Exclusieve Vogel- en Natuurreis Iran met ’n vleugje cultuur

Inleiding

Deze tweede voorjaarsreis wordt aangeboden aan geïnteresseerde vogelaars die bereid zijn ons mee te helpen een prachtige vogelbestemming verder in kaart te brengen. We organiseren deze reis in nauwe samenwerking met een betrouwbare Iraanse partner, en zij leveren ook een ervaren Engelssprekende vogelgids. De verwachtingen voor deze exclusieve reis zijn hoog gespannen, onder meer vanwege de vele bijzondere vogel- en diersoorten die te verwachten zijn! Uiteraard zullen we ook en passant een aantal van de culturele hoogtepunten meepikken, hoewel we daar relatief weinig tijd aan kunnen besteden omdat er op vogel- en natuurgebied al zoveel bijzonders te ontdekken valt in dit veelomvattende land. Het hoofddoel van deze reis is het zien en vinden van zoveel mogelijk vogels en vooral van de meer exclusieve soorten maar we zullen alles wat we in de natuur tegenkomen de juiste aandacht geven. Ook willen we niet voorbijgaan aan een aantal interessante religieuze en historische plekken maar hoeveel ruimte daarvoor zal zijn hangt onder meer van de belangstelling in de groep af. Deze reis gaat beslist niet langs de klassieke culturele hoogtepunten van Iran maar is zo opgezet dat we zo veel mogelijk tijd kunnen spenderen aan het daadwerkelijk in de natuur zijn.

Globale reisbeschrijving onder voorbehoud

Dag 1. Vliegreis naar Teheran
We vertrekken ‘s avonds vanaf Schiphol en zullen ‘s nachts doorvliegen via een overstap in Istanboel naar Teheran waar we vroeg zullen landen.

Dag 2. Teheran

Na aankomst op het vliegveld ten zuiden van de stad rijden we eerst naar ons hotel om in te checken. Daarna is er wat relaxtijd om de verloren uurtjes van de afgelopen nacht in te halen. Later op de ochtend maken we een stadstoer waarbij we onder meer het Golestan paleis complex met museum gaan bekijken, het Park Shahr - een groot stadspark om een eerste indruk van de lokale avifauna op te doen. We gaan op zoek naar Grote Alexanderparkiet, Halsbandparkiet, Wielewaal, Witoorbuulbuul, Treurmaina en we maken natuurlijk kans op allerlei doortrekkende zangvogels. In de middag bezoeken we het  Saad Abad paleis met museum en de traditionele bazaar van Tajrish. Later rijden we naar de wijk Sarband waar we de fraaie bergen van Touchal kunnen zien en iets van het nachtleven van Tehran kunnen proeven terwijl we in een fraai bergrestaurant gaan dineren. Daarna worden we naar ons hotel teruggebracht.

Dag 3. Teheran – Kelardasht – Roudbarak

Vandaag gaan we over het meest spectaculaire stuk van Iran dat door de prachtige bergen ten noorden van de stad voert en ons zal brengen naar Kelardasht en daarna Roudbarak. Dit doen we met 4-wheel drives (die we overigens op de meeste dagen tot onze beschikking hebben). We gaan op enkele plekken langs deze weg op zoek naar de Iraanse Rouwmees. Omdat het nog voorjaar is zullen we overal goede kans maken op doortrekkende vogels zoals Keizerarend, Wespendief, Schreeuw- en Steppearend en de lokale Steenarend en Steppenbuizerd. In de beboste bergen komen diverse bossoorten voor en we maken kans op Zwartkeellijster. En in de hogere regionen kunnen we bergsoorten treffen zoals Alpengierzwaluw, Bergkalanderleeuwerik, Sneeuwvink, Roodmus, Perzische Roodborst, Rode Bergvink, Mongoolse Bergvink, Rode Rotslijster, Steenheggenmus, Alpenheggenmus, Kaukasische Waterpieper. Onze overnachting is in Roudbarak.

