Georgië land van wonderen

Inleiding

Georgië is een van de oudste landen ter wereld die heel veel te bieden heeft aan liefhebbers van oude culturen en geschiedenis. Fascinerende landschappen, adembenemende Hoge Kaukasus gebergte met oogstrelende uitzichten, zeer gastvrije mensen, smakelijke gerechten, rijke historie en cultuur zullen deze tour voor u tot een van de meest gedenkwaardige maken die u ooit beleefd heeft. Deze reis is vooral interessant voor hen die onder goede Nederlandstalige beleiding alle culturele hoogtepunten willen meemaken en ervan houden veel te reizen.

Reisbeschrijving

Dag 1. Dag van vertrek naar Tbilisi, inclusief overstap

Dag 2. Tbilisi
Aankomst in Tbilisi (Hoofdstad van Georgië) en transport naar hotel. Afhankelijk van tijdstip van aankomst op het vliegveld krijgt u eerst een laat ontbijt, waarna we de bezienswaardigheden van deze bijzondere stad gaan bekijken, waarbij we vooral de oude binnenstad zullen aandoen. U krijgt al wandelend door de smalle straatjes een glimp van de bewogen geschiedenis van de stad van de oude eeuwen tot aan het moderne heden waarbij we de religieuze en seculiere architectuur bewonderen. In het antieke centrum vinden we diverse religieuze gebouwen vlak naast elkaar, zowel kerken, synagogen, moskeen als beroemde 19e eeuwse gebouwen met veelkleurige houten balustrades.

Dag 3. Tbilisi
We vervolgen onze tocht door de stad en brengen een bezoek aan het zwavelbad die zo’n onvergetelijke indruk maakte op Pushkin, Lermontov en Dumas. Gedurende deze rondtocht zult u genieten van de schitterende panorama’s van de oude stad. Ook bezoeken we de verbluffende schatten van het Georgische Nationale Kunstmuseum voordat we een wandeling maken langs Rustaveli Avenue – de drukke hoofdstraat van Tbilisi.

Dag 4. Tbilisi – David Gareja – Telavi
We starten vroeg vanuit Tbilisi en rijden naar het grottencomplex van David Gareja (6e eeuw) dat is gesitueerd in een extreem, semi-woestijnachtig landschap, gelegen in het zuidoosten van het land. Eerst bezoeken we het klooster van Lavra en daarvandaan wandelen we omhoog naar het klooster van Udabno waar we de mooie geschilderde grotten bewonderen en een aangrijpend uitzicht hebben op Azerbeidjaan. Hierna rijden we naar Telavi. Onderweg bezoeken we een lokale wijnboer om thuisgemaakte Georgische wijnen te proeven die direct uit de ondergrondse aardewerken vatten wordt getapt en krijgen we les hoe deze wijnen worden gemaakt. We zullen 2 nachten in Telavi verblijven in een prima hotel.

Dag 5. Land van de Wijn
S’morgens brengen we een bezoek aan de prachtige Alaverdi Kathedraal (11e eeuw) en daarna rijden we naar een wijnfabriek om bekend te worden gemaakt met de Georgische manier van wijnmaken. Uiteraard krijgen we weer enkele lokale wijnen te proeven. Daarna rijden we naar een dorpje in de omgeving om bij een plaatselijke wijnboer een uitgebreide typische Georgische maaltijd te genieten en – ja – meer huiswijn. Deze lunch zal door een echte toastmeester – ‘Tamada’ – worden geleid waarbij meerdere toasten zullen worden geheven om een goed idee te krijgen van de Georgische wijze van feesten. Na de lunch bezoeken we het verblijf van een lokale hertog met zijn uitgebreide tuinen en huis-museum. Hier krijgen we nog een keer de kans om te proeven van sommige authentieke wijnsoorten uit de fabriek die stamt uit de 19e eeuw. We overnachten weer in Telavi.

