18 dagen Exclusieve Vogelreis Kazachstan

Inleiding

Deze reis wordt aangeboden aan geïnteresseerde vogelaars die bereid zijn ons mee te helpen een prachtige vogelbestemming goed in kaart te krijgen: het mooie Kazachstan. Ook voor ons zal dit deels een nieuwe expeditie worden omdat er een aantal plekken zijn waar we nog niet zelf hebben kunnen reizen.  De verwachtingen voor deze bijzondere reis zijn wel hoog gespannen. Onze eerste recente vogelreis was een groot succes en belooft ook voor deze reis een mooi resultaat! We maken gebruik van een betrouwbare lokale partner en er gaan ook  goede vogelgidsen mee want we komen in totaal 3 heel verscheiden regio's. Een totaallijst van ruim 250 vogelsoorten is ons streven, incl. veel leuke zoogdiersoorten en andere fauna natuurlijk. Wij vragen wel nadrukkelijk om een flexibele houding en de bereidheid om mee te evalueren tijdens en na afloop ervan. 

Globale Reisbeschrijving

Dag 1. Vlucht Amsterdam en aankomst in Almaty.

Op de eerste dag vliegt u (met overstap waarschijnlijk via Istanbul) ‘s avonds en ‘s nachts naar Kazachstan en landt u (op dag 2) bij de hoofdstad: Almaty.

Dag 2. Naar Kaskelen kloof.

Wij worden opgewacht op het vliegveld door onze lokale gidsen en gaan eerst ontbijten. Daarna gaan we op pad naar het kleine stadje Kaskelen – op ca 1 uur rijden - waar het hotel is voor onze eerste nacht. Hier bestaat de mogelijkheid om na aankomst in het hotel te blijven, dan wel na inchecken op vogelexcursie te gaan in de mooie omgeving. Deze dag wordt in een rustig tempo doorgebracht aangezien de vorige nacht voor bijna iedereen zwaar was met weinig slaap. In deze mooie groene bergachtige omgeving waar een mooie kloof is gaan we op zoek naar Weidegors, Bruinkopgors, Bijeneter, diverse Klauwieren en andere gorzachtigen en nog veel meer vogels van de bergen. Diner en overnachting in het hotel in Kaskelen.

Dag 3. Naar Kanshengel.

Na het ontbijt vertrekken we voor een lange rit naar het noorden om 2 nachten in traditionele yurt tenten door te brengen. De eerste serieuze vogelplek is bij Sorbulak waar veel watervogels en doortrekkers te vinden zijn. Hier bevinden zich het hele jaar door veel watervogels en steltlopers en vooral in de trektijd. Hier broeden o.a. Grote Aalscholvers en Kroeskoppelikanen in kolonies and Witkopeenden, maar ook Azuurmees, Veldrietzanger, Humes Bladkoning en nog veel meer. Diverse soorten reigers, futen en meeuwen zullen we vinden. Van de roofvogels komen hier Zeearend en Arendbuizerd voor en in de afgelopen jaren zijn er meerdere keren Witstaartzeearenden ontdekt. Hierna rijden we door naar een kleine tankplaats langs de doorgaande weg waar enkele bomen staan waarin zich in deze trektijd verrassend veel zangvogels ophouden, want in de verre omgeving staan verder geen bomen en is het erg droog. De lunch gebruiken we in Kanshengel. Later in de middag rijden we naar onze overnachtingsplek en bezoeken enkele waterbronnen waar altijd kans is om leuke woestijnsoorten te vinden zoals Zwartbuikzandhoen en Steppehoen. In deze halfwoestijnen broeden ook Woestijnplevier en Kaspische Plevier en zangvogels zoals de Sykes’ Spotvogel, Bruinnekraaf en Woestijngrasmus. We gaan overnachten in eenvoudige zogenaamde yurt tenten (voor alle kampeerspullen wordt gezorgd maar in deze regio is er geen bereik en geen elektriciteit dus neem voldoende batterijen mee voor je camera enz!). Verwacht geen luxe en ook geen “eenpersoonskamers”.

Dag 4. Regio Kanshengel.

