15 of 21 dagen Exclusieve Vogelreis Kazachstan met een vleugje cultuur

Inleiding

Deze reis wordt aangeboden aan geïnteresseerde vogelaars die bereid zijn ons mee te helpen een prachtige vogelbestemming beter in kaart te krijgen: het mooie uitgestrekte Kazachstan. Onze eerste twee vogelreizen hiernaartoe waren een groot succes en beloven ook voor deze reis een mooi resultaat! We maken gebruik van een betrouwbare lokale partner en er gaat ook een goede vogelgids mee. Een totaallijst van ruim 250 vogelsoorten is ons streven, incl. veel leuke zoogdiersoorten en andere fauna natuurlijk. De basisreis is 15 dagen maar er is een schitterende verlenging van 6 dagen naar het Altaigebergte mogelijk met kans op exclusieve vogelsoorten! 

Globale Reisbeschrijving

Dag 1. Vlucht Amsterdam en aankomst in Almaty.

Op de eerste dag vliegt u (met overstap waarschijnlijk via Istanbul) ‘s avonds en ‘s nachts naar Kazachstan en landt u (op dag 2) bij de hoofdstad: Almaty.

Dag 2. Aankomst en verkenning van Kaskelen.

Wij worden opgewacht op het vliegveld door onze lokale gids en gaan direct op pad nadat we op het vliegveld iets hebben gegeten en gedronken. Dit wordt een rustiger dag zodat we de vermoeienissen van de nachtvlucht te boven komen. We gaan op weg naar het dorpje Kaskelen en op de route staan er 3 stops gepland. Een belangrijke is het verkennen van de kloof van Kaskelen waar we de Weidegors hopen te vinden en onze eerste Bruinkopgors en daarnaast Dwergarend en Slangenarend. Ook komen we door open buitenwijken van Almaty waar we onder meer Langstaartklauwier willen vinden naast nog veel meer min of meer ‘normale’ soorten voor Kazachstan. Ook zullen we mits er tijd voor over blijft een aantal visvijvers bezoeken om de Indische Karekiet en andere moerasvogels te vinden. Diner en overnachting in Kaskelen.

Dag 3. Sorbulak en Kaspische Plevier.

We rijden naar een gebied met  een uitgestrekt netwerk van grote en kleinere waterreservoirs and kanaaltjes: het zgn. Sorbulak systeem. Hier bevinden zich het hele jaar door veel watervogels en steltlopers en vooral in de trektijd. Hier broeden o.a. Grote Aalscholvers en Kroeskoppelikanen in kolonies and Witkopeenden. Diverse soorten futen en meeuwen zullen we vinden. Van de roofvogels komen hier Zeearend en Arendbuizerd voor en niet te vergeten de Fazant (en hier zijn ze wild en van de ondersoort mongolicus!). Onderweg zullen we vast en zeker stoppen om kolonies Roze Spreeuwen te bewonderen. We gaan overnachten in een eenvoudig hotel aan de rand van de woestijn, Kanshengel, een klein gehucht waar we aan het eind van de middag willen aankomen. Want we willen ook nog bij het beste licht van de dag een poging doen om de Kaspische Plevier te zoeken, een soort die hier de afgelopen jaren gebroed heeft, vaak in de buurt van de wat algemenere Woestijnplevier.

Dag 4. De woestijnsteppes van Kanshengel.

Dit wordt vast onze vroegste start van de reis omdat we al met zonsopgang in de halfwoestijn willen zijn om een kans te maken de Oostelijke Kraagtrap te vinden waarvan er maar een paar bekend zijn in deze hoek van het land. Afhankelijk van de tijd die dat kost gaan we daarna nog bij een paar natuurlijke waterbronnen op wacht staan om kans te maken op Zwartbuikzandhoen en Steppehoen. Maar natuurlijk komen hier nog wel andere leuke vogels voor, waaronder diverse soorten Leeuweriken en er is ook goede kans op diverse antilopen. Hierna gaan we terug naar het hotel om het heetste deel van de dag daar te lunchen en uit te rusten. Later in de middag gaan we dan op bezoek in “Leeuweriken-paradijs” en gaan in het bijzonder op zoek naar Kalander-, Bergkalander-, Kortteen- en Heines Kortteenleeuwerik. Natuurlijk hopen we ook op Grauwe Kiekendief en zullen een kijkje nemen bij een mooie verzameling petrogliefen. Behalve doortrekkende zangvogels maken we vandaag ook kans op Vale Woestijnvink en Keizerarend. 2e diner en overnachting in het hotel.

