Vogel- en florareis in Armenië met een vleugje cultuur

Inleiding

Deze reis is bedoeld om veel van de speciale Kaukasische vogelsoorten te vinden die er in dit kleine landje voorkomen, om de overdaad aan flora te bewonderen en om een aantal van de culturele hoogtepunten te bezoeken. Het wordt een erg afwisselende reis met een aantal leuke wandelingen en bezoekjes aan bijzondere culturele plekken. Zowel beginnende als meer ervaren vogelaars komen zeker aan hun trekken. Er is deskundige leiding in de vorm van een Armeense bioloog en een Armeense cultuurgids en de overnachtingsplekken zijn zeer comfortabel. Bijna elke dag zullen we wel stukken met de bus moeten afleggen om in de zeer verschillende biotopen te kunnen komen. We maken kans op 200 vogelsoorten waaronder meerdere endemische voor de regio en veel soorten planten en dieren. let op: het kaartje is niet up to date en zal op korte termijn worden vernieuwd, lees de beschrijving goed om te weten te komen hoe de route loopt. 

Reisbeschrijving

Dag 1. Aankomst Yerevan.
Op de eerste dag vliegen we naar Armenië, via een tussenstop op een Europese luchthaven. ‘s Nachts vliegen we door naar de prachtige hoofdstad van Armenië, Yerevan, waar we in de vroege ochtend van de tweede dag aankomen en onze intrek nemen (voor een kort moment om wat slaap in te halen) in een prettig hotel.

Dag 2. Bezoek bergen van Aragat.
Na enkele uren rust vertrekken we naar de in het noordwesten gelegen berg Aragat waar we de rest van de dag zullen zijn. Hier zullen we de verschillende hoogtezones uitkammen op de specialiteiten. Beneden de boomgrens kunnen we o.a. broedende Perzische Roodborsten, Aziatische Roodborsttapuiten (van de ondersoort armenicus) en Boomleeuweriken aantreffen en het is een zeer geschikt gebied voor roofvogels zoals de Wespendief, Steppe- en Arendbuizerd, Dwerg-, Schreeuw- en Slangenarend. Iets hoger komen we in de zone waar Steenheggenmus, Blauwborst (van de herkenbare ondersoort magna) Beflijsters en Bergkalanderleeuweriken onze belangrijkste doelsoorten zijn voordat we in de sneeuwzone komen. Deze zone herbergt veel Strandleeuweriken (ondersoort penicillata) en Waterpiepers (ondersoort coutelli) en met wat geduld vinden we er ook de Zwarte Roodstaart, Sneeuwvink, Rode Rotslijster en Alpenheggenmus. In deze regio kun je ook steeds een langs zwevende Lammergier tegenkomen of een druk groepje Rode Bergvinken. We brengen (onder voorbehoud) een bezoek aan het middeleeuwse fort Amberd met zijn hoge kantelen en bogen, dat op een hoge klif ligt en door 2 snelstromende rivieren wordt omsloten. Het ligt op een schitterende plek op 2300 meter hoogte en biedt goede fotokansen. Botanisch heeft deze alpiene zone veel speciaals te bieden, waaronder Fritillaria caucasica, Orchis schelvcornikova, Gladiolus tenuis en Scilla Armenia. Uiteraard zullen onze mogelijkheden voor een deel bepaald worden door de aan- of afwezigheid van sneeuwNa een goed gevulde dag keren we ‘s avonds laat terug naar Yerevan voor de overnachting in ons hotel en een fijn diner in het gezellige centrum.

