Georgië en Armenië kruispunt van culturen

Inleiding

Georgië en Armenië zijn twee van de oudste christelijke naties ter wereld. Ze zijn gesitueerd op het kruispunt van twee grote
beschavingen, Europa en Azië. Beschavingen waarvan de invloeden harmonieus worden weerspiegeld in de culturen en het dagelijkse leven. Zowel Georgië als Armenië oefenen door de grote gastvrijheid van hun bevolking, de antieke goed bewaarde culturen en rijke geschiedenis een grote aantrekkingskracht aan op bezoekers uit de gehele wereld. Beide landen adopteerden het christendom in de 4e eeuw, hoewel dit nieuwe geloof al in de 1e eeuw hier gepredikt werd. Hoewel omringd door islamitische buren heeft het christendom in deze landen eeuwenlang weten stand te houden, soms ten koste van grote mensenoffers, hetgeen nu nog terug te vinden is in het trotse karakter van de volken.

Reisbeschrijving

Dag 1: Vertrek naar Yerevan, hoofdstad van Armenië, inclusief overstap

Dag 2: Yerevan – Garni – Geghard – Yerevan
Vandaag staat in het teken van verkenning van deze eeuwenoude hoofdstad waarna we op weg naar de restanten van een heidense tempel, Garni waar de royalty van Armenië graag  de zomers doorbrengt. Op de terugweg bezoeken we Geghard (4e eeuw). We overnachten 3 nachten in Yerevan.

Dag 3: Yerevan – Echmiatsin – Yerevan
We brengen een bezoek aan Matenadaran en vertrekken dan naar de kathedraal van Echmiadzin, dat bekend staat als het centrum van de Armeens- Georgische kerk. We keren daarna terug naar Yerevan en stoppen onderweg om de tempel van Zvartnots, een parel uit de 7e eeuw, te bewonderen, die ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Dag 4: Yerevan - Khor Virap - Yerevan
Vandaag staat een mooie route naar het klooster van Khor Virap op programma (4e – 17e eeuw), gelegen in het dal van de Ararat met op de achtergrond de Bijbelse Araratbergtoppen. Daarna reizen we door naar Noravank Klooster, een groot religieus en cultureel centrum uit de 12e eeuw. Op de terugweg gaan we Areni wijn proeven in een lokale wijnfabriek.

Dag 5: Yerevan – Sevan meer – Armeens-Georgische grens (Sadakhlo) – Tbilisi
We brengen een bezoek aan het schiereiland van Sevan en genieten van het schitterend in bosrijk gelegen meer Sevan in de regio Dilijan. We reizen verder naar de grens met Georgië en nemen afscheid van onze Armeense chauffeurs en reisbegeleiders, nemen alle formaliteiten door en aan de andere kant van de grens stappen in een nieuwe comfortabel voertuig dat ons naar Tbilisi zal brengen. In deze hoofdstad brengen we 2 nachten door.

 

Dag 6: Tbilisi
Vandaag wordt helemaal gespendeerd aan het bezoeken van veel van de mooie plekken van deze rijke stad.

Dag 7: Tbilisi – Mtskheta – Kutaisi
We rijden naar de antieke hoofdstad en het religieuze centrum van Georgië, Mtskheta, we bezoeken het klooster van Jvari en de kathedraal van Svetitskhoveli, beide op de UNESCO  werelderfgoedlijst. Daarna gaan we op weg naar het westen van het land, de beroemde streek van Het Gulden Vlies. We ontdekken Kutaisi met haar Gelati Klooster en Academie en brengen een bezoek aan de oogverblindende grotten van Prometheus, vol stalagmieten en stalactieten. We overnachten in Kutaisi.

Dag 8: Kutaisi – Gori – Gudauri
We bezoeken Gori, het hart van de Kartli regio en zijn historische plaatsen: Uplistsikhe grottendorp uit de 1e millennium voor Christus en het museum van Stalin. Daarna rijden we omhoog langs de Georgische Militaire Route, onderweg het architectonische complex van Ananuri aandoend (17e eeuw)  en overnachten in Gudauri.

 

Dag 9: Gudauri – Kazbegi – Tbilisi
Een verbluffende tocht over de pas (2395 meter) brengt ons in het hart van de Hoge Kaukasus in Kazbegi. We wandelen door prachtige oude dorpen en bergbossen naar het heilige drie-eenheid kerk van Gergeti (2170 m.) ‘savonds reizen we terug naar Tbilisi waar we nog 2 nachten verblijven.

Dag 10: Tbilisi – Kakheti Regio – Tbilisi
We reizen door de regio van Kakheti die bekend staat om zijn wijnproductie. We bezoeken Sighnagki, een versterkte stad, we brengen een gezellig bezoek aan een privé wijnkelder van een lokale familie die ons met haar traditionele wijze onthaalt op een echte Georgische maaltijd en wijn. Ook op de terugweg doen we nog een wijnfabriek aan om wat lokale wijnspecialiteiten te proeven. 

 

 

Dag 11: Dag van vertrek
Afhankelijk van het tijdstip van uw terugvlucht is er nog tijd voor een bezoek aan de 
zwavelbaden of een van de vele bezienswaardigheden in het centrum en is er tijd om de noodzakelijk souvenirs te kopen.

Praktische informatie

Reisduur:11 dagen
Reissom:1.600,- euro per persoon
Aantal deelnemers:minimaal 6 personen, max. 12 personen
Accommodaties:goede hotels, goed verzorgde pensions, uitgaande van 2 persoonskamers. Toeslag eenpersoonskamer 145 euro
Vervoer:luxe bus en/of auto met 4-wiel aandrijving
Begeleiding:Nederlands of Engels sprekende gids en lokale reisleiders
Voorzieningen:ontbijt, lunch, avondeten, 1 fles mineraalwater per persoon per dag
Exclusief:internationaal vliegticket, uitgaven van persoonlijke aard
Vertrekdata:in overleg, tussen begin mei en eind september

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Adam - …-Yerevan
Dag 2Yerevan – Garni – Geghard – Yerevan
Dag 3Yerevan – Echmiatsin – Yerevan
Dag 4Yerevan - Khor Virap - Yerevan
Dag 5Yerevan – Sevan meer – Armeens-Georgische grens (Sadakhlo) – Tbilisi
Dag 6Tbilisi
Dag 7Tbilisi – Mtskheta – Kutaisi
Dag 8Kutaisi – Gori – Gudauri
Dag 9Gudauri – Kazbegi – Tbilisi
Dag 10Tbilisi – Kakheti Regio – Tbilisi
Dag 11Terugreis naar Nederland