Dag 5. De Ili rivierdelta en omliggende woestijnen.

Het gebied waar we vandaag doorheen rijden heet Northern Trans-Balkash en het grootste deel daarvan is de Taukum woestijn. In deze droge zandheuvels groeien zeldzame zgn. Saxaul struiken en gaan we op zoek naar bijzondere vogels als Steppeklapekster, Sykes’ Spotvogel, Indiase Wielewaal, Kuifleeuwerik, Rosse Waaierstaart en Bruinnekraaf maar ook soorten die we verder op de reis niet zullen zien als  Woestijnbraamsluiper (ssp. halimodendri), Witvleugelspecht, Oosterse Holenduif (een erg zeldzame soort tegenwoordig omdat hij maar op 1 plek bekend is), Turkestaanse Koolmees en Saxaulmus. Ook broeden er in deze hoek van het land Kleine Trappen maar ze vinden in dit onoverzichtelijke habitat is wat anders. Onze overnachting is in Araltobe – een dorp dat erg te lijden heeft onder verdroging en waar zelfs geen stromend water meer aanwezig is - waar ons onderkomen bestaat uit een hotel met een heel bijzondere sfeer en achtergrond en met een erg primitief toilet in de tuin van het hotel, echter ook met een erg comfortabel Russisch sauna! Onze laatste waarneming van de dag is na het diner als we de tuin in gaan om de Gestreepte Dwergooruil te vinden.

Dag 6. De Panderwoestijn.

Dit zal een lange dag op de weg worden. De hoofdreden om zover uit te wijken is de beroemde Turkestaanse Steppegaai en daarvoor dienen we een stuk de woestijn in te rijden om die te vinden. Deze vogel is misschien wel de meest zeldzame soort van Kazachstan en er zijn maar een paar plekken bekend; alle reden om een serieuze poging te doen. De woestijn zelf die we zullen afzoeken is ook erg mooi en er zijn meer woestijnsoorten aanwezig waar we goede kans op maken zoals Woestijntaptuit, Aziatische Woestijngrasmus, Vale Woestijnvink, Woestijnsteenuil en op de weg ernaartoe Groene Bijeneter, Zeearend en Shikra. Daarna is het een lang stuk rijden naar het hotel in Bakanas met onderweg bijna 100% kans op Nachtzwaluwen (ssp. sarudnyi) op en langs de doorgaande weg.

Dag 7. Lange tocht naar het Charyn plateau.

Na ons ontbijt in het hotel blijven we lang op goed begaanbare hoofdwegen rijden door wisselende vlakke en golfende landschappen waarbij we onze ogen openhouden voor roofvogels; op Keizerarend en Arendbuizerd maken we hier goede kans. We rijden naar onze eerste stop voor de dag, de Kokpekpas, waar een korte maar wel lastige kloof ons Stewarts Gors, Grijze Gors, Chukar en Blauwe en Rode Rotslijster moet kunnen opleveren; wel na een lastige klauterpartij door prikkelende struiken. We besluiten de dag met het zoeken naar Kleine Torenvalken voordat we gaan uitrusten in een goed verzorgd lokaal yurtkamp waar we 2 nachten zullen verblijven.

Dag 8. Charyn plateau.

Deze hele dag gaan we ontspannen gebruiken om de hoogvlaktes van de Charynrivier en zijn kloven waarbij we zoek gaan Himalayagier, Kleine Torenvalk, Woestijngrasmus, Witkopgors, Steenortolaan, Grote Pieper, Rode Rotslijster, Monniks- en Aasgier en Zwarte Ooievaar. De afwisseling van kliffen stenige woestijnen en hogere bergweides is bijzonder fraai en uiteraard is er ook mooie alpenflora. 2e overnachting in de yurt.

