VIP-maatwerkreis Georgië

Inleiding

Een paar van de mooiste berglanden in Europa vindt u tussen de Hoge en de Lage Kaukasus: Georgië en Armenië. Landen met een rijke geschiedenis en een enorme biodiversiteit. Tijdens deze afwisselende actieve en ontspannen reis zult u de vele kanten ervan in uw eigen tempo kunnen ontdekken en u zult versteld staan van de rijkdom aan natuur en cultuur die er te vinden is, vaak op de meest ontoegankelijke plekken waar al eeuwenlang beschavingen zich ophouden en hebben stand gehouden tegen allerlei overheersingen. Deze reis is uw uitgelezen kans om in ook nauw contact te komen met de plaatselijke bevolking en te ontdekken waar gastvrijheid geboren is, hoe ze geleefd hebben en nog steeds weten te overleven in vaak barre omstandigheden die tot de verbeelding spreken. Het onderstaand programma is een opzet, waarvan zeker afgeweken kan worden mocht u tijdens de reis ontdekken dat u bijvoorbeeld ergens langer wilt blijven. Ruim voordat u vertrekt zult u nog uitgebreide informatiebrochure van ons ontvangen met meer details en benodigdheden.

Reisbeschrijving onder voorbehoud

Dag 1. Vlucht Amsterdam en aankomst in Tbilisi
Op de eerste dag vliegt u naar Georgië en landt u in de oude hoofdstad van Georgië, Tbilisi. U wordt opgewacht en naar uw hotel gebracht. Afhankelijk van aankomsttijd heeft u aan het eind van de middag of avond nog de kans om het gezellige centrum op eigen gelegenheid te verkennen. Als er tijd resteert gebruikt u de avondmaaltijd of in het hotel of in een van de leuke restaurantjes en als u na afloop nog zin heeft kunt u op een van de vele terrasjes de relaxte sfeer van deze stad inademen! U overnacht in het hotel.

Dag 2. Stadstour Tbilisi

Na het ontbijt gaan jullie onder deskundige begeleiding de bezienswaardigheden van deze bijzondere stad bekijken, waarbij we vooral de oude binnenstad zullen aandoen. Jullie krijgen al wandelend door de smalle straatjes een glimp van de bewogen geschiedenis van de stad van de oude eeuwen tot aan het moderne heden waarbij we de religieuze en seculiere architectuur bewonderen. In het antieke centrum vinden we diverse religieuze gebouwen vlak naast elkaar, zowel kerken, synagogen, moskeeën als beroemde 19e eeuwse gebouwen met veelkleurige houten balustrades. Jullie mogen je goed realiseren dat er in de wereld niet veel plekken zijn te vinden waar zo’n tolerantie van godsdiensten op zo’n kleine schaal is op te merken! We vervolgen onze tocht door de stad en brengen een bezoek aan het zwavelbad die zo’n onvergetelijke indruk maakte op Pushkin, Lermontov en Dumas. Halverwege de dag krijgen jullie de kans een lunch te gebruiken in het centrum. Deze dag sluiten we gezellig af bij een van de vele gezellig restaurants in het centrum voor een echte Georgische maaltijd. Uiteraard staat het jullie vrij om het bruisende nachtleven van deze stad op eigen gelegenheid te verkennen!

Overnachting in hotel in Tbilisi.

Dag 3. Tbilisi – David Gareja – Signagi – Kvareli

We starten vroeg vanuit Tbilisi en rijden naar het grottencomplex van David Gareja (6e eeuw) dat is gesitueerd in een extreem, semi-woestijnachtig landschap, gelegen in het zuidoosten van het land. Eerst bezoeken we het klooster van Lavra. Hierna is er nog een mogelijkheid om daarvandaan omhoog te wandelen naar het klooster van Udabno waar we de mooie geschilderde grotten bewonderen en een aangrijpend uitzicht hebben op Azerbeidzjan. Hierna rijden we eerst naar Signagi en vervolgend naar Kvareli. Onderweg bezoeken we een lokale wijnboer om thuisgemaakte Georgische wijnen te proeven die direct uit de ondergrondse aardewerken vatten wordt getapt en krijgen we les hoe deze wijnen worden gemaakt. We zullen 2 nachten in Kvareli verblijven in een prima hotel.

