Fietsavontuur in Georgië

Inleiding

Een fietsreis door een echt bergland als Georgië, op de grens van Europa en Azië, spreekt natuurlijk tot de verbeelding! En dat is begrijpelijk, want fietsen is in deze landen allesbehalve een volkssport en fietsende toeristen zijn eerder uitzondering dan regel. Maar hoewel de meeste wegen niet zijn ingesteld op fietsers zijn de automobilisten wel degelijk gewend aan “ander” verkeer op de weg; wat te denken van overal loslopende koeien, paarden, varkens en honden en op het platteland niet-gemotoriseerde landbouwvoertuigen? Op de fiets kun je dit prachtige oude land optimaal ontdekken en de eigen cultuur en bevolking leren kennen. Daartoe biedt deze goed verzorgde reis u alle gelegenheid want niet alleen wordt uw bagage vervoerd, maar uw overnachtingsplekken zijn allemaal geregeld en uw begeleiders hebben deze mooie route zelf onderzocht. Deze fietsreis is zowel voor de geoefende en de meer fanatieke fietser een prachtige ontdekkingstocht. Er is voldoende ruimte in het schema om buiten de beschreven route op eigen gelegenheid nog extra fietskilometers te maken. Voor beide groepen geldt dat een goede conditie een vereiste is, tenslotte zal er heel wat geklommen moeten worden over minder goed begaanbare wegen! Grofweg gaat de helft van de route over asfaltwegen en de andere helft over verharde wegen met puin en stenen. De overnachtingen zijn meestal in goed verzorgde privépensions waar u gelegenheid is om de was te doen en fietsonderhoud te plegen. De meeste dagen is de fietsroute zo uitgekozen dat u in de loop van de middag op uw eindbestemming kunt aankomen om dan nog volop te kunnen genieten van de mooie omgeving en de fijne gastvrijheid van deze gulle mensen! Het busje met uw bagage volgt de route en zal eind van de middag op de bestemming zijn. U krijgt vooraf gedetailleerde kaarten van de routes en duidelijke instructies. En hoewel u met de meeste Georgiërs weinig zult kunnen communiceren – tenzij u goed Russisch kunt – zult u geen angst hoeven te hebben te verdwalen, aangezien er vanwege het bergachtige landschap maar weinig andere doorgaande wegen zijn! De route is zo opgebouwd dat u langzaam naar de hoogste toppen van de Hoge Kaukasus geleid wordt en daar dan op het eind enkele mooie dagen kunt doorbrengen. Daarna gaat het via een geasfalteerde weg naar beneden en resteert de comfortabele treinreis terug naar de hoofdstad.

Reisbeschrijving

Dag 1: Amsterdam - … -Tbilisi
Vandaag staat in het teken van de vliegreis, waarbij een overstap tot de waarschijnlijke opties behoort. Vermoedelijk komt u ofwel aan het eind van de dag ofwel in de loop van de nacht aan, afhankelijk van de gekozen vlucht. U wordt op het vliegveld opgehaald en naar het hotel gebracht.

Dag 2. In en om Tbilisi
Uw fiets rijklaar maken is uw eerste prioriteit. De rest van de middag hebt u dan de kans om naar het centrum van deze oude hoofdstad te gaan, met taxi of met openbaar vervoer en te genieten op een van de vele terrasjes, een mooi museum te bezoeken of een prachtige oude kerk. Deze dag kunt u naar eigen inzicht besteden. U overnacht weer in hetzelfde hotel.

Dag 3. Tbilisi – Gori
Na het ontbijt vertrekt u om onder begeleiding van de bagagebus veilig de drukke stad noordwaarts te verlaten. Buiten de stad neemt u dan een B-weg, die een stuk rustiger is richting Gori, een reis van 90 km over asfalt. In Gori zijn er vervolgens veel bezienswaardigheden want het is niet alleen een fraai aangelegde stad met een mooi centrum maar het is ook de geboortestad van Stalin en daar herinneren diverse monumenten en een merkwaardig museum aan. U overnacht in een pension waar u ook dineert.

Dag 4. Gori – Surami
Van Gori naar Surami is een route van 60 km over asfalt, helaas een deel over de snelweg. Daarna slaan we af en rijden over een prachtige landelijke weg tot aan Surami waar uw pension wacht.

Dag 5. Surami – Zestaponi
Na het ontbijt start uw tocht over grotendeels onverharde wegen naar Kharagauli, eerst 8 km klimmen over een steenslagweg, daarna 32 km dalen. Vanaf Kharagauli is er een asfaltweg naar de stad Zestaponi waar u in een klein hotel intrekt en dineert.