Dag 9. Op weg naar de hoge bergen.

Terwijl we terugrijden naar Almaty maken we eerst nog een stop bij een kleine drinkplaats aan de voet van een laag gebergte waar we onze laatste en waarschijnlijk beste kans krijgen op nauwe ontmoetingen met Steppehoen, Steppearend, Mongoolse Woestijnvink en Vale Woestijnvink. Daarna gaan we verder op pad rijdend langs het Big Almaty Kanaal. Een aantal soorten zijn hier algemeen waaronder Bijeneter, Scharrelaar, Roze Spreeuw, Kleine Klapekster en Grauwe Gors; maar we maken ook goede kans op Langstaartklauwier. We overnachten 3 nachten in een comfortabele hotel vlak bij de ingang van het Ile Alatau Nationaal Park ten zuiden van Almaty.

Dag 10 en Dag 11. Big Almaty Meer.

Uiteindelijk zullen we de hitte ontsnappen door de hoge bergen ten zuiden van Almaty te verkennen. We zullen hier twee dagen verblijven in het hooggebergte van Tien Shan. Het meeste zullen we doen door middel van korte en langere wandelingen om de verschillende fysische capaciteiten te bedienen. We zullen onder meer rond het Cosmos-station (3400 m.) op zoek gaan naar specialiteiten als Hodgson’s Bergvink, Witkruinroodstaart, Himalayaheggenmus, Bruine Heggenmus, Alpenkraai en Alpenkauw. En in deze schitterende omgeving komen ook Alpenheggenmus, Rotskruiper, Lammergier, Steenarend en Himalayaberghoen voor. Omdat niet iedereen goed tegen verblijf op deze hoogte kan en er kans is op hoogteziekte beperken we onze visites op deze grotere hoogtes tot 4 à 5 uren per dag. Na de lunch gaan we dan op zoek naar de vogels die in de lagere jeneverbes bosschages verblijven op hoogtes rond 2500 meter. Waar we hier grote kans op maken zijn Zwartkeelheggenmus, Spiegeldikbek, Eversmanns Roodstaart, Blauwkoproodstaart, Geelbuikfitis, Humes Bladkoning, Songarmees, Notenkraker, Struikhaantje, Roze Roodmus, Himalayazwartborstnachtegaal (!): allemaal tot de verbeelding sprekende soorten nietwaar? En tenslotte is er goede kans op Ibissnavel, Lammergier, Houtsnip, Goudlijster en Ruigpootuil.

Dag 12. Vlucht naar Astana en bezoek aan park Korgalzhyn.

In de ochtend nemen we een binnenlandse vlucht naar Astana dat in het noorden ligt op ca. 1200 km. en waar we 1 uur en 40 minuten over zullen doen. De beste plek om vogels te zien in de regio is Korgalzhyn. Dit landelijke dorpje ligt op ca 120 km van Astana en op de weg daarheen zullen we al vaak stoppen en genieten van de eerste weidse indrukken en interessante vogelsoorten. De aanwezigheid van talloze zoete en zoute meren in dit gedeelte van het land en unieke steppelandschappen zorgen voor veel vogels. Deze regio biedt fantastische vergezichten en is rijk aan uitgestrekte steppes en erg veel grote en kleine meren en we zullen ons er zeker niet vervelen. Soorten die we hier gaan zoeken en die beslist goed te doen zijn: Flamingo, Zwarte Leeuwerik, Witvleugelleeuwerik, Steppevorkstaartplevier, Roze Pelikaan, Reuzenzwartkopmeeuw, Dunbekmeeuw, Barabameeuw, Reuzenstern, Roodpootvalk, Kalanderleeuwerik, Grauwe Franjepoot, Jufferkraanvogel, Wilde Zwaan, Poelruiter, Citroenkwikstaart, Steppenarend, Steppekiekendief en nog veel meer. Steppekievit is een soort waar we meer moeite voor zullen moeten doen. Korgalzhyn is absoluut de beste plek ter wereld om deze vogels te bekijken. We dineren en overnachten in een comfortabel pension in Korgalzhyn.

