Vogel Najaarsreis in Georgië

Inleiding

Een mooie afwisselende vogelreis gericht op het meemaken van de vele aspecten van de vogeltrek door dit fraaie land. Bedoeld voor liefhebbers van vogels in de breedste zin van het woord en voor iedereen die de rijke cultuur van deze oude beschaving vol bijzondere tradities van dichtbij wil meemaken. We zullen door een aantal heel verschillende landschappen en biotopen trekken in een rustig tempo en overal de tijd nemen om het land in ons op te nemen en natuurlijk zoveel mogelijk vogels te vinden. Ook bezoeken we de Hoge Kaukasus om de echte endemen te zoeken! En we gaan uiteraard een aantal dagen naar Batumi en de Zwarte Zee om de beroemde roofvogeltrek te beleven, zodat u een compleet beeld kunt krijgen van wat er in deze tijd hier te beleven is. Deze reis kan uitgebreid worden met 4 dagen bij Batumi. Geef dat dan even apart door bij de boeking.

Reisbeschrijving

Dag 1. Vliegreis naar Tbilisi.
Op de eerste dag vliegen we naar Georgië, via een Europese luchthaven voor een overstap van 1 of meerdere uren. De meeste vluchten komen ‘s avonds laat aan en na aankomst in Tbilisi worden we naar een hotel gebracht.

Dag 2. Regio Tbilisi.

Ook in de omgeving van deze oude hoofdstad valt op vogelgebied veel te ‘halen’. Ten zuiden van de stad liggen uitgestrekte akkers waar onder meer Keizerarend, Arendbuizerd, Aasgier en Sakervalk broeden. In de trektijd herbergen de open landbouwgebieden veel zangvogels. Er is altijd kans op doortrekkende Steppekiekendieven, Roodpootvalken, Steppevorkstaartplevieren of andere leuke steltlopers en het op de grens met Azerbeidzjan gelegen meer herbergt o.a. Grijskoppurperkoet, Zeearend en Schreeuwarend en als je geluk hebt kom je er een groep Dwergaalscholvers, Jufferkraanvogels of Pelikanen tegen. Lunch nuttigen we en route. We overnachten weer in het hotel in Tbilisi maar eerst gaan we nog genieten van een overdadig diner met misschien wel livemuziek!

Dag 3. Op weg naar Akhalkalaki.

We starten vandaag vroeg om de lange maar mooie tocht naar het zuidwesten te doen. We zullen al vogelend naar het zuiden rijden om bij Ninotsminda (boven de Turks/Armeense grens) uit te komen waar we een paar dagen ontspannen zullen vertoeven. In deze omgeving nemen we uitgebreid de tijd om de grote meren af te zoeken naar veel soorten watervogels. De route voert door prachtige weidse landschappen via de Lage Kaukasus en er zijn onderweg veel kansen om te stoppen en vogels te zien maar ook om de interessante landbouwgemeenschappen te bekijken en fraaie foto's te maken. Als het weer gunstig is maken we goede kans op het zien van imposante roofvogeltrek. We overnachten in een prima hotel in Akhalkalaki en gaan weer een lekkere authentieke maaltijd genieten.

Dag 4. Regio Ninotsminda.

In deze tijd van het jaar trekken er veel Kleine Vliegenvangers en andere zangvogels door en zelfs de kleinste bosjes kunnen iets leuks opleveren! In deze omgeving nemen we uitgebreid de tijd om de grote meren af te zoeken naar veel soorten watervogels. Behalve veel doortrekkers die hier korte of langere tijd pleisteren, waaronder diverse soorten steltlopers, sterns en meeuwen, worden deze meren ook door veel eenden, fuutachtigen, reigers, ibissen, aalscholvers gebruikt als winterkwartier! Roze en Kroeskoppelikanen broeden hier trouwens ook, evenals de endemische ondersoort van de Kraanvogel (Grus grus archibaldi). De meeste hiervan zullen al vertrokken zijn maar er is altijd kans op nog wat achterblijvers. Tel hierbij op de vele roofvogels die zich ophouden op de uitgestrekte akkers of bij gunstige omstandigheden in imposante aantallen doortrekken en u begrijpt dat het hier goed vogelen is. Ook zijn er diverse slaapplaatsen van Steppekiekendieven te vinden waar je je bij schemer zult moeten opstellen om ze op te wachten. Sommige meren zijn tamelijk klein zijn en dienen als waterreservoir voor de dorpjes en worden helaas ook gebruikt voor de irrigatie van de  aardappelvelden, waardoor het soms kan zijn dat je bij een uitgedroogde modderpoel aan blijkt te komen! We gaan zowel aan de grens met Turkije als die met Armenië een kijkje nemen en overal zullen de heuvels de moeite waard zijn om af te zoeken en te genieten van de vergezichten. De bevolking is geheel ingesteld op de landbouw en we zullen er vele tradities zien die in ons deel van Europa al lang tot de verleden tijd behoren. Ook de rijkdom aan gewassen en kruiden zal ons verrassen, dus er is overal een hoop te zien en te fotograferen! We overnachten weer in het hotel in Akhalkalaki.

