EXCLUSIEVE VOGELREIS AZERBEIDZJAN MET VLEUGJE CULTUUR

Inleiding

Deze reis wordt aangeboden aan geïnteresseerde vogelaars die geïnteresseerd zijn om een voor velen onbekende maar prima vogelbestemming te leren kennen. Azerbeidzjan blijkt een top vogelland te zijn omdat het alle facetten van de Kaukasus herbergt en daarmee erg veel afwisseling toont. Een totaallijst van ca. 240 vogelsoorten is ons streven, waaronder diverse endemische voor de Kaukasus!

Deze reis is geschikt voor zowel ervaren als beginnende vogelaars en er is ook tijdens de reis ruimte om meer van de lokale culturen en geschiedenis te proeven (hoewel het geen doorsnee cultuurreis zal zijn), en natuurlijk kijken we ook naar de flora, de landschappen en de andere fauna.

Reisbeschrijving

Dag 1. Vlucht Amsterdam en aankomst in Baku.
Op de eerste dag vliegt u naar Azerbeidzjan en landt u buiten de hoofdstad: Baku. U wordt opgewacht op het vliegveld en naar uw hotel gebracht. Tijd van aankomst nog onbekend en afhankelijk van de nog te kiezen vlucht, maar vermoedelijk komt u laat in de avond aan.

Dag 2. Baku – Masalli.

Vandaag rijden we een flink stuk naar het zuiden langs de Kaspische Zee (ca. 70 km) en hopelijk staat er geen harde wind vanaf land waar je in deze tijd kans op hebt, want die kan er dan voor zorgen dat er zoveel zand waait dat je onmogelijk kunt vogelen. Er zijn diverse leuke lagunes die het afzoeken spannend maken met kans op leuke steltlopers (Steltkluut, Vorkstaartplevier, Woestijnplevier enz) en meeuwen en sterns en dergelijke. We brengen een cultureel bezoek aan het park waar de beroemde petrogliefen die 6 tot 10.000 jaar geleden zijn aangebracht zijn gevonden; Qobustan, maar uiteraard kijken we ook naar de vogels die zich hier ophouden of doortrekken. Roze Spreeuw, Rotsklever, Kleine en Steppeklapekster, Withals- en Kleine Vliegenvanger, Roodkeelpieper, Bonte, Finsch en Oostelijke Blonde Tapuit, Steenuil (ondersoort lilith), Kleine Torenvalk, Aasgier; er kan van alles te zien zijn. Ook gaan we de unieke modder- en olievulkanen bekijken waar permanent modder, olie en gas uit de grond stroomt; een bijzondere ervaring met weergaloos uitzicht alle kanten op. Daarna nemen we de nieuwe snelweg en rijden door naar Masalli waar we de intrek zullen nemen in een hotel in het centrum waar we ook een uitgebreide prima diner zullen gebruiken.

Dag 3. Regio Masalli en park Baliqcilar.

Voor het ontbijt doen we eerst een leuke wandeling rondom het hotel en na het ontbijt vertrekken we voor een bezoek aan het schiereiland waar ook een Natuurreservaat op ligt. Dit park dat aan de Kaspische Zee ligt (en voor het grootste deel uit moeras en water bestaat en dus ontoegankelijk is) herbergt in de wintermaanden honderdduizenden watervogels, maar ook in  voorjaar “zit” het vol met vogels. Veel soorten eenden, Flamingo’s en natuurlijk veel soorten steltlopers  met kans op VisarendTerek- en Poelruiter, Witstaartkievit, Dwergaalscholver, Breedbekstrandloper en veel andere soorten strandlopers. Reuzenzwartkop- , Zwartkop- en Dunbekmeeuw en gigantisch grote groepen Lach-, Witvleugel- en Witwangsterns en andere soorten sterns en meeuwen. We bezoeken het schiereiland en zullen diverse leuke stops en korte wandelingen maken en waarschijnlijk ook een tocht per boot. In de middag kunnen we mits er voldoende tijd overblijft nog naar een prachtig loofbossenpark om daar op zoek te gaan naar enkele echte bossoorten, mooie flora en uitzichten. Aan het eind van de middag rijden we naar Masalli.

Dag 4. Naar Salyan.