Dag 3. Bezoek visvijvers Armash.
Vandaag rijden we heel vroeg naar het zuiden om uiteindelijk in Yeghegnadzor uit te komen. Na het verlaten van Yerevan komen we in de vlaktes ten oosten van de hoge berg Ararat die overal boven uit torent en zullen we eerst een bezoek brengen aan het kloostercomplex van Khor-Virab. Dit intrigerende complex vertegenwoordigt de aanname van het Christendom in 301 na Christus van Armenië, waarvan het bewijs in een onder de kerk gelegen kerker te vinden is! Hier kunnen ook – mits de wolken niets verhullen – mooie foto’s van de Ararat gemaakt worden. Op de ernaast gelegen begraafplaats gaan we op zoek naar de Rosse Waaierstaart, Oosterse Vale Spotvogel en Ménétries’ Zwartkop die er broeden, net als Hop en Roze Spreeuw. Een uur later bereiken we eerst de vogelrijke visvijvers van Armash waar we een uitgebreide stop maken en gaan lunchen (bedek je armen en benen goed tegen de muggen!). In de grote vijvers in deze uitgestrekte vlaktes zijn bedreigde soorten als Marmereend, Witkopeend en Witoogeend met veel moeite te vinden want ze zijn niet algemeen. Dwergaalscholvers en Zwarte Ibissen komen hier algemeen voor en de drogere delen herbergen kleinere aantallen Witstaartkieviten. Zwartkoprietzanger, Grote Karekiet en Veldrietzanger zijn vooral zingend waar te nemen in de rietvelden, al is de kans erop nog niet zo groot zo vroeg in het jaar. Ook Baardmannetjes broeden er en we maken goede kans op andere reigersoorten als Kwak, Woudaapje, Ralreiger en Roerdomp. In de omringende struiken komen Ménétries’ Zwartkoppen, Grote Vale Spotvogels en Rosse Waaierstaarten voor en een kleine kolonie Groene Bijeneters geeft extra kleur aan de omgeving. Natuurlijk trekken er ook veel soorten steltlopers door. Van hier is het nog een flinke rit naar ons comfortabel pension in Yeghegnadzor.

Dag 4. Van Yechegnadzor naar Goris.
Op de route naar het zuidoosten zullen we eerst een grote droge ravijnvallei bezoeken waar we goede kans hebben op Perzische Roodborsten, Blauwe Rotslijsters, Rotsklevers, Grijze Gorzen, Steenarend en Lammergier, net als Zwartkopgorzen en Oostelijke Blonde Tapuiten. Hier ligt aan het eind een bijzonder fraai gebouwde kerk, Noravank, die nota bene uit 2 etages bestaat en gelegen is te midden van grillige, rijk gekleurde rotsen. De Bruine Beer en de Steenbok zijn hier trouwens ook tamelijk algemeen, hoewel lastig vindbaar. In deze regio is er voor de liefhebber van planten ook veel te vinden. Deze dag zullen we een flink eind moeten rijden om helemaal in het zuiden uit te komen, bij Goris. Onderweg zullen we regelmatig stoppen, oa op het plateau van Sisian om Kleine Torenvalken, Arendbuizerden, Kalanderleeuweriken, Rode Rotslijsters en Turkse Fraters te zien en in de buurt van de stad Goris maken we goede kans op oa Aasgieren. We overnachten en dineren in een goed hotel in Goris.

Dag 5. Van Goris naar Khndzoresk en Tatev.

Vandaag zal een meer klassieke cultuurdag worden als we het beroemde en schitterend gelegen klooster van Tatev gaan bezoeken en later ook het verlaten grottendorp Khndzoresk. Om het klooster Tatev te bereiken dienen we de door Zwitsers aangelegde kabelbaan te nemen; deze kabelbaan houdt het wereldrecord van langste dubbele kabelbaan, en is ca 3,5 mijl lang. Uiteraard zullen we ook vogels waarnemen waaronder diverse soorten gieren en arenden en diverse zangvogels waaronder Blauwe Rotslijster, Grijze Gors enz. Aan de andere kant van Goris bezoeken we in de middag het verlaten dorp Khndzoresk, die beroemd is vanwege zij

n fraaie kloof en lange wandelbrug. In dit dorp zijn pittoreske rotsformaties en erg oude rotswoningen. Deze uitgehakte woningen zijn tot de jaren ’50 gebruikt. Ook hier gerede kans op diverse soorten roofvogels en op Wielewaal, Groene Specht, Rotszwaluw en Alpengierzwaluw. Overnachting in hotel Mina in Goris en diner in een nabijgelegen kunstzinnig restaurant.

Dag 6. Van Goris naar Hermon.