Dag 4. Land van de Wijn

s’ Morgens brengen we een bezoek aan de prachtige Alaverdi Kathedraal (11e eeuw) en daarna rijden we naar een wijnfabriek om bekend te worden gemaakt met de Georgische manier van wijnmaken. Uiteraard krijgen we weer enkele lokale wijnen te proeven. Daarna rijden we naar een dorpje in de omgeving om bij een plaatselijke wijnboer een uitgebreide typische Georgische maaltijd te genieten en – ja – meer huiswijn. Deze lunch zal door een echte toastmeester – ‘Tamada’ – worden geleid waarbij meerdere toasten zullen worden geheven om een goed idee te krijgen van de Georgische wijze van feesten. Na de lunch zijn er diverse opties: ofwel een bezoek aan het verblijf van een lokale hertog met zijn uitgebreide tuinen en huis-museum. Hier krijgen we nog een keer de kans om te proeven van sommige authentieke wijnsoorten uit de fabriek die stamt uit de 19e eeuw. Of een bezoek aan een andere erg oude en fraai gelegen kerk die ook nog in gebruik is. We overnachten weer in Kvareli.

Dag 5. Naar Tbilisi

Vandaag reizen we over de magnifieke Gombori Pas en bereiken een hoogte van 2000 meter boven zeespiegel om daar te genieten van de adembenemende uitzichten met overal heuvels en valleien rondom. In overleg met jullie gids geven jullie aan hoe laat je terug wilt naar Tbilisi. Op de terugweg zijn er nog veel mogelijkheden om ergens een korte of langere pauze in te lassen. Aan het eind van de middag worden jullie weer in jullie hotel gebracht en gaan jullie in overleg met Gennadi ergens uit eten.

Dag 6. Naar Zugdidi

Vandaag wordt een langere reisdag. We brengen eerst een bezoek aan het antieke hoofdstad en religieuze centrum van Georgië – Mtskheta en het bijbehorende historische klooster van Jvari en de kathedraal van Svetitskhoveli die beide tot de UNESCO werelderfgoed behoren. Na de lunch gaan we op pad om het grottendorp Uplistsikhe, dat ten westen van Tbilisi ligt, te bezoeken dat een architectonisch hoogtepunt was uit het 1e millennium met woonwijken, wijnkelders, bakkerijen, een drogisterij en een theater, alles uit de rots gehouwen. Hier trok ook de zijderoute aan voorbij. Hier zullen we voldoende tijd voor nemen en jullie krijgen de gelegenheid in eigen tempo rond te struinen en alles fotografisch vast te leggen. Als er tijd over blijft bezoeken jullie ook het interessante museum ter nagedachtenis van Stalin in Gori en het naastgelegen nagebouwde geboortehuis. Daarna gaat het verder naar het westen met als eindbestemming Zugdidi. Dit wordt een reismiddag want de weg is druk en er wordt overal aan de weg gewerkt. In Zugdidi of in de naaste omgeving ervan betrekken jullie een goed hotel in overleg met Gennadi.

Dag 7. Naar Mestia

In de ochtend is er gelegenheid om wat van de sfeer van Zugdidi te proeven. Zo is er een interessant paleis van Dadiani met een fraaie verzameling kunst waaronder een uniek dodenmasker van Napoleon; dit is een museum met een rondleiding. Daarna gaat de reis verder noordoostwaarts steeds iets hoger het dal in richting Mestia. Onderweg hebben jullie de gelegenheid om op een paar plaatsen met authentieke bebouwing te stoppen zoals in Nakra en Besho, waar het uitzicht op de Hoge Kaukasus weergaloos is. Afhankelijk van hoe deze route bevalt en hoe laat jullie willen aankomen bepalen jullie in goed overleg hoe vaak je wilt stoppen. Uiteindelijk arriveren jullie in de loop van de middag in Mestia en nemen jullie je intrek in een geschikt privé-pension dat uitzicht biedt op de hoge Kaukasus en waar jullie kennis kunnen maken met weer een van de andere bergvolken die Georgië rijk is: de Svanen. Hier wordt ook het lekkere typisch Svaanse/Georgische diner geserveerd. Jullie kunnen de rest van de dag besteden naar eigen inzicht om de mooie omgeving van deze oude stad met zijn antieke wachttorens te verkennen. Jullie zijn omringd door majestueuze pieken, de berg Ushba (4.710m) en de berg Tetnuldi (4.894m).

