VIP reis Armenië

Inleiding

Deze reis is bedoeld om in korte tijd en op ontspannen manier Armenië te leren kennen met nadruk op culturele hoogtepunten, waarbij ook veel ruimte is voor het kijken naar vogels. Armenië is een land met een voor veel westerlingen ongekende rijke geschiedenis waarvan vele herinneringen levendig te vinden zijn in de meest ruige en harde natuur. Het land kenmerkt zich door grote contrasten, er heerst veel armoede en het grootste deel van het land is niet in gebruik hetgeen natuurlijk voor elke reiziger een diepe indruk maakt. Op veel verborgen plekjes blijken parels van culturele en religieuze schatten te vinden te zijn en in deze met zorg opgezette reis zult u er vele van mogen ervaren en genieten, alles onder deskundige leiding van gidsen van onze betrouwbare Armeense partner. Onderstaande programma kan worden aangepast, dan wel ingekort op verzoek.

Reisbeschrijving

Dag 1: Aankomst in Yerevan en transport naar hotel

Dag 2. Yerevan stadstoer. (O/L/D)
Vandaag staat een kennismakingstoer van de hoofdstad op het menu waarin u alle belangrijke plekken van de stad zult zien; we starten de toer met een stop at Victory Park bij het monument van Moeder Armenië van waaruit we een mooi panorama uitzicht op de stad krijgen. Daarna gaat het naar het Plein van de Republiek, het Operahuis, de Cascade waar u onder meer het beeld van de wereldberoemde beeldhouwer Fernando Botero zult zien: “De Zwarte Kat”. Ook brengen we een bezoek aan het museum van oude manuscripten, Matenadaran. Overnachting in goed hotel in Yerevan.

Dag 3. Klooster van Khor Virap en bezoek aan het religieuze centrum van Armenië. (O/L/D)
De route leidt na het ontbijt door de vlaktes van Ararat, waar plotseling een bijzonder en markant punt verschijnt: het klooster van Khor Virap. Vandaag de dag symboliseert dit complex een belangrijke historische gebeurtenis; de aanneming van het Christelijke geloof in Armenië in 301 AD. We zullen er een informatieve stop maken en uiteraard de – in Turkije gelegen – berg Ararat fotograferen. Daarna wordt u naar een van de oudste steden van het land gebracht: Echmiadzin, waar het religieuze hart van alle Armeniërs ligt. Het hele terrein van Echmiadzin is UNESCO erfgoed. Voordat we daar aankomen bezoeken we ook de archeologische opgraving van de kathedraal van Zwartnots, die een meesterwerk is van Armeense architectuur en voor sommigen het symbool van Christendom!

Daarna bezoeken we ook de kerk van de heilige Hripsime, aan de heilige maagd Hripsime opgedragen, die een martelaar voor het christelijke geloof werd. Ook haar grafkamer zullen we bezoeken waar zelfs stenen liggen van haar steniging. De hoofdkathedraal van Echmiadzin was de eerste officiële kerk die in Armenië gebouwd was. Vandaag is het de Heilige Zetel van Echmiadzin waar de patriarch of Catholicos van Armenië resideert. Legendes vertellen over de hemelafdaling van Jezus Christus om te tonen waar een kerk gebouwd diende te worden. Echmiadzin betekent letterlijk “De komst van de enig geborene”. Er is een prachtige schatkamer met daarin onder meer de volgens overlevering pijlpunt die de zij van Jezus aan het kruis doorboorde en een stuk van de ark van Noach! Overnachting in goed hotel in Yerevan.

Dag 4. Park van Letters – Fort Amberd – klooster van Haghpat. (O/L/D)
Vanochtend zal de reis u brengen naar de hellingen van de berg Aragats om het middeleeuwse fort Amberd te bezoeken. U passeert een hoge bergpas en zult een ongerepte en verborgen wildernis betreden waar bergweides bedekt zijn met veelkleurige bloemen en brede valleien omringd zijn door met sneeuw bedekte pieken. De route loopt langs een snelstromende rivier en spectaculaire bergen. We zullen het fort van Amberd bereiken met zijn torens, omwallingen en bogen, gesitueerd op een hoge klif, ontstaan door de insnijding van de rivieren Amberd en Arkashen. Deze mooie plek op een hoogte van 2300 meter biedt onvergetelijke kansen voor het maken van foto’s en om relaxed rond te wandelen en het bijzondere landschap in je op te nemen. Daarnaast komen hier ook leuke vogelsoorten voor als Slechtvalk, Lammergier, Monniksgier, Alpen- en Steenheggenmus, Rotsmus en is er altijd kans op leuke doortrekkende roofvogels. Op de weg naar Haghpat stoppen we uiteraard ook bij het Park van Letters die de 1600 jarige verjaardag viert van het ontstaan van het unieke (en voor ons onleesbare) Armeense alfabet. Vergeet niet een foto te maken van uzelf naast uw eigen letter! Hierna rijden we naar de Lori regio en het dorp Haghpat waar we een bezoek brengen aan de middeleeuwse klooster Haghpat, een van plekken op de UNESCO erfgoedlijst van Armenië. Overnachting in het dorp Haghpat.

