VIP-maatwerkreis Georgië

Inleiding

Een paar van de mooiste berglanden in Europa vindt u tussen de Hoge en de Lage Kaukasus: Georgië en Armenië. Landen met een rijke geschiedenis en een enorme biodiversiteit. Tijdens deze afwisselende actieve en ontspannen reis zult u de vele kanten ervan in uw eigen tempo kunnen ontdekken en u zult versteld staan van de rijkdom aan natuur en cultuur die er te vinden is, vaak op de meest ontoegankelijke plekken waar al eeuwenlang beschavingen zich ophouden en hebben stand gehouden tegen allerlei overheersingen. Deze reis is uw uitgelezen kans om in ook nauw contact te komen met de plaatselijke bevolking en te ontdekken waar gastvrijheid geboren is, hoe ze geleefd hebben en nog steeds weten te overleven in vaak barre omstandigheden die tot de verbeelding spreken. Het onderstaand programma is een opzet, waarvan zeker afgeweken kan worden mocht u tijdens de reis ontdekken dat u bijvoorbeeld ergens langer wilt blijven. Ruim voordat u vertrekt zult u nog uitgebreide informatiebrochure van ons ontvangen met meer details en benodigdheden.

Reisbeschrijving onder voorbehoud

Dag 1. Vlucht Amsterdam en aankomst in Tbilisi
Op de eerste dag vliegt u naar Georgië en landt u in de oude hoofdstad van Georgië, Tbilisi. U wordt opgewacht en naar uw hotel gebracht. Afhankelijk van aankomsttijd heeft u aan het eind van de middag of avond nog de kans om het gezellige centrum op eigen gelegenheid te verkennen. Als er tijd resteert gebruikt u de avondmaaltijd of in het hotel of in een van de leuke restaurantjes en als u na afloop nog zin heeft kunt u op een van de vele terrasjes de relaxte sfeer van deze stad inademen! U overnacht in het hotel.

Dag 2. Tbilisi
Na het ontbijt gaat u zelfstandig dan wel onder deskundige begeleiding (tegen meerprijs) de bezienswaardigheden van deze bijzondere stad bekijken, waarbij we vooral de oude binnenstad zullen aandoen. U krijgt al wandelend door de smalle straatjes een glimp van de bewogen geschiedenis van de stad van de oude eeuwen tot aan het moderne heden waarbij we de religieuze en seculiere architectuur bewonderen. In het antieke centrum vinden we diverse religieuze gebouwen vlak naast elkaar, zowel kerken, synagogen, moskeeën als beroemde 19e eeuwse gebouwen met veelkleurige houten balustrades. U moet zich goed realiseren dat er in de wereld niet veel plekken zijn te vinden waar zo’n tolerantie van godsdiensten op zo’n kleine schaal is op te merken! We vervolgen onze tocht door de stad en brengen een bezoek aan het zwavelbad die zo’n onvergetelijke indruk maakte op Pushkin, Lermontov en Dumas.

Halverwege de dag krijgt u de kans zelf een lunch te gebruiken in het centrum. Gedurende deze rondtocht zult u genieten van de schitterende panorama’s van de oude en nieuwe stad, onder ander met hulp van een funicolare (kabelbaan). Ook kunt u de verbluffende schatten van het Georgische Nationale Kunstmuseum bezoeken nadat u een wandeling gaat maken langs Rustaveli Avenue – de drukke hoofdstraat van Tbilisi. Deze dag kunt u naar eigen inzicht gezellig afsluiten bij een van de vele gezellig restaurants in het centrum voor een echte Georgische maaltijd. Overnachting in goed hotel in Tbilisi.
(ontbijt)

Dag 3. Tbilisi – Mtskheta – Tbilisi
Vandaag voert onze reis ons naar de oude hoofdstad Mtskheta, die plek biedt aan 2 UNESCO beschermde plaatsen, te weten het klooster Jvari, dat prachtig op een heuvel prijkt en de kathedraal van Svetitskhoveli, waar volgens de overlevering de mantel van Christus ligt begraven. Maar ook de Dzjvari-koepelkerk die buiten de stad op een heuveltop ligt is het bezoeken waard. We lunchen in een vlakbij de stad gelegen restaurant langs een van de grote rivieren en daarna krijgt u de kans voor een ontspannen wandeling van enkele uren aan het eind waarvan u weer wordt opgewacht door uw gids en chauffeur Gennadi die u naar het centrum van de stad zal brengen waar u op zoek kunt naar een restaurant. Overnachting in goed hotel in Tbilisi. 
(ontbijt, lunch)