Vandaag reizen we naar het noordelijker gelegen Salyan en de route daarheen voert ons langs allerlei cultuurgronden, visvijvers en braakliggende gebieden. Deze route neemt zeker de hele ochtend in beslag want we willen vaak stoppen vooral bij een aantal vogelrijke plekken, hoewel de plekken langs de hoofdweg zelf niet zo gunstig zijn om te vogelen. In de loop van de middag komen we aan in Salyan en betrekken een hotel voor 2 nachten. Het middagprogramma staat nog niet vast, dat is mede afhankelijk van ons verlopen tijdschema, maar er zijn een aantal locaties waar we op zoek willen naar de Shikra.

Dag 5. Regio Salyan.

Na het ontbijt gaan we op weg naar het Nationale Park van Shirvan om daar een uitgebreid bezoek te brengen. In dit droge Park, gelegen aan de kust, komen duizenden Arabische Kropgazelles voor die hier vandaan worden  geherintroduceerd in de hele Kaukasus. Er komen ook veel Vossen en Wolven voor (voor de laatste moet je met name in de winter het park bezoeken) en diverse soorten slangen en andere reptielen, waar we ook zeker voor zullen stoppen om ze te bekijken en fotograferen als het mogelijk is. Maar het park trekt ook veel vogels aan; er komen soorten voor als Flamingo, Zwarte Frankolijn, Sperwergrasmus, Buidelmees, Izabeltapuit, Ménétries Zwartkop, Scharrelaar, gewone en Groene Bijeneter, Kalanderleeuwerik, Woudaapje, Grijskoppurperkoet, Witoogeend, Kaspische Roodborsttapuit en diverse soorten Arenden, Valken en Gieren. In de winter  verblijven hier vele duizenden Kleine Trappen maar die zullen nu wel vertrokken zijn. Later op de dag gaan we nog een paar andere locaties binnen het park af om wat te vogelen. We dineren en overnachten weer in Salyan.

Dag 6. Naar Sirvan.

Na het ontbijt vertrekken we weer verder noordwaarts naar Sirvan en hoewel de weg daarheen niet overal even goed begaanbaar is biedt deze juist ook veel interessante vogeluitkijkplekken en kansen op leuke waarnemingen. Overal langs de route kunnen er opvallende vogels te vinden zijn zoals Kleine of Zuidelijke Klapeksters, Scharrelaars, Hoppen, Aziatische Roodborsttapuiten, Kleine Torenvalken, Roodpootvalken en natuurlijk andere doortrekkende zang- en roofvogels. Het agrarisch landschap hier biedt ook weer nieuwe interessante indrukken en fotomomenten. Aarzel niet om “stop!” te roepen als je iets opmerkt dat je wilt zien of vastleggen! Diner en overnachting in een goed hotel in de stad.

Dag 7. Naar Baku.

Voor het ontbijt wandelen we in de omgeving van het hotel en na het ontbijt vertrekken we weer. Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de visvijvers die ten oosten van de stad gelegen zijn, waar o.a. Vorkstaartplevieren en Witstaartkieviten, Zwarte Frankolijnen, Buidelmezen en diverse reigersoorten broeden. Later op de ochtend rijden we verder noordwaarts om uiteindelijk weer in Baku uit te komen en uiteraard zullen we onderweg diverse interessante stops inlassen. Diner en overnachting in Baku.

Dag 8. Naar Xinaliq.

Vanochtend vertrekken we vroeg naar het noorden om het hoog gelegen bergdorpje Xinaliq te bereiken, dat ligt in het oostelijke gedeelte van de Hoge Kaukasus, dicht bij de grens met Rusland. Op de route doen we o.a.de kustvlakte rondom het dorpje Shuraabad aan waar we kans maken op leuke doortrek van gewone en Groene Bijeneters, veel soorten steltlopers, zangvogels (o.a. Tapuiten, Klauwieren, Leeuweriken, Piepers) en eend- en reigerachtigen langs en over de Kaspische Zee. Ook brengen we een bezoek aan de fameuze vogelrots Besh Barmag (die ook een heilige plek is voor de bevolking) vlak aan de Kaspische Zee waar in het voor- en najaar flinke vogeltrek waar te nemen is. Blauwe Rotslijster, Rotsmus, Finsch Tapuit, Grijze Gors, Arendbuizerd, Monniksgier, Keizerarend zijn er te vinden. Aan het eind van de middag willen we het dorpje Xinaliq bereiken en nemen onze intrek in een of meer eenvoudige pensions. Een mooie route die ons tussen de hoge pieken van het bergmassief zal leiden. Maaltijden in overleg (dat geldt trouwens voor alle dagen).

