Vogel Voorjaarsreis In Georgië: Ruige Natuur en Prachtige Vogelrijkdom

Inleiding

Deze vogelreis is bedoeld om de ornithologische hoogtepunten van dit bijzonder land te vinden waarbij we in heel verschillende biotopen op zoek gaan naar de mooiste plekjes en soorten. Zowel voor de beginnende vogelaar als de meer ervaren vogelaar is deze reis smullen en naast nadruk op de bijzondere vogels en vogeltrek zullen we ook zeker aandacht schenken aan de flora, fauna en de interessante oude culturen. Er zullen enkele lichte wandelingen aangeboden worden maar er zal vooral veel relaxed gevogeld en gekeken worden langs de mooie routes. Lees de verslagen van deze reis om een goede indruk ervan te krijgen.

Reisbeschrijving

Dag 1. Amsterdam – Tbilisi Op de eerste dag vliegen we via een tussenstop in een Europese luchthaven naar Georgië.  's Avonds vliegen we door naar de hoofdstad van Georgië, Tbilisi en landen aan het eind van de avond. We worden naar ons hotel gebracht.

Dag 2. Tbilisi – Kazbegi We vertrekken in de loop van de ochtend  om de mooie maar lange tocht naar de Russische grens in de noordelijke Kaukasus, te ondernemen. Onderweg zullen we op diverse plekken stoppen om te vogelen, oa bij het stuwmeer Ananuri waar we in deze tijd kans maken op o.a. Koereigers en Witvleugel- en Witwangsterns. Ook Withalsvliegenvanger is hier goed te doen. Op de bergpas is de kans groot dat er veel sneeuw ligt, maar we zullen ook een uitgebreide pauze inlassen om lokale bergsoorten te vinden. Behalve Grote Roodmus, Kaukasisch Korhoen en Lammergier maken we hier ook goed kans op de endemische ondersoorten van Frater (Carduelis flavirostris brevirostris), Strandleeuwerik (Eremophila alpestris penicillata), Waterpieper (Anthus spinoletta coutellii) en Waterspeeuw (Cinclus cinclus caucasicus). In de loop van de middag zullen we aankomen in Kazbegi, waar we onze intrek in een gunstig gelegen pension nemen. We mikken hier de komende dagen op de plaatselijke endemen zoals Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen, Kaukasisch Tjiftjaf (of Bergtjiftjaf), Witkruinroodstaart en Grote Roodmus. Andere goede (berg)soorten die we hier mogen verwachten zijn Roodvoorhoofdkanaries, Alpenkraai, Alpenkauw, Roodmus, Aziatische Steenpatrijs, Rotskruiper, Blauwe en Rode Rotslijster. Ook 4 gieren en diverse arenden zijn met wat geluk in de directe omgeving van het dorp of in de ruige bergstreken te vinden. Leuke ondersoorten komen voor van de Beflijster (Turdus torquatus amicorum), Zwarte Roodstaart (Phoenicurus ochruros ochruros), Gekraagde Roodstaart (Phoenicurus phoenicurus samamisicus) en de Aziatische Roodborsttapuit (Saxicola maurus armenicus).

Dag 3. Kazbegi Vandaag gaan we vroeg op pad om een flinke klim te maken. Eerst worden we met 4-wheel drives naar een pelgrimskerkje gebracht (op ca 2200 meter hoogte) waarvandaan een mooie route omhoog voert. Afhankelijk van ons tempo en de weersomstandigheden en de aan- of afwezigheid van sneeuw op deze hoogte zullen we tijdens deze route de goede soorten aantreffen, waaronder Grote Roodmus, Witkruinroodstaart, Kaukasisch Korhoen en Kaukasisch Berghoen, naast de al eerder gemelde soorten. Ook Steenbok en Bruine Beer komen hier voor. Dit betekent onder meer regelmatig de berghellingen rustig afscannen. Lunch zal in het dorp geserveerd worden bij een gezellige lokale pensionhoudster. In principe besteden we de hele dag zoveel mogelijk buiten om optimaal te profiteren van het licht en indien gewenst kun je ook op eigen gelegenheid gaan wandelen. De overnachting is weer in hetzelfde goed verzorgde pension met schitterend uitzicht.

