Korte kennismaking Svanetië

Inleiding

Een van de mooiste berglanden in Europa vindt u tussen de Hoge en de Lage Kaukasus: Georgië. Een landen met een rijke geschiedenis en een enorme biodiversiteit waarvan de provincie Svanetië tot het hoogtepunt van het land wordt gerekend. Zoals de beroemde dichter uit de 12e eeuw, Chota Roustavéli verwoordde: “Als je Svanetië niet gezien hebt, dan heb je Georgië nog niet 
gezien!”. Deze korte reis is zo opgezet dat u optimaal kennis zult maken met de lokale cultuur met zijn eeuwenoude tradities en rijke gebruiken. Het is een comfortabele reis hoewel de onderkomens voor de nacht juist eenvoudig zijn, maar wel prima verzorgd. De regio waar deze reis naar toe gaat herbergt eeuwenoude goed bewaarde culturen, gelegen in ruige gebergtes (met de hoogste toppen van Europa voortdurend in beeld: Ushba (4.710m), Tetnuldi (4.894m) en Sjchara (5.201m), waar de gastvrije bevolking u graag welkom heet. Hier bevinden zich uitgestrekte bloemenzeeën, kristalheldere rivieren, prachtige bossen, oude dorpjes vol met mysterieuze bouwwerken en grillige rotsen. Wij zijn als bureau erin gespecialiseerd om goede afspraken te maken met de lokale mensen en de plekken waar we met onze gasten onderdak krijgen en hebben we ook zelf met zorg uitgezocht om te komen tot optimale haalbaarheid en goede service. U treft bij ons bureau een unieke combinatie van Nederlandse zorgvuldigheid en Georgische gastvrijheid: aan de ene kant een Nederlandse ondernemer die weet wat Nederlanders willen en ook zelf er van kan genieten en aan de andere kant een Georgische ondernemer die weet wat er binnen de lokale cultuur mogelijk is en dat er ook uit haalt. Wij spreken tenslotte uit eigen succesvolle ervaring waarmee al vele landgenoten tot volle tevredenheid – met een dikke Plus – naar huis zijn gegaan. Er staan namelijk veel ontmoetingen met bewoners van deze ruige bergstreek op het programma en culinair zult u versteld staan want de smakelijke gerechten zijn allemaal puur biologisch! U zult uitleg krijgen over gebruiken die bij ons alleen nog maar in musea te vinden zijn en genieten van de stilte en van de uitbundige flora en fauna, waaronder gieren en arenden en u maakt ook nog eens kans op vossen, beren, steenbokken en wolven. Desgewenst kan deze reis worden uitgebreid.

Reisbeschrijving

Dag 1. Vlucht Amsterdam en aankomst in Tbilisi
Op de eerste dag vliegt u naar Georgië en landt u in de oude hoofdstad van Georgië, Tbilisi. U wordt opgewacht en naar uw hotel gebracht.

Dag 2. Van Tbilisi naar Mestia
Een echte reisdag. Na het ontbijt wordt u veilig en comfortabel naar Mestia gebracht, de provinciehoofdstad van Svanetië, dat in het noordwesten ligt. Dit wordt een lange reis (minstens 7 uur) die u door heel verschillende streken en landschappen zult voeren. U pauzeert wanneer u dat wenst en gebruikt ergens onderweg de lunch. Aan het eind van de middag arriveert u in het toeristische maar schitterend gelegen bergdorp Mestia waar u een keurig privé-pension betrekt. Hier wacht u de eerste kennismaking met de rijke gastvrijheid van dit land en van deze prachtige streek in het bijzonder!

Dag 3. Van Mestia naar Adishi
Op de komende dagen zal een lokale gids u begeleiden; vandaag gaat de route naar het hoger gelegen Adishi. Uiteraard geheel in uw eigen tempo. U krijgt een picknicklunch mee en heeft voldoende tijd om onderweg te pauzeren of stukken te lopen als u dat wenst. In Adishi komt u te slapen (en eten!) bij een gastvrij Svaans gezin dat u tevens zal trakteren op de plaatselijke folklore die al eeuwenoud is en goed bewaard. Indien gewenst kunt u tegen een kleine meerprijs genieten van een optreden met bijzondere muziekinstrumenten.