Dag 6. Zestaponi – Kutaisi
Een mooie route van 45 km over deels slechte wegen met enkele pittige klimmetjes. Gelukkig heeft u voldoende tijd om onderweg te stoppen om van het fraaie landschap te genieten of voor het maken van foto’s. In Kutaisi, de tweede grote stad van het land, heeft u de hele middag de tijd om een aantal van de oude kunstwerken en historische gebouwen te bekijken. Een bezoek aan de overdekte markt is de moeite waard. Ook zijn er prachtige grotten (met eeuwige stalagmieten en stalactieten) die u kunt gaan bezoeken, is er een cultureel centrum waar het leuk winkelen is en er bevinden zich er diverse middeleeuwse kloosters. U overnacht in een privé-pension.

Dag 7. Kutaisi
Vandaag kunt u geheel besteden om deze stad en haar omgeving te verkennen. De Bagrati-katehdraal en het Museum voor Geschiedenis en Etnografie als ook het Kunstmuseum zijn de moeite waard. En er zijn een aantal canyons die erg in trek zijn bij Georgiers en toeristen en een opgravingsplek waar dinosarusbotten zijn gevonden.. Daarnaast is er het Gelati-klooster uit de 12e eeuw en het Monsameta-klooster uit de 9e eeuw, oftewel genoeg keuze voor een informatief en cultureel dagje! U overnacht weer in hetzelfde privé-pension.

Dag 8. Kutaisi – Lentechi
Vandaag staat een langere route op het programma over asfalt wegen. Na de stad krijgt u een aantal stevige klimstukken en pas na 40 km begint een mooie afdaling naar een rivierdal. Via het dorp Tsageri slingert de weg dan weer omhoog langs de rivier tot aan Lentechi, waar u vermoedelijk pas later op de middag moe maar voldaan bij het pension zult aankomen om te genieten van een lekker biertje, een warme douche en het prachtige uitzicht, want u bent al een flink stuk geklommen, hetgeen zich de komende dagen nog verder zal herhalen!

Dag 9. In en om Lentechi
Deze dag is bedoeld om uit te rusten en in uw eigen tempo het leuke dorpje te verkennen en te genieten van de  prachtige omgeving met uitzicht op de Hoge Kaukasus en de heerlijke gastvrijheid van de lokale bevolking te ondergaan. Ook is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid het dal van Mananauri in te fietsen.

Dag 10. Lentechi – Tsana
De route vandaag leidt naar een klein bergdorpje, op weg naar de pas, Tsana. Een route van 55 km waarvan alleen de eerste 15 km over asfaltweg leiden, daarna is het een onverharde weg langs de rivier al slingerend omhoog door kleine dorpjes. Blijf goed uitkijken voor op de weg liggende koeien, varkens en honden en ander onverwacht gezelschap! In Tsana zult u overnachten in een gezellig privépension waar u ook heerlijk zult dineren, uiteraard aangevuld met zelfgemaakte wijn!

Dag 11. Tsana – Ushguli
Na het uitgebreide ontbijt wacht misschien wel de mooiste fietsdag, hoewel het totaal aantal kilometers gering is, namelijk maar 20. De eerste 12 km is het flink klimmen over een slechte bergweg die naar de pas leidt maar die een schitterend uitzicht biedt op de omliggende berghellingen, rijk bedekt met bloemen! De uitzichten op de gletsjer zijn adembenemend. U neemt de Zagaripas die op 2600 meter ligt en daarna gaat het omlaag over 7,5 km slechte weg richting Ushguli, het unieke dorp en het hoogst bewoonde dorp van Europa op 2400 meter. Hier zult u 2 nachten verblijven in een goed verzorgd pension.

Dag 12. In en om Ushguli
Een extra dag om te genieten van deze prachtige omgeving met zijn naastgelegen hoge bergen, Mount Ushba (4.710 m.) en Tetnuldi (4.894 m.). U kunt kiezen om te wandelen in het leuke dorpje met zijn eeuwenoude wachttorens, een terrasje te pakken, een kerkje of museum te bezoeken of per fiets de bloemrijke omgeving verkennen. Indien u wilt is er ook de mogelijkheid om de nacht in de bergen door te brengen bij de schaapsherders en hun kuddes. Ook een onvergetelijke ervaring! Wij kunnen dit op voorhand niet garanderen maar zullen ons best doen dit te realiseren afhankelijk van de beschikbare opties bij de herders.

