VIP maatwerkreis Azerbeidzjan, Georgië en Armenië

Inleiding

Enkele van de mooiste berglanden in Europa vindt u tussen de Hoge en de Lage Kaukasus: Azerbeidzjan, Georgië en Armenië. Landen met een rijke geschiedenis en een enorme biodiversiteit. Tijdens deze afwisselende en ontspannen reis zult u de vele kanten ervan in uw eigen tempo kunnen ontdekken en u zult versteld staan van de rijkdom aan natuur en cultuur die er te vinden is, vaak op de meest ontoegankelijke plekken waar al eeuwenlang beschavingen zich ophouden en hebben stand gehouden tegen allerlei overheersingen. Deze reis is uw uitgelezen kans om in ook nauw contact te komen met de plaatselijke bevolking en te ontdekken waar gastvrijheid geboren is, hoe ze geleefd hebben en nog steeds weten te overleven in vaak barre omstandigheden die tot de verbeelding spreken. Het onderstaand programma is een opzet, waarvan zeker afgeweken kan worden mocht u tijdens de reis ontdekken dat u bijvoorbeeld ergens langer wilt blijven. Ruim voordat u vertrekt zult u nog uitgebreide informatiebrochure van ons ontvangen met meer details en benodigdheden.

Reisbeschrijving onder voorbehoud

Dag 1. Vlucht Amsterdam en aankomst in Baku
U vliegt via een overstap, ofwel Kiev ofwel Istanboel naar Baku waar u aan het eind van de avond wordt opgewacht door uw lokale gids en naar uw hotel gebracht, de exacte keuze daarvan wordt nog bepaald.

Dag 2. Baku city tour
Na het ontbijt vertrekt u met uw gids voor een interessante city tour waarbij moet worden opgemerkt dat 1 dag veel te kort is om alle mooie plekken van deze veelzijdige stad te bezoeken. Dus er zal een keuze gemaakt moeten worden en u kunt vooraf aangeven welke plekken u graag wilt zien. Wat er mogelijk is omvat het volgende (let op: alles tegen meerprijs omdat u moet aangeven wat u wilt):

 • bezoek aan de Laan der Martelaren met zijn prachtige uitzicht over de baai van Baku.
 • bezoek aan de imposante villa’s van de oliebaronnen uit de periode van de grote olieontginning tussen 1870 en 1914
 • de oude stadsmuur, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat met aansluitend een wandeling door het oude centrum, deels uit de Middeleeuwen, genaamd “Icheri Sheher/Oude Stad” met z’n nauwe straatjes, historische karavanserais, moskeeën en paleis van de dynastie van Shirvanshah uit de 15e
 • de Maiden Toren uit de 12e eeuw, het symbool van het oude Baku.
 • Bezoek aan de Teze Bazar om de lokale manier van winkelen te ontdekken.
 • Azerilme Tapuitfabriek.
 • Heydar Aliyev cultuurcentrum, een zgn. Zaha Hadid unieke architectuur waar u zowel culinaire, historische als moderne kunst afdelingen zult zien.Z
 • het Gala historische openlucht museum.
 • het Mardakan kasteel.
 • Ateshgah vuur aanbidders tempel.
 • Baku zeezijde boulevard (ook heel geschikt om na het diner van te genieten)

Aan het eind van de dag gaat u heerlijk dineren in een van de vele goede restaurants in de buurt.

Dag 3. Baku – Qobustan moddervulkanen en petrogliefen – Baku
Na het ontbijt vertrekt u naar Qobustan, een UNESCO werelderfgoedlijst plek. Dit ligt op ca. 1 à 1,5 uur van het centrum. Na aankomst bezoek aan het Digitale Rock art museum. Daarna wandeling naar de plekken waar meer dan 500 petrogliefen in de rotsen zijn aangebracht waaronder die van een Romeinse soldaat Maximus. Na deze wandeling brengen we een bezoek aan de moddervulkanen. Deze plek is uniek in de wereld want in het verre verleden werd deze modder gebruikt voor cosmetische doeleinden en voor gezondheidsredenen. Daarna rijden we  terug naar de stad. Afhankelijk van het moment van terugkeer kunt u besluiten om nog wat meer van de stad te gaan zien of te relaxen in het hotel.

