Vogel zomerreis in Georgië en Armenië: op zoek naar Kaukasische specialiteiten

Inleiding

Op deze reis worden aan aantal van de meest bijzondere vogelgebieden van zowel Georgië als Armenië aangedaan en gaan we op zoek naar veel mooie vogels die er voorkomen. We zullen op een aantal dagen veel kilometers moeten maken maar overal waar het interessant is vogelstops inlassen. De reis vindt plaats onder deskundige en ervaren Nederlandse leiding en hoewel het warm is zullen we toch zo veel mogelijk er op uit trekken om alles eruit te halen wat er op ornithologisch gebied in zit!

Reisbeschrijving

Dag 1 en 2: Dag van vertrek naar Tbilisi, inclusief overstap en tocht naar het noorden.

We vertrekken direct na aankomst naar het noorden, richting Russische grens om daar onze reis te starten in het schitterend gelegen Kazbegi waar de komende dagen zullen wandelen om op zoek te gaan naar de specialiteiten van deze streek. Hieronder vallen Grote Roodmus, Kaukasisch Korhoen, Witkruinroodstaart. De route naar het noorden voert ons over de zogenaamde “militaire weg” , de enige verbinding met Rusland en vooral het laatste deel zullen we regelmatig even stoppen om ofwel van het uitzicht ofwel van vogels te genieten. Dit doen we zeker ook bij het Russische monument waar o.a. Rotskruiper, Steenarend en Alpenheggenmus broeden maar de kans is groot dat het er te druk is met toeristen. We zullen net als op bijna alle dagen van onze reis ‘en route’ picknicken en zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen. We komen aan het eind van de middag aan in Stepatsminda dat ook wel Kazbegi genoemd wordt en betrekken een leuk pension annex hotel met mooi uitzicht op de hoge bergen om ons heen waar we ook dineren. Er zullen ook praktische voorbereidingen moeten worden getroffen voor de wandeltocht van de volgende dagen.

Dag 3: De bergen in.

Vandaag gaan we vroeg de bergen in en laten ons door geschikt 4-wheel drives afzetten bij de beroemde pelgrimskerk van Sameba waarvandaan we een stevige wandeling en klim naar ca 3000 meter hoogte zullen maken. In principe doen we hier de rest van de dag over. We worden begeleid door een gids met paard die de tenten en het eten e.d. zal vervoeren. Hier brengen we 1 nacht in tenten door. We doen overigens geen garantie over de kwaliteit en de kwantiteit van de nachtrust op deze hoogte en onder deze omstandigheden maar het zal hoe dan ook een speciale ervaring worden! Op deze hoogte zullen we zoeken naar het Kaukasische Korhoen en Berghoen, de eerder genoemde specialiteiten en daarnaast maken we goede kans op Rotskruiper, Alpenheggenmus, Strandleeuwerik, Lammergier, Steenarend enz. Uiteraard zullen we ook genieten van de prachtige en uitbundige alpiene flora en uitkijken naar andere fauna.

Let wel; als het slecht weer is of dreigt volgt er een aangepast programma voor deze en komende dagen!

Dag 4: Kazbegi.

We staan uiteraard zo vroeg mogelijk op omdat we dan de meeste kans hebben op het vinden van de doelsoorten. Hieronder vallen de Grote Roodmus, de Witkruinroodstaart en het Kaukasisch Berghoen. We gaan na het eenvoudige ontbijt langzaam wandelend en genietend van de prachtige uitzichten en de rododendronstruiken terug naar de vallei en het dorp. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst gaan we in het dorp en in de directe omgeving nog een aantal geschikte plekken af voor leuke zangvogels en roofvogels. Kans op Vale en Monniksgier, Witkruinroodstaart, Roodvoorhoofdkanarie, Paapje, Kaukasische Waterpieper, Rode Bergvink en andere specialiteiten. En vergeet de flora niet en uiteraard komen er ook interessante zoogdieren voor als Bruine Beer en Bezoargeit. Diner en overnachting weer in het pension.

