Vroege najaarstrek in Georgië: roofvogels, Batumi en meer!

Inleiding

Deze reis is bedoeld om kennis te maken met de spectaculaire vogeltrek die in deze regio plaatsvindt. Zowel voor beginnende als ervaren vogelaars is deze bijzondere uitbarsting van met name roofvogels die zo massaal doortrekken altijd weer een prachtige openbaring. De reis niet bedoeld om deze trek in kaart te brengen of te helpen met het tellen van de grote aantallen maar alleen om ervan te genieten. Er zal deskundige Nederlandse leiding bij zijn en u wordt ook naar andere interessante vogelgebieden in de regio gebracht omdat er meer te beleven is dan roofvogeltrek.

Reisbeschrijving

Dag 1. Amsterdam – Istanbul – Batumi
Op de eerste dag vliegen we naar Batumi, via Istanbul.

Dag 2 t/m 7. Roofvogeltrek bij Batumi en meer
De komende dagen worden helemaal aan de beroemde vogeltrek bij Batumi besteed – tenzij het hard regent! We hebben grote kans op imposante zwermen met honderden Wespendieven, kiekendieven, Zwarte Wouwen, Steppebuizerden en zullen ogen en oren te
korte komen om de andere roofvogels te bewonderen en te fotograferen, waaronder tientallen Schreeuwarenden, Visarenden, Slangenarenden, Dwergarenden, Steppearenden, Kleine Torenvalken en Roodpootvalken op hun tocht naar Afrika. De lucht zal vol zijn van passerende Bijeneters en zwaluwen. Daarnaast gaan we ook in de directe omgeving van Batumi, onder meer in de delta en in het havengebied op zoek naar specialiteiten zoals Klein en Kleinst Waterhoen, Steppevorkstaartplevier, Zwarte Ibis, Ralreiger, Citroenkwikstaart, Roodkeelpieper, Kortteenleeuwerik, Duinpieper, Aziatische Roodborsttapuit, Kaspische en Grote Karekiet en leuke steltlopers als Terekruiter en Breedbekstrandloper. Hier trekken ook veel sterns en meeuwen (en libellen!) door en in de Zwarte Zee zelf komen behalve veel Bruinvissen ook 3 soorten Dolfijnen voor. In het havengebied van Batumi en op de boulevard maken we kans op leuke “fall” van zangvogels (vooral na een gunstige treknacht) en op zee jagen Middelste en Kleine Jagers en Yelkouanpijlstormvogels. In het vlakbij gelegen subtropische Natuurreservaat komen o.a. Witrugspechten, Turkse Boomklevers, Roodvoorhoofdkanaries en Kaukasische Korhoenders voor, waar we ook een dagdeel aan willen besteden om die te vinden, maar ook veel mooie en endemische planten, vlinders etc.

Grofweg ziet onze dagindeling er zo uit (let wel: bij gunstige weersomstandigheden, bij regen moeten we ons programma aanpassen maar ook dan zijn er nog leuke alternatieven voorhanden):

  • Vroeg opstaan en ontbijten in een van de vlak bij de telposten gelegen homestays
  • Na het ontbijt tot aan de lunch posten op de telpost en wachten wat er over vliegt. U kunt ook op eigen gelegenheid de bosrijke omgeving verkennen of met een alternatieve excursie mee die wij op verzoek regelen.
  • (uitgebreide) Lunch in een nabijgelegen homestay, tenzij er op dat moment zeer sterke roofvogeltrek is; in dat geval lunchen we natuurlijk op de telpost! (er hoeft overigens niet geteld te worden, u mag op uw eigen manier genieten van alles wat er overkomt!)
  • Na de lunch ofwel blijven op de telpost ofwel een bezoek aan een van de andere plaatsen, zie boven. (vooral aan het eind van de dag kan er verrassende goede trek zijn van o.a. Kiekendieven en Arenden)
  • Diner in de homestay.

Dag 8. Terugreis naar Nederland
Op deze laatste dag is uw vlucht terug naar Amsterdam. Afhankelijk van tijdstip van de vlucht is nog gelegenheid om in de omgeving van Batumi of langs de boulevard of in de parken te vogelen.

Praktische informatie

Reisduur:8 dagen
Reissom€ 1.350,- per persoon bij boeking voor 1 juni. (nergens goedkoper!)
€ 1.500,- per persoon bij boeking na 1 juni
Aantal deelnemers:minimaal 5 personen (kleiner aantal prijs op aanvraag!)
Accommodaties:2-sterren hotels en/of goed verzorgde privépensions (“homestays”).
Alle uitgaande van 2 of 3 persoonskamers (meest met gedeeld toilet en badkamer)
Vervoer:Luxe bus (met ervaren chauffeur)
Begeleiding:Nederlandse vogelgids en lokale gids
Voorzieningen:Ontbijt, lunch, avondeten, 1 fles mineraalwater per persoon per dag
Inclusief:
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam - Istanbul - Batumi en retour of via Kutaisi.
Plus toeslagen.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden.
Het is gebruikelijk de chauffeur een fooi te geven.
Klimaat:In de heuvels kan het fris zijn, met name ‘snachts en ‘sochtends. Temperaturen
tussen de 24 en 30 graden Celsius. Grote kans op lange regenbuien.
Zwaarte reis:Over het algemeen lichte wandelingen
Vertrekdatum:2 september 2023
Terugreis:9 september 2023
Maatwerkoptie:Deze reis kan ook als maatwerkreis door u worden geboekt waarbij u zelf aangeeft welke periode u het beste uitkomt, voor welk budget en met hoeveel personen (vanaf 1 persoon). Vraag ons naar de mogelijkheden en voorwaarden.

klik hier voor reisverslagen van eerder ondernomen reizen

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Vlucht Amsterdam en aankomst in Batumi (in ochtend van dag 2)
Dag 2Roofvogeltrek telpost 1
Dag 3Roofvogeltrek telpost 2
Dag 4Delta en havengebied van Batumi en Botanische Tuinen
Dag 5Naar Kolchheti Nationaal Park
Dag 6Mtirala Nationaal Park
Dag 7Delta en Roofvogeltrek telpost 1
Dag 8Terugvlucht naar Amsterdam