Dag 5: Sanahin – Odzun – Haghartsin - Goshavank – Dilijan. (O/L/D)
‘s Morgens bezoeken we het middeleeuwse klooster Sanahin an de Basilica van Adzun uit de 6e eeuw. Daarna rijden we door naar de regio Tavush. Geflankeerd door de Lage Kaukasusbergen bereiken we het gezellige stadje Dilijan en zullen een museum-straat ervan bekijken met goed bewaarde huizen uit de 19e eeuw. Ook zijn hier onder andere een potterij en enkele andere handwerkplaatsen met leuk handwerk. Rondom Dilijan bevinden zich diverse plaatsen die het bezoeken meer dan waard zijn. Een ervan is Haghartsin, een middeleeuws klooster, zorgvuldig verborgen in de mooie loofbossen van Dilijan Nationaal Park. Een ander is Goshavank waar u enkele van fraaiste voorbeelden van de typische Armeense kruisstenen zult vinden. Dit kloostercomplex is ook verbonden met de middeleeuwse legenden schrijver en de auteur van de eerste Armeense wetboek. Diner en overnachting in een goed verzorgd pension in Dilijan.

Dag 6: Sevan schiereiland – Noratuz – Selim Caravanserai – Hermon (vogelen bij het meer). (O/Picknick L/D)
Onze eerste stop vandaag is bij het ‘Blauwe oog van Armenië”, oftewel het meer van Sevan. Dit zoetwatermeer van vulkanische oorsprong is gelegen op een hoogte van bijna 2000 meter. Het kristalheldere water verandert verschillende keren per dag. Soms is het turkoois, dan weer groenblauw en ‘savonds verandert het in grijs. Het meer is altijd beroemd geweest om zijn vis, vooral forel, waarmee Armenië vaak zijn overheersers diende te betalen. Vandaag zal een professionele ornitholoog vanuit Yerevan ons begeleiden want het meer Sevan is een van de belangrijkste plekken om te vogelen. Zo is het meer de belangrijkste broedplek van de Armeense meeuw en overwinteren er grote aantallen eenden en sommige ganzen. Zo komen er oa Dwergganzen, Witoogeenden, Casarcas en Kroeskoppelikanen voor en trekken er natuurlijk ook veel steltlopers langs die u langs de oevers kunt vinden. De reis gaat verder zuidelijk en we maken een stop in het dorp Noratus waar we de uitgestrekte begraafplaats bezoeken die beroemd is vanwege de enorme verzameling fraaie kruisstenen, de ‘khachkars’ ; een uniek monument van Armeense kunst.

Hierna rijden we verder over de Selim pas die al bekend is sinds de Middeleeuwen toen de Zijderoute nog operationeel was. Uiteraard bezoeken we de intacte karavaanserai uit de 14e eeuw en bewonderen het ronduit spectaculaire uitzicht over de lager gelegen bergen en de route naar het dorp van Hermon. Er is overigens goede kans op het zien van doortrekkende roofvogels, zwaluwen en andere soorten op deze pas en er komen diverse soorten arenden en gieren voor zoals de Aasgier, Vale Gier, Steenarend en Schreeuwarend maar ook de Aziatische Steenpatrijs voelt zich hier thuis. Overnachting in het fraai aangelegde en comfortabele bungalowappartementen van Hermon (waar u desgewenst ook nog kunt zwemmen).

