VIP maatwerkreis Georgië

Inleiding

Een van de mooiste berglanden in Europa vinden we tussen de Hoge en de Lage Kaukasus: Georgië. Een land met een rijke geschiedenis, een gastvrije bevolking en een enorme biodiversiteit. Tijdens deze afwisselende reis zullen jullie de vele kanten ervan kunnen ontdekken en versteld staan van de rijkdom aan natuur en cultuur die er te vinden is, vaak op de meest ontoegankelijke plekken waar al eeuwenlang beschavingen zich ophouden en hebben stand gehouden tegen allerlei overheersingen. Onderstaand voorstel kan nog worden aangepast en vaak ook ter plekke in goed overleg met de gids!

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1. Vlucht Amsterdam en aankomst in Tbilisi
Op de eerste dag vliegen jullie naar Georgië en landen in de oude hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Jullie worden opgewacht en naar een keurig hotel gebracht: Blossom Inn.
De meeste vluchten komen ’s avonds laat aan.

Dag 2. Stadstour Tbilisi
Na het ontbijt gaan jullie onder deskundige begeleiding de bezienswaardigheden van deze bijzondere stad bekijken, waarbij we vooral de oude binnenstad zullen aandoen. Jullie krijgen al wandelend door de smalle straatjes een glimp van de bewogen geschiedenis van de stad van de oude eeuwen tot aan het moderne heden waarbij we de religieuze en seculiere architectuur bewonderen. In het antieke centrum vinden we diverse religieuze gebouwen vlak naast elkaar, zowel kerken, synagogen, moskeeën als beroemde 19e eeuwse gebouwen met veelkleurige houten balustrades. Jullie mogen je goed realiseren dat er in de wereld niet veel plekken zijn te vinden waar zo’n tolerantie van godsdiensten op zo’n kleine schaal is op te merken! We vervolgen onze tocht door de stad en brengen een bezoek aan het zwavelbad die zo’n onvergetelijke indruk maakte op Pushkin, Lermontov en Dumas.

Halverwege de dag krijgen jullie de kans een lunch te gebruiken in het centrum. Deze dag sluiten we gezellig af bij een van de vele gezellig restaurants in het centrum voor een echte Georgische maaltijd. Uiteraard staat het jullie vrij om het bruisende nachtleven van deze stad op eigen gelegenheid te verkennen!

Overnachting in hotel in Tbilisi.

Dag 3. Via Mtshketha naar Kazbegi
Vandaag voert onze reis ons naar het noorden van Georgië waarbij we ‘en route’ de oude hoofdstad Mtshketha bezoeken, die plek biedt aan 2 UNESCO beschermde plaatsen, te weten het klooster Jvari, dat prachtig op een heuvel prijkt en de kathedraal van Svetitskhoveli, waar volgens de overlevering de mantel van Christus ligt begraven.

Voor dit erg indrukwekkende bezoek (van ca. 1,5 uur) krijgen jullie een goed Engels sprekende culturele gids mee. Maar ook de Dzjvari-koepelkerk die buiten de stad op een heuveltop ligt is het bezoeken waard en jullie gids zal jullie daar zeker heen brengen, niet alleen voor het verbluffende uitzicht.

Jullie kunnen lunchen in een vlakbij de stad gelegen restaurant langs een van de grote rivieren en daarna gaat de reis noordwaarts. Onderweg maken we zeker een toeristische stop bij de versterkte kerk van Ananuri waar het erg lastig zal zijn om niet iets leuks en zelfgemaakts te kopen bij een van de vele kraampjes ter plekke. Er komen hier ook leuke vogelsoorten voor als Sperwergrasmus, Oosterse Gekraagde Roodstaart, Waterspreeuw, Ortolaan en er is altijd kans op doortrekkende roofvogels zoals Wespendieven en Zwarte Wouwen. En er is ook aan flora van alles te vinden.

Deze tocht kost 3 à 4 uur en voert jullie over een pas van 2395 meter (waar uiteraard een foto op z’n plaats is!). Vooral dit laatste gedeelte is oogstrelend en de uitzichten op de ruige bergen laat niemand onberoerd. Op de pas maken we zeker een stop om de prachtige met zwaar ijzerhoudende water overstroomde rotspartij te bekijken en te beklimmen. Let hier goed op overvliegende Steenarenden en Lammergieren en hier broedt ook de Sneeuwvink, Blauwe Rotslijster en Kaukasische Waterpieper.

Aan het eind van de middag bereiken we Stepatsminda (gelegen op ca 1700 meter) dat ook wel Kazbegi genoemd wordt; vernoemd naar de er tegenover gelegen hoogste piek. Onderweg passeren we diverse prachtige oude dorpjes waaronder Pancheti en kunnen er waar jullie willen fotostops of korte wandelingen worden ingelast!

We betrekken een keurig en fraai gelegen pension en jullie gaan ofwel hier het heerlijke uitgebreide diner genieten.

Dag 4. Naar Juta en wandeltocht
Het programma bestaat er in principe uit om direct na het ontbijt– op ons gemak – naar een klein bergdorpje te rijden, Juta, om dat te bezoeken. Onderweg brengen we een bezoek aan een leuke forellenkwekerij die door een aantal monniken wordt gerund.

