Zomertoer Armenië: Geheel verzorgde culinaire natuur- en cultuurreis

Inleiding

Tijdens deze afwisselende en geheel verzorgde reis zal er voldoende ruimte zijn voor het bezichtigen van allerlei culturele en religieuze belangrijke plaatsen en zal er tijdens de (dagelijkse) wandelingen gekeken worden naar bloemen, vlinders en vogels; oftewel, voor elk wat wils. Op deze actieve vakantie zult u veel nieuwe dingen zien, proeven en ontdekken en er valt natuurlijk ook veel te fotograferen. Het tempo zal geheel afgestemd worden op de aanwezige groepsleden en er is ook alle ruimte voor ontspanning. We zullen vaak wandelen, maar de wandelingen zijn erop gericht zoveel mogelijk van de omgeving te ervaren en niet om veel kilometers te maken. Daarnaast zult u elke dag nieuwe culinaire hoogtepunten gaan ervaren want Armenië heeft op culinair gebied een naam hoog te houden! Er gaat zowel een Nederlandse vogelgids als een Armeense bioloog mee met kennis van de cultuur en geschiedenis dus er komt van alles aan bod.

Reisbeschrijving

Dag 1. Dag van aankomst in Yerevan
Op de eerste dag vliegen we naar Armenië, via een tussenstop op een Europese luchthaven. ‘sNachts vliegen we door naar de prachtige hoofdstad van Armenië, Yerevan, waar we in de vroege ochtend van de tweede dag aankomen, kennis maken met onze lokale reispartners en onze intrek nemen in een prettig hotel.

Dag 2. Tocht naar het religieuze centrum van Armenië
Na een ontspannen ochtend in het hotel vertrekken we voor een interessante tocht naar Echmiadzin, het religieuze centrum van alle Armeniërs. De overgrote meerderheid behoort tot de eigen orthodoxe kerk. Onderweg bezoeken we ook de restanten van de kathedraal van Zvartnots, een meesterstuk van de Armeense architectuur! Het terrein staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De hoofdkathedraal van Echmiadzin was de eerste officiële kerk die in 303 gebouwd is. Tegenwoordig is het de heilige zetel waar de patriarch van Armenië resideert. We brengen een bezoek aan het museum waar volgens overlevering een deel van de Heilige Lans en een stuk van de Ark van Noach zijn te bewonderen. Na terugkomst in Yerevan brengen we een bezoek aan het indrukwekkende Genocide-monument. Overnachting weer in hotel Regineh. 

Dag 3. Araler vulkaan
De vulkaan van Araler is gesitueerd tussen het hoogland van Geghama en de berg Aragats. De vulkaan heeft de helling van een afgeknotte kegel. De basis doorsnede is 8,5 km en die van de krater zelf 2 km. De omgeving is bijzonder pittoresk en grillig en de begroeiing van de krater bestaat uit een grote variatie aan bloemen en struiken. Na het ontbijt worden we naar de voet van de vulkaan gebracht voor een stevige wandeling die start op een hoogte van 1700 meter en omhoog voert naar ca. 2000 m. De totale wandeltijd is 4-6 uur inclusief een meegenomen lunch. In dit berggebied komen onder aandere de volgende vogelsoorten voor: Duinpieper, Oostelijke Blonde Tapuit, Alpengierzwaluw, Steenarend, Blauwe en Rode Rotslijster, Roze Spreeuw, Ortolaan en Zwartkopgors. Onze bus brengt ons vervolgens terug naar het hotel in Yerevan waar we een heerlijke en originele Armeense maaltijd zullen nuttigen en een welverdiende nachtrust genieten.