Dag 5. Via Vardzia naar Bakuriani.

Op deze dag vertrekken we vroeg naar het grottendorp Vardzia wat niet alleen voor de vele bergminnende soorten zoals Rode en Blauwe Rotslijster, Aasgier, Rotsmus, Oostelijke Blonde Tapuit en Oostelijke Orpheusgrasmus een mooi bezoek waard is. Het mysterieuze grottendorp staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid een excursie in het grottendorp te doen. Via Akhalsikhe en het kuuroord Bordzomi komen we tenslotte uit in het hoger gelegen Bakuriani waar we in een comfortabel pension zullen overnachten en het diner gebruiken, vast en zeker weer gecombineerd met een of meer zelfgemaakte huiswijnen…

Dag 6. Bakuriani – Tabatskuri – Bakuriani.

Voor het ontbijt staat een vroege wandeling door het dorp gepland waarbij we kans maken op Turkse Boomklever, Roodvoorhoofdkanarie, Kruisbek en Zwarte Specht. Vandaag brengen we een bezoek aan het hoog gelegen bergmeer Tabatskuri waar een idyllisch maar armoedig Armeens dorpje ligt. Hier zullen we onze ook picknicklunch nuttigen. Deze streek is erg bergachtig en er komen hier weer andere soorten bloemen en planten voor. Tenslotte zijn er diverse specialiteiten in deze regio te vinden zoals Kaukasisch Korhoen en Aziatisch Steenpatrijs, hoewel deze soorten erg lastig te vinden zijn. Ook komen hier diverse Gieren en Arenden voor zoals de Monnniks- en Lammergier en de Steen- en Schreeuwarend. Van de  Strandleeuwerik komt hier een andere ondersoort voor (Eremophila alpestris penicillata) die sinds kort een eigen soort schijnt te zijn. Ook de Bergkalanderleeuwerik, Turkse Frater en Alpenheggenmus leven hier. Natuurlijk valt het niet te voorspellen welke soorten in deze periode zich laten zien en horen, maar we zullen opnieuw goed opletten, ook op passerende roofvogels natuurlijk want er is hier een sterke trekbaan door deze hoogvlaktes. Om dit bergdorpje en –meer te bereiken moeten we een controlepost passeren (op ca 2400 m.) waar we een noodzakelijke paspoortcontrole moeten ondergaan maar juist die plek biedt vaak prachtige gelegenheden voor het zien van roofvogeltrek. We gebruiken het diner weer in Bakuriani waar we ook weer overnachten in het gezellige pension.

Dag 7. Naar Batumi.

Op deze dag vertrekken we vroeg want het is een flink stuk rijden naar Batumi aan de Zwarte Zee. Onderweg zullen wij regelmatig pauzeren op geschikte plaatsen, waaronder de randen van het beroemde Kolkheti National Park, waar in deze tijd heel veel zang- en watervogels pleisteren, en het strand bij Poti waar veel soorten steltlopers langskomen. We zullen waar dat gunstig is stoppen om passerende of pleisterende vogels te bewonderen. We nemen onze intrek in een nabijgelegen pension vlak aan de Zwarte Zee, ten noorden van Batumi waar we de uitgebreide traditionele maaltijd zullen genieten met opnieuw erg gastvrije mensen. 

(let op: indien er veel regen voorspeld is zullen we van dag tot dag bekijken wat de meest gunstige alternatieve invulling kan worden en zal onderstaand schema dus gewijzigd worden)

Dag 8. Roofvogeltrek telpost 1. 

We staan vroeg op en na het ontbijt gaan we omhoog naar de telpost en blijven daar de rest van de dag zolang als het interessant is. Het laatste stuk is een wandeling omhoog die niet eenvoudig is, maar het uitzicht daarboven is weergaloos en er is een moderne overkapte constructie waar u uit de zon en regen kunt zitten (maar neem wel een klapstoeltje en paraplu mee!). Aan het eind van de middag lopen we terug naar het pension voor weer een heerlijke maaltijd. Tijdens deze trekteldagen (overigens laten we het tellen over aan de officiële tellers ter plekke!) maken we kans op vele soorten arenden, kiekendieven, valken, sperwerachtigen, Zwarte Wouwen, Wespendieven, Steppebuizerden en andere vogels. Op sommige dagen loopt het aantel roofvogels in de vele duizenden...

Dag 9. Roofvogeltrek telpost 2.

Het programma ziet er globaal hetzelfde uit als op de vorige dag 4 maar nu worden we naar een andere telpost gereden die iets verder in de heuvels ligt; deze is wel iets lastiger te bereiken maar eenmaal boven is het genieten geblazen!

Dag 10. Delta en havengebied van Batumi en Botanische Tuinen. 

