Vogel- en florareis Georgië: een schitterend voorjaar binnen handbereik

Inleiding

Op deze korte kennismakingsreis met Georgie bezoeken we een paar van de mooiste gebieden om een aantal van de bijzondere vogel- en bloemensoorten te vinden. Tijdens het reizen zult u verrast zijn over de diversiteit van dit relatief kleine landje en omdat het in het midden van het broedseizoen plaatsvindt zal er volop activiteit zijn van broedvogels. Ook gaan we op zoek naar een enkele van de specialiteiten op dat gebied. Maar ook de flora bevindt zich op een hoogtepunt en we zullen kunnen genieten van uitgestrekte bloemenvelden en kleurige bergweides. Ook deze reis staat onder deskundige Nederlandse leiding.

Reisbeschrijving

Dag 1. Amsterdam – Tbilisi
Op de eerste dag vliegen we naar Georgië, met een overstap op een nog nader te bepalen vliegveld in Europa, waarna we ‘savonds of ‘snachts verder vliegen naar de hoofdstad van Georgië, Tbilisi.

Dag 2. Tbilisi – Kazbegi
We vertrekken vroeg om de mooie maar lange tocht naar de Russische grens in de noordelijke Kaukasus te ondernemen. Onderweg zullen we op diverse plekken stoppen om te vogelen, bijv. voor Withalsvliegenvanger. Op de bergpas is de kans groot dat er nog sneeuw ligt en zoeken we  Grote Roodmus, Kaukasisch Korhoen, Kaukasische Strandleeuwerik (Eremophila penicillata) en Lammergier en de endemische

ondersoorten van Frater (Carduelis flavirostris brevirostris), Waterpieper (Anthus spinoletta coutellii) en Waterspeeuw (Cinclus cinclus caucasicus). In de loop van de middag zullen we aankomen in Kazbegi. We mikken hier de komende dagen op de plaatselijke endemen zoals Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen, Kaukasisch Bergtjiftjaf, Witkruinroodstaart en Grote Roodmus. Andere goede (berg)soorten die we hier verwachten zijn Roodvoorhoofdkanaries, Alpenkraai, Alpenkauw, Roodmus, Rotskruiper, Blauwe en Rode Rotslijster. Ook de 4 gierensoorten en diverse arenden zijn met wat geluk in de directe omgeving van het dorp of in de ruige bergstreken te vinden. Leuke ondersoorten komen voor van de Beflijster (Turdus torquatus amicorum), Zwarte Roodstaart (Phoenicurus ochruros ochruros), Gekraagde Roodstaart (Phoenicurus phoenicurus samamisicus) en de Aziatische Roodborsttapuit (Saxicola maurus variagatus).

Dag 3. Kazbegi
Afhankelijk van de weersomstandigheden en de aan- of afwezigheid van sneeuw op deze hoogte zullen we tijdens deze dag de “goede” soorten aantreffen, waaronder Grote Roodmus, Witkruinroodstaart, Kaukasisch Korhoen en Kaukasisch Berghoen, naast de al eerder gemelde soorten. Ook Steenbok en Bruine Beer komen hier voor. Dit betekent onder meer regelmatig de berghellingen rustig afscannen. We zoveel mogelijk buiten doorbrengen, want er is natuurlijk ook mooie alpenflora te bewonderen.

Dag 4. Regio Kazbegi  en Kazbegi – Tbilisi
Deze laatste ochtend in deze ruige streek besteden we nog aan het zoeken naar soorten die we niet of nog niet goed hebben gezien. Er bestaat ook altijd kans op het vinden van leuke doortrekkende soorten die zich in de dalen en om de rivieren ophouden zoals Draaihals, Groene Fitis, Wielewaal, Roodmus, Terekruiter, Citroenkwikstaart en Scharrelaar. Dat geldt ook voor doortrekkende groepen Balkansperwers of Jufferkraanvogels. In de loop van de middag rijden wij terug naar Tbilisi (een tocht van ca. 4 uur)om daar te overnachten.