Het dorpje Juta ligt aan het eind van een kronkelend bergweggetje en wordt omringd door de Hoge Kaukasus, en jullie zullen ervaren hoe de lokale bevolking er leeft. We passeren diverse andere bijna uitgestorven dorpjes waar jullie van dichtbij kunnen zien hoe de bergbevolking leeft (waarbij jullie gids weer onmisbare contact- en vertaalwerk zal leveren) en fraaie oude bouwwerken en ruïnes uit de Middeleeuwen en de uitzichten zijn behalve afwisselend gewoonweg weergaloos. In de middag is dan de wandeltocht omhoog en weer terug naar een hoger gelegen ‘camping’ waar jullie kunnen genieten van de weergaloze Hoge Kaukasus.

Uiteraard is de alpenflora hier fantastisch en ook wat betreft vogels zitten jullie hier goed: Rotskruiper, Vale Gier, Alpenkraai en –Kauw, Strandleeuwerik, Grauwe Klauwier enz. Jullie kunnen zelf aangeven hoe lang je hier wilt doorbrengen en hoe laat je in het dorpje wilt worden opgehaald. Overnachting en diner in principe weer in Kazbegi.

Dag 5. Naar Tbilisi
In overleg met jullie gids geven jullie aan hoe laat je terug wilt naar Tbilisi en hoe laat je in het hotel wilt worden gebracht. Op de terugweg zijn er nog veel mogelijkheden om ergens een korte of langere pauze in te lassen en natuurlijk blijft het altijd opletten op doortrekkende roofvogels in deze tijd. Aan het eind van de middag worden jullie weer in hotel Blossom Inn gebracht en gaan jullie in overleg met Gennadi ergens uit eten.

Dag 6. Naar Zugdidi
Na het ontbijt gaan we op pad om het grottendorp Uplistsikhe, dat ten westen van Tbilisi ligt, te bezoeken dat een architectonisch hoogtepunt was uit het 1e millennium met woonwijken, wijnkelders, bakkerijen, een drogisterij en een theater, alles uit de rots gehouwen. Hier trok ook de zijderoute aan voorbij. Hier zullen we uitgebreid de tijd voor nemen en jullie krijgen de gelegenheid in eigen tempo rond te struinen en alles fotografisch vast te leggen

Daarna gaat het verder naar de tweede grote stad van het land, Kutaisi met als eindbestemming Zugdidi.

Dit wordt een reismiddag want de weg is druk en er wordt overal aan de weg gewerkt. In Zugdidi of in de naaste omgeving ervan betrekken jullie een goed hotel in overleg met Gennadi.

Dag 7. Naar Mestia
In de ochtend is er gelegenheid om wat van de sfeer van Zugdidi te proeven. Zo is er een interessant paleis van Dadiani met een fraaie verzameling kunst waaronder een uniek dodenmasker van Napoleon,

Daarna gaat de reis verder noordoostwaarts steeds iets hoger het dal in richting Mestia. Onderweg hebben jullie de gelegenheid om op een paar plaatsen met authentieke bebouwing te stoppen zoals in Nakra en Besho, waar het uitzicht op de Hoge Kaukasus weergaloos is. Uiteindelijk arriveren jullie in de loop van de middag in Mestia en nemen jullie je intrek in een geschikt privé-pension dat uitzicht biedt op de hoge Kaukasus en waar jullie kennis kunnen maken met weer een van de andere bergvolken die Georgië rijk is: de Svanen. Hier wordt ook het lekkere typisch Svaanse/Georgische diner geserveerd. Jullie kunnen de rest van de dag besteden naar eigen inzicht om de mooie omgeving van deze oude stad met zijn antieke wachttorens te verkennen. Jullie zijn omringd door majestueuze pieken, de berg Ushba (4.710m) en de berg Tetnuldi (4.894m).

Dag 8. Mestia en omgeving
Deze dag kunnen jullie naar eigen inzicht besteden, bijvoorbeeld om in de fraaie en bloemenrijke omgeving wat te wandelen of naar de kabelbaan te gaan die jullie een prachtig uitzicht biedt op de Hoge Kaukasus of om de musea te bezoeken en de overal aanwezige wachttorens.

Jullie overnachten weer in hetzelfde prima pension en zullen worden vergast op een authentieke maaltijd gemaakt van eigen gekweekte en biologische producten aangevuld met zelfgemaakte wijnen of sterkere dranken. Deze dag zijn jullie in principe zonder begeleiding van de gids maar in overleg kan er wel worden afgesproken om ergens te worden afgezet en opgehaald, tenslotte is hij in de buurt en altijd beschikbaar! Ook zal Gennadi met jullie bespreken waar en wanneer jullie willen lunchen en dineren.