We starten met een vroeg ontbijt om daarna de hele ochtend in deze halfwoestijnen op zoek te gaan naar vogels en andere fauna. Een van de doelsoorten is de Oostelijke Kraagtrap maar die is helaas erg zeldzaam geworden. Ook rijden we een andere vlakte in om diverse soorten leeuweriken te zoeken waaronder Bergkalanderleeuwerik, Kleine Veldleeuwerik, Kalanderleeuwerik en Kortteenleeuwerik. Het gebied waar we doorheen rijden heet Northern Trans-Balkash en het grootste deel daarvan is de Taukum woestijn. Behalve de eerder genoemde soorten komen hier Woestijnbraamsluiper voor, Steppeklapekster, Rosse Waaierstaart, Turkestaanse Klauwier, Bonte Tapuit en Roze Spreeuw.

Dag 5. Door de Taukum woestijn.

Na een vroeg ontbijt spenderen we nog de ochtend om de verschillende waterbronnen af te speuren. In de loop van de middag rijden we dan ca 150 km naar het noordoosten om uit te komen in het zanderige dorpje Araltobe waar we 2 nachten zullen verblijven in een soort hotel dat echter ook ernstig te lijden heeft onder de al jarenlange verdroging van het hele gebied. Er is hier op de kamers geen stromend water (dat bevindt zich buiten op het terrein, evenals de eenvoudige toiletten waardoor het meer op een soort camping lijkt) maar er is wel een heerlijke Russische sauna. Op dit terrein en in de naaste omgeving komt de Gestreepte Dwergooruil voor en andere soorten in deze omgeving zijn Nachtzwaluw, Ransuil, Fazant, Kleine Trap, Saxaulmus, Witvleugelspecht en Nachtegaal. Onze overnachting is in Araltobe en na het uitgebreide diner is er gelegenheid tot een avondexcursie voor de uilen.

Dag 6. Zhelturanga regio.

We spenderen nog een hele dag in deze interessante maar droge omgeving met afwisselende moerasbossen met oude populierenopslag en andere biotopen. Hier gaan we op zoek naar de al eerder genoemde soorten en verder naar Groene Bijeneter, Dwergaalscholver, Zwarte Ibis, Woestijnsteenuil en Reuzenzwartkopmeeuw die er voorkomen. Een erg zeldzame maar erg gewilde soort is de Zwartkopbuidelmees die helaas vanwege de droogte niet veel meer voorkomt maar waar we wel naar op zoek gaan. Picknicklunch ergens buiten. We rijden weer terug naar Araltobe voor onze laatste nacht in die noordelijke droge regio.

Dag 7. Tocht naar de Big Boguty bergen.

We rijden vanochtend naar Turanga Grove en gaan in de bossen en droge biotopen op zoek naar woestijnbeminnende vogels en dieren waaronder Aziatische Roodborsttapuit, Bruinkopgors, Indiase Wielewaal, Scharrelaar, Kuifleeuwerik, Azuurmees, Turkestaanse Mees, Vale Woestijnvink en de meest zeldzame van misschien wel heel Kazachstan: de Oosterse Holenduif. Ook komen we enkele meertjes en kanaaltjes tegen en dat biedt weer kans op Witoogeend, diverse soorten reigers, Shikra en Oostelijke Zwarte Wouw. Ook de Witkruinbuidelmees broedt hier. In de middag is er dan een lange rit (360 km) in zuidoostelijke richting naar de Big Boguty bergen. De meeste tijd zullen we in de auto doorbrengen maar gelukkig passeren we diverse mooie landschappen en interessante plekken. Er is overal kans op het zien van vogels en waar mogelijk maken we een geschikte pauze. We pauzeren onder andere bij een begraafplaats om daar te zoeken naar Rosse Waaierstaart en Saxaulmus. Op voorhand is niet te voorspellen wat we zullen tegenkomen maar we zullen beslist leuke waarnemingen doen; tijdens onze vorige reis zagen we bijvoorbeeld Steppevorkstaartplevier, Vorkstaartplevier, Lachstern en Shikra en diverse interessante reptielen. Diner en overnachten doen we in Hotel Roza in het stadje Baiseit.

Dag 8. Big Boguty bergen.