Vandaag gaat de route weer noordwaarts en doen we onder andere een prachtige canyon aan dichtbij Jermuk, waar oa Lammergieren, Aasgieren, Slechtvalken, Rotskruiper, Slangenarend en andere leuke soorten te vinden zijn zoals Blauwe Rotslijster en Waterspreeuw. Voordat we de canyon induiken gaan we echter met vierwielauto’s omhoog naar de Murad berg om daar petrogliefen te bewonderen en natuurlijk de rijkelijk aanwezige alpiene flora en fauna. De eindbestemming voor deze dag is het luxueuze resort Lucy dat schitterend tussen de hoge bergen is gebouwd en waar je met wat geluk de Steenbokken of Bruine Beer op een helling kan ontwaren. Hier zullen we 2 nachten verblijven.

Dag 7. Hermon.

Omdat we vandaag in de buurt blijven van dit resort bestaat de mogelijkheid om deze dag op eigen gelegenheid door te brengen; daarvoor biedt het resort voldoende ontspanningsmogelijkheden waaronder een luxe zwembad en sauna! Maar het programma bestaat uit een bezoek – opnieuw met vierwielauto’s – naar de berg Gndasar om Kaspisch Berghoen te zien waarvoor we wel erg vroeg op pad moeten maar dan ook ons ontbijt op de fraaie alpenweide zullen nuttigen en wellicht vinden we hier ook de Bruine Beer (zelfs de Anatolisch Luipaard komt hier weer voor maar verwacht niet dat we die gaan zien!). In de middag bezoeken we het oude dorpje Yeghegis met dito kerk Zoravar en de Joodse begraafplaats uit de 14e eeuw, fraai gelegen naast de bergrivier. Uiteraard zijn er op alle plekken waar we komen vogels te vinden en leuke fotomomenten.

Dag 8. Van Hermon naar Dilijan.

Op onze route noordwaarts passeren we vandaag de zgn. Selim Pas waar o.a. Rotszwaluw, Rotsmus, Ortolaan, Frater van de typisch lokale ondersoort brevirostris en Hop broeden in de karavanserai uit de 13e eeuw. Ook Arendbuizerden komen hier voor, zoals op veel plaatsen trouwens in Armenië. Ook zullen we genieten van de rijke en natte weides waar o.a. veel Orchideeën te zien zijn. ‘s Middags rijden we langs het meer van Sevan, de grootste binnenzee van Armenië en de Kaukasus (en met 1800 meter hoogte een van de hoogste ter wereld). Hier bevinden zich grote kolonies Armeense Meeuwen en we zullen diverse pauzes maken om de randen ervan af te zoeken naar steltlopers, reigers, meeuwen en sterns. Van de lokale broedvogels zijn oa de Kwak, Koereiger, Citroenkwikstaart en Buidelmees de moeite van het vermelden. Natuurlijk is er ook een interessante  flora te ontdekken langs het meer waaronder: Eremurus spectabilis, Tulipa Julia, Iris paradoxa, Iris caucasica, Scutellaxia orientalis, Crambe orientalis, Cleome ornithovdiodes, Gypsophila elegans, Senecio vernalis, Silene chlorantha, Reichardia dichotoma, Srophularia olgae en Spiraeae crenata. Onderweg nemen we – mits er voldoende tijd voor is - ook een kijkje bij het klooster van Hayravank waar de Grote Rotsklever zich ophoudt en (als we niet in tijdsnood komen) bij het oude nog in gebruik zijnde klooster uit de 9e eeuw van het schiereiland dat ons ook een mooi panorama-overzicht over het meer geeft. We verplaatsen ons naar de in het noorden gelegen stad Dilijan dat door bossen is omringd en heel andere sfeer en biotoop heeft dan het midden en zuiden van het land. Diner en overnachting in een prima pension in Dilijan.

Dag 9. Omgeving van Dilijan.

Vanochtend gaan we op pad naar het meer Parz dat gelegen is in rijke berg/loofbossen om die  uit te kammen op zoek naar de lokale specialiteiten waaronder de Groene Fitis, Kleine en Balkanvliegenvanger. Deze bossen zijn een geschikte broedplaats voor soorten als de Gekraagde Roodstaart (van de opvallende wit-vleugelige ondersoort samamisicus), Roodmus, Appelvink, Kleine, Middelste en Syrische Bonte Specht. Ook komen er veel roofvogels voor zoals de Havik (andere ondersoort), Schreeuwarend en Dwergarend. Daarna maken we een uitstapje naar het bijzonder gerestaureerde kloostercomplex van Haghartsin dat ongeveer 300 jaar heeft gekost om te bouwen en waar verschillende architectonische scholen aan te pas kwamen. We overnachten en dineren weer in ons gezellige pension in Dilijan en krijgen na afloop een zogenaamde Gata master class waarbij we zelf een traditioneel Armeens dessert leren maken!

