Armenie florareis met een vleugje cultuur

Reisbeschrijving

Inleiding

Deze bijzondere nieuwe reis in ons programma is speciaal bedoeld voor iedereen die verzot is op bloemen en cultuur want u gaat onder zeer deskundige en bevlogen leiding op pad om de veel van de flora van dit bijzondere landje te zoeken op de mooiste plekken. Armenie is een land met een van de hoogste dichtheden wat plantensoorten ter wereld betreft en dat gecombineerd met een rijke historie en oude beschaving betekent dat elke dag prachtige ontdekkingen en schitterende wandelingen. Ook geschikt voor mensen die nog heel weinig planten kennen.

Dag 1. Dag van aankomst in Yerevan
Op de eerste dag vliegen we naar Armenië, via een tussenstop op een Europese luchthaven. Na aankomst op het vliegveld buiten de prachtige hoofdstad van Armenië, Yerevan worden we opgewacht door onze lokale gids en worden naar het hotel in het centrum van de stad gebracht.

Dag 2. Yerevan – Garni – Azat river valley – Zovashen water reservoir – Yerevan
Na het ontbijt vertrekken we naar het zuidoosten, naar het Azat waterreservoir, gelegen naast het dorpje Lanjazat. Hier gaan we op zoek naar bijzondere bloemen die groeien in een unieke semiwoestijn. Na onze wandeling over de zanderige berghellingen nuttigen we een picknick lunch. In de middag brengt een pittoreske kleine bergpas ons naar de canyon van de Azat rivier waar we Iris elegantissima en andere mooie planten hopen te vinden. We zullen een korte wandeling maken in de canyon van Garni om de bijzondere basalt rotsformaties “Symfonie van Stenen” te bewonderen en uiteraard weer nieuwe bloemen te vinden. Dan stappen we weer in onze bus en rijden naar de beroemdste kerkklooster van het land; Geghard die ook op de UNESCO lijst terecht gekomen is en niet voor niets. Sommige van de in de rotsen uitgehakte kamers voor de monniken hebben een heel bijzondere akoestiek maar zijn niet altijd even gemakkelijk te bereiken! Na een uitgebreide rondleiding vertrekken we om de tempel van Garni uit de 1e eeuw te bezoeken, die gewijd was aan de voor-christelijke Armeense god van de zon. In Garni gaan we heerlijk uit eten in een visrestaurant waar we behalve lokale geroosterde vis ook andere lokale gerechten zullen ontdekken.

Totale hiking; 2 km

We worden daarna teruggebracht naar ons hotel in Yerevan.

Bloemen waar we kans op maken vandaag zijn: Iris elegantissima, Gladiolus atroviolaceus, Euphorbia marschalliana, Eremostachys moluccelloides, FMatthiola odoratissima, Allium materculae, Bellevalia caucasica, Ixiolirion tataricum, Moltkia caerulea, Nonea polychroma, Chorispora tenella, Astragalus kaghysmani, A. holophyllus.  

(Alleen de bijzondere soorten worden hier vermeld; het totaal voor de reis zal namelijk in de honderden lopen)

Dag 3. Yerevan – St. Karapet klooster – Khachik – Noravank – Hermon
Op deze 3e dag van onze reis verlaten we de hoofdstad en gaan naar het zuiden. We slaan af van de hoofdweg en rijden naar het dorpje Lanjar om de prachtige kerk van St. Karapet te bezoeken. Natuurlijk kijken we ook naar de mooie bloemen die er vlakbij groeien. Vandaag maken we kans op Iris lycotis als we naar Areni rijden door de heuvels. Daar aangekomen gaan we omhoog een paadje op dat ons bij het dorpje Khachik brengt. Maar we zullen eerst een korte wandeling maken door de canyon van Amaghu. We nemen onze picknicklunch op een mooie locatie terwijl we genieten van het adembenemende uitzicht. Daarna gaan we aan de eigenlijke wandeling beginnen op de heuvels waarbij we uiteindelijk bij de rivier uitkomen. Daar wacht onze bus om ons naar het klooster van Noravank te brengen. Dit is schitterend gelegen tussen de rijk gekleurde rotsen en steile wanden en een van de 2 kerken heeft een unieke extra verdieping. Onze gids zal ons er weer interessante details over vertellen en laten zien.

