VIP winterreis Georgië

Inleiding

Een van de mooiste berglanden in Europa vindt u tussen de Hoge en de Lage Kaukasus: Georgië. Een landen met een rijke geschiedenis en een enorme biodiversiteit. Tijdens deze afwisselende en ontspannen reis zult u de vele kanten ervan in uw eigen tempo kunnen ontdekken en u zult versteld staan van de rijkdom aan natuur en cultuur die er te vinden is, vaak op de meest ontoegankelijke plekken waar al eeuwenlang beschavingen zich ophouden en hebben stand gehouden tegen allerlei overheersingen. Deze reis is uw uitgelezen kans om in ook nauw contact te komen met de plaatselijke bevolking en te ontdekken waar gastvrijheid geboren is, hoe ze geleefd hebben en nog steeds weten te overleven in vaak barre omstandigheden die tot de verbeelding spreken. Omdat u onder begeleiding zult reizen van Gennadi Tamliani bent u verzekerd van een authentieke kijk op alle facetten van het dagelijkse leven die u onderweg zult tegenkomen en maakt u ook de meeste kans op bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking. Nogmaals willen wij benadrukken dat u gedurende de reis veel flexibiliteit krijgt omdat u in nauw overleg met hem staat en zodoende ook zelf in staat gesteld wordt dingen te ontdekken of ergens langer te blijven als u daar behoefte aan heeft.

Reisbeschrijving

Dag 1. Vlucht naar en aankomst in Tbilisi
Op de eerste dag vliegt u naar Georgië en landt u in de oude hoofdstad van Georgië, Tbilisi. U wordt opgewacht en naar uw pension gebracht. De meeste vluchten komen ‘savonds laat aan dus er is dan geen gelegenheid om de stad in te gaan.

Dag 2. Van Tbilisi naar Sighnaghi via David Garedja
Na het - waarschijnlijk late - ontbijt vertrekt u naar het grottenklooster David Garedza op de grens met Azerbeidzjan, een tocht van ruim 100 km, waar u ca 1,5 à 2 uur over zult doen; vooral het laatste gedeelte nodigt uit om regelmatig te stoppen en te genieten van de weidsheid en de stilte van het heuvelachtige landschap. Ook zijn er in dit gebied interessante vogels te ontdekken, waaronder Aziatische Steenpatrijzen, diverse Arenden en Gieren, Spaanse Mussen enz. Bij het klooster krijgt u alle tijd om het klooster zelf te bezichtigen en de prachtige omgeving te verkennen. Daarna wordt u naar Sighnaghi gebracht (een rit van ca 1,5 uur) waar u de middag kunt besteden naar eigen inzicht of om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het graf van de heilige Nino dat in een nabijgelegen dorpje ligt in een belangrijke kerk. Ook staat er een bezoek aan een wijnproeverij op het programma want u bent hier wel in een van de beste wijnstreken van de wereld nietwaar!? U overnacht in een pension.

Dag 3. Van Sighnaghi naar Mtskheta en Tbilisi
Na het ontbijt is er nog tijd om wat van de stad te zien of wat souvenirs te kopen. Daarna gaat de reis weer westwaarts om de oude hoofdstad Mtskheta te bezoeken en daar de 11e eeuwse kathedraal te bewonderen waar een stuk van de mantel van Jezus begraven zou liggen. Maar ook de Dzjvari-koepelkerk die buiten de stad op een heuveltop ligt is het bezoeken waard. Later die dag wordt u in het gezellige centrum van Tbilisi gebracht om het oude stadsgedeelte te kunnen bekijken, te genieten van de winterse sfeer en een geschikt restaurant uit te zoeken. U overnacht weer in een pension

Dag 4 Van Tbilisi naar Gori en Kutaisi
Vandaag staat weer een langere route op het menu, totaal aantal kilometers is ca 160 km. Eerst komt u langs Gori (na ca. 1 uur) en hier gaat u even het prachtige centrum in met z’n brede mooi aangelegde boulevards en platanen. Het merkwaardige Stalinmuseum verdient zeker een bezoekje, evenals zijn (nagebouwde) geboortehuis en het vvv-kantoor waar u allerhande stalinprullaria kunt kopen! Na afloop krijgt u de lunch in een leuk restaurantje en let dan ook even op de kogelgaten in de muren van sommige flats die een macabere herinnering vormen  aan de korte gevechtshandelingen uit 2008. Na de lunch rijdt u verder naar Kutaisi en ook in en om deze grote stad is veel om te ontdekken. Zo zijn er prachtige grotten (met eeuwige stalagmieten en stalactieten) die u kunt bezoeken, is er een cultureel centrum waar het leuk winkelen is en bevinden zich er diverse middeleeuwse kloosters. U overnacht in een geschikt pension.