Dag 4. Baku – Qabala – Sheki
Vandaag is een interessante reisdag waarbij u onderweg op enkele mooie plekken zult stoppen en kunnen genieten van de prachtige bergen – u rijdt tenslotte onderlangs de uitlopers van de Hoge Kaukasus - en het interessante cultuurlandschap. Onder meer een bezoek aan het dorpje Kish waar een erg oude Albanese kerk met de “overblijfselen” van de monniken te bekijken is. En ook is er een deels goed bewaarde karavanserai te bewonderen uit de Middeleeuwen. Ook gaan we een graftombe bekijken van Diri Baba en de fraai Juma moskee in Shemakhi. In Sheki betrekt u een prima pension en u krijgt de kans te zien hoe er gekookt wordt. En zeker zullen we ook gaan kijken bij het traditionele zijdeverven proces dat in Azerbeidzjan een hoge vlucht heeft genomen in de loop van de vele eeuwen. 

Dag 5. Sheki – Lagodekhi – Signaghi
Opnieuw een mooie reisdag met als einddoel de fraai gerestaureerde Middeleeuwse stad Signaghi in Georgië. Het landschap verandert geleidelijk en u zult verbaast staan over de vele fraaie vergezichten. Uiteraard kost het wat tijd om de grensformaliteiten af te handelen maar daar hoeft u geen problemen te verwachten. In Lagodekhi neemt u een kijkje in het schitterende Nationale Park en hopelijk is er voldoende tijd om er een paar uurtjes te wandelen en wat verkoeling te krijgen. In Signaghi betrekt u weer een keurig pension en krijgt u weer heel andere biologische gerechten voorgeschoteld met uitleg uiteraard!

Dag 6. Signaghi – Kvareli – Telavi – Tbilisi
Na het ontbijt vertrekt u naar de wijnstreek bij uitstek en in de hoofdstad van deze provincie Kvareli bezoekt u een modern wijnbedrijf dat deels nog op authentieke wijze wijn produceert in grote wijnvaten onder de grond. En natuurlijk wordt deze rondleiding afgesloten met een wijnproeverij! Maar eerst gaan we naar het museum van Gremi en het erbij gelegen klooster, waarna we naar Nekresi rijden, een erg oud kerkje aan de voet van de Hoge Kaukasus waar we een fantastisch uitzicht zullen hebben. Uiteindelijk worden jullie in Tbilisi gebracht en gaan jullie in een prima restaurant genieten van de Georgische keuken. Daarna worden jullie in het hotel gebracht.

Dag 7. Tbilisi city tour
Na het ontbijt gaat u onder deskundige begeleiding de bezienswaardigheden van deze bijzondere stad bekijken, waarbij we vooral de oude binnenstad zullen aandoen. U krijgt al wandelend door de smalle straatjes een glimp van de bewogen geschiedenis van de stad van de oude eeuwen tot aan het moderne heden waarbij we de 

religieuze en seculiere architectuur bewonderen. In het antieke centrum vinden we diverse religieuze gebouwen vlak naast elkaar, zowel kerken, synagogen, moskeeën als beroemde 19e eeuwse gebouwen met veelkleurige houten balustrades. U moet zich goed realiseren dat er in de wereld niet veel plekken zijn te vinden waar zo’n tolerantie van godsdiensten op zo’n kleine schaal is op te merken! We vervolgen onze tocht door de stad en brengen een bezoek aan het zwavelbad die zo’n onvergetelijke indruk maakte op Pushkin, Lermontov en Dumas. Halverwege de dag krijgt u de kans zelf een lunch te gebruiken in het centrum. Gedurende deze rondtocht zult u genieten van de schitterende panorama’s van de oude en nieuwe stad, onder ander met hulp van een funicolare (kabelbaan). Ook bezoeken we de verbluffende schatten van het Georgische Nationale Kunstmuseum voordat we een wandeling maken langs Rustaveli Avenue – de drukke hoofdstraat van Tbilisi. Desgewenst kunt u een bezoek brengen bij 1 of meer ambachtslieden. Deze dag kunt u naar eigen inzicht gezellig afsluiten bij een van de vele gezellig restaurants in het centrum voor een echte Georgische maaltijd. Overnachting in hotel in Tbilisi.