Daarna rijden we naar het mooi gelegen Lucy Resort waar we ook zullen dineren.

Totale hiking; 2 km

Bloemen waar we kans op maken vandaag zijn: Iris lycotis, Ornithogalum montanum, Roemeria hybrida, Polygala hohenackeriana, Euphorbia marschalliana, Onobrychis cornuta, Stachys lavandulifolia, Polygala hohenackeriana, Androsace maxima.

Dag 4. Hermon – Matiros – Karahunk – Goris
Tijdens onze lange rit naar Goris slaan we af bij Vayk om een stukje omhoog te rijden naar het dorpje Martiros. Voordat we dat bereiken maken we een pauze om naar bijzondere bloemen te zoeken want in deze streek is er veel verscheidenheid en rijkdom in de flora. Veel verschillende soorten struiken, bomen en allerlei soorten andere bloemen. Ook zullen we hier lekker buiten de picknicklunch genieten.

Op onze route naar het zuiden, passeren we een hoge pas en kunnen wat alpiene plantensoorten scoren, want er is in deze tijd zeker kans op sneeuwplekken en snelstromende bergbeekjes. Ook brengen we een bezoekje aan Karahunj, het “Stonehenge van Armenië”; een erg oude locatie waar naar de sterren werd gekeken en doen we nog een korte wandeling naar de Shaki waterval vlakbij de grotere stad Sisian.

We rijden daarna door naar het zuidelijker gelegen Goris waar we onze intrek nemen in hotel Mina waar we ook dineren en weer andere Armeense specialiteiten genieten.

Totale hiking; 2 km

Bloemen waar we kans op maken vandaag zijn: Iris lineolata, I. imbricata, I. pseudocaucasica, I. atropatana, Colchicum raddeanum, C. szovitsii, Allium sp., Puschkinia scilloides, Scilla armena, Orchis caucasica, O. mascula, Tulipa julia, T. biflora, Hesperis persica, Campanula bayerniana, Dictamnus albus, Ephedra procera

Dag 5. Kloostercomplex van Tatev en de diepste canyon van het land. Tatevi Anapet
Vandaag staat eerst een bezoek aan het dorp Tatev op het programma, waar een uniek gelegen kloostercomplex ligt dat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Dit is een van de oudste religieuze, culturele en onderwijs centra van het antieke Armenië, waar op het hoogtepunt meer dan 1000 broeders woonden. We bereiken Tatev via de langste kabelbaan ter wereld die een aantal jaar geleden door Zwitsers is aangelegd en ons over de adembenemende kloof voert met uitzicht op verlaten dorpjes! We bezoeken het kloostercomplex zelf, krijgen tekst en uitleg en bekijken ook de beroemde eeuwenoude oliepers. Daarna is er lunch in een lokaal café.

Hierna brengt onze chauffeur ons naar de kloof om het uitzichtpunt van Harsnadzor te bezoeken en natuurlijk Duivelsbrug, een nationaal monument dat door veel Armeniërs ook gebruikt wordt voor een verfrissende duik in het snelstromende riviertje.

We ondernemen een mooie wandeling naar Tatevi Anapat- een kerkje uit de 17e eeuw dat gelegen is in de vallei van de Vorotan rivier.

Aan het eind van de middag worden we teruggebracht naar Goris waar we weer heerlijk gaan eten in hotel Mina.

Totale hiking; 2 km

Bloemen waar we kans op maken vandaag zijn: Iris reticulata, I. imbricata, I. caucasica, Merendera sp, Colchicum sp, Astragalus sp. Fritillaria sp., Gagea sp. Corydalis angustifolia, C. erdelii.

