Late herfst vogel- en cultuurreis Azerbeidzjan!

Inleiding

In 2017 ondernamen we onze eerste proefreizen naar dit land waar nog maar weinig westerse vogelaars geweest zijn maar waar zoveel mooie vogelkansen liggen te wachten om ontdekt te worden: opnieuw een bijzondere kans op bijzondere ontdekkingen in dit mooie land in de zuidelijke Kaukasus! Azerbeidzjan is een veilig land met vooral in de hoofdstad Baku veel zeer moderne voorzieningen. Ook de meeste wegen zijn prima. Deze reis is bedoeld voor iedereen die houdt van het zelf ontdekken van vogels en mooie plekken en tegelijkertijd graag goed verzorgd en met een gezellige groep op reis gaat. Wij zetten deze reis namelijk op om samen met onze gasten te ontdekken wat dit mooie en rijke land in de vroege winter te bieden heeft aan vogels en natuur. Deze periode biedt natuurlijk uitgelezen mogelijkheden voor mooie vogel– en natuurexcursies. De begeleiding is in goede handen en ook de accommodaties en het vervoer zijn uitstekend geregeld. Wij vragen nadrukkelijk om een flexibele houding en de bereidheid om mee te evalueren tijdens en na afloop van de reis. Ook in de winter herbergt dit land aan de Kaspische Zee (ruim 2 keer zo groot als Nederland met 10 miljoen inwoners, waarvan 2 miljoen in de hoofdstad) veel vogels. Er zijn veel meren die niet dichtvriezen en veel open landbouw- en steppeachtige gebieden met een grote aantrekkingskracht op vogels die van granen en landbouwproducten houden. Er bestaat een grote kans op het vinden van respectabele aantallen van een aantal in Europa zeldzame(re) vogelsoorten en ook kijken we natuurlijk uit naar rondzwervende zoogdieren als wolven, vossen en jakhalzen.

Onderstaand reisschema is onder voorbehoud en er is ruimte voor aanpassing in goed overleg als blijkt dat een bepaalde plek veel oplevert en we daar bijvoorbeeld langer willen verblijven! Er zal zeker ook oog zijn voor de culturele en historische rijkdommen die we onderweg tegenkomen. De overnachtingsplekken zijn allemaal door ons beproefd en goed bevonden. De definitieve route zal t.z.t aan de deelnemers vertrekt worden.

Reisbeschrijving

Dag 1. Vlucht Amsterdam en aankomst in Baku
Op de eerste dag vliegen we naar Azerbeidzjan en landen we in de moderne hoofdstad Baku. U wordt opgewacht op het vliegveld en naar uw hotel gebracht. Tijd van vertrek en aankomst is nog onbekend en afhankelijk van de nog te kiezen vlucht.

Dag. 2 Baku – Xudat
Vandaag verkennen we de noordelijke laagvlaktes aan de Kaspische Zee en bezoeken we onder meer de kuststrook bij Shuraabad en een groot meer bij Togay, hoewel het op voorhand niet vaststaat dat we overal gemakkelijk kunnen komen! Kans op veel leeuweriken waaronder Kleine Veldleeuwerik, Kalanderleeuwerik en verder Homeyeri Klapekster, Keizer- en Zeearend en diverse soorten meeuwen (sommige in grote aantallen) waaronder Armeense Meeuw, Dunbekmeeuw, Pontische Meeuw, Barabameeuw, Reuzenzwartkopmeeuw. Op de Kaspische Zee kijken we uit naar duikers, Zee-eenden en fuutachtigen en Dolfijnen.  Ook worden hier in de winter Zwartkeellijsters, Witkopgorzen en Bosgorzen gezien.

Dag 3. Xudat – Qusar
Op zoek naar een aantal Kaukasische endemen aan de randen van de sneeuwgebieden. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw proberen we zo hoog mogelijk te komen en zullen overal de hellingen af zoeken naar o.a. Kaukasisch Berghoen en Korhoen, Grote Roodmus, Rotskruiper, Witkruinroodstaart, Roodvoorhoofdkanarie, Monniks- en Lammergier, Steenarend, Sneeuwvink en Alpen- en Steenheggenmus.

Dag 4. Qusar – Baku
Terugreis naar Baku met bezoek aan de fameuze vogelrots Besh Barmag (die ook een heilige plek is voor de bevolking) vlak aan de Kaspische Zee waar in het voor- en najaar flinke vogeltrek waar te nemen is. Hier komen onder meer Rotsmus, Grijze Gors, Arendbuizerd, Monniksgier en Keizerarend voor. Mogelijk ook een kort bezoek aan het idyllisch gelegen bergdorpje Altiaghach (mits goed bereikbaar natuurlijk!). Onderweg maken we diverse vogelstops.

Dag 5. Baku – Ganca
Lange reis naar de in het binnenland gelegen stad Ganca, ten zuiden van het immense stuwmeer Mingacevir. Hier overwinteren erg veel watervogels uit Noord- en Oost-Europa en in de laagvlaktes komen grote groepen leeuweriken, gorzen en andere zaadetende vogels voor. Onderweg maken we weer diverse vogelstops.
Dag 6. Regio Ganca
Deze dag besteden we om de vlaktes ten noorden van het stuwmeer af te zoeken naar onder andere Kleine Trappen. Er overwinteren er mogelijk wel 150.000 in het gehele land en dit is een van de toplocaties ervoor. Misschien ontdekken we wel Witvleugelleeuwerik of Zwarte Leeuweriken. Steppenarend, Bastaardarend, Arendbuizerd, Sakervalk, Lannervalk, Smelleken, Steppe- en Blauwe Kiekendief: ze overwinteren er of trekken allemaal door in meer of mindere mate in deze rijke laaglanden.

