Georgië op zoek naar het Gulden Vlies

Inleiding

Volgens de legende zeilden Jason en de Argonauten naar Colchis (West Georgië) om het Gulden Vlies te zoeken en vonden ze deze in de stad Aia. De onderstaande reis is bestemd voor de liefhebbers van deze legende die deze mystieke route willen nareizen en om de plaatsen te bezoeken waar de Argonauten zijn geweest. Maar ook is deze korte reis vooral geschikt voor hen die kennis willen maken met de rijke Georgische cultuur en geschiedenis en om het land van het Gouden Vlies zelf te ontdekken.

Reisbeschrijving

Dag 1: Dag van vertrek naar Tbilisi, inclusief overstap

Dag 2: Tbilisi- Batumi
Na aankomst in Tbilisi reizen we door naar Batumi, de mooie havenstad aan de Zwarte Zee. We brengen een bezoek aan het in Romeinse stijl gebouwde fort van Gonio dat bekend staat om zijn verband met de legende van de Argonauten. Volgens de legende was dit de plek waar Jason en Apsirtus – de broer van Medea – hun laatste gevecht hadden. Apsirtus werd verslagen en in stukken gehakt en in de rivier ‘Chorokhi’ gegooid die vlak langs Gonio stroomt en uitkomt in de Zwarte Zee. Vanwege deze legende werd dit fort tot in de Middeleeuwen fort Apsirtus genoemd. ‘savonds maken we kennis met het gezellige centrum en boulevard van Batumi. We overnachten in Batumi.

Dag 3: Batumi – Zugdidi – Mestia
We maken ons ‘smorgens klaar voor de lange reis naar het hoogland van Svaneti, de streek waar nog steeds de praktijk van het Gulden Vlies wordt gebezigd. De lokale bevolking gebruikt hiervoor ramsvellen die in de wilde bergrivieren worden gehangen om goudstof te vergaren. Eerst rijden we naar Zugdidi om het beroemde kasteel te bezoeken, het paleis van Dadiani . Daarna rijden we verder omhoog naar Svaneti dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat en de hoogste bergen omvat vol gletsjers en goed bewaarde tradities. Onderweg doen we ook de waterkrachtcentrale van Enguri aan. We overnachten in Mestia.

Dag 4: Verzamel je eigen goud
De route van de Argonauten het Gulden Vlies volgend bezoeken we een van de dorpjes om de lokale bevolking aan het werk te zien en ook zelf een vlies uit te werpen in de rivier, net als toen dus. We zullen meer over deze traditie leren als we ermee bezig zijn. Ook brengen we een bezoek aan het etnografisch museum van Mestia waar veel vergulde en aardewerken schatten verzameld zijn, gevolgen van de traditie van goud verwerven. We overnachten weer in Mestia.

Dag 5: Mestia – Ushguli – Mestia
In de ochtend brengt een rit van 3 uur ons bij het hoogste dorp van Europa, Ushguli op 2200 meter. We wandelen hier door de prachtige wilde omgeving richting de top en door het dorp zelf en rijden ‘smiddags weer terug naar Mestia.

Dag 6: Mestia – Vani – Kutaisi
‘s ochtends hervatten we onze tocht in de voetsporen van de Argonauten op hun zoektocht naar het Gulden Vlies naar het eeuwenoude koninkrijk van Colchis en zijn hoofdstad, Aia. Volgens sommige geleerde is het huidige Kutaisi die oude hoofdstad. Volgens anderen zou de stad Vani deze oude hoofdstad zijn vanwege de aanwezigheid van veel opgegraven gouden attributen. Daarom brengen we eerst een bezoek aan de archeologische site van Vani waar vele eeuwen de geheimen van het oude koninkrijk verborgen lagen en waar pas recent dankzij opgravingen veel verrassingen boven kwamen. Daarna rijden we door naar Kutaisi, de 2e grote stad van het land en bezoeken 2 andere plaatsen die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan: het klooster en de academie van Gelati en de schitterende kathedraal van Bagrati waar ook de ruines van een kasteel te vinden zijn. Het kasteel dat waarschijnlijk door koning Aeetes en zijn dochter Medea bewoond zijn geweest. We overnachten in Kutaisi

Dag 7: Kutaisi – Gori – Mtskheta – Tbilisi
Vandaag reizen we naar het oosten van Georgië en laten de avonturen van de Argonauten achter ons. We zullen meer van de wonderen die dit land herbergt verkennen zoals de grotten van Uplistsikhe, onderdeel van de Grote Zijde Route, de stad Gori waar Jozef Stalin geboren is, de oude en de nieuwe hoofdstad van het land, Mtskheta met het Jvari klooster en de kathedraal van Svetistkhoveli en natuurlijk Tbilisi. We zullen 2 nachten in Tbilisi overnachten.

Dag 8: Tbilisi
Deze hele dag nemen we de tijd om Tbilisi te verkennen en ervan te genieten, de stad waar de culturen van het oosten en het westen zo moeiteloos samenvloeien. We krijgen een uitgebreide rondrit met de mooiste plekken van de stad en er is voldoende vrije tijd om zelf nog meer van het oude centrum te ontdekken.

Dag 9: Dag van vertrek naar Nederland inclusief overstap
Afhankelijk van het tijdstip van uw terugvlucht is er nog tijd voor een bezoek aan de zwavelbaden of een van de vele bezienswaardigheden in het centrum en is er tijd om de noodzakelijk souvenirs te kopen.

Praktische informatie

Reisduur:9 dagen
Reissom:1.650,- euro per persoon
Aantal deelnemers:minimaal 4 personen, max. 12 personen
Accommodaties:goede hotels, goed verzorgde pensions, uitgaande van 2 persoonskamers
Vervoer:luxe bus en/of auto met 4-wiel aandrijving
Begeleiding:Nederlands of Engels sprekende gids en lokale reisleiders
Voorzieningen: ontbijt, lunch, avondeten, 1 fles mineraalwater per persoon per dag
Inclusief:
Exclusief:internationaal vliegticket
uitgaven van persoonlijke aard
Vertrekdatum:in overleg; vanaf begin mei tot en met oktober

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Adam - …-Tbilisi
Dag 2Tbilisi- Batumi
Dag 3Batumi – Zugdidi – Mestia
Dag 4Mestia
Dag 5Mestia – Ushguli – Mestia
Dag 6Mestia – Vani – Kutaisi
Dag 7Kutaisi – Gori – Mtskheta – Tbilisi
Dag 8Terugreis naar Nederland