Nieuwe unieke vogelreis Kazachstan en Kirgizië met vleugje cultuur

Inleiding

Voor veel vogelaars is Kirgizië een nog onbekende bestemming en dat geldt ook voor ons! Maar wij willen hier graag verandering in brengen door naar dit fantastische bergachtige land een nieuwe vogelproefreis te ondernemen. Wij zijn daarom op zoek naar gegadigden die dit met ons willen verkennen. We hebben een betrouwbare lokale partner gevonden die een unieke reis heeft samengesteld waarbij we het noordelijke deel van het land zullen afrijden en erg veel verschillende en ruige biotopen zullen aandoen. Dat betekent veel op onverharde wegen rijden, vaak stoppen en struinen, mooie berghellingen aflopen en afzoeken, eenvoudige onderkomens op grote hoogte en veel vogels en andere wilde natuur. Wij vragen wel nadrukkelijk om een flexibele houding en de bereidheid om mee te evalueren tijdens en na afloop ervan. Wij beginnen deze complete reis met 6 dagen in Kazachstan waarbij we vooral veel verschillende soorten steppebiotopen zullen aandoen waardoor we beslist een erg afwisselende vogellijst zullen samenstellen!

 

Reisbeschrijving

Dag 1. Vlucht Amsterdam met overstap in Istanbul ….

Dag 2. …. in Astana (ca 01:50 aankomst) en reis naar Korgalzhyn.

Na aankomst in Astana ontmoeten we onze gids en gaan we voor een korte nachtrust naar een hotel.

De beste plek om vogels te zien in de omgeving van Astana is Korgalzhyn. Dit landelijke dorpje ligt op ca 150 km van Astana en op de weg daarheen zullen we al vaak stoppen en genieten van de eerste weidse indrukken en interessante vogelsoorten. De aanwezigheid van talloze zoete en zoute meren in dit gedeelte van het land en unieke steppelandschappen zorgen voor veel vogels. Vogels kijken in dit gebied is mogelijk van eind april tot september. Deze regio biedt fantastische vergezichten en is rijk aan uitgestrekte steppes en erg veel grote en kleine meren en we zullen ons er zeker niet vervelen. Soorten die we hier gaan zoeken en die beslist goed te doen zijn: Flamingo, Zwarte Leeuwerik, Witvleugelleeuwerik, Steppevorkstaartplevier, Roze Pelikaan, Reuzenzwartkopmeeuw, Dunbekmeeuw, Barbarameeuw, Reuzenstern, Roodpootvalk, Kalanderleeuwerik, Grauwe Franjepoot, Jufferkraanvogel, Wilde Zwaan, Poelruiter, Citroenkwikstaart, Steppenarend, Steppekiekendief en nog veel meer. Steppekievit is een soort waar we meer moeite voor zullen moeten doen. Korgalzhyn is absoluut de beste plek ter wereld om deze vogels te bekijken. We dineren en overnachten in een comfortabel pension in Korgalzhyn.

Dag 3. Regio Korgalzhyn, reis naar Astana en vlucht naar Almaty.

Ook op deze dag maken we enkele mooie tochten en wandelingen door de steppes omdat er overal kans is op het vinden van de al eerder genoemde soorten en natuurlijk zijn er ook altijd nog doortrekkende soorten waaronder veel soorten steltlopers en eenden en interessante fauna waaronder de Saiga, Das, Vos en Marmot en vergeet de mooie flora niet. Om ca 16 uur vertrekken we weer naar Nul Sultan en ook op de terugweg van ruim 2 uur zullen we nog wel een paar keer willen stoppen en vogelen. Op het vliegveld nemen we afscheid van onze gids want in Almaty wacht ons een andere gids.

Avondvlucht naar Almaty, overnachting in een hotel in Almaty.

Dag 4. Tocht naar Kanshengel.