Dag 9. Naar Ushguli
Na het ontbijt moeten jullie je klaarmaken voor een van de mooiste onderdelen van deze hele vakantie: een bezoek aan Upper Svanetie; het gebied met de hoogste bergen en gletsjers, waar ook de oudste tradities te vinden zijn. Jullie zullen ogen en oren te kort komen, zo wild en ruig zijn de bergen. Onderweg zullen jullie beslist diverse keren willen stoppen, voor fotostops. In de loop van de middag arriveren jullie in Ushguli en nemen jullie je intrek in een net pension dat uitzicht biedt op de hoge Kaukasus. Dit dorp is het in Europa hoogst gelegen permanent bewoonde dorp en ligt op 2200 m. Deze hele regio behoort ook tot de UNESCO werelderfgoedlijst en jullie zullen zelf wel zien waarom. Dit dorp is wereldberoemd om zijn wachttorens en hier zullen jullie ook een blik kunnen werpen op de hoogste berg: Berg Shkhara (5068 m.). In Ushguli kunnen jullie ook de Kerk van Lamaria (12e eeuw) bezoeken en er zijn 2 erg interessante zeer originele musea. Als er nog tijd resteert kunnen jullie de mooie omgeving van dit oude dorpje met zijn prachtige sfeer verkennen. Overnachting en diner in een gezellig pension.

Dag 10. Naar Ghalde en Hadishi
Ook vandaag verblijven jullie nog in dit ruige en prachtige bergland en gaat de reis via een klein authentiek dorpje Ghalde naar Hadishi, dat op de weg naar Zugdidi ligt. Gennadi zal jullie op enkele plekken de gelegenheid geven een stuk lopend af te leggen en jullie kunnen natuurlijk ook zelf aangeven waar je graag wat langer wilt verblijven of rondlopen: de dorpen zelf nodigen ook uit om er de oersfeer op te snuiven en uiteraard zijn er op veel plekken mooie bloemen te vinden. Overnachting in een goed pension in Hadishi waar ook weer een overdadige maaltijd wacht.

Dag 11. Naar Kutaisi
Na het ontbijt wacht de reis naar Kutaisi, over de zelfde weg als op de heenweg, alleen het laatste deel zal over de nieuw aangelegde snelweg gaan. In de loop van de middag worden jullie in het hotel in Kutaisi gebracht en dan is het aan jullie om aan te geven waar je de middag nog naar toe wilt of dat je wilt relaxen in het hotel zelf.

Dag 12. Kutaisi
Na het ontbijt zijn er diverse interessante bestemmingen om aan te doen. Zo is er onder meer een fraaie grot vol stalagmieten en stalactieten die eeuwenlang voor mensen was afgesloten maar pas recent opengesteld. Er zijn nog meer prachtige canyons en grotten in de omgeving waar je ook kunt wandelen en er is een interessante archeologische opgraving waar resten van dinosauriërs zijn gevonden. Ook kunnen jullie de grot van de legende van Prometheus bezoeken. Ook kunnen jullie nog naar het oude centrum van Kutaisi zelf waar zich 2 fraaie musea bevinden.

En niet te vergeten zijn er een paar belangrijke heilige plaatsen. Het is ook de streek van het Gouden Vlies, waar volgens de overlevering de Argonauten zijn geland. We bezoeken eerst het prachtige Gelati klooster en academie en de Bagrati kathedraal, beide ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de laatste ligt de belangrijkste koning van het land begraven, David de Bouwer. Jullie overnachten in hetzelfde hotel.

Dag 13. Naar Tbilisi
Vandaag wordt een lange reisdag maar deze kunnen jullie ook desgewenst per trein volbrengen; een interessante ervaring omdat de trein niet snel rijdt en je op die manier het land op een andere manier ziet en op andere plekken komt. 

In overleg met Gennadi bepalen jullie hoe laat je in het hotel in Tbilisi wil worden gebracht. Als er tijd resteert kunnen jullie nog even naar het oude centrum of de kunst- en antiekmarkt of naar de oude beroemde zwavelbaden. Uiteraard sluiten jullie deze dag en de reis af met een gezellige en uitgebreide maaltijd in een leuk restaurant.

Dag 14. Terugvlucht naar Amsterdam
Jullie worden op tijd naar het vliegveld gebracht.

Praktische informatie

Reisduur:14 dagen
Reissomop aanvraag
Aantal deelnemers:2 of 4
Accommodaties:13 nachten in goede hotels en pensions (zie reisbeschrijving)
Vervoer:Goede 4-wheel drive auto met airco met ervaren chauffeur
Begeleiding:Gennadi Tamliani (en lokale gidsen op een paar plekken indien nodig)
Inclusief:Ontbijt, lunch en diner; voldoende mineraalwater en door ons aangeboden huiswijnen.
1 wijnproeverij, niet in de reisbeschrijving expliciet genoemd maar in overleg nog
af te spreken.
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam naar Tbilisi met overstap en retour en toeslagen
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst extra sterke drank. Entrees.
Klimaat:Temperatuur tussen de 25 en 35 graden Celsius, ook afhankelijk van de hoogte,
Kans op regenbuien
Zwaarte reis:Licht tot matig. Enkele culturele uitstapjes naar eigen inzicht
Vertrekdata:1 juni 2022
Terugkomst:14 juni 2022