Dag 4. Regio Kazbegi  en Kazbegi – Tbilisi Deze laatste ochtend in deze ruige streek besteden we nog aan het zoeken naar soorten die we niet of nog niet goed hebben gezien. Er bestaat ook altijd kans op het vinden van leuke doortrekkende soorten die zich in de dalen en om de rivieren ophouden zoals Draaihals, Groene Fitis, Wielewaal, Roodmus, Terekruiter, Citroenkwikstaart en Scharrelaar. Dat geldt ook voor doortrekkende groepen Balkansperwers of Jufferkraanvogels. In de loop van de middag rijden wij terug naar Tbilisi (een tocht van ca 4 uur) om daar te overnachten.

Dag 5. Tbilisi – Akhalkalaki  We starten vandaag vroeg om de lange maar mooie tocht naar het zuidwesten te doen. We zullen al vogelend naar Ninotsminda (boven de Turks/Armeense grens) rijden waar we een paar dagen ontspannen zullen vertoeven. In deze omgeving nemen we uitgebreid de tijd om de grote meren af te zoeken naar veel soorten watervogels. Behalve veel doortrekkers die hier korte of langere tijd pleisteren, waaronder diverse soorten steltlopers, sterns (zwermen met honderden Witvleugelsterns zijn eerder regel dan uitzondering) en meeuwen, worden deze meren ook door veel eenden, fuutachtigen, reigers, ibissen, aalscholvers gebruikt als winterkwartier! Roze en Kroeskoppelikanen broeden hier trouwens ook, evenals de endemische ondersoort van de Kraanvogel (Grus grus archibaldi). Tel hierbij op de vele zangvogels die langs de meren zich ophouden in de lage vegetatie en u begrijpt dat het hier goed vogelen is; met kans op Veldrietzanger, Oostelijke Vale en Kleine Spotvogel, Sperwergrasmus enz. We overnachten in een eenvoudig hotel in Akhalkalaki, waar we weer een lekkere authentieke maaltijd zullen genieten.

Dag 6. Regio Ninotsminda Deze dag gebruiken we om de diverse meren af te zoeken, waarvan sommige tamelijk klein zijn en als waterreservoir dienen voor de dorpjes en helaas ook worden gebruikt voor de irrigatie van de aardappelvelden, waardoor het soms kan zijn dat je bij een uitgedroogde modderpoel aan blijkt te komen! De bevolking is geheel ingesteld op de landbouw en we zullen er vele tradities zien die in ons deel van Europa al lang tot de verleden tijd behoren. Ook de rijkdom aan gewassen en kruiden zal ons verrassen, dus er is overal een hoop te zien en te fotograferen! Kans op veel soorten steltlopers, roofvogels en prachtige vergezichten. We overnachten weer in het hotel in Akhalkalaki.

Dag 7. Akhalkalaki – Vardzia – Bakuriani Op deze dag vertrekken we vroeg naar het grottendorp Vardzia wat niet alleen voor de vele bergminnende soorten zoals Rode en Blauwe Rotslijster, Aasgier, Rotsmus, Oostelijke Blonde Tapuit en Oostelijke Orpheusgrasmus een mooi bezoek waard is. Het mysterieuze grottendorp staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid een excursie in het grottendorp te doen. Via Akhalsikhe en het kuuroord Bordzomi komen we tenslotte uit in het hoog gelegen Bakuriani waar we in een comfortabel pension zullen overnachten en het diner gebruiken, vast en zeker weer gecombineerd met een of meer zelfgemaakte huiswijnen…