We beginnen onze verkenning van Zuid-Kazachstan met het Sorbulak-merensysteem, inclusief vele grote en kleine reservoirs die zijn verbonden door een web van kanalen. Er zijn veel vogels in alle seizoenen aan de oever van de meren van Sorbulak (het is een van de meest diverse vogelplekken van Kazachstan), maar vooral tijdens de trek wanneer de grote zwermen watervogels en steltlopers hier eten en rusten Ook zullen we hier kolonies van Kroeskoppelikanen en Aalscholvers vinden; in sommige meren broeden meerdere paren Witkopeenden. Verder broeden hier Geoorde Fuut, Krooneend en Pontische Meeuw maar het broeden van deze vogels is afhankelijk van het waterpeil. Naast vogels die met water te maken hebben, verwachten we ook Zeearend, Arendbuizerd en hebben we kans op Steppe- en misschien Keizerarend. Tegen het einde van de dag gaan we verder naar Kanshengel waar we, als de tijd het toelaat, een eerste uitstapje maken naar de woestijnsteppe voordat we de nacht doorbrengen in een tentenkamp (met tamelijk eenvoudige omstandigheden en geen eenpersoonskamers).

Dag 5. Regio Kanshengel en tocht naar Araltobe.

In de Kanshengel-woestijn zullen we pleisterende steltlopers en zangvogels observeren, die rusten bij de artesische bronnen, zeldzame drinkplaatsen in de woestijn. Boven deze putten vinden we ook lokale gewilde soorten zoals het Zwartbuikzandhoen, de Woestijnplevier en veel Kalander-, Kortteen- en Kleine Kortteenleeuweriken; Met veel geluk is het ook mogelijk om het Steppehoen en Woestijnvink te vinden. Als een Kaspische Plevier heeft besloten om in het gebied te nestelen (ze doen dit helaas niet elk jaar), zullen we ons best doen deze te lokaliseren. Kanshengel is ook de plek die vogelaars speciaal bezoeken om foto's van Zandhoenders te maken. Aan het eind van de middag rijden we naar het noordoosten door de uitgestrekte Taukum woestijn waar we kans maken op Woestijnbraamsluiper (ssp halimodendri), Syke's Spotvogel, Steppeklapekster, Kuifleeuwerik en, met wat geluk, Rosse Waaierstaart, Woestijngrasmus en Shikra. We spenderen 1 nacht in een tamelijk uitzonderlijk hotel annex camping waar we kunnen genieten van een Russiche sauna maar waar we - wat belangrijker is – de Gestreepte Dwergooruil zullen horen en met wat geluk ook zien, terwijl op de achtergrond Nachtegaal en Nachtzwaluw zitten te zingen.

Dag 6. Lange tocht naar Bayseyt.

De belangrijkste reden van ons bezoek aan dit gedeelte van het land is een relict stuk bos waar we Oosterse Holenduif (een van de zeldzaamste vogelsoorten ter wereld!), Witvleugelspecht, Indiase Wielewaal, Scharrelaar en Turkestaanse Koolmees verwachten te kunnen observeren. We beginnen dan aan een lange transfer naar het oosten met stops voor Saxaulmus onderweg en natuurlijk als we ergens wat zien zullen we ook stoppen. We gebruiken het diner en overnachten in een comfortabel hotel in Bayseyt.

Dag 7. Transfer naar grens met Kirgizië en Karakol.

Terwijl we naar de Kirgizische grens rijden, bezoeken we de steenwoestijnen en ravijnen van Kokpek en Boguty. Dit geeft ons onze eerste kans op Gorzen (Stewarts Gors, Steenortolaan, Grijze Gors  en misschien zelfs Witkopgors). Vervolgens steken we de grens met Kirgizië over in de Karkara-vallei. Dit is een goede plaats om te zoeken naar laat doortrekkende Jufferkraanvogels en/of ‘gewone’ Kraanvogels en om te hopen op de Grote Pieper. We stoppen ook bij een kolonie Bleke Oeverzwaluwen. Overnachting in een hotel in Karakol.

Dag 8. Regio Karakol.

Tweede dag in de wilde natuur in de regio van deze stad. Een belangrijke plek om te bezoeken zijn een paar bergweides voor Kwartelkoning en Siberische Sprinkhaanzanger die in tegenstelling tot zijn soortgenoot die bij ons voorkomt gemakkelijker te zien is. Ook bezoeken we enkele valleien van Tyup en Jyrgalan die uitkomen in het meer Issyk Kul waar we goede kans hebben op allerlei soorten watervogels en bewoners van de lage struikachtige biotopen. Dit omvat de locatie van een gepland microreservaat waar de organisatie van onze gids (de Ornithologische Vereniging KG) momenteel aan werkt. Diner en tweede overnachting in het hotel in Karakol.