Dag 8. Mestia en omgeving

Deze dag kunnen jullie naar eigen inzicht besteden, bijvoorbeeld om in de fraaie en bloemenrijke omgeving wat te wandelen of naar de kabelbaan te gaan die jullie een prachtig uitzicht biedt op de Hoge Kaukasus of om de musea te bezoeken en de overal aanwezige wachttorens. Jullie overnachten weer in hetzelfde prima pension en zullen worden vergast op een authentieke maaltijd gemaakt van eigen gekweekte en biologische producten aangevuld met zelfgemaakte wijnen of sterkere dranken. Deze dag zijn jullie in principe zonder begeleiding van de gids maar in overleg kan er wel worden afgesproken om ergens te worden afgezet en opgehaald, tenslotte is hij in de buurt en altijd beschikbaar! Ook zal Gennadi met jullie bespreken waar en wanneer jullie willen lunchen en dineren.

Dag 9. Naar Ushguli

Na het ontbijt moeten jullie je klaarmaken voor een van de mooiste onderdelen van deze hele vakantie: een bezoek aan Upper Svanetie; het gebied met de hoogste bergen en gletsjers, waar ook de oudste tradities te vinden zijn. Jullie zullen ogen en oren te kort komen, zo wild en ruig zijn de bergen. Onderweg zullen jullie beslist diverse keren willen stoppen, voor fotostops. In de loop van de middag arriveren jullie in Ushguli en nemen jullie je intrek in een net pension dat uitzicht biedt op de hoge Kaukasus. Dit dorp is het in Europa hoogst gelegen permanent bewoonde dorp en ligt op 2200 m. Deze hele regio behoort ook tot de UNESCO werelderfgoedlijst en jullie zullen zelf wel zien waarom. Dit dorp is wereldberoemd om zijn wachttorens en hier zullen jullie ook een blik kunnen werpen op de hoogste berg: Berg Shkhara (5068 m.). In Ushguli kunnen jullie ook de Kerk van Lamaria (12e eeuw) bezoeken en er zijn 2 erg interessante zeer originele musea. Als er nog tijd resteert kunnen jullie de mooie omgeving van dit oude dorpje met zijn prachtige sfeer verkennen. Overnachting en diner in een gezellig pension.

Dag 10. Ushguli en omgeving

Ook vandaag verblijven jullie nog in dit ruige en prachtige bergland want dit ruige bergdorp zelf nodigt ook uit om er de oersfeer op te snuiven en uiteraard zijn er op veel plekken mooie bloemen te vinden. Ook voor deze dag geldt dat jullie in principe op eigen gelegenheid kunnen doorbrengen dan wel door Gennadi ergens kunnen worden afgezet en opgehaald. Ook zijn er mogelijkheden om per paard een flink stuk door het dal en over de berghellingen af te leggen. Overnachting weer in Ushguli waar ook weer een overdadige maaltijd wacht.

Dag 11. Naar Kutaisi

Na het ontbijt wacht de reis naar Kutaisi, maar over een andere weg als op de heenweg, namelijk via Lentechi waarvoor weer een wat lager gelegen pas genomen moet worden die intussen sneeuwvrij zal zijn. In de loop van de middag worden jullie in een mooi hotel in Kutaisi gebracht en dan is het aan jullie om aan te geven waar je de middag nog naar toe wilt of dat je wilt relaxen in het hotel zelf. Diner in overleg in een naastgelegen restaurant of in het fraaie oude centrum.

Dag 12. Kutaisi

Na het ontbijt zijn er diverse interessante bestemmingen om aan te doen. Zo is er onder meer een fraaie grot vol stalagmieten en stalactieten die eeuwenlang voor mensen was afgesloten maar pas recent opengesteld. Er zijn nog meer prachtige canyons en grotten in de omgeving waar je ook kunt wandelen en er is een interessante archeologische opgraving waar resten van dinosauriërs zijn gevonden. Ook kunnen jullie de grot van de legende van Prometheus bezoeken. Ook kunnen jullie nog naar het oude centrum van Kutaisi zelf waar zich 2 fraaie musea bevinden. En niet te vergeten zijn er een paar belangrijke heilige plaatsen. Het is ook de streek van het Gouden Vlies, waar volgens de overlevering de Argonauten zijn geland. We bezoeken eerst het prachtige Gelati klooster en academie en de Bagrati kathedraal, beide ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de laatste ligt de belangrijkste koning van het land begraven, David de Bouwer. Jullie overnachten in hetzelfde hotel.