Dag 4. Tbilisi naar Kazbegi
Vandaag staat de lange route naar het aan de noordgrens gelegen Kazbegi op het programma. Een route van 150 km waar u zeker 3 uur over zult doen (als u in 1 keer doorrijdt zonder veel pauzes). Weliswaar is de weg intussen overal goed begaanbaar maar er zijn onderweg zoveel mooie plekken dat u regelmatig de chauffeur zult verzoeken om te stoppen! Een belangrijke plek die u beslist zult aandoen is het 17e eeuwse gefortificeerde klooster van Ananuri, met prachtige fresco’s. Afhankelijk van het tijdstip van vertrek en hoe vaak u onderweg stopt kunt u onderweg bij een van de vele kleine restaurantjes een maaltijd nuttigen. Natuurlijk kunt u onderweg ook heerlijke vruchten en zelfgemaakte wijnen of andere dranken inslaan.

Ook is er een prachtig tussen de bergen gelegen dal waar een aantal verlaten dorpjes liggen waarvandaan u een prachtige wandeling van enkele uren naar Gudauri kunt ondernemen. In Gudauri wordt u dan weer door Gennadi opgewacht om de tocht naar Kazbegi verder te maken. In Kazbegi, dat eigenlijk Stepatsminda heet, vernoemd naar de hoogste gelegen bergtop Kazbegi (5.047 m.) wordt u naar een prima pension gebracht waar u ook kunt dineren. U kunt op uw gemak de omgeving verkennen en wat struinen in en om het dorp. 
(ontbijt, diner)

Dag 5. Naar Sno en Juta
U wordt vanochtend naar een paar oude dorpjes gebracht. Eerst komt u in Sno, een pittoresk dorpje, de geboorteplaats van de patriarch. Hier bevindt zich o.a. een oude wachttoren en een mooi beeld van Koning David de Bouwer en als u wilt kunt een bezoek brengen aan de plaatselijke forellenkwekerijen. Daarna gaat de tocht verder langs deels verlaten dorpjes en steeds smallere bergweggetjes tot u in Juta aankomt waar u ook 1 nacht kunt overnachten. Dat wil zeggen, u krijgt de kans een schitterende bergwandeling van 3-4 uur te maken naar een hoog gelegen bergmeer (vlak op de grens met Rusland) waar een paar bungalows staan waarin u kunt overnachten, maar u kunt ook besluiten weer terug te lopen naar Juta en daar de nacht door te brengen, alles in goed overleg met Gennadi die zal zorgen voor de juiste afstemming met de lokale gids en pensioneigenaar. 
(ontbijt, lunch)

Dag 6. Terug naar Juta
Afhankelijk van uw programma gisteren kunt u vandaag de mooie omgeving van dit dorpje verder wandelend verkennen en aan het eind van de middag wordt u door Gennadi opgehaald om weer naar Kazbegi teruggebracht te worden en te overnachten in het pension.
(ontbijt, diner)

Dag 7. Kazbegi naar Tbilisi
Na het ontbijt kunt u op uw gemak weer de terugreis naar Tbilisi ondernemen en u bent vrij om te stoppen en uit te stappen waar u wilt. U zult aan het begin van de middag in Tbilisi aankomen en weer bij uw hotel worden gebracht en de rest van de dag is aan u om in Tbilisi door te brengen.
(ontbijt)

Dag 8. Tbilisi naar Kutaisi
U vertrekt op uw gemak na het ontbijt naar de tweede grote stad van het land, Kutaisi en ook in en om deze grote stad is veel om te ontdekken. Deze tocht zal ca 4 uur duren en is ca 160 km. In de omgeving van deze stad zijn er prachtige grotten (met eeuwige stalagmieten en stalactieten) die u kunt bezoeken, is er een cultureel centrum waar het leuk winkelen is en bevinden zich er diverse middeleeuwse kloosters. In overleg met Gennadi kunt u bepalen hoe u uw tijd indeelt en waar u uw aandacht aan wilt geven. U overnacht in een geschikt hotel.
(ontbijt)

Dag 9. Kutaisi
Deze dag kunt u vrij besteden of een lange wandeling van 3-4 uur maken in de mooie heuvels (tegen meerprijs kan er een lokale gids mee als u daar prijs op stelt). Desgewenst kunt u een picknicklunch bestellen voor onderweg.
(ontbijt)

Dag 10. Kutaisi
Vandaag staat in het teken van de geschiedenis met bezoeken aan het prachtige Gelati klooster en academie (waar het graf van koning David de Bouwer ligt) en de Bagrati kathedraal, beide ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de laatste ligt de belangrijkste koning van het land begraven, David de Bouwer. Ook kunt u (weer) een bezoek afleggen aan het stadscentrum met zijn uitgestrekte markt en mooie pleinen.
(ontbijt)

