Exclusieve vogel- en natuurreis Iran met ’n vleugje cultuur december – januari

Inleiding

Deze speciale Oud- en Nieuwjaarsreis wordt aangeboden aan geïnteresseerde vogelaars die bereid zijn ons mee te helpen een prachtige vogelbestemming, namelijk het noorden en oosten van Iran, verder in kaart te brengen. We organiseren deze reis in nauwe samenwerking met een betrouwbare Iraanse partner, en zij leveren ook een ervaren Engelssprekende vogelgids. De verwachtingen voor deze exclusieve reis zijn hoog gespannen, onder meer vanwege de vele bijzondere vogel- en diersoorten die te verwachten zijn! Het hoofddoel van deze reis is het zien en vinden van zoveel mogelijk vogels; vooral de meer exclusieve soorten maar we zullen alles wat we in de natuur tegenkomen de juiste aandacht geven. Ook willen we niet voorbijgaan aan een aantal interessante religieuze en historische plekken maar hoeveel ruimte daarvoor zal zijn hangt onder meer van de belangstelling in de groep af. Deze reis gaat beslist niet langs de klassieke culturele hoogtepunten van Iran maar is zo opgezet dat we zo veel mogelijk tijd kunnen spenderen aan het daadwerkelijk in de natuur zijn. Uiteraard zullen we ook en passant een aantal van de culturele hoogtepunten meepikken, hoewel we daar relatief weinig tijd aan kunnen besteden omdat er op vogel- en natuurgebied al zoveel bijzonders te ontdekken valt in dit interessante deel van Iran.

 

Reisbeschrijving

Dag 1. Vliegreis naar Teheran.
We vertrekken ‘s middags of 's avonds vanaf Schiphol en zullen ‘s nachts doorvliegen via een overstap naar Teheran waar we in de nacht of heel vroeg in de ochtend zullen landen.

Dag 2. Tehran – Sari (300 km).
Direct na aankomst vertrekken we en gaan we over het meest spectaculaire stuk van Iran dat door de prachtige bergen ten noorden van de stad voert en ons zal brengen naar Sari. We gaan op enkele plekken langs deze weg op zoek naar de Iraanse Rouwmees. We zullen niet veel tijd hebben om uitgebreid te vogelen onderweg maar we maken kans op de lokale Steenarend en Steppenbuizerd. In de beboste bergen komen diverse bossoorten voor en we maken kans op Zwartkeellijster. Als er aan het eind nog tijd overblijft kunnen we in de stad een excursie doen.
Onze overnachting is in Sari.

Dag 3. Regio Sari / Miankaleh lagoon.
Na het ontbijt vertrekken we naar de Miankaleh lagoon (ca 50 km) en gaan met hulp van een lokale gids het afgeschermde natuurreservaat in (in een aftandse minibus). Hier overwinteren veel vogels en maken we kans op Wilde Fazant, Reuzenzwartkopmeeuw, Zwarte Frankolijn, Shikra, Zeearend, Flamingo, Grauwe Franjepoot, Roze Pelikaan, Zwartkopgors en Grauwe Gors en veel soorten eenden, steltlopers waaronder Poelruiter en Woestijnplevier en meeuwen.
In de avond kunnen we nog een extra excursie kiezen naar een beschermd natuurgebied waar een Perzische soort edelhert voorkomt.
Onze overnachting is in Sari.

Dag 4. Sari – Gorgan (160 km).
We vertrekken vroeg om een excursie te doen in het Jahan Nama Protected Area waar diverse interessante vogels voorkomen waaronder Steenarend, Wilde Fazant en Spiegeldikbek.
Overnachting in Gorgan.

Dag 5. Gorgan – Alagol Lake (90 km).
We spenderen een groot deel van de dag in Alagol Lake waar veel vogels voorkomen en overwinteren. We maken kans op diverse soorten eenden, leeuweriken, Zeearend, Flamingo en andere steltlopers.
Overnachting in Gorgan.

Dag 6. Gorgan – Minudasht (100 km) – Khaled Nabi Cemetery (90 km).
We vertrekken vroeg voor de tocht naar Khaleb Nabi Begraafplaats. Onderweg maken we kans op bergsoorten als Rode en Blauwe Rotslijster, Finsch Tapuit, Gestreepte Prinia, Grote Rotsklever, Arendbuizerd, Aasgier, Woestijnsteenuil, Bruinkopgors. Ook zullen we diverse reptielen tegenkomen zoals uit het geslacht Eremias, de Agaam, Russische vierteenlandschildpad en de zgn. Touran Pad.
We brengen een bezoek aan een meer dan 1000 jaar oude begraafplaats die vol staat met zeer bizarre vormen, gewijd aan menselijke organen…
Overnachting in Minudasht.