Dag 6. Bezoek aan het dorp Khndzoresk, Herher waterreservoir en naar Hermon
De ochtend starten we met een bezoek een lokale bakkerij om te zien hoe traditioneel lavash-brood wordt gebakken en daarna gaan we naar het dorpje Khndzoresk – een eeuwenoud grottendorp – in een echt bijzonder fraaie setting! Dit ligt in van de meest fascinerende historische sites van het land. De 160 meter hangbrug brengt ons over het ravijn naar het verlaten dorp waar we een korte wandeling maken om de grotten en oude kerk te zien.

Na een kleine picknick buiten rijden we noordwaarts om een andere fraaie plek te zien, namelijk Herher Waterreservoir. Hier gaan we op zoek naar mooie bloemen op de zanderige hellingen van het reservoir.

Na nog een flink stuk rijden noordwaarts bereiken we tenslotte weer het mooi gelegen Lucy Resort waar we weer 1 nacht zullen blijven.

Totale hiking; 3 km

Bloemen waar we kans op maken vandaag zijn: Tulipa julia, Fritillaria kurdica, F. pinardii, F. hajastanica, Linaria armeniaca, Dictamnus caucasicus, Campanula bayerniana, Colchicum szovitsii, Merendera raddeana, Scilla caucasica, Papaver sp.

Dag 7. Hermon – Selimpas – Hayrivank – Dilijan
Vandaag staat een lange maar erg mooie en afwisselende tocht naar het noorden van het land op het menu. Eerst rijden we omhoog naar de Selimpas op ca 2300 meter hoogte terwijl we onderweg diverse stops maken om de natuur, het uitzicht en de diversiteit aan Armeense flora te bewonderen. Ons cultureel programma omvat vandaag 2 middeleeuwse monumenten. Eerst komen we bij de Karavanserai uit de 14e eeuw, die ooit een belangrijke pleisterplaats was op de Zijden route. Op de daarachter gelegen hoogvlakte maken we onze picknick en struinen we wat in de buurt van de doorgaande weg om de schitterende uitzichten te genieten op de zomen van de Gegnama bergen.

De weg gaat daarna naar beneden naar het meer van Sevan, de parel van Armenië, gelegen op 1900 meter hoogte tussen 2 erg mooie bergruggen. Daarna doen we ons tweede monument aan, de kerk van Hayravank uit de 9e tot 12e eeuw, gelegen op de adembenemende kliffen van het meer. Ook hier ligt een interessant stukje geschiedenis die onze gids zal opdiepen.

Daarna volgt nog een lange weg langs het meer en tenslotte over een pas en deels door een tunnel om in de groene provincie van het land uit te komen waar Dilijan ons eindpunt zal zijn. Hier zullen we 2 nachten verblijven in een prima hotel.

Bloemen waar we kans op maken vandaag zijn: Iris pseudocaucasica, I. caucasica, Crocus adamii, Primula auriculata, P. macrocalyx, Bellevalia glauca, Ornithogalum hajastanum, Ornithogalum montanum, Nonea armeniaca, Onobrychis cornuta, Stachys lavandulifolia, Linaria armeniaca, Primula auriculata, Aethionema sp., Colchicum sp, Fritillaria sp.

Dag 8. Dilijan – Goshavank – Sevan Lake – Semyonovkapas – Dilijan
Na het ontbijt vertrekken we om een van de Middeleeuwse onderwijs en religieus centrum van de regio te bezoeken, het kloostercomplex van Goshavank. Ook hier zullen we stil staan bij de indrukwekkende creaties, de kruisstenen die zo typisch zijn voor Armenië. In het Armeens heten ze khachkar en het zijn rechtopstaande stenen waarin kruizen en andere fijne decoratie is aangebracht. Na het klooster rijden we naar het dorpje Jambarak terwijl we onderweg diverse botanische pauzes zullen maken. Op een geschikte plek op een heuvel gebruiken we onze picknicklunch en vervolgen daarna onze weg naar het noorden van het meer Sevan. Daarna rijden we terug naar Dilijan en onderweg doen we nog een mooie plek aan voor sub alpiene vegetatie en een nabijgelegen klein dorpje waar een Russische geloofsgemeenschap woont; Semyonovka. Hier zullen we een kleine wandeling maken in de heuvels waarna we terugrijden naar ons hotel in Dilijan.