Dag 8. Bakuriani Voor het ontbijt is er voor de liefhebbers een wandeling door het dorp en de aangrenzende bosrand op zoek naar Turkse Boomklever, Kruisbek, Zwarte Specht en Roodvoorhoofdkanarie. Vandaag rijden we heel vroeg naar het hoger gelegen Tabatskuri meer, via een pas op ca 2.400 meter. Op de pas zal een noodzakelijke stop worden gemaakt omdat daar een militaire controlepost de gasleiding uit Azerbeidzjan controleert en iedere passant aan een paspoortcheck. Onderweg zullen we regelmatig stoppen om te luisteren naar een aantal leuke bossoorten zoals Kleine Vliegenvanger, Turkse Boomklever en diverse soorten spechten. Ook diverse soorten arenden en gieren komen op de hoogvlakte voor en soorten als Bergkalanderleeuwerik, Turkse Frater, Tapuit en Waterpieper. Natuurlijk valt het nooit te voorspellen welke soorten in deze periode zich laten zien en horen, maar we zullen opnieuw goed moeten blijven opletten, ook op passerende roofvogels natuurlijk, want de voorjaarstrek zal zeker nog niet voorbij zijn. Ook het Kaspische Berghoen komt hier voor, net als het Kaukasisch Korhoen, de Steenheggenmus en de Grote Zee-eend. Het aan het bergmeer gelegen dorpje dat min of meer de eindbestemming is van deze tocht, ademt een middeleeuwse sfeer en hoewel de bevolking hier arm is zijn de mensen er ook gastvrij. Hier bevinden zich ook een paar oude kerkjes die de moeite van een bezoekje waard zijn. We lunchen “en route” en nemen dezelfde route terug naar het skidorp waar we het diner weer in het leuke pension ‘Lika’ in Bakuriani gebruiken. Let op: Er is een kans dat er nog teveel sneeuw ligt op de pas en dat we de hoogvlakte niet kunnen bereiken. Als dat het geval is zullen we ons programma wijzigen en al eerder naar Tbilisi afrijden.

Dag 9. Bakuriani – Tbilisi – Dedoplitskaro We starten weer op tijd voor de lange reis naar het zuidoosten van Georgië waar zich nog veel ongerepte natuur bevindt. Uiteraard zullen we hier en daar een geschikte vogelstop maken om uiteindelijk aan het eind van de dag in de hoofdstad van de regio, Dedoplitskaro uit te komen. Onderweg kans op Wilde Fazant, Grauwe Kiekendief, Scharrelaar, Aziatische Roodborsttapuit en Schreeuwarend. In de stad zullen we (helaas) wat tijd kwijt zijn met de noodzakelijke formaliteiten (vergunning voor het park en controle bij de grenspolitie) en het inslaan van eten voor de komende dagen. We overnachten in een mooi conferentiecentrum waar tevens een universiteit is gehuisvest, en zullen in een mooi restaurant weer een prima maaltijd voorgeschoteld krijgen.

Dag 10. Naar Vashlovani Nationaal Park We vertrekken zo vroeg mogelijk omdat de weg naar het park zeker 2 uur rijden kost. Gelukkig levert ook deze route al leuke soorten op en prachtige vergezichten over de graanvelden. In het park aangekomen gaan we de op zoek naar Bijeneters, Roze Spreeuwen, Scharrelaars, Roodkopklauwieren, Kleine Klapeksters en we maken goede kans op Blauwe Rotslijster, Rotsduif, Monniks-, Vale en Aasgier, (wilde) Fazant, Keizer-, Schreeuw-, Dwerg- en Slangenarend en Saker- en Giervalk. Maar ook Balkansperwer, Kleine Torenvalk, Dwergooruil, Oehoe, Oostelijke en Grote Vale Spotvogel, Sperwergrasmus en leuke moerassoorten als Dwergaalscholver, Casarca en Zeearend. Diverse soorten leeuweriken en tapuiten laten zich op veel plaatsen goed zien en fotograferen. Al met al zullen we ons hier zeker niet vervelen! Aan het eind van de dag rijden we weer terug naar Dedoplitskaro waar we weer in het conferentiecentrum zullen slapen.