Dag 5. Regio Tbilisi
Ook in de omgeving van deze oude hoofdstad valt op vogelgebied veel te ‘halen’. Ten zuiden van de stad liggen uitgestrekte akkers waar onder meer Keizerarend, Arendbuizerd, Aasgier en Sakervalk broeden. Er is altijd kans op doortrekkende
Steppekiekendieven, Steppevorkstaartplevieren of andere leuke steltlopers en het op de grens met Azerbeidzjan gelegen meer herbergt o.a. Grijskoppurperkoeten en als je geluk hebt kom je er een groep Dwergaalscholvers, Kraanvogels of Pelikanen tegen.

Dag 6. Tbilisi - Dedoplitskaro
We starten weer op tijd voor de lange reis naar het zuidoosten van Georgië waar zich nog veel ongerepte natuur bevindt. Uiteraard zullen we hier en daar een geschikte vogelstop maken. Het is een flinke maar steeds interessanter wordende tocht! Op de grens met Azerbeidzjan ligt een ongerept natuurgebied waar de komende dagen op zoek zullen gaan naar Bijeneters, Roze Spreeuwen en Scharrelaars en maken we goede kans op Blauwe Rotslijster, Rotsduif, Monniks-, Vale en Aasgier, (wilde) Fazant, Keizerarend en Sakervalk en leuke zangvogelsoorten als Rosse Waaierstaart, Ménétries Zwartkop en Grote Rotsklever. Verder broeden hier oa. Zwarte Frankolijn, Balkansperwer, Kleine Torenvalk en Dwergaalscholver, Woudaapje, Stelkluut en Zeearend. Diverse soorten leeuweriken en tapuiten laten zich op veel plaatsen goed zien en fotograferen. Al met al zullen we ons hier zeker niet vervelen! We overnachten in een geschikt conferentiecentrum en zullen de middag ook nodig hebben om de noodzakelijke formaliteiten te regelen om het park in te mogen de komende dagen.

Dag 7. Chachuna Nationaal Park
We rijden vroeg naar het park, een tocht van ca. 3 uur die op zich al de moeite waard is: genieten van de prachtige vergezichten en heuvels! Het park zelf is relatief klein maar de directe omgeving ervan herbergen ook veel van de eerder gemelde vogelsoorten, maar ook Jakhals, Wolf en Vos komen hier voor. Vergeet niet naar beneden te kijken want er komen veel prachtige bloemen en vlinders en andere dieren voor. We overnachten in eenvoudige chalets in het park, ver van de beschaafde wereld.

Dag 8. Chachuna - Tbilisi
Met wat geluk wordt je vroeg in de ochtend gewekt door het geluid van Wolven, Nachtzwaluwen en de Bonte Tapuit! Na het ontbijt rijden we terug naar Tbilisi; een reis waar de het grootste deel van de dag over zullen doen maar uiteraard met de nodige vogelstops. Als er tijd over is gaan we nog even het gezellige centrum van deze oude hoofdstad in om enkele mooie oude kerken en historische plaatsen te bezoeken en voor het kopen van de laatste souvenirs en desgewenst voor een ontspannen verblijf in de zwavelbaden. In Tbilisi maken we trouwens goede kans op Palmtortel en Kwak.

Dag 9. Terugreis naar Nederland
Op deze laatste dag zullen we vroeg op moeten staan om een vroege vlucht terug te nemen naar Amsterdam. Tijdens deze afwisselende reis, waarbij zeker ook de cultuur en flora aan bod gaan komen maken we kans op ruim 180 vogelsoorten, waarvan meerdere endemische.