Dag 13. Usghuli – Hadishi – Khalde
Na het uitgebreide ontbijt stapt u weer op de fiets voor een tocht naar enkele van de andere bergdorpjes. Een tocht van hooguit enkele tientallen kilometers maar niet over vlak terrein en met veel afstapmomentjes om de prachtige wilde omgeving goed te ervaren. U zult in een van de dorpjes overnachten bij mensen thuis; de precieze locatie zal Gennadi u die dag melden en ook waar u dus moet afstappen en welke afslag u moet nemen!

Dag 14. Naar Mestia
Vandaag reist u door naar de grotere plaats Mestia over een slechte weg, ca 45 km. Na 25 km is er nog een verrassend pittige klim van 5 km, dus vergis u niet! Onderweg heeft u voldoende tijd om de diverse kleine dorpjes langs de route te bezoeken en te picknicken op een rots. In Mestia betrekt u een prettig pension om een paar nachten door te brengen. Ook in dit pension zal de familie er alles aan doen om het u aan niets te laten ontbreken, ook al zult u ze slecht kunnen verstaan!

Dag 15. In en om Mestia
Ook vandaag kunt u in uw eigen tempo van de mooie omgeving en het toeristische stadje genieten. Er is zowel in de stad als in de directe omgeving veel te zien en te fotograferen en u zult er beslist andere fietsende toeristen uit allerlei landen tegenkomen. In de omgeving zijn ook voldoende mogelijkheden om zelf te gaan fietsen, echt verdwalen kan hier toch niet. U dineert en overnacht weer in hetzelfde hotel.

Dag 16. Mestia – Khaisi
Het is raadzaam om vandaag ook tijdig te vertrekken want er wacht een route van 70 km naar Khaisi, weliswaar over goed geasfalteerde wegen. 2 km uit de stad treft u een eerste klim en daarna gaat het 20 km al slingerend naar beneden langs de rivier. Dan is er weer een pittige klim van 4 km. Hierna is het asfalt minder goed en moet u 3 slecht verlichte tunnels door. Hopelijk heeft u geen tegenwind op dit stuk want dan is het een extra uitdaging. Vergeet niet vaak te drinken, er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden daarvoor langs de weg. Het pension in Khaisi treft u direct links over de brug en daar wacht u weer een echte Georgische maaltijd!

Dag 17. Khaisi – Zugdidi
Vandaag voert de weg naar beneden, over 75 km goed geasfalteerde weg. Wel oppassen op deze weg, hoewel er weinig verkeer is, er kunnen ook grote stukken van de berghellingen zomaar op de weg liggen! Na 37 km verlaat u de bergen en is het nog een recht stuk tot aan de stad Zugdidi waar u een leuk hotel zult betrekken.

Dag 18. Zugidi – Ureki
U krijgt vandaag de optie om eerst met de bus op en neer naar Anaklia te gaan voor een bezoek aan de Zwarte Zee om vervolgens na de lunch naar Poti te fietsen om uiteindelijk in de aan de Zwarte Zee gelegen plaats Ureki uit te komen waar u dicht bij de Zee een leuk pension zult betrekken. Een fietstocht van ca 75 km maar wel over drukkere wegen. Desgewenst kunt u stukken overslaan en die met de (eigen) bus nemen.

Dag 19. Ureki – Batumi – Ureki
U wordt na het ontbijt met de bus naar Batumi gereden om daar een dagje echt de toerist te mogen spelen. U zult uw ogen uitkijken en heerlijk kunnen flaneren over de mooi aangelegde boulevard, tussen de palmbomen en prachtige fonteinen. Het oude centrum is ook een leuke plek om rond te stappen en u moet ook zeker een ritje met de kabelbaan nemen waarmee u naar een prachtig restaurant hoog boven de stad vervoerd wordt. U krijgt een lunch bij erg aardige mensen in een dorpje op de weelderig begroeide heuvels en aan het eind van de dag wordt u weer teruggereden naar Ureki en naar uw pension.

Dag 20 Naar Tbilisi
Vandaag staat helemaal in het teken van uw terugreis naar de hoofdstad en hoeft u niet veel meer te doen dan u verbazen over het landschap en het verkeer en de leuke uitstallingen langs de drukke hoofdweg. In Tbilisi wordt u naar het hotel gebracht en naar het restaurant.

Dag 21. Tbilsi
De laatste dag in dit bijzondere land kunt u gebruiken om de fietsen in te leveren en te relaxen. Daarna heeft u nog de gelegenheid om de stad in te gaan en wat laatste souvenirs te zoeken, bijvoorbeeld in het beroemde kunstenaarspark of om naar de wereldberoemde zwavelbaden en –sauna’s te gaan of om een van de historische gebouwen en kerken te bewonderen. U overnacht weer in hetzelfde hotel.