Na het vroege ontbijt rijden we naar Batumi om een wandeling door het (zeer toeristische) park en langs de strandboulevard te maken op zoek naar doortrekkende zangvogels. (voor de liefhebbers is er natuurlijk de gelegenheid om een duik in het water te nemen…) Hierna rijden we naar de Delta om te gaan zoeken naar steltlopers en andere doortrekkers langs de Zwarte Zee. Na de lunch rijden we naar de Botanische Tuinen om daar een informatieve wandeling door heen te maken van ca 2 uur (dit onderdeel is facultatief en vooral landschappelijk de moeite waard). Mogelijk profiteren we nog van wat roofvogeltrek en voor wie dat wil is er dan nog de gelegenheid naar de telpost te gaan voor de rest van de middag (vooral Kiekendieven en Valken trekken verrassend laat op de dag nog door).

Dag 11. Naar Mestia

We vertrekken vandaag bijtijds voor de route noordwaarts om uiteindelijk in het mooie Svaneti uit te komen, een compleet ander gedeelte van Georgië met hoge toppen (tot ruim boven de 5.000 m.) op de grens met Rusland. Een fraaie route die eerst dwars door de delta voert en vanaf Zugdidi langzaam maar zeker hoger gaat met als einddoel Mestia waar we een leuk hotel betrekken. Uiteraard zullen we onderweg op meerdere plaatsen stoppen en als er goede roofvogeltrek waarneembaar is daar aandacht aan geven.

Dag 12 en 13. Regio Mestia.

Vandaag en morgen staan in het teken van het verkennen van deze wilde omgeving en zullen we zeker naar de hoger gelegen bergweides gaan. We gaan in ieder geval naar 1 plek tot op 3100 meter hoogte. Hier komen tenslotte speciale soorten voor als Grote Roodmus, Witkruinroodstaart, Kaukasisch Berghoen en Kaukasisch Korhoen en de ‘gewonere’ bergsoorten als Alpenheggenmus, Sneeuwvink, Turkse Frater, Rotskruiper, Lammergier, Monniksgier, Steenarend enz. Ook maken we goede kans op de Bezoargeit, een endemische soort steenbok. We spenderen zoveel mogelijk de hele dag buiten, mits de weersomstandigheden niet tegen zitten. Ook is er op deze dagen gelegenheid om al dan niet op eigen gelegenheid te genieten van de fraaie omgeving en wat te wandelen en de lokale cultuur te ervaren: er zijn diverse mooie musea en overal bevinden zich authentieke wachttorens en andere fraaie plekken. Overnachting in Mestia.

Dag 14. Naar Batumi.

We starten vandaag vroeg om de lange maar mooie tocht terug naar Batumi. We zullen onderweg waar gewenst stoppen om te vogelen en uiteindelijk zullen we aan het eind van de middag in Batumi uitkomen waar we zullen overnachten in een goed hotel en zullen we onze laatste diner nuttigen in een sjiek restaurant.

Dag 15. Terugreis naar Nederland.

Op deze laatste dag zullen jullie tijdig bij het vliegveld in Batumi worden afgezet.

Let op: Voor de liefhebber van roofvogeltrek is er de gelegenheid om 4 dagen bij te boeken. Geef dit dan even door bij de boeking.

 

Praktische informatie

Reisduur:15 dagen
Reissom€ 1.950,- per persoon bij boeking voor 23 juni
€ 2.150,- per persoon bij boeking na 23 juni
Aantal deelnemers:minimaal 5 personen, max. 12 personen
Accommodaties:Twee- of driesterrenhotels, goed verzorgde pensions, uitgaande van 2 of 3 persoonskamers
Vervoer:luxe bus met professionele chauffeur
Begeleiding:Nederlandse vogelgids en lokale gids
Voorzieningen:ontbijt, lunch, avondeten, voldoende mineraalwater en door ons aangeboden huiswijnen
Inclusief:
Exclusief:Internationaal retour vliegticket Amsterdam- ….-Tbilisi (de luchthaven van overstap is afhankelijk van datum boeking) en toeslagen. Wij regelen het tickets in principe wel voor alle deelnemers.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder drank bij de maaltijden. Toeslag eenpersoonskamer EUR 175,- Het is gebruikelijk de chauffeur een fooi te geven.
Klimaat:In de bergen kan het fris zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In het zuiden en aan de Zwarte Zee temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius.
Zwaarte reis:Lichte wandelingen.
Vertrekdatum:18 september 2024
Terugreis:2 oktober 2024
Maatwerkoptie:Deze reis kan ook als maatwerkreis door u worden geboekt waarbij u zelf aangeeft welke periode u het beste uitkomt, voor welk budget en met hoeveel personen (vanaf 1 persoon). Vraag ons naar de mogelijkheden en voorwaarden.

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Amsterdam – … – Tbilisi
Dag 2regio Tbilisi
Dag 3Tbilisi – Akhalkalaki
Dag 4regio Ninotsminda
Dag 5Akhalkalaki – Vardzia – Bakuriani
Dag 6regio Bakuriani
Dag 7Bakuriani – Batumi
Dag 8Roofvogeltrek Batumi
Dag 9Roofvogeltrek Batumi
Dag 10Roofvogeltrek Batumi
Dag 11Naar Mestia
Dag 12Regio Mestia
Dag 13Regio Mestia
Dag 14Mestia – Batumi
Dag 15Batumi – …- Amsterdam