Dag 9 en 10. Regio Xinaliq.

We staan beide dagen heel vroeg op om met hulp van 4-wheel drive auto’s naar de hoger gelegen alpenweiden te komen. We zullen de rest van deze dagen besteden om naar de betere bergsoorten te zoeken, waaronder Kaukasisch Berghoen, Grote Roodmus, Roodvoorhoofdkanarie, Witruinroodstaart, Rotskruiper en diverse soorten Arenden. We spenderen de hele tijd in deze omgeving (op hoogtes tussen de 2200 en 3200 meter) om alle mogelijkheden goed te verkennen want sommige soorten zijn erg lastig te vinden en garanties kunnen niet gegeven worden hoewel ze hier wel voorkomen. Ook zullen we veel stukken te voet afleggen. Dit is ook biotoop voor Vale, Lammer-, Monniks- en Aasgier, Kaukasische Strandleeuwerik en Waterpieper, Roodmus, Sneeuwvink, Alpenheggenmus, Blauwe en Rode Rotslijster en natuurlijk nog veel meer. Leuke ondersoorten komen voor van de Beflijster (Turdus torquatus amicorum), Zwarte Roodstaart (Phoenicurus ochruros ochruros), Gekraagde Roodstaart (Phoenicurus phoenicurus samamisicus) en de Aziatische Roodborsttapuit (Saxicola maurus variagatus). Kans op Wolven, Vossen, Steenbokken, Gemzen en andere dieren. Maar ook voldoende kansen om te fotograferen en om te zien hoe deze bergvolkeren leven. Overnachting en diner weer in de pension(s).

Dag 11. Terug naar Baku.
Voor het ontbijt kan er nog een leuke wandeling afgelegd worden, tenslotte kan elke ochtend nieuwe soorten opleveren. Na het ontbijt vertrekken we voor de lange reis ‘terug’ richting Baku (totaal ca. 210 km). Uiteraard zullen we ons niet haasten maar zoveel mogelijk vogelstops inlassen, we passeren ook nog een keer Besh Barmag en zullen op meerdere plaatsen zeker weer voorjaarstrek langs de Kaspische Zee opmerken met kans op Spaanse Mus (dagen met vele duizenden zijn niet vreemd), Kaspische Plevier, Reuzenstern, Dunbekmeeuw, Steppekievit en andere specialiteiten. We gaan ook de prachtige weg naar Altiaghach op omdat er hier goede kans is op leuke tapuitensoorten als Finsch’, Oostelijke Blonde, Bonte en Izabel, maar ook op Duinpieper, Rotsklever en andere bergsoorten. We picknicken en route en zullen overnachten in Baku.

Dag 12. Vliegreis Baku – Nakhicevan
De geheel geïsoleerd gelegen provincie Nakhicevan ligt ten westen van Armenië en is feitelijk alleen per vliegtuig bereikbaar. Er gaan directe dag-vluchten vanaf Baku heen die ca 1,5 uur duren. Wij zullen de ochtendvlucht van 08:00 uur boeken en aankomen in de provinciehoofdstad met dezelfde naam. Uiteraard zullen we gebruik moeten maken van een andere plaatselijke bus met chauffeur die daar op ons zullen wachten. We nemen onze intrek in een geschikt hotel voor 3 nachten en hebben nog de hele middag en avond om op excursie te gaan in de deze provincie.

Dag 13 en 14. Nakhicevan.