Dag 13 en 14. Verkennen van de steppes van Korgalzhyn.

Ook op deze dagen maken we enkele mooie tochten en wandelingen door de steppes omdat er overal kans is op het vinden van de al eerder genoemde soorten en natuurlijk zijn er ook altijd nog doortrekkende soorten waaronder veel soorten steltlopers en eenden en interessante fauna waaronder de Saiga, Das, Vos en Marmot en vergeet de mooie flora niet. Op dag 13 overnachten we weer in Korgalzhyn waar we ook meestal de lunches nuttigen tussen de excursies door. Aan het eind van dag 14 gaan we weer terug naar Astana en nemen onze intrek in een goed hotel.

Dag 15. Terugreis naar Nederland.

Op deze laatste dag wordt u door ons tijdig naar het vliegveld gebracht in Astana om uw vroege vlucht terug te nemen naar Amsterdam. 

Of

Dag 15. Vlucht naar de Altai regio: naar Ust-Kamenogorsk.

Deze dag staat in het teken van de transfer naar de Altai regio. Omdat de vlucht naar Ust-Kamenogorsk pas rond 14 uur plaatsvindt hebben we de ruimte om heel rustig te starten en onze energie bij te tanken. We zullen een toeristische rondrit door Astana maken om de hypermoderne architectuur te bewonderen, waaronder die van de beroemde Baiterek toren. De vlucht zelf duurt ruim een uur. In Ust-Kamenogorsk worden we opgewacht door onze lokale vogelgids voor de komende 5 dagen en zullen we onze intrek nemen in een goed hotel en uiteraard wat vogelen in de naaste omgeving ervan met kans op diverse soorten Kwikstaarten, Roodmus en Bruine Boszanger.

Dag 16. De weg naar de Altai.

Ons doel is om de regio van de Katon-Karagay tegen het eind van de dag te bereiken, een stuk van ca 350 km goed doorrijden. Onderweg zullen we opportunistisch zijn en stoppen bij natte weilanden en taigabossen in de hoop op het vinden van Kramsvogel, Witkop- en Weidegors en met name Langstaartroodmus. We maken onze intrek in het dorpje Uryl’ waar we 4 nachten verblijven in het pension Yasnaya Polyana. Als het weer gunstig is kun je ook prima vogelen in de directe omgeving van dit pension.

Dag 17. Warmwaterbronnen in Rahmanovskie Kluchi.

Vandaag beginnen we onze verkenning met een rit langs de Arassan rivier om de warmwaterbronnen te bereiken. In deze regio bevinden zich 2 schitterende meren waar we op zoek gaan naar Roodkeelnachtegaal, Bruine Boszanger (naast de gebruikelijke Humes Bladkoning en Grauwe Fitis), Goudvink (ssp. cineracea), Zwartkeellijster en Notenkraker. Ook maken we hier de eerste kans op Blauwstaart. De echt bijzondere soorten hier waar we op hopen zijn Grote Zeeëend (ssp. stejnegeri), Bergsnip en Pallas’ Rietgors. Daarna gaan we weer terug naar ons pension voor een lekkere maaltijd en onze 2e overnachting.

Dag 18. Het meer Yazevoye.

Vandaag doen we een deel van de route van gisteren maar we kiezen voor een andere vallei die richting het meer Yazevoye leidt. Behalve opnieuw zoeken naar Blauwstaart kunnen we de volgende vogels verwachten: Visarend, Taigagaai, Hazelhoen (altijd lastig om goed te zien te krijgen), Kleine Vliegenvanger en maken we kans op Parelduiker. Onze 3e nacht in het pension.

Dag 19. De Katon Karagay bergketen.