Dag 5: Kazbegi – Bakuriani.

Een lange rit – waar we de hele dag voor nodig zullen hebben - brengt ons via Tbilisi en Khashuri in het zuiden van het land, waarbij onderweg het beroemde weelderige park van Borjomi aandoen, in de hoop daar o.a. de Turkse Boomklever te vinden. Uiteraard zullen we diverse stops inlassen. We dineren en overnachten in een keurig pension in het kuur- en skidorp Bakuriani gelegen op ca 1800 meter.

Dag 6: Bakuriani – Tabatskuri – Bakuriani.

Voor het ontbijt staat een vroege wandeling door het dorp gepland waarbij we kans maken op Turkse Boomklever, Roodvoorhoofdkanarie, Kruisbek en Zwarte Specht. Vandaag brengen we een bezoek aan het hoog gelegen bergmeer Tabatskuri waar een idyllisch maar armoedig Armeens dorpje ligt. Hier zullen we onze ook picknicklunch nuttigen. Deze streek is erg bergachtig en er komen hier weer andere soorten bloemen en planten voor. Tenslotte zijn er diverse specialiteiten in deze regio te vinden zoals Kaspisch Berghoen en Aziatisch Steenpatrijs, hoewel deze soorten erg lastig te vinden zijn vooral in de zomer. Ook komen hier diverse Gieren en Arenden voor zoals de Monnniks- en Lammergier en de Steen- en Schreeuwarend. Van de  Strandleeuwerik komt hier een andere ondersoort voor (Eremophila alpestris penicillata) die sinds kort een eigen soort schijnt te zijn. Ook de Bergkalanderleeuwerik, Turkse Frater en Alpenheggenmus leven hier. Natuurlijk valt het niet te voorspellen welke soorten in deze periode zich laten zien en horen, maar we zullen opnieuw goed opletten. Om dit bergdorpje en –meer te bereiken moeten we overigens een controlepost passeren (op ca 2.400 m.) waar we een noodzakelijke paspoortcontrole moeten ondergaan, maar juist die plek biedt vaak prachtige gelegenheden voor het zien van roofvogels. We gebruiken het diner weer in Bakuriani waar we ook weer overnachten in het gezellige pension.

Dag 7: Bakuriani – Yerevan.
Een flinke tocht via de Armeense grens waar we van bus en chauffeur zullen moeten wisselen brengt ons in de loop van de middag in de hoofdstad van Armenië: Yerevan. Onderweg zullen we op diverse plaatsen een vogelstop maken want het gebied is rijk aan Klauwieren, Bijeneters, Wielewalen enz. We overnachten in Yerevan in een keurig hotel. Ook zullen we en route enkele culturele hoogtepunten bezoeken.

Dag 8: Yerevan – Armash – Vedi – Yerevan.
We staan weer vroeg op om in de beroemde overdadige visvijvers van Armash aan de Turkse grens te gaan vogelen. Een tocht van 1,5 uur vanaf Yerevan die ons zuidelijk langs het beroemde Khor Virap klooster voert met prachtig uitzicht op de Araratberg die in Turkije ligt. Op de begraafplaats die er naast ligt broeden onder meer Rosse Waaierstaart, Oosterse Vale Spotvogel en Ménétries Zwartkop. Ook Zwartkoprietzanger is in de buurt aanwezig. In deze visvijvers (die overigens particulier bezit zijn en niet vrij toegankelijk) wemelt het dan van de vele soorten reigers, sterns, Steltkluten, Dwergaalscholvers, Vorkstaartplevieren. Hier komen ook een aantal mooie zangers voor zoals Veldrietzanger, Zwartkoprietzanger, Aziatische Roodborsttapuit, Ménétries Zwartkop, Groene Bijeneter en Syrische Bonte Specht. Daarnaast maken we hier goede kans op Witstaartkievit, Sporenkievit, Marmereend en Witkopeend die hier broeden, de laatste zijn er zeldzaam. ‘s Middags rijden we naar de woeste canyon van Vedi waar weer heel andere soorten te vinden zijn zoals Finsch’ Tapuit, Steenortolaan, Sperwergrasmus, Rotsmus, Woestijnvink en Mongoolse Woestijnvink, Grote Vale Spotvogel, Blauwe Rotslijster, Aasgier en Steenarend. Overnachten en dineren doen we weer in Yerevan.