Dag 6. Telavi – Gombori Pas – Mtskheta – Gudauri
Vandaag reizen we over de magnifieke Gombori Pas en bereiken een hoogte van 2000 meter boven zeespiegel om daar te genieten van de adembenemende uitzichten met overal heuvels en valleien rondom. We brengen een bezoek aan het antieke hoofdstad en religieuze centrum van Georgië – Mtskheta en het bijbehorende historische klooster van Jvari en de kathedraal van Svetitskhoveli die beide tot de UNESCO werelderfgoed behoren. Hierna rijden we omhoog naar de beroemde Georgische Militaire Snelweg terwijl we onderweg het interessante architectonische complex van Ananuri met een bezoek vereren. De route biedt zeer weidse vergezichten omdat we steeds hoger de Hoge Kaukasus intrekken. We overnachten voor 2 nachten in Gudauri.

Dag 7. Gudauri – Kazbegi – Gudauri
Een zeer verrassende rit van Gudauri langs de Tergi Rivier brengt ons naar Kazbegi – de enige stad van betekenis in deze bergstreek. We krijgen te zien hoe hier plaatselijk kaas gemaakt wordt en maken een mooie wandeling door valleien en bossen omhoog naar de Gergeti Drie-eenheidkerk die op 2170 meter gelegen is. Indien het weer het toelaat krijgen we een schitterend uitzicht op de hoogste pieken van dit bergcomplex – Berg Kazbegi (5047 m.) We dalen weer af naar het dorp om vandaar uit nog een ander dorp te bezoeken waar een lokale meester ons meer vertelt over de Georgische iconografie en ‘Teka’- wol fabricage. Daarna rijden we terug naar Gudauri.

Dag 8. Gudauri – Gori- Bakuriani
‘s Morgens rijden we naar de stad Gori – het hart van de regio Kartli en zijn historische plek: Uplistsikhe Grottendorp (1e millennium voor Christus). Uplistsikhe is de plek waar de Grote Zijde Route passeerde. Dit complex is zeer intrigerend vanwege de verblijfplaatsen, wijnbakken, bakkerijen, een uit de rots gehouwen kerkje en zelfs een antiek theater. Ook bezoeken we het Stalin museum waar hij geboren is. Hierna rijden we door beboste heuvels en rotsbergen door naar de Meshketi regio naar Bakuriani, een bekend skioord. Hier zullen we 2 nachten verblijven.

Dag 9. Bakuriani – Vardzia – Bakuriani
Vandaag brengt onze reis ons naar Vardzia (12e eeuw) terwijl we onderweg ook het fort van Khertvisi (11e eeuw) bezoeken. Vardzia is een prachtig tot de verbeelding sprekend gelegen grottencomplex uit de Gouden Eeuw die zich een halve kilometer uitstrekt door de ravijn en die bestaat uit meer dan 3000 grotten. Eens was het een van de beste voorbeelden uit de Georgische renaissance en het bevat onder meer een in de grotten uitgehakte kerk met verbazingwekkende fresco’s uit de 12e eeuw. Verder zijn er allerlei geheimzinnige trappetjes en gangetjes, wijnkelders, complete woningen, eetzalen enz. te vinden, zolang u maar uitkijkt waar u loopt! Na afloop keren we terug naar Bakuriani.

Dag 10. Bakuriani – Kutaisi
Deze ochtend reizen we door de betoverende bosomgeving met een kleine trein die ooit speciaal voor Russische koningen was ontworpen. Hierna rijden we door naar Kutaisi – de 2e stad van het land en ook de streek van het Gouden Vlies. Als we in Kutaisi aankomen bezoeken we eerst het prachtige Gelati klooster en academie, beide ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. ‘s Middags brengen we een bezoek aan de ondergrondse wereld van stalagmieten en stalactieten die eeuwenlang voor mensen was afgesloten maar pas recent opengesteld. We overnachten in Kutaisi

Dag 11. Kutaisi – Zugdidi – Mestia
In de ochtend reizen we naar Zugdidi om daar een van de beroemde Georgische hertogdommen te bezoeken – Paleis van Dadianai . Hierna is het tijd om u klaar te maken voor een van de mooiste reizen van deze hele vakantie: een bezoek aan Svaneti; het gebied met de hoogste bergen en gletsjers, waar ook de oudste tradities te vinden zijn. Onderweg brengen we een bezoek aan de stuwdam van Enguri en de mooie kerk van Lenjeri die zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde geschilderd is. We overnachten 2 nachten in Mestia in een gezellig pension.