Dag 10. Van Dilijan naar Sevan.

De wekker zal vroeg gaan vandaag omdat we met vierwielauto’s naar de Pambak berg willen om daar het Kaukasisch Korhoen te vinden. Maar natuurlijk kunnen we er ook andere bergsoorten verwachten zoals de Kaukasische Waterpieper, Tapuit, Sneeuwvink, Kaukasische Bergtjiftjaf, Roodmus, Alpenheggenmus enz. Zowel ontbijt als lunch gebruiken we lekker buiten. Tijdens onze reis terug passeren we het dorp Semenovka en zullen hier en daar uitstappen op weg naar het grote meer Sevan. Op de Sevan Pas kunnen we weer andere bloemen verwachten zoals: Iris furcata, Anemone fasciculate, Anemone raminculoides, Primula ruprechtii, Primula macrocalyx, Trollius patulus, Caltha polypetala, Veratium lobelianum, Palsatilla armena, Corydalis persica, Fritillaria caucasica, Betonica grandiflora, Prunus spinosa, Sedum pilosum en Pyrus caucasicus.  We dineren en overnachten in een goed hotel aan de rand van het meer.

Dag 11. Van Sevan naar Yerevan.

Vandaag gebruiken we om de droge steppeachtige berghellingen en kloven ten oosten van de hoofdstad te verkennen, ook in de hoop op het vinden van nog nieuwe soorten. Hier is de goede kans op Grote Rotsklever en Finsch’ Tapuit net als Kleine Klapekster, Scharrelaar en Woestijnsteenuil en intussen blijven we genieten van de rijke flora met kans op enkele bijzondere Irissen. Daarnaast komen hier o.a. voor: Izabeltapuit, Bergkalanderleeuwerik en Roze Spreeuw. De spectaculaire Kloof waar het oude kloostercomplex Geghard is gelegen is de thuisbasis voor Alpengierzwaluw, Steenarend, Aasgier, Rotszwaluw, Blauwe Rotslijster en nog wel meer. Uiteraard bezoeken we dit fraaie klooster met z’n bijzondere grottenkerk en -kapel. Tevens brengen we een educatief bezoek aan de enige compleet gerestaureerde tempel van Garni met schitterende uitzichten rondom. Na terugkomst in Yerevan gaan we een groente- en fruitmarkt bezoeken en zullen er diverse seizoensvruchten en gedroogde vruchten genieten. We overnachten in Yerevan waar we weer onze intrek nemen in hotel Regineh.

Dag 12. Armash visvijvers en Vedi.
Deze laatste dag is facultatief te besteden. Dat wil zeggen: voor de diehard-vogelaar is er de mogelijkheid om (onder begeleiding) nog een keer naar de visvijvers van Armash te gaan omdat veel soorten pas net terug zijn of komen vanuit hun winterkwartieren zodat we goede kans maken onze lijst wat aan te vullen! Echter, u kunt ook kiezen om zelfstandig nog een keer Yerevan in te trekken en er een echte cultuurdag van te maken door bijvoorbeeld een of meerdere van de fraaie musea te bezoeken of de uitgestrekte antiekmarkt of een van de andere marktjes en parkjes waar allerlei kunst wordt tentoon gesteld en gewoon te genieten van de gezellige sfeer in de stad. Als u echter toch met de excursie naar Armash gaat maken we goede kans op soorten zoals de Groene Bijeneter, Vorkstaartplevier en Zwartkoprietzanger. Later op de dag rijden we nog naar de schitterende en erg droge kloof van Vedi waar we wat zullen rondstruinen en zoeken naar Woestijnvink, Bleke Rotsmus, Steenortolaan, Sperwergrasmus, Grote Rotsklever, Alpengierzwaluw en Finsch’ Tapuit, terwijl ook Kleine Klapekster, Scharrelaar en Steenuil hier voorkomen. Op de heuvelachtige met bloemen bedekte hellingen komen Zwartkopgorzen en Izabeltapuiten voor en hebben we goede kans op Bergkalanderleeuwerik, Roze Spreeuw en veel andere typische bergsoorten en roofvogels waaronder de Aasgier, Balkansperwer, Arendbuizerd, Slangen- en Steenarend! De dag wordt gezamenlijk en gezellig afgesloten in een van de prachtige restaurants waar we feestelijk afscheid van onze gidsen en chauffeur kunnen nemen.