Dag 8. Tbilisi – Alaverdi (Armenië) + Hagphat
Vandaag staat weer een nieuw land op het menu, namelijk Armenië waar jullie naartoe gebracht worden door vanaf Tbilisi zuidwaarts te rijden. Vervolgens gaat de reis verder naar Alaverdi en het klooster van Hagphat, ca 150 km en 2,5 uur rijden. Deze 2 dicht bij elkaar gelegen kloosters zijn mooi bewaard gebleven en bieden schitterende inkijkjes en fotomomenten. U kunt hier de hele middag mooi struinen – het is ook mogelijk om van de ene naar de andere te wandelen in een stevige hike van 2 uur - en uw gids zal u er veel interessante informatie over delen. U betrekt een mooi gelegen en keurig pension in Hagphat.

Dag 9. Hagphat – Dilijan
Afhankelijk van wat u gisteren heeft kunnen bekijken is er in de ochtend nog de mogelijkheid om een van beide kloosters te bekijken. Daarna gaat de tocht verder zuidwaarts naar de fraai in de bossen gelegen stad Dilijan. Rond het in het noorden gelegen stadje Dilijan zijn veel interessante plekken te vinden. Een ervan is Haghartsin, een middeleeuws en vervallen kerkje dat in de bossen verborgen ligt. We brengen onder meer een bezoek aan de museumstraat van het stadje. Hier zijn 19e eeuwse huizen gerenoveerd en zijn diverse handwerkwinkels te bewonderen, oa een keramiekzaakje, waar we desgewenst een poging gaan doen voor een stukje eigen creatie! We dineren weer overdadig en overnachten in een prima B&B in Dilijan met genoeg comfort.

Dag 10. Dilijan – Yerevan
Vandaag starten we met een wandeling waarvoor u eerst naar het hoger gelegen bosmeer Parz gebracht wordt, dat op de grens ligt van het Dilijan Nationaal Park. Deze wandeling (van ca. 4 uur) start naar het prachtig gelegen kloostercomplex Goshavank, waar een van de mooiste verzamelingen kruisstenen te vinden zijn.

Dit complex is ook geassocieerd met een middeleeuwse fabelverteller en auteur van de eerste Armeense wetgeving Goshavank. Het verdient aanbeveling je lichaam goed in te kleden tegen de muggen in dit gebied! Dit deel van Armenië wordt vaak ‘klein Zwitserland’ genoemd en u zult wel zien waarom! Deze wandeling wordt u weer keurig geleid door een weliswaar niet Engelssprekende maar wel attente lokale gids. De weelderige bossen herbergen prachtige bloemen. Na afloop gaat de reis via het mooie heuvellandschap verder zuidwaarts naar Yerevan waar u aan het eind van de ochtend wordt afgezet bij een goed hotel.

Dag 11. Yerevan city tour
Vandaag wordt een afwisselende dag in de mooie hoofdstad om kennis te maken met dit de rijke cultuur en geschiedenis ervan. We rijden langs een aantal van de belangrijke bezienswaardigheden waaronder het Victory Park, het monument van Moeder Armenië waar een prachtig panorama overzicht over de stad is te verkrijgen, het Plein van de Republiek, het Operahuis en de prachtige Cascade met de beroemde beeldhouwwerken van o.a. Fernando Botero. Daarna bezoeken we een aantal musea; u kunt kiezen uit het Historische museum, het Kunstmuseum en het Genocide monument en  -museum en tenslotte brengen we een bezoek aan het op een grote heuvel gelegen fort Erebuni met opgravingen. Het staat u overigens vrij om vooraf of tijdens deze dag suggesties te doen voor andere bestemmingen. U overnacht weer in het hotel in het centrum.

Dag 12. Yerevan – Garni – Geghard – Yerevan
Na het ontbijt rijden we oostwaarts van Yerevan om het unieke middeleeuwse grottenklooster van Geghard te bezoeken, die ook is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Sommige van de uit de rotsen gehouwen kamers van het klooster ‘bezitten’ een bijzondere akoestiek. Daarna rijden we naar het dorp Garni en maken we een mooie wandeling (van een paar uur) door de canyon om de beroemde vulkanische rotsformatie getiteld “Symphony of Stones” te bewonderen. De wandeling eindigt bij de heidense tempel uit de 1e eeuw, de enige overgeblevene uit die voorchristelijke periode in het land. De tempel is gelegen op een uitstekende kaap met mooi uitzicht op de diepe canyon van Garni. Vandaag is er ook een kans om een wijnproeverij te doen. Hierna rijden we terug naar Yerevan voor een laatste feestelijke afscheidsdiner en overnachting in Yerevan.