Alternatief voor deze dag is:

Van Tbilisi naar Vardzia en Kutaisi
In plaats van naar Gori kunt u ook kiezen om naar Vardzia te rijden via de zuidelijke route en de hoger gelegen plateau’s waar diverse meren liggen. Dit betekent wel dat u langer in de auto zult zitten want de route naar Vardzia duurt ca 3 uur en vanaf Vardzia naar Kutaisi duurt ook zeker 3 uur. Vardzia daarentegen staat terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst en is een grottendorp uit de 11e eeuw, gelegen aan de grens met Turkije. Het grottendorp zelf is een bezoek meer dan waard maar er bevinden zich nogal wat steile trappetjes op dit complex dus u bent gewaarschuwd! Maar is er ook een prachtige oude kapel met dito fresco’s. Na afloop nuttigt u hier een voortreffelijke lunch, bijvoorbeeld met verse vis, gezeten aan de prachtige bergrivier. Misschien is er daarna nog tijd om het vrouwenklooster te bezoeken dat wat verderop in de canyon ligt. Daarna gaat de route verder via Akhalsikhe en Borjomi om uiteindelijk in Kutaisi uit te komen.

Dag 5. Kutaisi
Deze dag heeft u de keuze uit meerdere mooie opties en u bent vrij om de dag eigen inzicht te besteden. Er zijn enkele prachtige canyons in de omgeving waar u wat kunt wandelen, er bevinden zich 2 fraaie musea in de stad en er zijn mooie pleintjes. U overnacht in hetzelfde pension.

Dag 6. Van Kutaisi naar Khaisi
Een lange route naar een van de mooiste provincies van het land, Svanetie. U wordt via Zugdidi naar het kleine bergdorpje Khaisi gebracht, een route van ca 130 km en natuurlijk kunt u onderweg zo vaak stoppen als u wilt. In de middag heeft u dan gelegenheid om de mooie omgeving van dit dorpje te verkennen, al dan niet onder begeleiding van Gennadi of op eigen gelegenheid.

Dag 7. Van Khaisi naar Mestia
Na het ontbijt wacht de prachtige tocht naar Mestia in het noordwesten, waarvan vooral het laatste deel erg fraai is als de weg langs wilde rivieren omhoog voert naar Mestia. Een tocht van ca 50 km. U zult ogen en oren te kort komen, zo wild en ruig zijn de bergen. Onderweg zult u beslist diverse keren willen stoppen, voor fotostops. In de loop van de ochtend arriveert u in Mestia en neemt u uw intrek in een net pension dat uitzicht biedt op de hoge Kaukasus. Hier wordt ook het lekkere typisch Svaanse/Georgische diner geserveerd. U kunt u de middag besteden naar eigen inzicht om de mooie omgeving van deze oude stad met zijn antieke wachttorens te verkennen. In Mestia bevinden zich ook een paar mooie musea en omdat het een gewild skioord is zijn er ook mogelijkheden om per kabelbaan omhoog te gaan of met jeeps om een mooi uitzicht te krijgen. U bent omringd door majestueuze pieken, de berg Ushba (4.710m) en de berg Tetnuldi (4.894m).

Dag 8. Van Mestia naar Ushguli
Na het ontbijt in Mestia wordt u naar het hoogst gelegen permanent bewoonde bergdorp van Europa gebracht: Ushguli op 2200 meter. De route is maar kort maar omdat de weg erg bergachtig is doet u er toch minstens 1 uur over, maar vermoedelijk langer! Hiervoor stapt u over in een geschikte 4-wheel drive auto die u de komende 3 dagen ter beschikking heeft. In dat schitterend gelegen dorpje met zijn rijke geschiedenis die u overal zichtbaar om u heen ziet in de vorm van oude wachttorens betrekt u een gezellig privépension en heeft u de tijd om heerlijk te wandelen en te genieten van de berglucht en de rust. U verblijft in een prima privépension. Uiteraard zijn er ook voldoende leuke bergvogels in de buurt te vinden zoals Kaukasische Waterpieper, Waterspreeuw, diverse Gieren en Arenden en met wat geluk vindt u het Kaukasisch Korhoen op een berghelling.

