Wijn- en Gourmetreizen

Inleiding

Wijn is er in Georgië al zolang er Georgiërs zijn. Er worden al 8000 jaar druiven geteeld in de vruchtbare dalen van het land. Het is niet verwonderlijk dat wijn verweven is met de cultuur als we bedenken dat er meer dan 500 endemische druivenvariëteiten zijn en de eerste geteelde soorten ter wereld hier geteeld werden. Ook wordt aangenomen dat het woord ‘wijn’ is afgeleid van het Georgische ‘ghvino’. Overal in dit land zijn door archeologen antieke wijnpersen en aardewerken vaten gevonden, vanaf de 6e millennium voor Christus. In Georgië wordt een eigen manier van wijnopslag gehouden, dmv van aardewerken vaten onder de grond, die ook vandaag de dag nog gebruikt worden. In tegenstelling tot de Europese manier worden de sappen niet gescheiden gehouden van de druiven na het persen, hetgeen een speciale smaak en geur veroorzaakt. Wijn is een essentieel onderdeel van de rijke keuken en hoort thuis op elk feest. Deze gezellige maaltijden worden door een speciale ceremoniemeester, de ‘Tamada’ geleid. Op deze reis reist u naar de echte wijngebieden in Oost Georgië en naar Imereti om verschillende soorten te proeven en om te zien hoe wijn gemaakt wordt. Ook maakt u kennis met de Georgische manier van maaltijd houden. U zult beslist van de Georgische keuken gaan houden omdat de ingrediënten altijd vers zijn met heel eigen kruiden, eeuwenoude recepten, een grote verscheidenheid aan vruchten en groenten en natuurlijk heel goede koks! Sommige gerechten vindt u in het hele land en andere alleen in bepaalde gebieden. Georgiërs houden van gekruid eten en er wordt veel gebruik gemaakt van walnoten, knoflook en kruiden.

Reisbeschrijving

Dag 1: Dag van vertrek naar Tbilisi, inclusief overstap

Dag 2: Tbilisi Aankomst in Tbilisi (Hoofdstad van Georgië) en transport naar hotel. Afhankelijk van tijdstip van aankomst op het vliegveld krijgt u eerst een laat ontbijt, waarna we de bezienswaardigheden van deze bijzondere stad gaan bekijken, waarbij we vooral de oude binnenstad zullen aandoen. Ook bezoeken we een champagnefabriek. Onze maaltijden zullen uit verschillende provincies komen. Overnachting in Tbilisi.

Dag 3: Tbilisi – Mtskheta – Kutaisi We rijden naar de oude hoofdstad en het religieuze centrum, Mtskheta waar we het klooster van Jvari en de kathedraal van Svetitskhoveli bezoeken. Een bezoek aan de wijnfabriek van de provincie Kartli en die van Imereti waar we bekend gemaakt worden met het proces van wijnmaken en enkele soorten zullen proeven. Onderweg proeven we visgerechten uit de bergen en zelfgemaakte vruchtenjams bij een boerengezin. We overnachten in Kutaisi.

Dag 4: Kutaisi – Ambrolauri – Tbilisi We brengen een bezoek aan het klooster van Gelati en rijden daarna naar meer bergachtiger streken, Racha om een speciale soort wijn te proeven, Khvanchkhara, een van populairste tijdens de Sovjetoverheersing en degene die Stalin het lekkerst vond. Deze middelzoete wijn wordt van druiven gemaakt die alleen hier groeien. Ook staat deze regio bekend om zijn pittige gerechten en we zullen bekend gemaakt worden met een paar bijzondere sauzen en kruiden. Een bezoek aan de wijnboer met een uitgebreide maaltijd staat natuurlijk ook op het smakelijke programma, waarbij ook zelf zullen proberen wat klaar te maken! We overnachten in Tbilisi.

Dag 5: Tbilisi – Signagi – Tbilisi Vandaag verplaatsen we ons naar de wijnstreek van het land, Kakheti en bezoeken onder meer de versterkte stad Signagi. We gaan op visite bij een wijnboer om een eeuwenouden wijnkelder te zien en er een traditionele maaltijd te houden. Ook bezoeken we het landgoed van een van de voormalige hertogen uit de 19e eeuw in Tsinandali voordat we een bezoek brengen aan een andere authentieke wijnmakerij. We reizen door naar Telavi om daar een maaltijd te houden met de “Tamada” toastmeester. In Telavi blijven we 2 nachten

Dag 6: regio Kakheti Een bezoek aan de prachtige kathedraal van Alaverdi voordat we naar een wijnboerderij gaan. Als het oogsttijd is mogen we helpen met oogsten. Deze regio staat ook bekend om zijn rijke voedsel en wijnproductie en daarom brengen we ook een bezoek aan een boer om daar een echte Georgische maaltijd te genieten en om een unieke wijnkelder te zien en typische lokale rode en witte wijnen te proeven, evenals lokaal gemaakte cognac.

Dag 7: Telavi – Gombori Pas – Tbilisi ‘sMorgens reizen we door naar Tbilisi via de pas van Gombori en zullen weer heel andere mooie landschappen tegenkomen. In Tbilisi brengen we een bezoek aan een cognacbedrijf die als eerste in de Kaukasus in 1888 gestart is. De middag is vrij om ons ‘savonds voor te bereiden op een afsluitend wijngala met typische gerechten. We overnachten in Tbilisi.

Dag 8: Dag van de terugreis naar Nederland inclusief overstap Afhankelijk van het tijdstip van uw terugvlucht is er nog tijd voor een bezoek aan de zwavelbaden of een van de vele bezienswaardigheden in het centrum en is er tijd om de noodzakelijk souvenirs te kopen.

Praktische informatie

Reisduur:9 dagen
Reissom:€ 995,- per persoon
Aantal deelnemers:minimaal 4 personen, max. 12 personen
Accommodaties:drie- en viersterren hotels, goed verzorgde pensions, uitgaande van 2 persoonskamers
Vervoer:luxe bus en/of auto met 4-wiel aandrijving
Begeleiding:Engels- of Duitssprekende gids en lokale reisleider
Voorzieningen:ontbijt, lunch, avondeten, 1 fles mineraalwater per persoon per dag
Exclusief:internationaal vliegticket ( 250 à 350 euro afh. van datum boeken), uitgaven van persoonlijke aard
Vertrekdata:in overleg

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Dag van vertrek naar Tbilisi, inclusief overstap
Dag 2Tbilisi
Dag 3Tbilisi – Mtskheta - Kutaisi
Dag 4Kutaisi – Ambrolauri - Tbilisi
Dag 5Tbilisi – Signagi - Tbilisi
Dag 6regio Kakheti
Dag 7Telavi – Gombori Pas - Tbilisi
Dag 8Dag van de terugreis naar Nederland inclusief overstap