Dag 13. Yerevan – Vardzia (Georgië)
Opnieuw een reisdag maar nu weer terug naar Georgië, echter via een andere route, namelijk via Guymri dat in het noordwesten van Armenië ligt. Deze stad is in 1988 zwaar getroffen door een aardbeving waarvan nog veel schade te zien is maar er is ook veel hersteld. Via een andere grenspost komt u Georgië binnen en gaat de reis verder via Akhalkalaki om uiteindelijk in Vardzia uit te komen waar u 2 nachten zult verblijven.

Dag 14. Vardzia
Deze dag kunt u zelf invullen. Uw hotel bevindt zich vlakbij het grottendorp Vardzia, het terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatste grottendorp uit de 11e eeuw, gelegen aan de grens met Turkije. Het grottendorp zelf is uiteraard een bezoek meer dan waard maar de keuze is aan u of u dat aandurft want er bevinden zich nogal wat steile trappetjes op dit complex! Maar is er ook een prachtige oude kapel met dito fresco’s en uw gids voor die wandeling ( u kunt het ook zonder gids doen overigens maar een gids kan u veel vertellen dat u zelf ontgaat) zal u zeker veilig terug escorteren. Na afloop nuttigt u hier een voortreffelijke lunch, bijvoorbeeld met verse vis, gezeten aan de prachtige bergrivier. Hierna is er nog tijd om bijvoorbeeld het vrouwenklooster te bezoeken dat wat verderop in de canyon ligt of om te raften op de rivier of om een van de andere kappelletjes op onmogelijke plaatsen gelegen proberen te bereiken. Of u besteedt deze dag al hikend, de keuze is aan u!

Dag 15. Vardzia – Kutaisi
U vertrekt op uw gemak na het ontbijt naar de tweede grote stad van het land, Kutaisi en ook in en om deze grote stad is veel om te ontdekken. Deze tocht zal ca 2 uur duren en is ca 160 km. Zo zijn er in de naaste omgeving van de stad prachtige grotten (met eeuwige stalagmieten en stalactieten) die u kunt bezoeken, is er een cultureel centrum waar het leuk winkelen is en bevinden zich er diverse middeleeuwse kloosters. Onder meer het graf van koning David de Bouwer is er te vinden. Afhankelijk van het tijdschema deze dag en uw interesses kunt u aangeven waar u heen wilt worden gebracht. U overnacht in het een geschikt hotel.

Dag 16. Kutaisi – Zugdidi – Mestia
In de ochtend reizen we naar Zugdidi om daar een van de beroemde Georgische hertogdommen te bezoeken – Paleis van Dadianai. In dit paleis kunt u een erg informatieve rondleiding krijgen met een goed geïnformeerde gids en o.a. een van de dodenmaskers van Napoleon bekijken. Hierna is het tijd om u klaar te maken voor een van de mooiste reizen van deze hele vakantie: een bezoek aan Svaneti; het gebied met de hoogste bergen en gletsjers, waar ook de oudste tradities te vinden zijn. Onderweg brengen we een bezoek aan de stuwdam van Enguri en de mooie kerk van Lenjeri die zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde geschilderd is. De prachtige tocht naar Mestia zal u beslist bekoren, waarvan vooral het laatste deel erg fraai is als de weg langs wilde rivieren omhoog voert naar Mestia. U zult ogen en oren te kort komen, zo wild en ruig zijn de bergen. Onderweg zult u beslist diverse keren willen stoppen, voor fotostops. Rond lunchtijd nemen we een uitgebreide pauze in Zugdidi waar u de tijd krijgt om zelf te gaan lunchen; hier is keuze genoeg. In de loop van de middag arriveert u in Mestia en neemt u uw intrek in een geschikt hotel dat uitzicht biedt op de hoge Kaukasus en waar u kennis kunt maken met weer een van de andere bergvolken die Georgië rijk is: de Svanen. Hier wordt ook het lekkere typisch Svaanse/Georgische diner geserveerd. U kunt de rest van de dag besteden naar eigen inzicht om de mooie omgeving van deze oude stad met zijn antieke wachttorens te verkennen. In Mestia bevinden zich ook een paar mooie musea en omdat het een gewild skioord is zijn er vandaag en morgen ook mogelijkheden om per kabelbaan omhoog te gaan of met jeeps (tegen meerprijs) om een mooi uitzicht te krijgen. U bent omringd door majestueuze pieken, de berg Ushba (4.710m) en de berg Tetnuldi (4.894m).