Dag 12. Mestia- Ushguli – Mestia
Een rit van 3 uren zal ons ‘s morgens naar het in Europa hoogst gelegen dorp brengen: Ushguli (2200 m.) Deze hele regio behoort ook tot de UNESCO werelderfgoedlijst en u zult zelf zien waarom. Dit dorp is wereldberoemd om zijn wachttorens en hier zult u ook een blik kunnen werpen op de hoogste berg: Berg Shkhara (5068 m.). In Ushguli bezoeken we ook de Kerk van Lamaria (12e eeuw) en maken een wandeling rond het dorp. We dalen weer af naar Mestia waar we overnachten.

Dag 13. Mestia – Batumi
Voordat we het bovenland van Svaneti verlaten brengen we eerst nog een bezoek aan het interessante etnografische museum van Mestia, vol met vergulde iconen en kruizen, oude manuscripten enz. We bezoeken nog een echte Svanetische toren en huis en rijden dan door naar de Zwarte Zee om uiteindelijk in Batumi aan te komen. In Batumi zullen we 2 nachten verblijven.

 

Dag 14. Batumi
‘s Morgens bezoeken we het Romeinse fort van Gonio (1e eeuw) waar volgens de overleveringen het graf ligt van de apostel Mattheüs. Ook bezoeken we de botanische tuinen en nemen we uitgebreid de tijd om de vele bezienswaardigheden van Batumi te bekijken waaronder de groentemarkt, de Piazza, de kerk van de heilige Maria en de schitterende promenade.

Dag 15. Batumi – Tbilisi
Na een goed ontbijt vertrekken we voor de terugreis naar Tbilisi waar we zullen genieten van een vrije middag en avond in het gezellige centrum van de Oude Stad.

Dag 16. Dag van de terugreis naar Nederland inclusief overstap
Afhankelijk van het tijdstip van uw terugvlucht is er nog tijd voor een bezoek aan de zwavelbaden of een van de vele bezienswaardigheden in het centrum en is er tijd om de noodzakelijk souvenirs te kopen. U wordt ruim op tijd op het vliegveld gebracht.

Praktische informatie

Reisduur:16 dagen
Reissom:1.850,- euro per persoon
Aantal deelnemers:minimaal 6 personen, max. 12 personen
Accommodaties:goede hotels, goed verzorgde pensions, uitgaande van 2 persoonskamers. Toeslag eenpersoonskamer 175 euro.
Vervoer:luxe bus en/of auto met 4-wiel aandrijving
Begeleiding:Nederlands sprekende gids en lokale reisleiders
Voorzieningen:ontbijt, lunch, avondeten, voldoende mineraalwater
Exclusief:internationaal vliegticket, uitgaven van persoonlijke aard
Vertrekdata:in overleg, tussen begin mei en eind september

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Adam - …- Tbilisi
Dag 2Tbilisi
Dag 3Tbilisi
Dag 4Tbilisi – David Gareja – Telavi
Dag 5Regio Telavi
Dag 6Telavi – Gombori Pas – Mtskheta – Gudauri
Dag 7Gudauri – Kazbegi – Gudauri
Dag 8Gudauri – Gori- Bakuriani
Dag 9Bakuriani – Vardzia – Bakuriani
Dag 10Bakuriani – Kutaisi
Dag 11Kutaisi – Zugdidi – Mestia
Dag 12Mestia- Ushguli – Mestia
Dag 13Mestia – Batumi
Dag 14Batumi
Dag 15Batumi – Tbilisi
Dag 16Terugreis naar Nederland