In de ochtend rijden we naar een gebied bij de Charyn rivier om de Himalayagier te bewonderen. Hier komen ook Alpengierzwaluwen en diverse andere soorten zwaluwen. In de lagere gedeeltes bevinden zich diverse gorsachtigen waaronder Steenortolaan, Bruinkopgors en Witkopgors. En daarnaast mooie soorten als Turkestaanse Klauwier, Duinpieper, Rode Rotslijster, Vale, Monniks- en Lammergier, Zwarte Ooievaar, Barbarijse Valk, Slangenarend en Arendbuizerd. Na de lunch die we weer buiten zullen nuttigen op een fraaie locatie komen we nog langs een geschikte plek voor Rotsmus en Kleine Torenvalk en we zullen weer dineren en overnachten in het hotel in Baiseit.

Dag 9. Door de canyons van de Charyn rivier en naar Big Almaty.

Na het ontbijt vertrekken we voor een tocht naar het lagere gebergte dat bestaat uit een droog landschap grenzend aan een stenige woestijn. In dit gebergte bevinden zich diverse bronnen die belangrijk zijn voor het lessen van de dorst van alle daar voorkomende vogels waaronder Mongoolse Woestijnvink, Rode Bergvink, Steenortolaan, Rode Rotslijster and diverse leeuweriken waaronder Kalander- , Strand- en Kortteenleeuwerik. Voor fotografen een mooie kans omdat de vogels er niet schuw zijn! Ook Steppehoen, Zwartbuikzandhoen en Chukar (Aziat. Steenpatrijs) kunnen er gevonden worden. In de nabijgelegen ravijnen komen Stewarts Gors, Humes Grasmus, Blauwe Rotslijster en Grijze Gors voor en zullen we vast en zeker zien. Daarnaast gaan we op zoek naar Woestijngrasmus en Woestijntapuit in de woestijn. Van de zoogdieren hebben we kans op het zien van Siberische Steenbok en Dorkasgazelle. In de loop van de middag vertrekken we uit dit gebied om de lange weg terug naar Almaty te maken en daarvoor bezoeken we ook nog een mooie glooiende landbouwstreek en een paar dorpjes om vogels als Duinpieper, Palm- en Meenatortel en Langstaartklauwier te vinden. Uiteindelijk bereiken we hotel Alpine Rose op 2200 meter hoogte ten zuiden van Almaty waar we ook 2 nachten zullen zijn.

Dag 10 en Dag 11. Big Almaty Meer.

We zullen twee dagen verblijven in het schitterende hooggebergte van Tien Shan, op de grens met Kirgizië. De ochtenden gebruiken we onder meer om rond het Cosmos-station (3400 m.) op zoek te gaan naar specialiteiten als Hodgson’s Bergvink, Witkruinroodstaart, Himalaya- en Bruine Heggenmus, Alpenkraai en Alpenkauw. En in deze wilde omgeving komen ook Alpenheggenmus, Rotskruiper, Lammergier, Steenarend en Himalayaberghoen voor. De laatste is vaak lastig te vinden vanwege de geweldige schutkleur maar met het nodige geduld en lang afscannen van de bergen is er goede kans op. Omdat niet iedereen goed tegen verblijven op deze hoogte kan en er kans is op hoogteziekte beperken we onze visites op deze dagen tot 4 à 5 uren per dag. Na de lunch gaan we dan op zoek naar de vogels die in de lagere jeneverbes bosschages verblijven op hoogtes rond 2500 meter. Waar we hier grote kans op maken zijn Zwartkeelheggenmus, Spiegeldikbek, Eversmanns Roodstaart, Blauwkoproodstaart, Geelbuikfitis, Humes Bladkoning, Notenkraker, Struikhaantje, Roze Roodmus, Himalayazwartborstnachtegaal (!): allemaal tot de verbeelding sprekende soorten nietwaar? Verder is er goede kans op Ibissnavel, Goudlijster, Witrugspecht, Songarmees, Ruigpootuil en diverse andere bosvogels. Hou echter ook rekening met slechte weersomstandigheden hier hoewel dat niet hoeft te betekenen dat we minder vogels zullen vinden! Overnachting en diner weer in het hotel Alpine Rose op dag 10.