Dag 17. Mestia
Deze dag kunt u naar eigen inzicht besteden, bijvoorbeeld om in de fraaie en bloemenrijke omgeving wat te wandelen of naar de kabelbaan te gaan die u een prachtig uitzicht biedt op de Hoge Kaukasus of om de musea te bezoeken en de overal aanwezige wachttorens. U overnacht weer in hetzelfde prima hotel en zult worden vergast op een authentieke maaltijd gemaakt van eigen gekweekte en biologische producten aangevuld met zelfgemaakte wijnen of sterkere dranken. U krijgt de gelegenheid zelf in Mestia te gaan lunchen en dineren.

Dag 18. Mestia – Ushguli – Mestia
Een rit van 2 à 3 uren over smalle onverharde weggetjes zal ons ‘s morgens naar het in Europa hoogst gelegen dorp brengen: Ushguli (2200 m.). Dit is het hoogst gelegen permanent bewoonde bergdorp van Europa. Deze hele regio behoort ook tot de UNESCO werelderfgoedlijst en u zult zelf zien waarom. Dit dorp is wereldberoemd om zijn wachttorens en hier zult u ook een blik kunnen werpen op de hoogste berg: Berg Shkhara (5068 m.). In Ushguli bezoeken we ook de Kerk van Lamaria (12e eeuw) en kunt een prachtige wandeling van meerdere uren rond het dorp maken waar de wilde bloemen de berghellingen bedekken en de stilte “oorstrelend” is. U krijgt hier de gelegenheid om zelf een lunch te ‘scoren’ in het dorp hoewel er niet veel opties zijn dus wellicht is het handig om vanuit Mestia zelf voor wat eten te zorgen. Terugreis naar Mestia aan het eind van de middag en overnachting in hotel.

Dag 19. Mestia – Batumi
Vandaag wordt weer een echte reisdag omdat het einddoel tenslotte in het zuiden ligt, de on-Georgisch ogende havenstad Batumi. Omdat er ook onderweg weer veel mooie plekken zijn om te stoppen is het op voorhand niet te zeggen hoe lang u er over zult doen maar u kunt zelf aangeven hoe laat u uiterlijk in het hotel in Batumi afgezet wilt worden.

(deze reis kan prima worden verlengd met nog enkele dagen in Batumi!)

Tot slot:

Het doet ons genoegen u deze zorgvuldig samengestelde reis aan te kunnen bieden. Wij zijn ervan overtuigd dat u hiermee een uitstekende maatwerkreis in handen heeft voor een scherpe prijs. Het voordeel dat u heeft door met Kaukasus Plus Reizen in zee te gaan is gelegen in het feit dat u te maken heeft met een unieke combinatie: aan de ene kant een betrouwbare Nederlandse partner, een veelzijdige ondernemer die weet wat Nederlandse gasten verwachten en wensen en aan de andere kant een betrouwbare Georgische partner die alle ins en outs van de Kaukasus kent en ter plekke weet wat en hoe alles tot in de puntjes geregeld moet worden. Gastvrijheid en service zijn onze drijfveren.

Het is ons doel om onze gasten – u dus -  optimaal tevreden te stellen en meer te doen dan aangeboden, hetgeen u in onze naam terugvindt! Als u voor verrassingen komt te staan zullen dat pluspunten zijn en zeker geen minpunten. Tevens, wij zijn altijd aanspreekbaar en bereikbaar en bereid op door u aangegeven wensen in te gaan!

Praktische informatie

Reisduur:19 dagen
Aantal deelnemers:2 of 4
Accommodaties:18 nachten in hotels en pensions (zie reisbeschrijving).
Vervoer:Luxe 4-wheel drive
Begeleiding:Nederlands of Engelssprekende gids en lokale gidsen.
Inclusief:Ontbijt en diner; voldoende mineraalwater en door ons aangeboden huiswijnen.
2 of 3 wijnproeverijen.
Exclusief:Internationaal vliegticket naar Baku en retour via Batumi
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst extra sterke drank.
Het is gebruikelijk de chauffeurs en gidsen een fooi te geven.
Klimaat:Temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius, ook afhankelijk van de hoogte,
meestal droog en zonnig.
Zwaarte reis:Licht tot matig, afhankelijk van eigen conditie en ervaring. Enkele culturele uitstapjes.
Vertrekdata:In overleg