Dag 9. Naar de Chong Ashuu pas.

Ook vandaag zullen we weer veel prachtige en hoge bergen zien terwijl we op weg gaan naar de Chong Ashuu pas (3.820 m.) en daar op zoek gaan naar de Himalayaberghoen en andere bergsoorten. Hieronder vallen ook Lammergier, Bruine en Himalayaheggenmus, Witkruinroodstaart, Struikhaantje (blijft een erg lastige soort om goed te zien te krijgen), Spiegeldikbek, Notenkraker, diverse Bergvinken, Roodvoorhoofdkanarie, enz. Ook een goede plek voor de Songarmees en er is kans op de Klipduif en de Rotsgors. We keren aan het eind van de middag weer terug naar Karakol voor ons diner en overnachting. Diner en overnachting weer in hetzelfde pension.

Dag 10. Reis naar Bokonbayevo.

We verlaten Karakol voor de zuidwestkust van Issyk Kul. We breken de dag met een rit naar het Arabel-plateau via de Barskoon-kloof. Dit is onze tweede kans voor hooggebergtebewoners (Klipduif, Hodgons en Brandts Bergvink), alomtegenwoordige Steenarenden en, in hooggelegen wetlands, migrerende steltlopers zoals de Temminck's Strandloper. We eindigen de rit met een overnachting in een lokaal pension in Bokonbayevo.

Dag 11. Reis naar Song Kul.

We brengen de dag door met vogelen in het zuidwesten voordat we naar ons yurtkamp rijden aan het hooggelegen Song Kul-meer (meer dan 3000 m.) voor de nacht. We hebben Ibissnavels op het menu met Strandleeuweriken die ons begeleiden tijdens het rijden. We rijden naar het meer bij het Ak-Bulun micro-reservaat voor watervogels en de soorten die op hen jagen voordat we teruggaan naar een kleine kloof met een waterpoel waar drinkende Mongoolse Woestijnvinken en Alpenkraaien aanwezig moeten zijn. Monniksgieren en Steenarenden mogelijk onderweg, terwijl Chukars bijna gegarandeerd zijn. We rijden dan gestaag naar Song Kul waar we weer in een echte (maar verwarmde!) Yurt zullen overnachten.

Dag 12. Regio Song Kul.

We brengen de dag door rond Song Kul en observeren de wetlands voor Zwarte Ooievaars, eenden en steltlopers en, met een beetje geluk, een Jufferkraanvogel of een Barbarijse Valk (er is bekend dat een paar dicht bij de oever broedt). We hopen dat de Woestijnplevieren hun trek hebben voltooid en aanwezig zijn om te broeden. Song Kul zelf is een absoluut schitterende locatie en de belichaming van het Kirgizische weideleven: herders zullen terugkeren met hun kuddes voor de zomer, een prachtig gezicht! Tweede nacht in het yurtkamp.

Dag 13. Tocht naar Kyzyl-Oy.

We brengen de dag door rond Song Kul en observeren de wetlands voor Zwarte Ooievaars, eenden en steltlopers en, met een beetje geluk, een Jufferkraanvogel of een Barbarijse Valk (er is bekend dat een paar dicht bij de oever broedt). We hopen dat de Woestijnplevieren hun trek hebben voltooid en aanwezig zijn om te broeden. Song Kul zelf is een absoluut schitterende locatie en de belichaming van het Kirgizische weideleven: herders zullen terugkeren met hun kuddes voor de zomer, een prachtig gezicht! Tweede nacht in het yurtkamp.

Dag 14. Tocht naar Bishkek.

We starten weer vroeg om op de hoogvlaktes van de rivier Suusamyr te gaan vogelen want hier komen leuke soorten voor in grote aantallen zoals Roodmussen, Roze Spreeuwen, Turkestaanse Klauwieren, Citroenkwikstaarten (de ondersoort met de zwarte nek), Sperwergrasmussen, Blauwborsten, Slangenarenden en nog veel meer. Ook is er kans op Grauwe en Steppenkiekendief. Interessant is ook de waarneming in de laatste paar jaar van een Zwartkeellijster waarvan het vermoeden bestaat dat die er ook broedt. In de middag is ons doel om Bishkek te bereiken. Onderweg stoppen we in een gebied met steppes om baltsende Kleine Trappen en nestelende Shikra's te zien. Dit is een lek van Kleine Trap die de organisatie van onze gids al 3 jaar in de gaten houdt en die ze heel goed kennen. Diner en overnachting in een hotel in Bishkek.