Dag 4. Naar het zuiden
Vandaag rijden we naar het zuiden om uiteindelijk in Goris uit te komen. Na het verlaten van Yerevan komen we in de vlaktes ten oosten van de hoge Bijbelse berg Ararat die overal boven uit torent en waar Noach zijn ark landde. Dit deel van Armenië is vitaal voor de landbouw van het land en volgens de overlevering plantte Noach hier de eerste wijnstok. Terwijl we langs allerlei boerderijen rijden verschijnt plotseling het aantrekkelijke uitzicht van het kloostercomplex van Khor-Virab, dat op een eenzame heuvel ligt. Hier zullen we eerst een bezoek brengen. Dit intrigerende complex vertegenwoordigt de aanname van het Christendom in 301 na Christus van Armenië, waarvan het bewijs in een onder de kerk gelegen kerker te vinden is! Hier kunnen ook – mits de wolken niets verhullen – mooie foto’s van de Ararat gemaakt worden. Een uur later bereiken we eerst de vogelrijke visvijvers van Armash waar we een uitgebreide stop maken. De grote vijvers in deze uitgestrekte vlaktes zijn belangrijke broedgebieden voor bedreigde soorten als Marmereend, Witkopeend en Witoogeend. Dwergaalscholver en Zwarte Ibis. Andere vogelsoorten die hier voorkomen zijn Witstaartkievit, Zwartkoprietzanger, Grote Karekiet, Veldrietzanger, Baardmannetje, Kwak, Woudaapje, Roerdomp, Ménétries’ Zwartkop, Grote Vale Spotvogel en Rosse Waaierstaart. De Groene Bijeneters geven extra kleur aan de omgeving. Op de route naar het zuidoosten zullen we ook een grote droge en zeer indrukwekkende canyon bezoeken, waar we goede kans hebben op vogels als Perzische Roodborst, Blauwe Rotslijster, Rotsklever, Grijze Gors, Steenarend en Lammergier. Hier ligt aan het eind een bijzonder fraai gebouwde kerk, Noravank, die n.b. uit 2 etages bestaat en gelegen is te midden van grillige, rijk gekleurde rode rotsen. De Bruine Beer en de Steenbok zijn hier trouwens ook tamelijk algemeen. In deze regio kijken we ook uit naar de zeldzamere plantensoorten van Armenië. Van hier is het een nog een flinke rit naar ons comfortabel hotel in Goris.

Dag 5. Kloostercomplex van Tatev en de diepste canyon van het land
Vandaag staat eerst een bezoek aan het dorp Tatev op het programma, waar een uniek gelegen kloostercomplex ligt dat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Dit is een van de oudste religieuze, culturele en onderwijs centra van het antieke Armenië, waar op het hoogtepunt meer dan 1000 broeders woonden. We bereiken Tatev via de langste kabelbaan ter wereld die nog niet zo lang geleden door Zwitsers is aangelegd en ons over de adembenemende kloof voert met uitzicht op verlaten dorpjes en kans op het zien van Aas- en Lammergieren van de bovenzijde! Daarna beginnen we aan een 4 uur durende bloemenwandeling o.l.v een lokale berggids. De weelderige bloemenweides en maagdelijke bossen zijn adembenemend en de uitzichten op het Zangezur gebergte prachtig omdat het een van de ruigste en langste bergketens is. Ook de uitzichten op de 4e en 6e hoogste berg van het land zijn de moeite waard; resp Mets Ishkhanasar (3550m) en Aramazd (3395m). We picknicken en route en na afloop zullen we dineren in een lokaal en gezellig restaurant van Goris.

Dag 6. Bezoek aan het dorp Khndzoresk en de eeuwenoude grottekeningen van Mt. Ukhtasar (3200m)
De ochtend starten we met een bezoek aan het dorpje Khndzoresk – een eeuwenoud grottendorp – in een echt bijzonder fraaie setting! Hier wandelen we naar het ravijn in 1,5 uur. Hierna rijden we noordwaarts en na ca 1 uur verwisselen we ons vervoer voor 4-wheel auto(‘s) om het bergpad omhoog naar de berg Ukhtasar te nemen, waar petrogliefen van 5-6 duizend jaar oud liggen. Let wel: deze hoogvlakte is alleen te bereiken als het niet geregend heeft want anders is het pad ernaartoe onbegaanbaar! Deze liggen op een hoogte van 3200 meter bij een paar zeer idyllische bergmeertjes waar we natuurlijk uitgebreid de tijd voor nemen om de mooie en stille omgeving te verkennen. Vogelsoorten die we hier kunnen verwachten zijn Rode Bergvink, Vale Woestijnvink, Alpenheggenmus, Kaukasische Strandleeuwerik, Raaf en Steenarend. Na afloop brengen de 4-wheel auto’s ons weer naar beneden. We overnachten in de stad Sisian in een prettig hotel met ruime kamers.