Dag 7. Minudasht – Golestan National Park.
De hele dag spenderen we aan het doorkruizen (in onze 4-wheel drives) van het Golestan National Park, d.w.z. de gedeeltes Mirzabilu Plain en Alma Valley. We maken goede kans op Monniks-, Lammer- en Vale Gier, Steen- en Keizerarend, Zwartbuikzandhoen, diverse soorten Tapuiten, Kleine Klapekster, Gorzen als Steenortolaan en Bruinkopgors en vinkachtigen als Rode Bergvink, Woestijnvink, Vale Woestijnvink, Spiegeldikbek, Struikrietzanger, Perzische Woestijnpatrijs, Fazant, Sakervalk, Oostelijke Orpheusgrasmus.
Ook hier komen zoogdieren voor waar we een kleine kans op maken als Moeflon, Ree, Edelhert, Bruine Beer, Vos, Wild Zwijn en het Luipaard maar de kans die te zien is erg klein.
We overnachten weer in Minudasht.

Dag 8. Minudasht – Biarjmand.
Na het ontbijt vertrekken we voor de lange reis naar Biarjmand (230 km) en onderweg zullen we waar dat geschikt lijkt wat vogelstops inlassen. In Biarjmand zijn er wat interessante tuinen om in te vogelen en daar zullen we in de middag na aankomst tijd aan spenderen. Onder meer enkele soorten Klauwieren komen hier voor.
Overnachting in eenvoudige pensions.

Dag 9. Biarjmand – Touran National Park.
Vandaag kunnen we een groot deel aan het zoeken naar vogels en dieren besteden want we gaan in de ochtend naar het Touran National Park. Hier komen soorten voor als Ménétriés Zwartkop, Zwarte Roodborsttapuit, Zijdestaart, Bruinkopgors, Gestreepte Prinia, Oostelijke Kraagtrap, Renvogel, Perzische Steppegaai (die erg zeldzaam geworden is vanwege de droogte de laatste jaren), Daurische en Turkestaanse Klauwier, Groene Fitis, Hop, enz. Andere leuke soorten dan die waar we gisteren al naar zochten en waar we kans op maken zijn Woestijngrasmus, Sperwergrasmus, Roodstaarttapuit, Grote Vale Spotvogel, Kroonzandhoen, Monniks- en Woestijntapuit, Duinpieper, Aziatische Steenpatrijs, Bruinnekraaf, Woestijnbraamsluiper en Picatatapuit.
En ook hier komen zoogdieren voor als de Onager; de Wilde Ezel en een paar soorten Gazelles. Daarnaast lieven hier tientallen Jachtluipaarden maar die laten zich maar met moeite zien.
We overnachten eenvoudig in een echt klassiek bergdorp, van klei gemaakte huisjes met een fantastisch gezicht over de vallei als we op het dak zullen eten en de volgende ochtend ontbijten. Doe ’s nachts de poorten van je kamer goed dicht want de Jakhalzen schuimen dan door de straatjes!

Dag 10. Touran – Semnan.
Vandaag staat een langere rit op het programma, nl. naar Semnan, een grote stad op ca 350 km. Aan het eind gaan we onder meer een culturele excursie doen naar de Jameh moskee die erg beroemd is. Mogelijk dat we onderweg nog wat tijd hebben om wat vogelstops in te lassen.
Onze overnachting is in Semnan en als er tijd overblijft kunnen we nog even wat van de gezellige bazaar meepikken.

Dag 11. Semnan – Parvar.
Vandaag gaan we op excursie naar Parvar waar we op zoek gaan naar Rotskruiper, Mongoolse Bergvink, Sperwergrasmus, Dwergtjiftjaf, Bergtjiftjaf, Daurische en Turkestaanse Klauwier, Oehoe, Duinpieper, Citroenkwikstaart, Aziatische Roodborsttapuit, Zwartkeellijster en veel andere bergsoorten.
We dineren en overnachten nog een keer in het keurige hotel van Semnan.