Dag 15. Regio Bishkek en Ala-Archa Nationaal Park.

Vandaag staat het Ala- Archa Nationaal Park op het programma en daarvoor zullen we een mooie maar lange wandeling moeten ondernemen in een schitterende ruige omgeving en op hoogtes vanaf 2000 meter. (voor degenen die liever niet zo lang wandelen zijn er goede alternatieven dichter bij het vertrekpunt) Als doelsoorten staan op het uitgebreide menu: Eversmanns Roodstaart, Blauwkoproodstaart, Struikhaantje, Zwartkeelheggenmus, Groene Fitis, Humes Bladkoning, Azuurmees, Roze Roodmus, Witbuik- en Zwarte Waterspreeuw, Steenboszanger, Chinese Fluitlijster, Sparrenmees en Himalayazwartborstnachtegaal! Daarnaast goede kans op Ibissnavel, Himalayagier, Spiegeldikbek en Himalayaberghoen. Op de terugweg maken we een stop in een vallei om de Witkopbuidelmees te vinden en met wat geluk Rotskruiper 

Diner en overnachting in een hotel in Bishkek.

Dag 16. Regio Bishkek.

Onze laatste dag in Kirgizië voor degenen die niet voor de zuidelijke verlenging blijven. Onze hoofdlocatie wordt de irrigatievijvers ten noorden van Bishkek, waar in deze tijd van het jaar alles mogelijk is. Verwacht diverse soorten sterns (als onze timing goed is ook Dwergstern en Witvleugelstern), verschillende soorten steltlopers en klauwieren (Turkestaanse, Kleine Klapekster, Langstaartklauwier) en andere verrassingen. We kunnen dan de rest van de dag gebruiken om Bishkek te verkennen en wat te winkelen, of we kunnen een plaatselijk park in de stad verkennen dat meestal Woudaapjes en Witvleugelspechten herbergt. Laatste diner en overnachting in Bishkek.

 

Dag 17. Terugreis naar Nederland
Op deze laatste dag wordt u door ons tijdig naar het vliegveld gebracht in om uw vlucht terug te nemen naar Amsterdam. 

OF…………………

Dag 17. Start verlenging met vliegreis naar Osh.

Vroege vlucht naar het zuiden. We zouden tegen lunchtijd in Osh aankomen. Het doel van de dag is om naar het Kyrgyz-Ata National Park te rijden, waar in de de uitgestrekte jeneverbessenbossen Blyths Roodmus, Humes Braamsluiper en andere bossoorten zoals Himalayazwartborstnachtegaal. Onderweg maken we kans op onder meer Picatatapuit. Overnachting en diner in een plaatselijk pension.

Dag 18. Tocht naar Arslanbob.

binary comment

Na in de ochtend op herhaling in de bossen van Kyrgyz-Ata te zijn geweest (tenslotte kun je elke dag weer andere leuke dingen tegen het lijf lopen nietwaar), rijden we naar de volgende vallei om het plaatselijke bedevaartsoord annex waterval van Abshyr-Ata te bezoeken, waar we Rivierroodstaarten hopen te zien, terwijl we onderwijl door Steenarenden en gieren in de gaten worden gehouden. Vervolgens nemen we de weg terug naar 's werelds grootste walnotenbos in Arslanbob en stoppen onderweg bij het Bazar-Kurgon-stuwmeer om eventuele late doortrekkende steltlopers en andere watervogels te vinden. Onderweg zullen we ook een kolonie Aasgieren bekijken. Overnachting in een privé pension in Arslanbob met fantastisch eten.

Dag 19. Regio Arslanbob.