Deze provincie (globaal 120 x 13 km) ligt in de Lage Kaukasus en bestaat voor een groot gedeelte uit een bijzonder rotsachtig biotoop dat uniek is voor dit land en heeft op het gebied van vogels, fauna en flora zeer veel te bieden. Er komen hier een aantal vogels voor die je nergens anders in Azerbeidzjan kunt aantreffen! Hier gaan we de komende dagen op ons gemak naar op zoek. Soorten die we hopen te vinden zijn: Steenheggenmus, Kaspisch Berghoen, Perzische Woestijnpatrijs, Zwartbuikzandhoen, Bergkalanderleeuwerik, Rode Bergvink, Grote Rotsklever, Sperwergrasmus, Balkansperwer, Rosse Waaierstaart, Perzische Roodborst, Oosterse Roodstaarttapuit, Woestijnvink, Mongoolse Woestijnvink, Bleke Rotsmus, Oosterse- en Grote Vale Spotvogel  en Bruinkeelortolaan, Steenheggenmus, Roze Spreeuw en natuurlijk diverse soorten arenden waaronder Steen- , Schreeuw- , Dwerg-, Slangen- en Steppearend. Maar er zullen ook veel andere roof- en zangvogels op doortrek zijn te vinden. De hoogste top is 3825 meter. We zullen steeds vroeg op pad gaan en zowel het ontbijt als de lunch en route gebruiken om vervolgens pas bij het avondeten weer in ons hotel terug te keren. De precieze locaties die we gaan uitkammen zullen we tzt bekend maken, maar we zullen beslist vaak korte maar relaxte wandelingen en struintochten gaan maken. Ook zijn er diverse zeer interessante cultuuruitstapjes te maken; dit moeten we dan in overleg met elkaar even bekijken per dag.

Dag 15. Vliegreis Nakhicevan – Baku.
In de ochtend hebben we nog alle gelegenheid om in de buurt van de stad te vogelen. We plannen een middagvlucht terug naar Baku om daar niet al te laat aan te komen. De terugvlucht is ook weer 1,5 uur. We gaan gezellig in Baku uitgebreid dineren en deze reis feestelijk afsluiten met elkaar, waarbij we natuurlijk voor een laatste keer met elkaar zullen ‘lijsten’ om te zien waar we op uit zijn gekomen! We overnachten nog 1 maal in Azerbeidzjan in een hotel niet al te ver van het vliegveld.

Dag 16. Terugreis naar Nederland.
Op deze laatste dag wordt u door ons tijdig naar het vliegveld gebracht om uw vlucht terug te nemen naar Amsterdam.

 

 

Praktische informatie

Reisduur:16 dagen
Aantal deelnemers:Min. 5, max. 12.
Reissom: € 2.580,- per persoon ( bij 5 t/m 7 deelnemers)
€ 2.340,- per persoon (bij 8 deelnemers of meer
Bij boeking voor 1 februari 2023: 100 euro korting
Accommodaties:Goede, soms eenvoudige hotels en privé-pensions op twee- of driepersoonskamers.
Toeslag eenpersoonskamer 25 euro per nacht (indien beschikbaar en pas
na afloop te verrekenen)
Vervoer:Luxe bussen met ervaren chauffeurs. Op een paar plaatsen eenvoudige 4-wheel drives
Begeleiding:Nederlandse vogelgids en lokale gids
Inclusief:Binnenlandse retourvlucht Baku – Nakhicevan . Ontbijt, lunch (meestal in de vorm van picknicklunch), diner. Voldoende mineraalwater en door ons aangeboden huiswijnen (indien beschikbaar).
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam – Baku met overstap,
Visum.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden
(hoewel niet overal voorradig). Het is gebruikelijk de chauffeur een fooi te geven.
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In het zuiden
temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius. Kleine kans op regenbuien.
Zwaarte reis:Over het algemeen korte lichte wandelingen en een enkele steviger bergtocht
(facultatief).
Vertrekdatum:24 april 2025
Terugreis:9 mei 2025
Maatwerkoptie:Deze reis kan ook als maatwerkreis door u worden geboekt waarbij u zelf aangeeft welke periode u het beste uitkomt, voor welk budget en met hoeveel personen (vanaf 1 persoon). Vraag ons naar de mogelijkheden en voorwaarden.

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Vlucht Amsterdam en aankomst in Baku
Dag 2Baku – Masalli
Dag 3Regio Masalli
Dag 4naar Salyan
Dag 5Regio Salyan
Dag 6Salyan - Shirvan
Dag 7Shirvan - Baku
Dag 8Baku - Xinaliq
Dag 9Regio Xinaliq
Dag 10Regio Xinaliq
Dag 11Naar Baku
Dag 12Vliegreis Baku – Nakhicevan
Dag 13Nakhicevan
Dag 14Nakhicevan
Dag 15Vliegreis Nakhicevan – Baku
Dag 16Terugreis naar Nederland