Dag 12. Semnan – Rudbarak.
Vandaag gaan we nog een keer de bergen in om weer in andere geschikte biotopen op zoek te gaan naar soorten die we op eerdere gelegenheden mogelijk gemist hebben zoals de Iraanse Rouwmees, Rotskruiper, Perzische Woestijnpatrijs, Alpenkraai, Alpenkauw, Lammergier, Woestijntapuit, Spechtensoorten, Kleine Vliegenvanger, Rotsmus, Grijze Gors, Mongoolse Woestijnvink, Bonte Tapuit, Roodvoorhoofdkanarie en Kaspisch Berghoen.
We dineren en overnachten nog een keer in het keurige hotel van Semnan.

Dag 13. Semnan – Tehran.
Na ons ontbijt is er de lange reis naar Tehran (250 km). In de middag maken we een korte stadstour waarbij we onder meer het Golestan paleis complex met museum gaan bekijken en het Park Shahr - een groot stadspark om een eerste indruk van de lokale avifauna op te doen. We gaan op zoek naar Grote Alexanderparkiet, Halsbandparkiet, Witoorbuulbuul, Treurmaina en we maken natuurlijk kans op allerlei overwinterende zangvogels. In de avond kunnen we nog een bezoek afleggen aan de tradionele bazaar van Tajrish.
Overnachting in Tehran.

Dag 14. Regio Tehran.
In de ochtend bezoeken we het Qanbar Abad Wetland en gaan we op zoek naar Zwartbuikzandhoen, Zwarte Wouw, Zeearend en veel soorten eenden en steltlopers.
Later op de dag bezoeken we een ander Wetland: BandAlikhan waar we weer kans maken op andere soorten overwinterende water- en zangvogels waaronder Kleine Klapekster en Steenhegggenmus. In dit gebied broedt ook de Zijdestaart maar de kans die in deze periode te zien is erg klein.
Overnachting in Tehran.

Dag 15. Regio Tehran.
’s Morgens rijden we naar Abyek om te vogelen in het Salhiya Wetland. Opnieuw een plek waar veel vogels uit Europa overwinteren waaronder Steppekiekendief en verder diverse soorten Leeuweriken enz.
De middag kunnen we tenslotte besteden aan nog een ander wetland dat ten zuiden van de stad ligt: Eshgabad ofwel we besteden nog wat tijd in een van de parken op zoek naar zangvogels.
Uiteindelijk rijden we door naar ons hotel in Tehran en gaan eerst nog uitgebreid dineren ter afscheid van onze reis.

Dag 16. Terugvlucht naar Nederland.
We worden bijtijds op het vliegveld gebracht voor onze vroege terugvlucht naar huis.

Praktische informatie

Reisduur:16 dagen
Reissom3.350,- euro p.p. bij 6 of 7 deelnemers
2.850,- euro p.p. bij 8 t/m 12 deelnemers
Aantal deelnemers:Min. 6, max. 12
Accommodaties:3* en 4* - hotels en privé-pensions op tweepersoonskamers.
(toeslag eenpersoonskamer 395 euro)
Vervoer:4-wheel drives en luxe bussen met ervaren chauffeurs
Begeleiding:Jos van Oostveen en een lokale Engelssprekende gids
Inclusief:Ontbijt (vaak in vorm van picknick), lunch (meestal in de vorm van picknicklunch), diner. Entreetickets alle Nationale Parken. Voldoende mineraalwater.
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam – Teheran en retour met overstap en
toeslagen.
Visum. Uitgaven van persoonlijke aard. Tickets
culturele stops.
Het is gebruikelijk de chauffeurs en de lokale gidsen een fooi te geven.
Klimaat:Gemiddelde dagtemperaturen tussen de 5 en 10 graden. Kleine kans op regenbuien.
Zwaarte reis:Over het algemeen korte lichte wandelingen
Vertrekdata:27 december 2022
Terugkomst:11 januari 2023.

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Vliegreis naar Teheran met overstap
Dag 2Tehran – Sari.
Dag 3Regio Sari / Miankaleh lagoon.
Dag 4Sari – Gorgan.
Dag 5Gorgan – Alagol Lake.
Dag 6Gorgan – Minudasht – Khaled Nabi Cemetery
Dag 7Gorgan – Minudasht – Khaled Nabi Cemetery
Dag 8Minudasht – Biarjmand.
Dag 9Biarjmand – Touran National Park.
Dag 10Touran – Semnan.
Dag 11Semnan – Parvar.
Dag 12Semnan – Rudbarak.
Dag 13Semnan – Tehran.
Dag 14Regio Tehran.
Dag 15Regio Tehran.
Dag 16Retourvlucht naar Amsterdam met overstap