Op dag 11 rijden we in de loop van de middag weer terug naar Almaty en gaan op de terugweg eerst nog op zoek naar Zwarte Waterspreeuw en Chinese Fluitlijster en in Almaty naar Woudaapje. We gaan lekker uit eten in een goed restaurant en overnachten in het hotel op het vliegveld.

Dag 12. Vlucht naar Ustkamenogorsk en tocht naar Black Uba via Ridder.

Na de vlucht van 1,5 uur komen we aan in het stadje Ustkamenogorsk vanwaar we nog een tocht van ca 2 uur voor de boeg hebben naar de stad Ridder waar we zullen lunchen. En route zullen we ook een paar keer stoppen om te vogelen en maken we kans op gewonere bossoorten die alleen in de deze hoek van het land voorkomen en ook op Pestvogel. Vanaf Ridder is het dan nog een tocht van een paar uur over minder goede boswegen naar het basiskamp diep in de oerbossen aan de voet van het Altaigebergte, maar onderweg zullen we ook een paar keer stoppen om te vogelen. We maken kans op Zwarte Ooievaar, Grote Zaagbek, Bruine Klauwier, Klapekster, Waterspreeuw, Siberische Sprinkhaanzanger, Bladkoning, Bruine Boszanger, Kleine Vliegenvanger, Roetvliegenvanger en nog veel meer. In deze uithoek komen van veel ‘gewone’ soorten weer andere ondersoorten voor, ook erg boeiend! De oversteek over de rivier en de laatste paar honderd meter naar het basiskamp moeten we in speciale rupsvoertuigen overbruggen en na aankomst en installatie in de blokhutten zullen we nog wat in de omgeving wandelen. Een opmerking over deze plek: Er is waarschijnlijk geen internet noch mobiel bereik, maar er is wel een heerlijke Russische sauna en de maaltijden zijn uitgebreid en smakelijk.

Dag 13 en 14. Vogelen in het laaggebergte van de Altai.

Deze plek is in veel opzichten heel speciaal en zeker ook voor vogelaars erg interessant: al direct bij het eerste licht is dat te merken als je wakker wordt en geluiden hoort die je niet herkent! We zullen daarom een vroege vogelexcursie voor het ontbijt doen. Soorten waar we kans op maken – hoewel het zien ervan beslist niet eenvoudig is in tegenstelling tot het horen ervan - in de directe omgeving zijn o.a. Roodkeelnachtegaal, Oeraluil en Ruigpootuil, Hazelhoen, Witrug- en Drieteenspecht, Draaihals, Sperwergrasmus, Goudvink, Houtsnip, Boskoekoek, Blauwstaart, Zwartkeellijster, Witkopstaartmees, Bruinkopmees, Haakbek, Roodmus en er is kans op Eland, Otter, Edelhert en zelfs Bruine Beer. Na het lekkere ontbijt maken we ons klaar voor een nacht in tenten op sup alpiene weides (ca 2200 meter) en om daar te komen stappen we weer in de rupsvoertuigen. Daar aangekomen installeren we ons in het kampement en besteden de rest van deze dag en het grootste deel van dag 14 aan wandelingen in deze fraaie ruige omgeving en gaan daar op zoek naar Lammergier, Sperweruil, Moerassneeuwhoen, Alpensneeuwhoen, Auerhoen, Taigagaai, Notenkraker, Roze Bergvink, Pallas’ Roodmus, Witkopgors en andere alpiene bergsoorten. In de loop van middag van dag 14 worden we weer naar het basiskamp bij ‘Black Uba’ gebracht en spenderen nog een nacht in de blokhutten.

Dag 15. Tocht terug naar Ustkamenogorsk via Ridder en vlucht naar Nur Sultan.

Voor het ontbijt nog een laatste wandeling in de omgeving en daarna gaat de reis terug naar Ustkamenogorsk in omgekeerde volgorde als op dag 12. We zullen zeker nog diverse vogelstops maken op geschikte locaties. Na aankomst op het vliegveld en afscheid van ons vriendelijke gastechtpaar van de afgelopen dagen nemen we de binnenlandse vlucht naar Nur Sultan (1,5 uur) waar we later op de avond aankomen en in een hotel 1 nacht verblijven.

Dag 16. Tocht naar Korgalzhyn en bezoek aan de steppes.