Reisbegeleiding:

Jos van Oostveen – Ervaren vogelaar en gids, ondernemer met oog en hart voor natuur èn mensen, woonachtig in Malden en actief in de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen e.o., onder meer jaarlijkse diverse excursies in binnen- en buitenland leidend. Vogelend sinds 1979 en is daarmee gestart in de Flevopolders. Ooit afgestudeerd aan de Landbouw-Universiteit in Wageningen. Heeft sinds enkele jaren een op de Kaukasus georiënteerd reisbureau, waarbij hij actieve ondersteuning krijgt van Gennadi Tamliani, een geboren en getogen Georgiër. Heeft sindsdien 12 vogelreizen naar de Kaukasus gemaakt, 1 naar de Hoorn van Afrika en 1 naar Israël. Zowel beginnende als ervaren vogelaars kunnen bij ons terecht en zullen zeker aan hun trekken komen!

Gennadi Tamliani – Georgiër van geboorte en sinds 1992 woonachtig in Nederland (min of meer noodgedwongen vanwege de burgeroorlog in Abchazië). Ondernemer van huis uit met veel ervaring in onder meer de voormalige Sovjetrepubliek. Staat garant voor gezelligheid, gastvrijheid en een goede verzorging en heeft een scherp oog voor vogels en natuur. Zijn uitgebreide netwerk van lokale kennis en zijn talenkennis komen goed van pas op onze reizen!

Tot slot:
Het doet ons genoegen u deze zorgvuldig samengestelde reis aan te kunnen bieden.
Het voordeel dat u heeft door met Kaukasus Plus Reizen in zee te gaan is gelegen in het feit dat u te maken heeft met een unieke combinatie: aan de ene kant een betrouwbare Nederlandse partner, een veelzijdige ondernemer die weet wat Nederlandse gasten verwachten en wensen en aan de andere kant een betrouwbare Georgische partner die alle ins en outs van de Kaukasus kent en ter plekke weet wat en hoe alles tot in de puntjes geregeld moet worden. Gastvrijheid en service zijn onze drijfveren.

Het is ons doel om onze gasten – u dus -  optimaal tevreden te stellen en meer te doen dan aangeboden, hetgeen u in onze naam terugvindt! Als u voor verrassingen komt te staan zullen dat pluspunten zijn en zeker geen minpunten. Tevens, wij zijn altijd aanspreekbaar en bereikbaar en bereid op door u aangegeven wensen in te gaan!

Praktische informatie

Reisduur:9 dagen
Reissom€ 1.400,- per persoon bij boeking voor 15 maart
€ 1.550,- per persoon. bij boeking na 15 maart

Aantal deelnemers:minimaal 6 personen (kleiner aantal; prijs op aanvraag!)
Accommodaties:2-sterren hotel en goed verzorgd privépensions. Tevens eenvoudige onderkomen
In natuurpark, alle uitgaande van 2 of 3 persoonskamers.
Vervoer:Luxe bus (met ervaren chauffeur)
Begeleiding:Nederlands of Engels sprekende Georgiër.
Voorzieningen:Ontbijt, lunch, avondeten, voldoende mineraalwater en Georgische wijnen.
Inclusief:
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam- Tbilisi met een overstap via een Europese
luchthaven en toeslagen.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst sterke drank.
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘snachts en ‘sochtends. In het zuiden
temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius.
Zwaarte reis:Over het algemeen lichte wandelingen en een enkele steviger bergtocht
(niet verplicht; hiervan kan afgezien worden en dat dagdeel anders ingevuld)
Vertrekdatum:11 juni 2022
Terugreis:19 juni 2022
Maatwerkoptie:Deze reis kan ook als maatwerkreis door u worden geboekt waarbij u zelf aangeeft welke periode u het beste uitkomt, voor welk budget en met hoeveel personen (vanaf 1 persoon). Vraag ons naar de mogelijkheden en voorwaarden.

klik hier voor reisverslagen van eerder ondernomen reizen

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Amsterdam – … – Tbilisi
Dag 2Tbilisi – Kazbegi
Dag 3Regio Kazbegi
Dag 4Regio Kazbegi en Kazbegi – Tbilisi
Dag 5Regio Tbilisi
Dag 6Tbilisi – Dedoplitskaro
Dag 7Chachuna Nationaal Park
Dag 8Chachuna – Tbilisi
Dag 9Tbilisi – …- Amsterdam