Dag 11. Naar Chachuna Nationaal Park Vandaag is een herhaling van het programma van gisteren alleen is nu de bestemming een prachtig gebied ten zuiden van de stad. Opnieuw door prachtige glooiende graanvelden waar ook al veel te zien zal zijn zoals Roze Spreeuwen, Kleine Klapeksters, Zwartkopgorzen, Kalanderleeuweriken, doortrekkende Steppekiekendieven en Spaanse Mussen. Bij het grote stuwmeer broeden oa. Zwarte Frankolijn, Balkansperwer, Kleine Torenvalk en leuke moerassoorten als Bonte Tapuit, Syrische en Middelste Bonte Specht, Dwergaalscholver, Woudaapje, Stelkluut, Buidelmees en Zeearend. Diverse soorten leeuweriken en tapuiten laten zich op veel plaatsen goed zien en fotograferen. Overal maakt u kans op leuke dier- en plantensoorten dus ook deze dag is het goed opletten en genieten!

Dag 12. Dedoplitskaro – Tbilisi Aan het eind van de ochtend, na eerst nog een mooie ochtendwandeling in een leuk parkje bij de stad te hebben gemaakt, rijden we door voor een lange tocht naar Tbilisi en nemen weer onze intrek in “ons” goed verzorgde hotel. Mogelijk is er voldoende tijd om een route door de grote laagvlakte te maken. Als er tijd over is gaan we nog even het gezellige centrum van deze oude hoofdstad in om enkele mooie oude kerken en historische plaatsen te bezoeken en voor het kopen van de laatste souvenirs en desgewenst voor een ontspannen verblijf in de zwavelbaden. In Tbilisi maken we trouwens goede kans op Palmtortel en Kwak.

Dag 13. Terugreis naar Nederland  Op deze laatste dag zullen we vroeg op moeten staan om een vroege vlucht terug te nemen naar Amsterdam. Een soortenlijst van 210 soorten is zeker haalbaar, waaronder dus meerdere endemische .

Praktische informatie

Reisduur:13 dagen
Reissom:€ 1.890,- per persoon bij boeking voor 1 februari.
€ 1.990,- per persoon bij boeking na 1 februari
Aantal deelnemers:minimaal 5 personen, max. 12 personen
Accommodaties:eenvoudige hotels, goed verzorgde pensions, uitgaande van 2 of 3 persoonskamers
Vervoer:luxe bus
Begeleiding:Een Nederlands sprekende gids en een Georgische gids
Voorzieningen:Ontbijt, lunch, avondeten, voldoende mineraalwater
Inclusief:
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam-Tbilisi en Tbilisi-Amsterdam met tussenstop en toeslagen
Uitgaven van persoonlijke aard. Toeslag eenpersoonskamer EUR 145,-
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In het zuiden temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius
Zwaarte reis:Lichte wandelingen. In Kazbegi vinden de wandelingen op grotere hoogte plaats over minder goed begaanbaar terrein. Geschikt vervoer in de bergen kan zeker geregeld worden, mits tijdig bekend.
Vertrekdatum:26 april 2025.

Terugreis:8 mei 2025
Maatwerkoptie:Deze reis kan ook als maatwerkreis door u worden geboekt waarbij u zelf aangeeft welke periode u het beste uitkomt, voor welk budget en met hoeveel personen (vanaf 1 persoon). Vraag ons naar de mogelijkheden en voorwaarden.

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Amsterdam – ..- Tbilisi
Dag 2Tbilisi – Kazbegi
Dag 3regio Kazbegi
Dag 4Kazbegi – Tbilisi
Dag 5Tbilisi – Akhalkalaki
Dag 6regio Ninotsminda
Dag 7Akhalkalaki – Vardzia – Bakuriani
Dag 8Bakuriani en Tabatskuri
Dag 9Bakuriani – Dedoplistkaro
Dag 10Dedoplistkaro – Vashlovani National Park
Dag 11Dedoplistkaro - Chachuna
Dag 12Dedoplistkaro - Tbilisi
Dag 13Tbilisi – ..- Amsterdam