Dag 9. Van Ushguli naar Tsvirmi
Later op de ochtend wordt u naar een ander klein dorpje gereden, Tsvirmi waar u ook de gelegenheid krijgt om zelf wat te wandelen of uit te rusten, te midden van de overweldigende ruige bergen. U overnacht in een huis bij kennissen of familie van Gennadi.

Dag 10. Van Tsvirmi naar Mestia
In dit oude dorpje lijkt het of de tijd is blijven stilstaan en proeft u de goed bewaarde tradities van dit trotse bergvolk. Zelfs in de wintermaanden als het dorp enkele maanden is afgesneden vanwege de vele sneeuwval blijft de bevolking er gewoon wonen. Er is gelegenheid voor het maken van een flinke wandeling bergafwaarts waar u dan weer door Gennadi wordt opgewacht. Daarna wordt u weer teruggebracht naar Mestia waar u weer hetzelfde pension betrekt en nog de gelegenheid heeft te wandelen of gewoon lekker om u heen te kijken en als het weer meezit u te vergapen aan de mooie met sneeuw bedekte toppen.

Dag 11. Van Mestia naar Tbilisi
Het eerste deel van deze tocht bestaat uit de route bergafwaarts naar Zugdidi, een tocht van ca 130 km waar u ca 2 à 2,5 uur over doet. In Zugdidi of op een andere geschikte plek kunt u de lunch nuttigen en daarna is er de lange route naar Tbilisi. Hier betrekt u weer een geschikt pension en gaat u gezellig onder leiding van Gennadi in de stad dineren.

Dag 12. Tbilisi
Deze dag is aan u om te besteden. Wellicht heeft u ergens eerder op de route besloten een nacht langer te blijven en dan is deze laatste dag in Tbilisi komen te vervallen! Maar als u het schema niet heeft gewijzigd dan heeft u nog een extra dag  om lekker het centrum in te slenteren om bijvoorbeeld een van de vele heel oude kerkjes te bezoeken, de gezellige kunstmarkt of te flaneren op de toeristische avenue. U dineert in een van de leuke restaurantjes en u overnacht weer in hetzelfde pension.

Dag 13. Terugreis naar Nederland
Op deze laatste dag wordt u na het ontbijt door Gennadi naar het vliegveld gebracht om uw vlucht terug te nemen naar Amsterdam. 

Praktische informatie

Reisduur:13 dagen
Reissom:op aanvraag,
afhankelijk van nog door jullie te bepalen wensen, musea entree, wijnproeverij. In dit bedrag zitten dus: ontmoeting vliegveld Tbilisi en transfer, alle overnachtingen en minimaal 3 maaltijden per dag (incl. Georgische wijnen), geschikt transport en Nederlands sprekende gids en chauffeur alle dagen, extra 4-wheeldrive wanneer noodzakelijk, voldoende mineraalwater, transfer naar vliegveld. Tevens zit in deze reissom onze 24/7 beschikbaarheid, dienstbaarheid en flexibiliteit, afhankelijk van uw wensen ter plekke!
Aantal deelnemers:2
Accommodaties:12 nachten in hotels en pensions (zie reisbeschrijving).
Vervoer:Luxe minibus (met Gennadi uw Nederlands sprekende Georgiër als ervaren chauffeur).
4-wheeldrive als noodzakelijk.
Begeleiding:Gennadi Tamliani
Inclusief:Ontbijt, lunch en diner; voldoende mineraalwater en Georgische wijnen.
Exclusief:Internationaal vliegticket naar Tbilisi en retour. 1 wijnproeverij.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst extra sterke drank.
Klimaat:Temperatuur tussen de -2 en -10 graden Celsius, ook afhankelijk van de hoogte,
meestal zonnig en droog, kleine kans op neerslag. ’s Nachts kouder.
Zwaarte reis:Relaxed, volgens eigen tempo. Enkele culturele uitstapjes inclusief korte wandelingen.
Vertrekdata:In overleg.

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Vlucht naar en aankomst in Tbilisi
Dag 2Van Tbilisi naar Sighnaghi via David Garedja
Dag 3Van Sighnaghi naar Mtskheta en Tbilisi
Dag 4Van Tbilisi naar Gori en Kutaisi
Of: Van Tbilisi naar Vardzia en Kutaisi
Dag 5Kutaisi
Dag 6Van Kutaisi naar Khaisi
Dag 7Van Khaisi naar Mestia
Dag 8Van Mestia naar Ushguli
Dag 9Van Ushguli naar Tsvirmi
Dag 10Van Tsvirmi naar Mestia
Dag 11Van Mestia naar Tbilisi
Dag 12Tbilisi
Dag 13Terugreis naar Nederland