Totale hiking; 1 km

Bloemen waar we kans op maken vandaag zijn: Primula pallasii, Iris pumila, I. aphylla, Anemone fasciculata, A. caucasica, Leopoldia caucasica, Muscari armeniacum, Muscari neglectum, Myosotis lithospermifolia, Caltha polypetala, Trollius ranunculinus, Pedicularis wilhelmsiana

binary comment

Dag 9. Dilijan – Vanadzor – heuvels van Shirakamut – Gyumri
Na vertrek uit Dilijan rijden we westwaarts en zoeken we langs de weg naar orchideeën en andere bosplanten. Daarna komen we in Vanadzor en krijgen we de kans om een ‘meester’ te bezoeken die nog steeds het eeuwenoude ambt van kruissteen bewerken uitvoert. Hij zal ons trots zijn resultaten tonen en vertellen over de geschiedenis ervan en waar zijn producties vandaag de dag naar toe gaan. Hierna rijden we verder om uiteindelijk in Gyumri terecht te komen maar natuurlijk zullen we diverse keren stoppen om bloemen te zoeken. Ook maken we een wandeling in de heuvels bij Shirakamut waar we echt bijzondere en endemische planten kunnen verwachten. Ook zullen we hier onze picknicklunch nuttigen. We overnachten en dineren in Gyumri hotel in Gyumri

Totale hiking; 1 km

Bloemen waar we kans op maken vandaag zijn: Allium woronowii, A. struzlianum, Allium sp., Asphodeline taurica, Eremurus spectabilis, Polygala stocksiana, Androsace villosa, Asperula affinis, Scrophularia chrysantha, Viola rupestris, Fritillaria sp., Orchis sp., Dactylorhiza sp.

Dag 10. Gyumri – Ashotsk – Amasia – Gyumri
Op deze 10e dag van onze reis gaan we het noordwesten van het land onderzoeken waar zich weer een andere unieke flora bevindt; we zullen bergsteppes en -weides zien bedekt met sub alpiene en alpiene bloemen, maar ook wetlands vol met waterplanten. Ook vandaag zullen we buiten onze picknicklunch gebruiken.

Ook bezoeken het kloostercomplex uit de 10e eeuw, Marmashen.

Aam het eind van de dag gaan we uit eten in het beroemdste visrestaurant van het land om de forel te genieten bereid door de excellente koks van dit verborgen gelegen erg sfeervolle restaurant

Totale hiking; 1 km

Bloemen waar we kans op maken vandaag zijn: Scilla rosenii, Ornithogalum sigmoideum, Rindera lanata, Gentiana aquatica, G. pontica, Veronica armena, Polygala anatolica, Primula algida, Caltha polypetala, Pulsatilla armena, Fritillaria sp., Iris sp., Colchicum sp., Muscari sp., Corydalis sp., Onosma sp., Gagea sp.

Dag 11. Gyumri – Aragatsgebergte – Yerevan
Na het verlaten van Gyumri brengen we eerst een bezoek aan het kloostercomplex van Harichavank uit de 7e eeuw. Het klooster was vooral beroemd vanwege de hoge opleiding en het scriptorium. Daarna rijden door enkele Yezidi dorpjes waar we ook even stoppen bij de eeuwenoude begraafplaats en de moderne religieuze tempel. Daarna stoppen we bij het Monument van het Alfabet, dat is opgericht om het 1600 jarige bestaan van het Armeense schrift te vieren. Natuurlijk stappen we in de gewoonte om foto’s van onszelf te maken bij de juiste letters/

Dan gaan we aan de voet van de berg een picknick gebruiken die ons de energie zal geven om de rit omhoog naar 3200 meter te maken waar we de schitterende uitzichten zullen genieten. De weides en hellingen daarboven zullen ons volkomen overdonderen met de witte, paarse en blauwe tapijten van kleine alpiene bloemen vlakbij de sneeuw en de vele stroompjes.