Dag 4. Van Adishi naar Khalde
Op deze dag gaat de reis via Nakipari naar het kleine tussen de bergen verscholen dorpje Khalde. Ook op deze dag krijgt u voldoende gelegenheid om de prachtige natuur te bewonderen en de bijzondere historische plekken op de route te bekijken en te fotograferen. Onderweg maakt u – dat geldt eigenlijk voor elke dag dat u in deze streek bent – kans op het vinden van bijzondere vogel- en plantensoorten als u dat kunt waarderen en waar onze gidsen u graag op zullen attenderen. Daaronder zijn vogels als de ‘gewone’ en de Grote Roodmus, het Kaukasisch Berghoen en Korhoen, de Lammergier en de Rotskruiper. In Khalde wacht u weer een ander Svaans gezin dat u een prima maaltijd en onderkomen zal aanbieden. Ook bij deze mensen staat gastvrijheid hoog in het vaandel en zal de maaltijd worden verrijkt met muziek en dans. U zult slapen in gebouwen die nog stammen uit de 12e eeuw!

Dag 5. Van Khalde naar Ushguli
De route vandaag voert naar het hoger gelegen Ushguli (2.200 meter) waarvoor u het eerste deel in een rustig tempo met auto naar een pas wordt gebracht (ca. 2 uur) en vandaar kunt u de weg zelf naar Ushguli wandelen (3-5 uur). U krijgt een picknicklunch mee maar u kunt ook besluiten om in plaats van te wandelen met onze auto verder vervoerd te worden. Dit dorp wordt het hele jaar bewoond en is daarmee het hoogste in Europa hoewel het soms maanden vanwege de sneeuwval is afgesloten van de buitenwereld. Een deel van het dorp bevindt zich onder de bescherming van de UNESCO en er bevinden zich 2 kleine maar leuke musea die een bezoek meer dan waard zijn, 1 ervan van de UNESCO. En vergeet niet de goed bewaarde fresco’s te gaan bewonderen in de kleine kerk! U overnacht de komende nacht op een van de mooiste plekken van de Kaukasus in een prima pension waar u authentieke maaltijden met dito zelfgemaakte wijnen zult krijgen voorgeschoteld!

Dag 6. Van Ushguli naar Mestia
De ochtend kunt u nog gebruiken om in de directe omgeving van dit idyllische dorpje te struinen en dan wordt u later op de dag teruggebracht naar Mestia waar u nog de gelegenheid heeft om een van de interessante musea te bezoeken waar de oude kunstschatten uit de tijd van Koningin Tamara worden bewaard of gewoon nog te genieten van de laatste kansen op het formidabele uitzicht op de hoogste toppen van Europa (mits niet in lage wolken gehuld natuurlijk…). U overnacht weer in hetzelfde privé-pension als de eerste nacht aldaar.                                                

 

Dag 7. Terugreis naar Tbilisi
Dit wordt weer een echte reisdag want de tocht naar Tbilisi zal zeker 7 uur in beslag nemen. Vergeet niet onderweg bij een van de leuke kraampjes eigen gemaakte souvenirs te kopen. U betrekt in Tbilisi weer een prima hotel. Als er ‘savonds tijd over is kunt u nog even genieten van het gezellige en historisch rijke centrum van deze levendige stad waar modern en ouderwets gezellig samengaan en waar de diverse grote religies gebroederlijk een eigen plek hebben of kies voor een heerlijk ontspannen bezoek aan het beroemde honderden jaren oude zwavelbad.

Dag 8. Terugreis naar Nederland
Op deze laatste dag wordt u door een taxi naar het vliegveld gebracht om uw vlucht terug te nemen naar Amsterdam. 

Praktische informatie

Reisduur:8 dagen (langer of korter op aanvraag)
Reissom:Op aanvraag en na overleg omdat wij graag maatwerk willen leveren afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden!
De reisduur kan (per deelnemer) aangepast worden: zowel meer als minder dagen!
Aantal deelnemers: 2, 3 of 4 (grotere groepen in overleg mogelijk)
Accommodaties:hotels en privé-pensions (zie reisbeschrijving)
Vervoer:Luxe minibus
Begeleiding:Nederlands sprekende Georgiër (Gennadi Tamliani) en lokale gids (zie reisbeschrijving)
Inclusief:Ontbijt, lunch (soms in de vorm van picknicklunch), diner.
Internationaal vliegticket Amsterdam – Tbilisi met overstap en toeslagen.
Exclusief:Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden.
Het is gebruikelijk de gids(en) een fooi te geven.
Klimaat:Temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celsius, ook afhankelijk van de hoogte,
tijd van het jaar; vaak zonnig, warm.
Zwaarte reis:Licht.
Vertrekdata:medio 1 juni t/m 1 oktober.

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Adam - …-Tbilisi
Dag 2Tbilisi - Mestia
Dag 3Van Mestia naar Adishi
Dag 4Van Adishi naar Khalde
Dag 5Van Khalde naar Ushguli
Dag 6Van Ushguli naar Mestia
Dag 7Terugreis naar Tbilisi
Dag 8Terugreis via Istanbul