Voor onze laatste volle dag gaan we omhoog naar de Katon Karagay bergketen om een pas te bereiken. Terwijl we klimmen kijken we uit naar Haakbek, Blauwstaart, Bruine Boszanger, Bruinkopgors en de hoofdprijs (maar absoluut geen garantie): het Auerhoen. Tijdens het stijgen komen we geleidelijk boven de boomgrens en maken we goede kans op Moerassneeuwhoen, Slechtvalk, Hodgons Bergvink, Himalayaheggenmus en met een boel geluk de Roze Bergvink. Onze laatste nacht in het pension.

  • Hoewel het Altaiberghoen er voorkomt kost het lange tochten te voet om die te zien te krijgen. Misschien hebben we geluk om deze vogel te horen tijdens onze tocht vandaag.

Dag 20. De weg terug naar Astana.

Ons belangrijkste doel is om tijdig in Ust-Kamenogorsk te komen om de vlucht terug naar Astana te pakken die in de late middag zal zijn. Natuurlijk zullen we onderweg als het enigszins mogelijk is nog wat te vogelen en mogelijke soorten die we gemist hebben te zien te krijgen zoals Witkopgors, Gele Kwikstaart, Roodmus en Langstaartroodmus enz. Na aankomst in Astana hebben we onze laatste maar korte overnachting in een geschikt hotel.

Dag 21. Terugreis naar Nederland

Op deze laatste dag wordt u door ons tijdig naar het vliegveld gebracht in Astana om uw vroege vlucht terug te nemen naar Amsterdam. 

Praktische informatie

Reisduur:15 of 21 dagen
ReissomVoor de basisreis van 15 dagen geldt: 3.050,- euro p.p. bij 6 - 8 deelnemers
2.550,- euro p.p. bij 9 t/m 12 deelnemers
Voor de verlenging van 6 dagen geldt:
1.590,- euro bij 7 of 8 personen
1.440,- euro bij 9 t/m 12 personen
Aantal deelnemers:Min. 6, max. 12.
Accommodaties:Eenvoudige schone hotels en privé-pensions op twee- of driepersoonskamers. Op 2 nachten in een yurdtent. Toeslag eenpersoonskamer
180 euro (indien beschikbaar – maar niet overal!)
Vervoer:Goede bussen met ervaren chauffeurs.
Begeleiding:Engels sprekende goede lokale vogelgidsen.
Inclusief:Ontbijt, lunch (meestal in de vorm van picknicklunch), diner. Voldoende mineraalwater. 2 binnenlandse vluchten bij de 21 daagse reis
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam – Almaty met overstap en toeslagen. Idem retourticket Astana – Amsterdam. (wij gaan die echter wel voor alle deelnemers boeken in overleg)
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden
(hoewel niet overal voorradig). Het is gebruikelijk de chauffeurs en lokale gids een fooi te geven.
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In de lagere gebieden temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius. Kleine kans op regenbuien.
Zwaarte reis:Over het algemeen korte lichte wandelingen en een enkele steviger bergtocht, maar
geen speciale conditie vereist.
Vertrekdata:Zondag 12 mei 2024
Terugkomst:Zondag 26 mei 2024
Bij verlenging: zaterdag 1 juni 2024

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Adam - …- Almaty
Dag 2Aankomst en verkenning van Kaskelen
Dag 3Sorbulak
Dag 4De woestijnsteppes van Kanshengel
Dag 5De Ili rivierdelta en omliggende woestijnen
Dag 6De Panderwoestijn
Dag 7Lange tocht naar het Charyn plateau
Dag 8Charyn plateau
Dag 9Op weg naar de hoge bergen
Dag 10Big Almaty Meer
Dag 11Big Almaty Meer
Dag 12Vlucht naar Astana en bezoek aan park Korgalzhyn
Dag 13De steppes van Korgalzhyn
Dag 14De steppes van Korgalzhyn
Dag 15Terugreis naar Nederland
of
Vlucht naar Ust-Kamenogorsk
Dag 16De weg naar de Altai
Dag 17Warmwaterbronnen in Rahmanovskie Kluchi
Dag 18Het meer Yazevoye
Dag 19Het meer Yazevoye
Dag 20 De weg terug naar Astana
Dag 21Terugreis naar Nederland