Dag 7. Stonehenge van Armenië en bezoek aan Jermuk spa stad
Voor het ontbijt staat er voor de liefhebbers een stadswandeling op het menu om de lokale en indrukwekkende kolonie Kleine Torenvalken te bewonderen. Na het ontbijt starten we met een bezoek aan Karahunge, de zgn. stonehenge van Armenië, waarvan gedacht wordt dat het een soort ruimteobservatorium was en een offerplaats (ca 7500 jaar oud). Hierna rijden we naar Jermuk, de spastad, waar we een middelzware wandeling zullen maken vanaf het Kechut-reservoir. We wandelen richting het dorpje Gnedevaz en vervolgens komen we langs het eeuwenoude kerkje Gndevank. De tocht van ca 3 uur voort door een wilde canyon waar vroeger de hoofdweg lag maar die nu alleen nog per voet genomen kan worden en u zult wel zien waarom! Vogelsoorten die hier voorkomen zijn oa. de Aasgier, de Slechtvalk, de Lammergier en de Schreeuwarend. Er komen ook hier mooie vlindersoorten en andere insecten voor en ook de bloemen zijn de moeite waard. Uiteindelijk zullen we doorrijden naar het tussen de bergen gelegen Hermon waar een modern bungalowparkje onze overnachtingsplek zal zijn.

Dag 8 Rustdag
Op deze dag bent u vrij om te genieten van het resort en zijn mooie omgeving. De maaltijden in overleg.

Dag 9. Armenië op de zijdenroute – het fort van Smbataberd en het dorp Yeghegis
Onze tocht vandaag zal vol zijn met pittoreske en fotogenieke plekken. Eerst staat een wandeling van een paar uur op het programma richting Tsakhats Kar, gelegen op een verborgen locatie bovenop een rots die uitzicht biedt op de ruïne van Smbataberd, de voormalige verblijfplaats van een Armeense prins Syunik. Hiervandaan wandelen we naar beneden naar het dorp Yeghegis, brengen een visite aan de antieke kerk van Zoravar en komen tenslotte bij de enige Joodse begraafplaats van het land uit de 13e eeuw. Mogelijk dat we dit laatste bezoek pas na de avondmaaltijd doen met meer kans ook op het vinden van de daar voorkomende Steenbokken. We overnachten weer in Hermon waar we ook zullen genieten van een overdadige en welverdiende maaltijd.

Dag 10. De karavanserai van Selim – Noratus – het schiereiland Sevan
Ook vandaag zal ons veel schitterende vergezichten en prachtige locaties leveren als we de Selim pas oversteken waar een goed bewaarde karavanserai uit de 14e eeuw te bewonderen is. Wat interessante vogelsoorten betreft zijn oa Hop, Ortolaan, Grijze Gors, Arendbuizerd en Vale Gier te vermelden. Op de hoogvlakte zelf komen weer andere unieke en endemische plantensoorten voor waar we zeker naar zullen zoeken. Hierna zullen we op onze route noordwaarts een bezoek brengen aan het grootste kruisstenen complex van het land, Noratus. Deze duizenden jaren oude stenen zijn wereldberoemd en vele ervan zijn goed bewaard en allemaal even kunstzinnig. Onze laatste stop zal zijn bij ‘het blauwe oog van Armenië’ oftewel, het meer van Sevan; een van de grootste en hoogst gelegen binnenzeeën ter wereld op 1800 meter hoogte. Met wat geluk zien we de kleurveranderingen die op het meer kunnen ontstaan onder invloed van de stand van de zon en de wolken. Natuurlijk zijn ook hier interessante vogelsoorten te vinden die meer met water hebben, zoals de Kwak, Koereiger, Kleine Zilverreiger, Armeense Meeuw, Witwangstern, Geoorde Fuut, Casarca etc. Bij het schiereiland zullen we een bezoek brengen aan het hoogste punt ervan om een mooi overzicht over het meer te verkrijgen en het daar gelegen kerkje uit de 9e eeuw te bewonderen waar we kans maken op een kinderdoop of traditionele bruiloft. We overnachten in een luxe B&B.