Dag 11. Van Kutaisi naar Lentechi of Tsana
Vandaag staat de lange route naar de mooiste provincie van het land, Svaneti op het programma, waarvan vooral het laatste deel erg fraai is als de weg langs wilde rivieren omhoog voert. Deze reis duurt ca. 4,5 uur. U zult ogen en oren te kort komen, zo wild en ruig zijn de bergen. Onderweg zult u beslist diverse keren willen stoppen, onder meer voor een gezellige lunch en voor fotostops. In de loop van de middag arriveert u eerst in Lentechi en als dat bevalt neemt u uw intrek in een net en modern pension dat uitzicht biedt op de hoge Kaukasus. Hier wordt ook het lekkere typisch Svaanse/Georgische diner geserveerd. Mogelijk is er gelegenheid om door te rijden naar een kleiner dorpje, Tsana waar zich ook een leuk pension bevindt. Dit zal Gennadi op deze dag met u bespreken al naar gelang het verloop van de tocht.
(ontbijt, diner)

Dag 12. Naar Ushguli
Na het ontbijt, wordt u naar het hoogst gelegen permanent bewoonde bergdorp van Europa gebracht: Ushguli op 2200 meter. De route is niet zo lang en kunt u ook voor een groot deel wandelend doen, Gennadi zal u aan het eind opwachten. De weg is erg bergachtig! Vergeet niet een picknicklunch mee te nemen bij het pension waar u overnacht had. In dat schitterend gelegen dorpje Ushguli met zijn rijke geschiedenis die u overal zichtbaar om u heen ziet in de vorm van oude wachttorens betrekt u een gezellig privépension en heeft u de tijd om heerlijk te wandelen en te genieten van de berglucht en de rust. In het dorpje bevinden zich 2 erg leuke musea met oudheidkundige voorwerpen. U verblijft in een prima privépension waar u ook de maaltijd gebruikt die vast en zeker zal worden opgesierd met zelfgemaakte wijnen en sterkere dranken...
(ontbijt, diner)

Dag 13. Ushguli
Dit wordt een echte wandeldag omdat u de kans krijgt vanaf het dorp omhoog te lopen naar het begin van de gletsjers, een tocht van ca 7 uur dus ook hier geldt dat u een picknicklunch mee wilt nemen. U kunt deze tocht ook prima met paard doen (tegen meerprijs) en vanuit het dorp zal een lokale gids u in dat geval escorteren omhoog en weer naar beneden. U dineert en overnacht weer in Ushguli.
(ontbijt, diner)

Dag 14. Naar Lagorwa of Ghalde
Ook vandaag kan er veel gewandeld worden tussen de schitterende bergen. U heeft wel opnieuw een gids nodig om niet te verdwalen en voor uw veiligheid. De uiteindelijke plek van overnachting is in overleg en kunt u deze dag beslissen waarbij opnieuw Gennadi u van dienst zal zijn met tolken en uitleg geven. De onderkomens zijn eenvoudig zult u begrijpen als u in deze afgelegen dorpjes aankomt, maar de sfeer is authentiek en het is vast weer gezellig en gastvrij.
(ontbijt, diner)

Dag 15. Naar Hadishi
Deze dag kunt ofwel te voet ofwel te paard afleggen, het eindpunt is ieder geval een ander klein dorpje, Hadishi waar u de nacht zult doorbrengen en vast en zeker weer genieten van een overdadige maaltijd. In dit oude dorpje lijkt het of de tijd is blijven stilstaan en proeft u de goed bewaarde tradities van dit trotse bergvolk. Zelfs in de wintermaanden als het dorp enkele maanden is afgesneden vanwege de vele sneeuwval blijft de bevolking er gewoon wonen.
(ontbijt, diner)

Dag 16. Van Hadishi naar Mestia
Hopelijk heeft u de smaak van het wandelen in de hoge bergen ontdekt want u krijgt opnieuw de kans een mooie wandeling te maken om de voet van een van de andere permanente gletsjers te bereiken. Hiervoor kunt u ook weer kiezen uit de optie om dat met behulp van paarden te doen (tegen meerprijs). Het laatste stuk naar Mestia wordt u door Gennadi opgehaald en gebracht waar u een prima hotel betrekt en al het zweet kunt afwassen.
(ontbijt, diner)