Dag 22. Terugreis naar Nederland
Na het ontbijt zult u op tijd worden opgehaald door uw chauffeur en op het vliegveld afgezet.

Reisbegeleiding: Bob & Yvonne Powers
Twee ervaren fietsers die al 30 jaar hun vakanties met de fiets doorbrengen, o.a. 11 maanden fietsend door Noord-Amerika en Canada, drie maanden door Spanje en Portugal, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Schotland, Hongarije,  Roemenie, Italië, Griekenland, Kroatië, Kirgizië en Georgië! Daarnaast hebben ze vijf jaar als reisleider gewerkt voor fietsvakanties in Frankrijk en Hongarije. Oftewel: de ideale begeleiders voor deze veelomvattende en uitdagende fietsvakantie!

Tot slot:
Het doet ons genoegen u deze zorgvuldig samengestelde reis aan te kunnen bieden. Het voordeel dat u heeft door met Kaukasus Plus Reizen in zee te gaan is gelegen in het feit dat u te maken heeft met een unieke combinatie: aan de ene kant een betrouwbare Nederlandse partner, een veelzijdige ondernemer die weet wat Nederlandse gasten verwachten en wensen en aan de andere kant een betrouwbare Georgische partner die alle ins en outs van de Kaukasus kent en ter plekke weet wat en hoe alles tot in de puntjes geregeld moet worden. Gastvrijheid en service zijn onze drijfveren. Het is ons doel om onze gasten – u dus - optimaal tevreden te stellen en meer te doen dan aangeboden, hetgeen u in onze naam terugvindt! Als u voor verrassingen komt te staan zullen dat pluspunten zijn en zeker geen minpunten. Tevens, wij zijn altijd aanspreekbaar en bereikbaar en bereid op door u aangegeven wensen in te gaan!

Praktische informatie

Reisduur:22 dagen
Reissom:2.700,- euro per persoon bij groep van 4 of 5 personen (omgerekend 123 euro per dag)
2.100,- euro per persoon bij groep van 6 t/m 8 personen (omgerekend 123 euro per dag)
Aantal deelnemers:minimaal 4 personen, maximaal 8 personen
Accommodaties:2-sterren hotels en goed verzorgd privépensions.
Alle uitgaande van 2 persoonskamers. (toeslag eenpersoonskamer is 245 euro)
Vervoer:Voor de bagage een bus (met ervaren chauffeur). Indien nodig kan deze bus ook
gebruikt worden voor vervoer van deelnemers.
Begeleiding:Bob & Yvonne Powers, beiden ervaren fietsers in verre landen (zie onder) en Gennadi Tamliani
Voorzieningen:Ontbijt, eenvoudige picknicklunch, avondeten en vervoer van alle bagage.
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam - Tbilisi met overstap op Europese luchthaven en toeslagen. Fietsen. Bezoek musea e.d. Lokale folklore (verzoek en mogelijkheden). Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst extra sterke drank of bier bij de maaltijden. Het is gebruikelijk de chauffeur een fooi te geven.
Klimaat:Temperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius. Bij uitzondering hoger, maar in de
hogere gedeelten meestal minder heet. Kleine kans op regen.
Zwaarte reis:Een goede conditie is vereist en bij voorkeur ervaring met fietsen in de bergen.
Nodig: Mountainbike of cross-hybride met ‘semi-slick’ banden of een trekking/globetrotting/randoneur fiets met ±30 mm banden.
Aanmelding:Voor 1 mei
Vertrekdatum:In overleg
Terugkomst:In overleg

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Amsterdam - … -Tbilisi
Dag 2Tbilisi
Dag 3Tbilisi – Gori90 km
Dag 4Gori – Surami60 km
Dag 5Surami – Zestaponi68 km
Dag 6Zestaponi – Kutaisi45 km (alternatief mogelijk van 60 km)
Dag 7KutaisiRustdag
Dag 8Kutaisi – Lentechi91 km
Dag 9In en om Lentechirustdag
Dag 10Lentechi – Tsana55 km
Dag 11Tsana – Ushguli20 km
Dag 12In en om Ushgulirustdag
Dag 13Ushguli – Hadishi of Khalde20 km
Dag 14Naar Mestia45 km
Dag 15In en om Mestiarustdag
Dag 16Mestia – Khaishi70 km
Dag 17Khaisi – Zugdidi75 km
Dag 18Zugdidi – Ureki75 km
Dag 19Ureki – Batumi – UrekiPer bus
Dag 20Naar TbilisiPer bus
Dag 21Tbilisi
Dag 22Terugreis naar Nederland
Totaal aantal fietsreiskilometersCa 619 km