Dag 4. Mazichal

Vandaag gaan we over het meest spectaculaire stuk van Iran dat door de prachtige bergen ten noorden van de stad voert en ons zal brengen naar Kelardasht en daarna Roudbarak. Dit doen we met 4-wheel drives (die we overigens op de meeste dagen tot onze beschikking hebben). We gaan op enkele plekken langs deze weg op zoek naar de Iraanse Rouwmees. Omdat het nog voorjaar is zullen we overal goede kans maken op doortrekkende vogels zoals Keizerarend, Wespendief, Schreeuw- en Steppearend en de lokale Steenarend en Steppenbuizerd. In de beboste bergen komen diverse bossoorten voor en we maken kans op Zwartkeellijster. En in de hogere regionen kunnen we bergsoorten treffen zoals Alpengierzwaluw, Bergkalanderleeuwerik, Sneeuwvink, Roodmus, Perzische Roodborst, Rode Bergvink, Mongoolse Bergvink, Rode Rotslijster, Steenheggenmus, Alpenheggenmus, Kaukasische Waterpieper. Onze overnachting is weer in Roudbarak.

Dag 5. Kelardasht – Babolsar – Sari

Vanochtend rijden we naar Babolsar (ca 170 km) en gaan we vogelen in Babolsar Natural Dam. Hier gaan we veel watervogels zien, waaronder diverse soorten reigers, steltlopers, sterns ( waaronder Witvleugel-, Witwang-, Reuzen- en Lachsterns) en meeuwen (waaronder Zwartkop-, Reuzenzwartkop- en Dunbekmeeuw), IJsvogel, Kleine Vliegenvanger, Zwarte Wouw, Kleine Torenvalk en maken we kans op Bastaardarend en diverse andere lokale roofvogels. In dit gebied komt ook de Zwartkopbuidelmees voor en daar gaan we zeker ons best voor doen. Hier spenderen we de hele dag op diverse plekken en zullen ook stukken te voet afleggen. Aan het eind van de dag rijden we naar de grote stad Sari voor een diner en overnachting in een geschikt hotel.

Dag 6. Sari – Miankaleh Lagoon – Minudasht

Na het ontbijt vertrekken we naar de Miankaleh lagoon (ca 50 km) en gaan met hulp van een lokale gids het afgeschermde natuurreservaat in (in een aftandse minibus). Hier komen veel vogels voor, vooral op de doortrek en maken we kans op Wilde Fazant, Reuzenzwartkopmeeuw, Zwarte Frankolijn, Shikra, Zeearend, Flamingo, Grauwe Franjepoot, Roze Pelikaan, Daurische Klauwier en Kleine Klapekster, Zwartkopgors en Grauwe Gors en veel soorten eenden, steltlopers waaronder Poelruiter en Woestijnplevier en meeuwen. Later op de middag rijden we door naar Minudasht (215 km) waar we overnachten in een hotel.

Dag 7. Minudasht – Khaled Nabi Cemetery   

We vertrekken vroeg voor de tocht naar Khaleb Nabi Begraafplaats (80 km). Onderweg maken we kans op bergsoorten als Rode en Blauwe Rotslijster, Finsch' Tapuit, Gestreepte Prinia, Grote Rotsklever, Arendbuizerd, Aasgier, Woestijnsteenuil, Bruinkopgors. Ook zullen we diverse reptielen tegenkomen zoals uit het geslacht Eremias, de Agaam, Russische vierteenlandschildpad en de zgn. Touran Pad. We brengen een bezoek aan een meer dan 1000 jaar oude begraafplaats die vol staat met zeer bizarre vormen, gewijd aan menselijke organen… We overnachten weer in Minudasht.

Dag 8. Minudasht – Golestan National Park

De hele dag spenderen we aan het doorkruisen (in onze 4-wheel drives) van het Golestan National Park, d.w.z. de gedeeltes Mirzabilu Plain en Alma Valley. We maken goede kans op Monniks-, Lammer- en Vale Gier, Steen- en Keizerarend, Zwartbuikzandhoen, diverse soorten Tapuiten, Kleine Klapekster, Gorzen als Steenortolaan en Bruinkopgors en vinkachtigen als Rode Bergvink, Woestijnvink, Vale Woestijnvink, Spiegeldikbek, Struikrietzanger, Perzische Woestijnpatrijs, Fazant, Sakervalk, Oostelijke Orpheusgrasmus. Ook hier komen zoogdieren voor waar we  (kleine) kans op maken als Moeflon, Ree, Edelhert, Bruine Beer, Vos, Wild Zwijn en het Luipaard maar de kans die te zien is erg klein. We overnachten weer in Minudasht.