Dag 17. Mestia
Deze dag kunt u naar eigen inzicht besteden, bijvoorbeeld om in de fraaie en bloemenrijke omgeving wat te wandelen of naar de kabelbaan te gaan die u een prachtig uitzicht biedt op de Hoge Kaukasus of om de musea te bezoeken en de overal aanwezige wachttorens. U bent omringd door majestueuze pieken, de berg Ushba (4.710m) en de berg Tetnuldi (4.894m).U overnacht weer in hetzelfde prima hotel en zult worden vergast op een authentieke maaltijd gemaakt van eigen gekweekte en biologische producten aangevuld met zelfgemaakte wijnen of sterkere dranken. U krijgt de gelegenheid zelf in Mestia te gaan lunchen en dineren.
(ontbijt)

Dag 18. Naar Haishi
Na het ontbijt rijdt u met Gennadi naar een dorpje op de weg richting Zugdidi, een klein dorpje stroomafwaarts langs de enige weg uit dit immense gebied. In de buurt van Haishi gaat u een bezoek brengen aan een grote waterval en krijgt u de gelegenheid wat bij te komen van de afgelopen dagen met wandelingen. U betrekt een klein pension en geniet er de maaltijd.
(ontbijt, diner) 

Dag 19. Van Haisi naar Tbilisi
Het eerste deel van deze tocht bestaat uit de route bergafwaarts naar Zugdidi, een tocht van ca 130 km waar u ca 2 à 2,5 uur over doet. In Zugdidi kunt u de lunch nuttigen en daarna wordt u uiteraard met ons eigen comfortabele vervoer teruggebracht naar Tbilisi. Als er voldoende tijd resteert kunt u nog een informatief bezoek brengen aan Gori, de geboortestad van Stalin waar onder meer een merkwaardig museum en diverse andere bezienswaardigheden aan hem herinneren. In Tbilisi betrekt u weer uw hotel en gaat lekker uit eten in de stad.
(ontbijt)

Dag 20. Tbilisi
Een laatste vrije dag om te genieten van deze gezellige stad. Hopelijk komt u er nog aan toe om de wereldberoemde zwavelbaden te bezoeken waar jullie een echte Georgische massage kunnen krijgen! Daarna gaan jullie een gezellige afsluitende diner onder begeleiding van Gennadi nuttigen en worden jullie weer in jullie hotel gebracht voor de laatste (vermoedelijk korte) nacht.
(ontbijt, diner)

Dag 21. Terugreis naar Nederland
Op deze laatste dag wordt u na het ontbijt door een taxi naar het vliegveld gebracht om uw vlucht terug te nemen naar Amsterdam.

Praktische informatie

Reisduur:21 dagen
Aantal deelnemers:2
Accommodaties:20 nachten in hotels en pensions (zie reisbeschrijving).
Vervoer:Luxe 4-wheel drive (met Gennadi Tamliani als ervaren chauffeur).
Begeleiding:Gennadi Tamliani en lokale gidsen.
Inclusief:Ontbijt, lunch en diner; voldoende mineraalwater en door ons aangeboden huiswijnen.
1 wijnproeverij. (staat niet expliciet in reisbeschrijving omdat we juiste moment
hiervoor in overleg met u willen bepalen)
Exclusief:Internationaal vliegticket naar Tbilisi en retour al dan niet met overstap en toeslagen. Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst extra sterke drank.
Het is gebruikelijk de chauffeurs en gidsen een fooi te geven.
Klimaat:Temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius, ook afhankelijk van de hoogte,
meestal droog en zonnig.
Zwaarte reis:Licht. Enkele culturele uitstapjes inclusief korte wandelingen (maximaal 2 uur).
Vertrekdata:In overleg. Vanaf april t/m oktober.

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Vlucht Amsterdam en aankomst in Tbilisi.
Dag 2Tbilisi.
Dag 3Tbilisi – Mtskheta – Tbilisi.
Dag 4Tbilisi naar Kazbegi.
Dag 5Naar Sno en Juta.
Dag 6Terug naar Juta.
Dag 7Kazbegi naar Tbilisi.
Dag 8Tbilisi naar Kutaisi.
Dag 9Kutaisi.
Dag 10Kutaisi.
Dag 11Van Kutaisi naar Lentechi of Tsana.
Dag 12Naar Ushguli.
Dag 13Ushguli.
Dag 14Naar Lagorwa of Ghalde.
Dag 15Naar Hadishi.
Dag 16Van Hadishi naar Mestia.
Dag 17Mestia.
Dag 18Naar Haishi
Dag 19Van Haisi naar Tbilisi
Dag 20Tbilisi
Dag 21Terugreis naar Nederland