We dalen af naar de ruïne van Amberd uit de 10e eeuw waar we weer andere alpiene soorten zullen zien en natuurlijk nieuwe fotografische hoogtepunten. Dit fort heeft in de middeleeuwen dienst gedaan als zomerresidentie van de Armeense edelen.

Het afscheidsdiner wacht ons in een mooi restaurant lager gelegen op de berg. En daarna is het terug naar de stad en het hotel om in te pakken en ons voor te bereiden op de vliegreis terug naar huis.

Totale hiking; 1 km

Bloemen waar we kans op maken vandaag zijn: Bellevalia paradoxa, Bellevalia pycnantha, Bellevalia speciosa, Leopoldia tenuiflora, Ornithogalum balansae, Puschkinia scilloides, Scilla armena, Anacamptis coriophora, Solenanthus stamineus, Verbascum phoeniceum.

Dag 12. Terugvlucht
Een vroege transport naar het vliegveld om de vlucht naar Nederland niet te missen

Praktische informatie

Reisduur:12 dagen, waarvan 10 in het land
Reissom€ 2.950,- euro per persoon (bij 2 – 4 deelnemers)
€ 2.050,- euro per persoon (bij 5 – 8 deelnemers)
€ 1.550,- euro per persoon (vanaf 9 deelnemers)
Aantal deelnemers:Minimaal 2 personen, max. 16 personen
Accommodaties:Goed verzorgde hotels en privé-pensions, uitgaande van 2 persoons-kamers
Vervoer:Luxe bus en/of auto met 4-wiel aandrijving inclusief chauffeur
Begeleiding:Tamara Galstyan, ervaren Armeense floradeskundige (Engels sprekend) en tevens als cultuurgids.
Voorzieningen:Ontbijt, lunch (soms in de vorm van picknicklunch), diner. Voldoende mineraalwater, entreetickets parken,
ticket kabelbaan etc.
Exclusief:Internationaal retour vliegticket Amsterdam – Yerevan met een overstap via een
Europese luchthaven en toeslagen.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden.
Toeslag eenpersoonskamer a 225,- euro. Het is gebruikelijk de chauffeur en gids een fooi te geven.
Klimaat:In de hogere delen kan het fris zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In de lagere
gedeelten temperatuur tussen de 25 en 35 graden Celsius, kleine kans op regenbuien.
Zwaarte reis:Lichte wandelingen tussen 0,5 en 4 km.
Vertrekdata:juni en juli 2024
Deze reis kan prima als VIP reis worden geboekt
Terugkomst:

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Dag van aankomst in Yerevan
Dag 2Yerevan – Garni – Azat river valley – Zovashen water reservoir – Yerevan
Dag 3Yerevan – St. Karapet klooster – Khachik – Noravank – Hermon
Dag 4Hermon – Matiros – Karahunk – Goris
Dag 5Kloostercomplex van Tatev en de diepste canyon van het land. Tatevi Anapet
Dag 6Bezoek aan het dorp Khndzoresk, Herher waterreservoir en naar Hermon
Dag 7Hermon – Selimpas – Hayrivank – Dilijan
Dag 8Dilijan – Goshavank – Sevan Lake – Semyonovkapas – Dilijan
Dag 9Dilijan – Vanadzor – heuvels van Shirakamut – Gyumri
Dag 10Gyumri – Ashotsk – Amasia – Gyumri
Dag 11Gyumri – Aragatsgebergte – Yerevan
Dag 12Terugvlucht