Dag 7: Noravank klooster – Armash visvijvers vogelen – Yerevan (O/Picknick L/D)
‘s Morgens brengen we eerst een bezoek aan het klooster van Noravank. Dit is gelegen op de heuvel van een bochtige canyon te midden van vreemd gevormde en rozig uitziende kliffen. Dit beroemde klooster met zijn bijzondere 2 etages is werkelijk de plek voor adembenemende natuurlijke schoonheid biedt goed mogelijkheden voor foto’s en film. Let op de aanwezige Blauwe Rotslijsters en met wat geluk ziet u de Bruine Beer rondscharrelen of de Steenbokken die er voorkomen. Als we noordwaarts rijden richting de vallei van Ararat zullen we een leuke pauze maken om wijn te proeven bij het dorp van Areni die beroemd is voor zijn rode droge wijn. Hierna is de hele middag ingepland om in de visvijvers van Armash te gaan vogelen, visvijvers die overigens niet publiekelijk geopend zijn maar waarvoor vanuit Yerevan vergunning moet worden geregeld.

Beschrijving van de plek: De streek van Armash is de grootste verzameling visvijvers in de hele vallei van de Arak, in totaal 1.514 ha groot. Er zijn in totaal 29 visvijvers, elk tussen 11 en 95 ha groot. De Arak vallei is voornamelijk halfwoestijn met extreem zoute gronden. De vegetatie bestaat voornamelijk uit zoutminnende gewassen met soorten als Chenopodium, LepidiumSalsola, Alhagi en Zygophyllum. Moerassen, wetlands, kanalen en vijvers zijn intensief begroeid met riet en allerlei andere gewassen, waaronder Typha,Carex met hier en daar een tamarisk. Vanwege de enorme rietbedden die de visvijvers omringen biedt het goede mogelijkheden voor het broeden van veel fuutachtigen, aalscholvers, reigers, rallen, eenden en andere watervogels. Soorten die vooral opvallen en waar we naar op zoek gaan zijn Marmereend, Witoogeend, Witkopeend, Dwergaalscholver, Vorkstaartplevier, Witstaartkievit. Overnachting in hotel in Yerevan.

Dag 8: Hellenistische tempel van Garni – Klooster van Geghard (O/L/D)
Na het ontbijt rijden we oostwaarts van Yerevan om het unieke middeleeuwse grottenklooster van Geghard te bezoeken, die ook is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Sommige van de uit de rotsen gehouwen kamers van het klooster ‘bezitten’ een bijzondere akoestiek. Daarna rijden we naar het dorp Garni en maken we een mooie wandeling door de canyon om de beroemde vulkanische rotsformatie getiteld “Symphony of Stones” te bewonderen. De wandeling eindigt bij de heidense tempel uit de 1e eeuw, de enige overgeblevene uit die voorchristelijke periode in het land. De tempel is gelegen op een uitstekende kaap met mooi uitzicht op de diepe canyon van Garni. Ook in deze omgeving kunt u weer leuke vogelsoorten tegenkomen zoals Middelste Bonte Specht, Aasgier, Alpengierzwaluw, Rotsklever en Hop. Hierna rijden we terug naar Yerevan voor een laatste feestelijke afscheidsdiner en overnachting in Yerevan.

Dag 9: Vertrek en terugvlucht naar Amsterdam
U wordt tijdig naar het vliegveld gebracht.

Praktische informatie

Reisduur:9 dagen
Reissom:in overleg, afhankelijk van uw wensen en data.
Aantal deelnemers:2
Accommodaties:Goede hotels en privé-pensions op tweepersoonskamers.
Vervoer:Luxe auto met ervaren chauffeur.
Begeleiding:Ervaren Engels sprekende cultuurgids en op 2 dagen vogelgids (zie programma)
Inclusief:Ontbijt, lunch (soms in de vorm van picknicklunch), diner. Mineraalwater.
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam – Yerevan met overstap en toeslagen.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden.
Het is gebruikelijk de chauffeur een fooi te geven.
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. Temperatuur
tussen de 4 en 18 graden Celsius. Redelijke kans op regenbuien.
Zwaarte reis:Over het algemeen lichte korte wandelingen.
Vertrekdatum:Medio april t/m september

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Vlucht naar en aankomst in Yerevan
Dag 2Yerevan stadstoer
Dag 3Klooster van Khor Virap en Echmiadzin
Dag 4Park van Letters – Fort Amberd – Haghpat
Dag 5Sanahin – Odzun – Haghartsin - Goshavank – Dilijan
Dag 6Sevan schiereiland – Noratuz – Selim Caravanserai – Hermon
Dag 7Noravank klooster – Armash visvijvers vogelen – Yerevan
Dag 8Yerevan – Garni – Geghard – Yerevan
Dag 9Terugreis naar Nederland