Dag 13. Vertrek naar Nederland.
Bijtijds worden jullie naar het vliegveld gebracht om de vlucht terug te nemen naar Amsterdam.

Extra optie: Extra dag Yerevan.

Om deze fraaie cultureel rijke stad beter te keren kennen zullen we een mooie stadstour gaan maken waarbij we de hoogtepunten langsgaan waarbij we starten in het Victory Park bij het monument van Moeder Armenie. Hiervandaan krijg je een fraai uitzicht over de stad. Hierna gaan we naar de Opera, Noord Boulevard en de fameuze Cascade waar zich veel fraaie beeldhouwwerken en andere kunststukken bevinden waaronder die van de wereldberoemde beeldhouwer Fernando Botero getiteld “De Zwarte Kat”. Van het Cascade moderne kunstcentrum genieten we van een uur durende wandeling naar de Republiek Plein. Ook brengen we een gezellig bezoek aan de Vernisage markt en als er tijd over is kan ook het uitgebreide Kunstmuseum bezocht worden of een bezoek aan de beroemde verzameling oude geschriften. En eigenlijk kan een bezoek aan Yerevan niet compleet zijn zonder een bezoek aan het monument ter nagedachtenis aan de Armeense genocide.

Praktische informatie

Reisduur:13 dagen
Reissom:Bij 5 of 6 deelnemers: € 2.525,-
Bij 7 of 8 deelnemers € 2.250,-
Bij 9 t/m 12 deelnemers € 1.990,-
Toeslag eenpersoonskamer € 220,-
Aantal deelnemers:minimaal 5 personen, max. 12 personen
Accommodaties:Goed verzorgde hotels en privé-pensions op tweepersoonskamers.
Vervoer:Luxe bus met ervaren chauffeur. Op sommige dagen eenvoudige 4-wheel drives.
Begeleiding:Een Armeense vogelgids.
Voorzieningen:Ontbijt, lunch (vaak in de vorm van picknicklunch), diner. Voldoende mineraalwater pd.
Inclusief:Alle kosten voor de chauffeurs en gidsen. Alle entrees
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam – Yerevan met overstap en toeslagen.
Wij kunnen de tickets wel boeken en die worden 1 op 1 door gefactureerd.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden.
Ticket kabelbaan Tatev.
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In het zuiden temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius. Kleine kans op regenbuien.
Zwaarte reis:Over het algemeen lichte wandelingen en een enkele steviger bergtocht (niet verplicht maar kan in goed overleg anders worden ingevuld)
Vertrekdatum:12 mei 2025
Terugreis:24 mei 2025
Maatwerkoptie:Deze reis kan ook als maatwerkreis door u worden geboekt waarbij u zelf aangeeft welke periode u het beste uitkomt, voor welk budget en met hoeveel personen (vanaf 1 persoon). Vraag ons naar de mogelijkheden en voorwaarden.

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Aankomst Yerevan
Dag 2Bezoek bergen van Aragat
Dag 3Bezoek visvijvers Armash
Dag 4Van Yechegnadzor naar Goris
Dag 5Van Goris naar Khndzoresk en Tatev.
Dag 6Van Goris naar Hermon.
Dag 7Hermon
Dag 8Van Hermon naar Dilijan.
Dag 9Omgeving van Dilijan.
Dag 10Van Dilijan naar Sevan.
Dag 11Van Sevan naar Yerevan.
Dag 12Armash visvijvers en Vedi.
Dag 13Vertrek naar Nederland
Dag 14Extra optie: Extra dag Yerevan.