Dag 9: Yerevan – Yeghegnadzor.
Na het vroege ontbijt staat een lange reis naar de zuidgrens van Armenië op programma. Maar eerst rijden we naar het meer van Sevan waar enorme kolonies Armeense meeuwen broeden en daarnaast leuke eenden zoals Casarcas en Krooneenden. Via de pas van Selim reizen we verder en onderweg zullen we zo vaak als nodig is stoppen om Ortolanen, Hoppen, Rotslijsters of Wielewalen te bewonderen. Uiteraard bekijken we de beroemde en enige overgebleven karavanserai uit de 14e eeuw. En hopelijk is er tijd voor een cultureel bezoekje aan een van de mooie kerkjes langs deze route. We overnachten in Yeghegnadzor.

Dag 10: Yeghenaghor – Goraik – Kapan.
We verwisselen (heel vroeg !) onze comfortabele touringbus voor meer stevige transportmiddelen in de vorm van 4-wheeldrives waarmee we de omringende bergen kunnen bestijgen in onze zoektocht naar de lokaal aanwezige Kaspische Berghoenders. Deze stoere auto’s brengen ons zo dicht mogelijk bij de locaties. Gelukkig zullen de overige aanwezige alpiene soorten ons - bij gebrek aan medewerking van de Berghoenders - ook prima kunnen vermaken, zoals de Roodmussen, Alpenkraaien, Roodvoorhoofdkanaries. Ook de Lammergier is hier aanwezig in dit spectaculaire landschap. Ook komen hier Bezoargeiten voor en is er grote kans op Bruine Beer. We gebruiken hier ook ons meegebrachte ontbijt.Terwijl we verder rijden naar de zuidgrens wordt het landschap wilder en zullen we onze best doen om onderweg de Perzische Roodborst en de beide Rotsklevers te zien te krijgen. Bij het kunstmatige meer van Goraik broeden Kleine Torenvalken en diverse soorten Gieren. De vergezichten zijn oogstrelend en overal zie je er kuddes grazen. We overnachten in Kapan in een eenvoudig pension.

Dag 11: Kapan – Meghri. 
Vandaag staan we weer vroeg op om de zuidgrens te bereiken. Aan de grens met Iran is het goed vogelen in de ruige valleien want hier komen o.a. Perzische Woestijnpatrijs, Roodstaarttapuit, Oostelijke Orpheusgrasmus, Balkansperwer, Lammergier en Rouwmees voor. We overnachten in Meghri, dicht bij de Iraanse grens in 1 of 2 geschikte pensions. Hier zijn overigens niet voor iedere kamer eigen sanitair beschikbaar, maar in deze regio zijn sowieso veel minder toeristische voorzieningen te vinden dus wij doen hier een beroep op jullie flexibiliteit.

Dag 12. Meghri – Kapan.

De ochtend gebruiken we om in de droge valleien in de buurt van dit dorpje op zoek te gaan naar de vogels die we gisteren nog niet gevonden hebben. Na de picknicklunch reizen we verder met onze touringbus over de mooie pas naar Kapan, een tocht van ca. 2,5 uur (en hopelijk mist het niet zodat we ook van het uitzicht kunnen genieten). We overnachten in Kapan weer in een keurig hotel: Dian.