Dag 9. Minudasht – Esfarayen – Guchan

Vandaag staan 2 langere tochten op programma, eerst rijden we naar Esfarayen (270 km). Daar moeten we waarschijnlijk ons vervoermiddel ruilen om het Sarigol Protected Area te bezoeken. In dit droge gebied gaan we op jacht naar Zwartbuikzandhoen, Aziatische Steenpatrijs, Perzische Woestijnpatrijs, Sakervalk, Steppearend, Steenheggenmus, Oehoe, Aasgier, Monniksgier, Grote Rotsklever, Rode Bergvink, Woestijnvink, Kleine Vliegenvanger en nog veel meer. Zoogdieren die hier voorkomen en waar we een kleine kans op maken zijn Pallaskat, Hyena, Vos, Steenmarter, Bruine Beer, Bezoargeit, Moeflon. Ook maken we kans op diverse soorten slangen en andere reptielachtigen. Daarna verlaten we dit park en gaan verder naar Guchan (210 km) waar we gaan dineren en overnachten in een leuk hotel.

Dag 10. Guchan – Dargaz – Sabzevar

Ook vandaag gaan we in 2 etappes naar onze eindbestemming. Het eerste stuk naar Dargaz is ca 140 km en we zullen in het Tandoureh National Park gaan vogelen. Wat kunnen we hier verwachten? Steenarend, Keizerarend, Boom- en Barbarijse valk, Oehoe, Perzische Woestijnpatrijs, Kwartel, Rotskruiper, Roodstaarttapuit, Grote Rotsklever, Oostelijke Orpheusgrasmus, Kaukasische Strandleeuwerik, Woestijnleeuwerik, Spaanse Mus, Steppeklapekster, diverse soorten gorzen en andere zangvogels. En ook hier maken we (een weliswaar kleine) kans op diverse soorten zoogdieren waaronder Moeflon, Bezoargeit, Moeraskat, Pallaskat, Wolf en Wild Zwijn. Dit park is ook de plek waar de Iraanse Luipaard voorkomt maar de kans om die te zien is klein. Hierna rijden we door naar Sabzevar (290 km) waar we dineren en overnachten in een hotel.

Dag 11. Sabzevar – Biarjmand

Vandaag kunnen we een groot deel aan het zoeken naar vogels en dieren besteden want we gaan in de ochtend naar het Shiramad Wildlife Refuge (op ca 40 km). Hier komen soorten voor als Ménétriés Zwartkop, Zwarte Roodborsttapuit, Zijdestaart, Bruinkopgors, Gestreepte Prinia, Oostelijke Kraagtrap, Renvogel, Perzische Steppegaai (die erg zeldzaam geworden is vanwege de droogte de laatste jaren), Bijeneter, Daurische en Turkestaanse Klauwier, Groene Fitis, Hop, enz. En ook hier komen zoogdieren voor als de Onager; de Wilde Ezel en een paar soorten Gazelles. Daarnaast lieven hier tientallen Jachtluipaarden maar die laten zich maar met moeite zien. We overnachten eenvoudig in een echt klassiek bergdorp, Arg Galeh Bala, van klei gemaakte huisjes met een fantastisch gezicht over de vallei als we op het dak zullen eten en de volgende ochtend ontbijten. Doe ’s nachts de poorten van je kamer goed dicht want de Jakhalzen schuimen dan door de straatjes!

Dag 12. Biarjmand – Touran National Park

Opnieuw gaan we de hele dag op pad in het Touran National Park, het is tenslotte zo groot als Nederland dus er zijn meer dan genoeg plekken om af te struinen naar de mooie maar lastige soorten, soorten die we mogelijk gisteren gemist hebben. Andere leuke soorten dan die waar we gisteren al naar zochten en waar we kans op maken zijn Woestijngrasmus, Sperwergrasmus, Roodstaarttapuit, Grote Vale Spotvogel, Kroonzandhoen, Monniks- en Woestijntapuit, Duinpieper, Aziatische Steenpatrijs, Bruinnekraaf, Woestijnbraamsluiper en Picatatapuit. Overnachting weer in de pensions van Arg Galeh Bala.

Dag 13. Touran – Semnan

Vandaag staat een langere rit op het programma, nl. naar Semnan, een grote stad op ca 350 km. Maar we gaan ook een excursie maken naar Parvar waar we op zoek gaan naar Rotskruiper, Mongoolse Bergvink, Sperwergrasmus, Dwergtjiftjaf, Bergtjiftjaf, Daurische en Turkestaanse Klauwier, Oehoe, Duinpieper, Citroenkwikstaart, Aziatische Roodborsttapuit, Zwartkeellijster en veel andere bergsoorten. Onze overnachting is in Semnan en als er tijd overblijft kunnen we nog even wat van de gezellige bazaar meepikken.