Dag 11. Dilijan – Haghartsin – Haghpat klooster (UNESCO site)
Rond het in het noorden gelegen stadje Dilijan zijn veel interessante plekken te vinden. Een ervan is Haghartsin, een middeleeuws en vervallen kerkje dat in de bossen verborgen ligt. Een ander is Goshavank, waar een van de mooiste verzamelingen kruisstenen te vinden zijn. Dit kloostercomplex is ook geassocieerd met een middeleeuwse fabelverteller en auteur van de eerste Armeense wetgeving. Vandaag worden we naar het meer Parz gebracht, dat op de grens ligt van het Dilijan Nationaal Park waar onze wandeling start naar het bovengenoemde Goshavank. Dit deel van Armenië wordt vaak ‘klein Zwitserland’ genoemd en u zult wel zien waarom! Deze wandeling worden we weer keurig geleid door een lokale betrouwbare gids. De weelderige bossen herbergen prachtige bloemen en weer andere vogelsoorten. Na de wandeling rijden we terug naar Dilijan om een bezoek te brengen aan de museumstraat van het stadje. Hier zijn 19e eeuwse huizen gerenoveerd en zijn diverse handwerkwinkels te bewonderen, oa een keramiekzaakje, waar we een poging gaan doen voor een stukje eigen creatie! We dineren weer overdadig en overnachten in Dilijan.

Dag 12. Kruissteen graveerstudio – Haghpat – Sanahin klooster (UNESCO site)
In de ochtend continueren we onze reis door de mooie glooiende vallei die door de lagere Kaukasus omringd wordt. We zullen enkele met Russen bewoonde dorpen passeren waar Molokans wonen, die in veel dingen frappante overeenkomst vertonen met Joodse tradities. In Vanadsor brengen we een bezoek aan een kruissteen-graveerstudio om zodoende de geheimen van de eeuwenoude graveerkunst te achterhalen bij een van de laatste beoefenaars van dit handwerk. Daarna reizen we door naar Sanahin waar 2 beroemde broers geboren zijn: Anastas en Artem Mikoyan. Anastas was een prominente Russische politicus en Artem was de ontwerper van de MIG straalvliegtuigen. Onze tocht voert ons vandaag naar Sanahin en Haghbat, beide beroemd vanwege hun middeleeuwse kloosters en kerken die ook weer op de UNESCO lijst staan. We overnachten in een luxe en schitterend gelegen hotel in Haghpat.

Dag 13. De pas van Spitak – Saghmosavank – Hovanavank – Yerevan
Na het traditioneel smakelijke ontbijt vervolgen we onze reis naar de regio Aragatsotn via de Spitak pas (2300m). Onderweg bezoeken we de middeleeuwse plaatsen Saghmosavank en Hovanavank waar ook weer mooie kloosters gelegen zijn en die liggen op de rand van een ravijn waar de rivier Kasagh doorheen stroomt. In de regio komen vogelsoorten voor als de Wespendief, de Waterspreeuw, de Groene Fitis, de Kleine Vliegenvanger, diverse soorten Spechten en andere bossoorten. In de loop van de middag komen we in Yerevan aan waar nog gelegenheid zal zijn voor wat toeristische uitstapjes of om lekker te flaneren over de prachtige boulevards en de met muziek en verlichting versierde fonteinen.

Dag 14. Aragat gebergte – meer Kari – Amberd
Vanochtend rijden we naar de regio Aragatsotn op de hellingen van de berg Aragat, de hoogste in Armenië. Op een hoogte van 3200 meter vinden we een mooi bergmeer, Kari, mogelijk starten we hier vandaan een wandeling naar het fort Amberd. Of we rijden hier naar toe met de bus. Dit fort heeft in de middeleeuwen dienst gedaan als zomerresidentie van de Armeense edelen. In deze omgeving groeien veel wilde bloemen en van de vogelsoorten die hier voorkomen zijn oa de Rode Rotslijster, Rotsmus, Rotszwaluw, Ortolaan, Dwergarend, Aasgier, Slecht- en Boomvalk en Perzische Roodborst leuk om te vermelden. Op de heen- of terugweg stoppen we bij het Park van de Letters waar het 1600 jarige bestaan van het Armeense alfabet gevierd wordt. Overnachting in Yerevan in een prima hotel waar ons weer een heerlijk diner wacht.