Arslanbob is een unieke plek in Kirgizië, een bergdorp genesteld in het walnotenbos en bewoond door Oezbeken. Het heeft een veel traditionelere uitstraling en, laten we het toegeven, eten. We stoppen eerst bij een kleine waterval in het dorp, waar een van de weinige Kleine Vorkstaarten van het land nestelt. Dit is ook een geweldige plek voor de Chinese Fluitlijster en Rotskruiper. We rijden dan het bos in, waar ons doelwit de Himalayaboomkruiper is. Sparrenmezen zouden ons moeten begeleiden, Appelvinken  en Roodstaarten zingen van de takken en met een beetje geluk zal een "harmsi" ondersoort van de Bosuil zich laten horen en zien. Tweede nacht in Arslanbob.

Dag 20. Terugvlucht naar Bishkek.

Met onze vlucht terug van Jalal-Abad rond het middaguur, zullen we vroeg in de ochtend van de gelegenheid gebruik maken om te stoppen bij een pistachebos voor zangvogels en de Holenduif van de ssp yarkandensis. Na onze vlucht kunnen we een gemakkelijke dag-/wandeltocht door Bishkek maken, of de parken verkennen op zoek naar Palmtortel en andere soorten. Laatste diner en overnachting in een hotel in Bishkek.

Dag 21. Vroege terugvlucht naar Amsterdam.

We worden tijdig op het vliegveld gebracht.

p.s. De foto’s zijn van Karen Wykurz

Praktische informatie

Reisduur:17 dagen met optie op verlenging van 4 dagen
Reissom€ 3.375,- p.p. bij 6 en 7 deelnemers
€ 3.150,- p.p. bij 8 en 9 deelnemers
De verlenging kost € 1.275,-
Aantal deelnemers:Min. 6, max. 9.
Accommodaties:Eenvoudige hotels, privé-pensions op twee- of driepersoonskamers en slaapcabines. Op enkele nachten in een yurt-tent (Op een aantal locaties is binnen geen toilet of douche en de yurt-tenten zijn ook eenvoudig). Toeslag eenpersoonskamer 150 euro (indien beschikbaar – maar niet overal! - en pas na afloop te verrekenen)
Vervoer:Goede bussen met ervaren chauffeurs.
Begeleiding:Nederlandse vogelgids en lokale vogelgidsen.
Inclusief:Binnenlandse vlucht Astana - Almaty Ontbijt, lunch (meestal in de vorm van picknicklunch), diner.
Voldoende mineraalwater.
Bij de verlenging zijn ook de beide binnenlandse vluchten inbegrepen
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam – Astana en retour ticket Bishkek - Amsterdam met overstap en toeslagen.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden
(hoewel niet overal voorradig). Het is gebruikelijk de chauffeurs en gidsen een fooi
te geven.
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In de lagere
gebieden temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius. Kleine kans op regenbuien.
Zwaarte reis:Over het algemeen korte lichte wandelingen maar ook enkele langere en steviger bergtochten, maar geen speciale conditie vereist. Wel komen we op grotere hoogtes
Vertrekdata:Zondag 21 mei 2023
Let op: vertrek gegarandeerd; ook de verlengde reis is gegarandeerd
Terugkomst:Dinsdag 6 juni 2023
Of Zaterdag 10 juni 2023 (met verlenging)

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Vlucht Amsterdam met overstap in Istanbul ….
Dag 2…. en aankomst in Astana en tocht naar Korgalzhyn
Dag 3Regio Korgalzhyn, reis naar Astana en vlucht naar Almaty.
Dag 4Tocht naar Kanshengel.
Dag 5Regio Kanshengel en tocht naar Araltobe.
Dag 6Lange tocht naar Bayseyt.
Dag 7Transfer naar grens met Kirgizië en Karakol.
Dag 8Regio Karakol.
Dag 9Naar de Chong Ashuu pas.
Dag 10Reis naar Bokonbayevo.
Dag 11Reis naar Song Kul.
Dag 12Regio Song Kul.
Dag 13Tocht naar Kyzyl-Oy
Dag 14Tocht naar Bishkek.
Dag 15Regio Bishkek en Ala-Archa Nationaal Park.
Dag 16Regio Bishkek.
Dag 17Terugreis naar Nederland. Of
Start verlenging met vliegreis naar Osh.
Dag 18Tocht naar Arslanbob.
Dag 19Regio Arslanbob.
Dag 20Terugvlucht naar Bishkek.
Dag 21Terugvlucht naar Amsterdam.