Dag 13: Kapan – Yerevan.
Een lange reis terug naar Yerevan met oa tussenstop in de vallei van Vedi waar we eerder al gevogeld hebben maar waar je niet raakt uitgekeken. Blonde Tapuiten, Woestijnvinken, Roze Spreeuwen, Roodkopklauwieren en Steenortolanen blijven de moeite waard. Mogelijk dat we Vedi overslaan en gaan kijken bij het bijzondere kloostercomplex van Noravank. We dineren en overnachten in Yerevan.

Dag 14: Yerevan – Aragat – Yerevan
We staan vroeg op om de berg Aragat te gaan beklimmen op zoek naar Arendbuizerd, Schreeuwarend, Monniksgier, Oosterse Roodstaarttapuit, Steenheggenmus, Perzische Roodborst, Rode Woestijnvink, Sperwergrasmus, Duinpieper en Bergkalanderleeuwerik. Het beklimmen zelf gaat overigens voor het grootste deel met onze bus want er voert een redelijk goed begaanbare weg tot ca. 2900 meter. Aan het eind van de dag rijden we terug naar Yerevan voor een laatste diner in het mondaine centrum en daarna worden we weer in ons hotel gebracht.

Dag 15: Yerevan – Tbilisi
Een lange terugreis naar Georgië, inclusief omwisseling van transportmiddel aan de grens is ons doel. We overnachten in Tbilisi.

Dag 16: Vertrek naar Nederland, inclusief overstap
Afhankelijk van het tijdstip van uw terugvlucht is er nog tijd voor een bezoek aan de zwavelbaden of een van de vele bezienswaardigheden in het centrum en is er tijd om de noodzakelijk souvenirs te kopen.

Praktische informatie

Reisduur:16 dagen
Reissom€ 2.350,- per persoon bij boeking voor 1 april
€ 2.450,- per persoon bij boeking na 1 april
Aantal deelnemers:minimaal 6 personen, max. 12 personen
Accommodaties:goede hotels, goed verzorgde pensions, uitgaande van 2 persoonskamers
Vervoer:luxe bus en/of auto met 4-wiel aandrijving
Begeleiding:Nederlands sprekende gids, tevens ervaren vogelaar en lokale reisleiders
Voorzieningen:ontbijt, lunch, avondeten, 1 fles mineraalwater per persoon per dag
Exclusief:internationaal vliegticket, uitgaven van persoonlijke aard. Toeslag eenpersoonskamer EUR 345,-
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘snachts en ‘sochtends. In het zuiden temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius
Zwaarte reis:Lichte tot middelzware wandelingen. In Kazbegi vinden de wandelingen op grotere hoogte plaats over minder goed begaanbaar terrein. Geschikt vervoer in de bergen kan zeker geregeld worden, mits tijdig bekend.
Vertrekdatum:14 juli 2024
Terugreis:29 juli 2024
Maatwerkoptie:Deze reis kan ook als maatwerkreis door u worden geboekt waarbij u zelf aangeeft welke periode u het beste uitkomt, voor welk budget en met hoeveel personen (vanaf 1 persoon). Vraag ons naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Vlucht Amsterdam en aankomst in Tbilisi
Dag 2Tbilisi - Kazbegi
Dag 3Kazbegi
Dag 4Kazbegi – Akhalsikhe
Dag 5Akhalsikhe – Zekari – Akhalsikhe
Dag 6Akhalsikhe – Borjomi – Akhalsikhe
Dag 7Akhalsikhe – Yerevan
Dag 8Yerevan – Armash – Vedi – Yerevan
Dag 9Yerevan – Yeghenaghor
Dag 10Yeghenaghor – Goraik – Kapan
Dag 11Kapan – Megri – Kapan
Dag 12Kapan – Yerevan
Dag 13Kapan – Yerevan
Dag 14Yerevan – Aragat – Yerevan
Dag 15Yerevan – Tbilisi
Dag 16Terugvlucht naar Amsterdam