Dag 15. Bezoek aan Geghard (UNESCO site) en de tempel van Garni
Na het ontbijt reizen we naar het ten oosten van Yerevan gelegen dorpje Garni waar we desgewenst een prettige wandeling van enkele uren zullen maken door de canyon om onder meer de verbazingwekkende rotsformaties genaamd “Symfonie van Stenen” te bewonderen. Diverse soorten bergvogelsoorten zijn weer te verwachten waaronder Alpengierzwaluw, Rotszwaluw, Oostelijke Blonde Tapuit, Kleine Klapekster, Scharrelaar en Isabeltapuit. De wandeling brengt ons uiteindelijk bij de tempel uit de 1e eeuw na Christus ; de enige overgebleven tempel uit die periode. Deze tempel ligt trouwens op een heel mooi hoog gelegen uitkijkpunt. Onze lunch hebben we in een zeer gastvrij restaurant waar ons weer authentieke gerechten te wachten staan. Na de lunch bezoeken we het wat verder oostelijk gelegen grottenklooster van Geghard, die ook op de UNESCO lijst terecht gekomen is en niet voor niets. Sommige van de in de rotsen uitgehakte kamers voor de monniken hebben een heel bijzondere akoestiek maar zijn niet altijd even gemakkelijk te bereiken! Een laatste traditionele Armeense maaltijd ondersteund door volksmuziek luidt onze laatste avond in. Overnachting weer in Yerevan.

Dag 16. Terugvlucht
Een vroege transport naar het vliegveld om de vlucht naar Nederland niet te missen

Praktische informatie

Reisduur:16 dagen
Reissom€ 2.450,- per persoon
Aantal deelnemers:minimaal 6 personen, max. 12 personen
Accommodaties:drie sterren hotels, goed verzorgde privé pensions, uitgaande van 2 persoons-kamers
Vervoer:luxe bus en/of auto met 4-wiel aandrijving inclusief chauffeur
Begeleiding:Nederlandse gids, tevens ervaren vogelaar en een Armeense cultuurgids.
Voorzieningen:Ontbijt, avondeten, 1 fles mineraalwater per persoon per dag, entreetickets parken,
musea etc.
Inclusief:
Exclusief:Internationaal retour vliegticket Amsterdam- Yerevan met een overstap via een
Europese luchthaven en toeslagen. Mogelijk dat er tegen die tijd een rechtstreekse
vlucht aangeboden kan worden als alternatief.
Lunches, deze bestaan meestal uit goed verzorgde meeneemmaaltijden. Uitgaven van
persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden. Toeslag
eenpersoonskamer a 345,- euro
Klimaat:In de hogere delen kan het fris zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In de lagere
gedeelten temperatuur tussen de 28 en 35 graden Celsius, overwegend droog.
Zwaarte reis:Lichte tot middelzware wandelingen. Ook vinden enkele wandelingen op grotere
hoogte plaats over minder goed begaanbaar terrein.
Vertrekdatum:14 juli 2024
Terugreis:29 juli 2024
Maatwerkoptie:Deze reis kan ook als maatwerkreis door u worden geboekt waarbij u zelf aangeeft welke periode u het beste uitkomt, voor welk budget en met hoeveel personen (vanaf 1 persoon). Vraag ons naar de mogelijkheden en voorwaarden.

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Dag van aankomst in Yerevan
Dag 2Tocht naar het religieuze centrum van Armenië
Dag 3Araler vulkaan
Dag 4Naar het zuiden
Dag 5Kloostercomplex van Tatev en de diepste canyon van het land
Dag 6Bezoek aan het dorp Khndzoresk en de eeuwenoude grottekeningen van Mt. Ukhtasar (3200m)
Dag 7Stonehenge van Armenië en bezoek aan Jermuk spa stad
Dag 8Rustdag
Dag 9Armenië op de zijdenroute – het fort van Smataberd en het dorp Yeghegis
Dag 10De karavanserai van Selim – Noratus – het schiereiland Sevan
Dag 11Dilijan – Haghartsin – Haghpat klooster (UNESCO site)
Dag 12Kruissteen graveerstudio – Haghpat – Sanahin klooster (UNESCO site)
Dag 13De pas van Spitak – Saghmosavank – Hovanavank – Yerevan
Dag 14Aragat gebergte – meer Kari – Amberd
Dag 15Bezoek aan Geghard (UNESCO site) en de tempel van Garni
Dag 16Terugvlucht