In de vroege ochtend worden we door onze nieuwe gids opgewacht die ons meeneemt naar de steppes rondom Korgalzhyn. Dit kleine dorpje ligt op ca 150 km ten zuidwesten van Nur Sultan. Deze regio biedt weer heel andere biotopen en vergezichten en is rijk aan uitgestrekte steppes en erg veel grote en kleine meren en we zullen ons er zeker niet vervelen. Soorten die we hier gaan zoeken en die beslist goed te doen zijn: Flamingo, Zwarte Leeuwerik, Witvleugelleeuwerik, Steppevorkstaartplevier, Roze Pelikaan, Reuzenzwartkopmeeuw, Dunbekmeeuw, Reuzenstern, Roodpootvalk, Kalanderleeuwerik, Grauwe Franjepoot, Jufferkraanvogel, Wilde Zwaan, Poelruiter, Citroenkwikstaart, Steppenarend, Steppekiekendief en nog veel meer. Steppekievit is een soort waar we meer moeite voor zullen moeten doen. We dineren en overnachten in een comfortabel pension in Korgalzhyn.

Dag 17. Verkennen van de steppes van Korgalzhyn en tocht terug naar Nur Sultan .

Ook op deze dag maken we enkele mooie tochten en wandelingen door de steppes omdat er overal kans is op het vinden van de al eerder genoemde soorten en natuurlijk zijn er ook altijd nog doortrekkende soorten waaronder veel soorten steltlopers en eenden en interessante fauna waaronder de Saiga, Das, Vos en Marmot en vergeet de mooie flora niet. Om ca 16 uur vertrekken we weer naar Nul Sultan en ook op de terugweg van ruim 2 uur zullen we nog wel een paar keer willen stoppen en vogelen. We overnachten en dineren in een comfortabel hotel in Nur Sultan.

Dag 18. Terugreis naar Nederland

Op deze laatste dag wordt u door ons tijdig naar het vliegveld gebracht in Astana om uw vlucht terug te nemen naar Amsterdam. 

Praktische informatie

Reisduur:18 dagen
Reissom3.450,- euro p.p. bij 6 of 7 deelnemers
2.850,- euro p.p. bij 8 t/m 12 deelnemers
Aantal deelnemers:Min. 6, max. 12.
Accommodaties:Eenvoudige schone hotels en privé-pensions op twee- of driepersoonskamers. Op 3 nachten in een tent (primitief zonder toilet e.d.!). Toeslag eenpersoonskamer
150 euro (indien beschikbaar – maar niet overal! - en pas na afloop te verrekenen)
Vervoer:Goede bussen met ervaren chauffeurs.
Begeleiding:Nederlandse begeleiding en lokale vogelgidsen.
Inclusief:Ontbijt, lunch (meestal in de vorm van picknicklunch), diner. Voldoende mineraalwater. 2 binnenlandse vluchten
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam – Almaty met overstap en toeslagen. Idem retourticket Astana – Amsterdam. (wij gaan die echter wel voor alle deelnemers boeken in overleg)
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden
(hoewel niet overal voorradig). Het is gebruikelijk de chauffeurs en lokale gids een fooi te geven.
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In de lagere gebieden temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius. Kleine kans op regenbuien.
Zwaarte reis:Over het algemeen korte lichte wandelingen en een enkele steviger bergtocht, maar
geen speciale conditie vereist.
Vertrekdata:Vrijdag 12 mei 2023
Terugkomst:Maandag 29 mei 2023

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Adam - …- Almaty
Dag 2Woestijntocht
Dag 3Regio Kanshengel
Dag 4Taukum woestijn
Dag 5Zhelturanga regio
Dag 6Balkhash meer
Dag 7Big Boguty bergen
Dag 8Big Boguty bergen
Dag 9Charyn rivier - Chunja
Dag 10Tuzkol meer - Chunja
Dag 11Big Almaty Meer - Almaty
Dag 12Big Almaty Meer - Almaty
Dag 13Big Almaty Meer - Almaty
Dag 14Vlucht naar Nur Sultan - Korgalzhyn
Dag 15Steppes van Korgalzhyn
Dag 16Steppes van Korgalzhyn
Dag 17Terugreis naar Nederland