Dag 14. Semnan naar Rudbarak

Vandaag gaan we nog een keer de bergen in om weer in andere geschikte biotopen op zoek te gaan naar soorten die we op eerdere gelegenheden mogelijk gemist hebben zoals de Iraanse Rouwmees, Rotskruiper, Perzische Woestijnpatrijs, Alpenkraai, Alpenkauw, Lammergier, Woestijntapuit, Spechtensoorten, Kleine Vliegenvanger, Rotsmus, Grijze Gors, Mongoolse Woestijnvink, Bonte Tapuit, Roodvoorhoofdkanarie en Kaspisch Berghoen. We dineren en overnachten nog een keer in het keurige hotel van Semnan..

Dag 15. Semnan – Teheran

Onze volle laatste dag in Iran besteden we nog deels meteen bezoek aan een afgelegen wetland ten zuidoosten van Tehran waar we een aantal uren ons prima zullen kunnen vermaken. Dit lager gelegen watergebied heeft namelijk een enorme aantrekkingskracht op vooral passerende trekvogels die over de grote woestijngebieden in het zuiden naar het noorden moeten en hier graag komen bijtanken. Maar er broeden ook veel soorten. We kunnen hier grote aantallen Grauwe Franjepoten zien en Vorkstaartplevieren en veel steltlopers als Bonte en Kleine Strandlopers, Plevieren, Kemphanen, Steltkluten, Witstaartkieviten en andere watervogels als Flamingo’s, Geoorde Futen, Krooneenden, Zwartbuikzandhoenders, Lachsterns, Witvleugelsterns, veel soorten Reigers, Izabeltapuit en Kleine Kortteenleeuwerik, Grote Karekiet en Zwartkoprietzanger enz enz. Uiteindelijk rijden we door naar ons hotel in Tehran en gaan eerst nog uitgebreid dineren ter afscheid van onze reis.

Dag 16. Retourvlucht naar Amsterdam met overstap

We worden bijtijds op het vliegveld gebracht voor onze vroege terugvlucht naar huis.

Praktische informatie

Reisduur:16 dagen.
Reissom€ 2.750,- p.p. bij 4 t/m 6 deelnemers
€ 2.350,- p.p. bij 7 t/m 12 deelnemers
Aantal deelnemers:Min. 4, max. 12.
Accommodaties:3* en 4* - hotels en privé-pensions op tweepersoonskamers.
(toeslag eenpersoonskamer 360 euro)
Vervoer:Luxe bussen met ervaren chauffeurs.
Begeleiding:Een lokale Engelssprekende gids.
Inclusief:Ontbijt (vaak in vorm van picknick), lunch (meestal in de vorm van picknicklunch), diner. Entreetickets alle Nationale Parken. Voldoende mineraalwater.
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam – Teheran met overstap via Istanboel en
toeslagen.
Visum. Uitgaven van persoonlijke aard. Tickets culturele stops.
Het is gebruikelijk de chauffeurs en de lokale gidsen een fooi te geven.
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. Gemiddelde
dagtemperaturen in het noorden tussen de 18 en 23 graden Celsius; in het zuiden tussen de 28 en 36 graden. Kleine kans op regenbuien.
Zwaarte reis:Over het algemeen korte lichte wandelingen.
Vertrekdatum:10 april 2023
Terugreis:25 april 2023
Maatwerkoptie: Deze reis kan ook als maatwerkreis door u worden geboekt waarbij u zelf aangeeft welke periode u het beste uitkomt, voor welk budget en met hoeveel personen (vanaf 1 persoon). Vraag ons naar de mogelijkheden en voorwaarden.

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

Reisschema onder voorbehoud

Dag 110 aprilVliegreis naar Teheran
Dag 211 aprilTeheran
Dag 312 aprilTehran – Kelardasht – Roudbarak
Dag 413 aprilMazichal
Dag 514 aprilKelardasht – Babolsar – Sari
Dag 615 aprilSari – Miankaleh Lagoon – Minudasht
Dag 716 aprilMinudasht – Khaled Nabi Cemetery
Dag 817 aprilMinudasht – Golestan National Park
Dag 918 aprilMinudasht – Esfarayen – Guchan
Dag 1019 aprilGuchan – Dargaz – Sabzevar
Dag 1120 aprilSabzevar – Biarjmand
Dag 1221 aprilBiarjmand – Touran National Park
Dag 1322 aprilRegio Minab
Dag 1423 aprilSemnan naar Rudbarak
Dag 1524 aprilSemnan – Tehran
Dag 1625 aprilTerugvlucht