Dag 13. Naar Batumi

Vandaag wordt een reisdag naar het zuidwesten om de toeristische en erg modern ogende badplaats Batumi te bereiken; een totaal ander beeld van Georgië waar ook veel te zien en te beleven is. Overnachting in een gunstig gelegen hotel in het centrum van de stad.

Dag 14. Batumi

‘s Morgens zijn er diverse uitstapjes mogelijk. Bijvoorbeeld een bezoek aan het Romeinse fort van Gonio (1e eeuw) waar volgens de overleveringen het graf ligt van de apostel Mattheüs. Ook een bezoek aan de wereldberoemde en een van de oudste botanische tuinen ter wereld is een aanrader. Maar in de stad zelf zijn natuurlijk ook veel bezienswaardigheden het bekijken waard, waaronder de groentemarkt, de Piazza, de kerk van de heilige Maria en de schitterende promenade. Lunch en diner in overleg met Gennadi die jullie zal vergezellen waar en wanneer jullie dat wensen. Overnachting weer in het hotel

Dag 15. Naar Vardzia

Na het ontbijt vertrekken we – waarschijnlijk via de zuidelijke route over een hoge bergpas – naar het oosten om uiteindelijk in Vardzia uit te komen. Onderweg zijn er weer veel mooie uitzichtpunten om te stoppen en foto’s te nemen en passeren jullie veel leuke authentieke dorpjes en 1 grotere stad, Aghalsikhe waar onder meer een mooi gerestaureerde Rabat te bezoeken is. Aan het eind van de middag komen jullie bij het schitterend gelegen grottendorp Vardzia uit en worden jullie bij een leuk klein hotel gebracht waar ook het diner zal zijn. Afhankelijk van het verloop van de dag en het tijdstip van aankomst kunnen jullie nog besluiten om het grottendorp zelf te bezoeken maar dat kan ook de volgende ochtend.

Dag 16. Naar Tbilisi

In overleg met Gennadi bepalen jullie hoe laat je in het hotel in Tbilisi wil worden gebracht. De reis terug naar de hoofdstad duurt ook nog zeker 4 uur. Als er tijd resteert kunnen jullie nog even naar het oude centrum of de kunst- en antiekmarkt of naar de oude beroemde zwavelbaden. Uiteraard sluiten jullie deze dag en de reis af met een gezellige en uitgebreide maaltijd in een leuk restaurant.

Dag 17. Terugvlucht naar Amsterdam
Jullie worden op tijd naar het vliegveld gebracht.

 

Praktische informatie

Reisduur:17 dagen
Reissom:op aanvraag
Aantal deelnemers:2 of 4
Accommodaties:16 nachten in hotels en pensions (zie reisbeschrijving).
Vervoer:Luxe 4-wheel drive (met Gennadi Tamliani als ervaren chauffeur).
Begeleiding:Gennadi Tamliani en lokale gidsen.
Inclusief:Ontbijt, lunch en diner; voldoende mineraalwater en door ons aangeboden huiswijnen.
1 wijnproeverij. (staat niet expliciet in reisbeschrijving omdat we juiste moment
hiervoor in overleg met u willen bepalen)
Exclusief:Internationaal vliegticket naar Tbilisi en retour al dan niet met overstap en toeslagen. Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst extra sterke drank.
Het is gebruikelijk de chauffeurs en gidsen een fooi te geven.
Klimaat:Temperatuur tussen de 25 en 35 graden Celsius, ook afhankelijk van de hoogte,
meestal droog en zonnig.
Zwaarte reis:Licht. Enkele culturele uitstapjes inclusief korte wandelingen naar eigen inzicht (maximaal 2 uur).
Vertrekdata:medio mei tot en met augustus.

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Vlucht Amsterdam en aankomst in Tbilisi.
Dag 2Stadstour Tbilisi.
Dag 3Tbilisi – David Gareja – Signagi – Kvareli.
Dag 4Land van de Wijn.
Dag 5Naar Tbilisi.
Dag 6Naar Zugdidi.
Dag 7Naar Mestia.
Dag 8Mestia en omgeving.
Dag 9Naar Ushguli.
Dag 10Ushguli en omgeving.
Dag 11Naar Kutaisi.
Dag 12Kutaisi.
Dag 13Naar Batumi.
Dag 14Batumi.
Dag 15Naar Vardzia.
Dag 16Naar Tbilisi.
Dag 17Terugvlucht naar Amsterdam.