s. De foto’s zijn van Karen Wykurz

Praktische informatie

Reisduur:16 dagen
Reissom€ 3.750,- p.p. bij 7 deelnemers
€ 3.450,- p.p. bij 8 en 9 deelnemers
Let op: Vaste klanten krijgen hier nog 8% korting op
Aantal deelnemers:Min. 7, max. 9.
Accommodaties:Goede hotels, soms eenvoudige privé-pensions op twee- of driepersoonskamers. Op 3 nachten in een yurt-tent met in elke yurt 3 of 4 bedden (Op een aantal locaties is binnen geen toilet of douche en de yurt-tenten zijn ook eenvoudig). Toeslag eenpersoonskamer 180 euro (niet overal! )
Vervoer:Goede bussen met ervaren chauffeurs.
Begeleiding:Zeer ervaren Engelsprekende vogelgids en mogelijk ook een Nederlandse vogelgids (is pas medio december bekend)
Inclusief:Ontbijt, lunch (meestal in de vorm van picknicklunch), diner.
Voldoende mineraalwater.
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam – Osh en retour ticket Bishkek - Amsterdam met overstap en toeslagen.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden
(hoewel niet overal voorradig). Het is gebruikelijk de chauffeurs en gidsen een fooi
te geven.
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In de lagere
gebieden temperatuur tussen de 25 en 35 graden Celsius. Kleine kans op regenbuien.
Zwaarte reis:Over het algemeen korte lichte wandelingen maar ook enkele langere en steviger bergtochten, maar geen speciale conditie vereist. Wel komen we op grotere hoogtes
Vertrekdata:Medio 10 juni 2025
Let op: Het is nu nog niet zeker of er op 10 juni vluchten zijn dus het kan zijn dat het 1 of 2 dagen eerder of later uitvalt
Terugkomst:25 juni 2025
Of 1 of 2 dagen eerder of later, zie opmerking boven

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Vlucht Amsterdam met overstap in Istanbul ….
Dag 2…. en aankomst in Osh en reis naar Kyzyl-Kiya
Dag 3Regio Kyzyl-Kiya
Dag 4Tocht naar Arslanbob.
Dag 5Regio Arslanbob
Dag 6Tocht naar Kazarman
Dag 7Tocht naar het meer Song-Kul
Dag 8Tocht naar het meer Issyk-Kul
Dag 9Regio Issyk-Kul
Dag 10Tocht naar Karakol via Arabel vallei
Dag 11Jeti-Ogyz vallei en terug naar Karakol
Dag 12Uitstapje naar het oosten van het land en terug naar Karakol
Dag 13Lange tocht naar Bishkek
Dag 14Landbouwgebieden ten noorden van Bishkek
Dag 15Ala-Archa Nationaal Park.
Dag 16Terugreis naar Nederland