Dag 7. Ganca – Agcabedi
We gaan op reis naar het stadje Agcabedi dat ten westen ligt van een groot nationaal park met de naam Ag-gol. Dat moet vol zitten met overwinterende watervogels en omringd moet zijn met tienduizenden Kleine Trappen. We maken ook kans op Witstaartkievit, Wit- en Zwartbuikzandhoen, Sneeuwgans, Dwerggans, Roodhalsgans, Witkopeend, Kroeskoppelikaan en nog veel meer interessante watervogels.

Dag 8. Agcabedi – Lankaran
Reis naar het aan de Kaspische Zee en in het zuidoosten gelegen Lankaran. In de middag rijden we omhoog de zuidelijke Kaukasus in (op de grens met Iran) naar het bergdorpje Lerik op zoek naar Kaspisch Berghoen, Aziatische Steenpatrijs, Rode Patrijs, Rotsmus, Grijze Gors, Kaukasische Strandleeuwerik en Kaukasische Waterpieper, Rotsklever, Grote Rotsklever, (Woestijn)steenuil, Bergkalanderleeuwerik, Woestijnvink, Mongoolse Woestijnvink, Rode Bergvink, Bleke Rotsmus, Syrische en Witrugspecht en Rouwmees. Tevens hebben we een uitgelezen kans om te zien hoe de bergvolken leven.

Dag 9. Lankaran – Salyan
In de ochtend brengen we een bezoek aan het grote park ten noorden van Lankaran met de naam Gyzyladhadzh, pal aan de Kaspische Zee dat in de winter honderdduizenden watervogels herbergt waaronder erg veel meeuwen, steltlopers, eenden, fuutachtigen, reigers, Dwergaalscholvers, Flamingo’s enz. In de loop van de middag gaat de reis naar het noorden om uit te komen in Salyan.

Dag 10. Salyan
Vandaag staat een bezoek aan het Nationale Park Shirvan op het programma. In dit park komen duizenden Kropgazelles voor die hiervandaan worden geherintroduceerd in de hele Kaukasus. Het park trekt ook veel vogels aan en er komen soorten voor als Zwarte Frankolijn, Buidelmees, Kalanderleeuwerik, Purperkoet en diverse soorten arenden (waaronder Keizer- Bastaard- en Steppearend), valken (waaronder Sakervalk) en gieren. Op het hoofdprogramma staan ook weer enkele tienduizenden Kleine Trappen die hier overwinteren en wellicht ontdekken we ook wel Grote Trappen.

Dag 11. Salyan – Baku
Vandaag vertrekken we weer naar het noorden om uiteindelijk aan het eind van de dag in Baku uit te komen, een tocht van ruim 250 km, met een omweg via Sirvan. De route langs Sirvan kan ook weer andere leuke soorten opleveren omdat we weer door ander cultuurlandschap rijden en bij Sirvan zelf bevindt zich nog een interessant meer waar in deze tijd erg veel watervogels op zullen verblijven, waaronder Geoorde Futen, Flamingo’s en Witstaartkieviten en we maken kans op Zwartkoprietzanger. We kiezen een gunstig gelegen hotel bij het vliegveld en wellicht is er nog gelegenheid om het zeer moderne en mondaine centrum van Baku met een toeristisch bezoekje te vereren.

Dag 12. Terugreis naar Nederland
Op deze laatste dag wordt u door ons tijdig naar het vliegveld gebracht om uw vlucht terug te nemen naar Amsterdam. Afhankelijk van het tijdstip van uw vlucht kan nog besloten worden tot een extra vogelwandeling in de omgeving van de stad of in een van de parken bij de stranden.

 

Praktische informatie

Reisduur:12 dagen
Reissom€ 1.750,- p.p (bij 5 of 6 deelnemers) - € 1.600,- p.p. (bij 7 deelnemers of meer, max. 12 deelnemers)
Aantal deelnemers:minimaal 5, max 12
Accommodaties:Eenvoudige hotels en privé-pensions op tweepersoonskamers. Toeslag eenpersoonskamer 145 euro.
Vervoer:Luxe bus met ervaren chauffeur.
Begeleiding:Engels of Nederlandse vogelgids en een lokale gids
Inclusief:Ontbijt, lunch (soms in de vorm van picknicklunch), diner. Voldoende mineraalwater. Visum (wordt door ons aangevraagd).
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam – Baku met overstap en toeslagen.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden.
Het is gebruikelijk de chauffeur een fooi te geven.
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In de laagvlaktes
en aan zee temperaturen tussen de 1 en 10 graden Celsius. Kleine kans op regenbuien.
Zwaarte reis:Over het algemeen lichte wandelingen en een enkele stevigere bergtocht, afhankelijk van het weer en de plaatselijke omstandigheden.
Vertrekdatum:1 december 2024
Terugreis:12 december 2024
Maatwerkoptie:Deze reis kan ook als maatwerkreis door u worden geboekt waarbij u zelf aangeeft welke periode u het beste uitkomt, voor welk budget en met hoeveel personen (vanaf 1 persoon). Vraag ons naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Vlucht Amsterdam en aankomst in Baku
Dag 2Baku – Xudat
Dag 3Xudat – Qusar
Dag 4Qusar – Baku
Dag 5Baku – Ganca
Dag 6Regio Ganca
Dag 7Ganca – Agcabedi
Dag 8Agcabedi – Lankaran
Dag 9Lankaran – Salyan
Dag 10Salyan
Dag 11Salyan – Baku
Dag 12Terugreis naar Nederland