10 dagen Winterreis Georgië

Inleiding

Wie denkt dat Georgië in de winter niet zo veel te bieden heeft op het gebied van vogels en natuur zal tijdens deze reis aangenaamverrast worden. Zeker ook in de winterperiode heeft dit prachtige land behalve de adembenemende winterlandschappen ook veel te bieden als het om vogels gaat. Weliswaar is het geen lijst soorten zoals we die gewend zijn in het voor- of najaar maar er staan wel een aantal bijzondere soorten op waaronder enkele van de veel gezochte endemen. Daarnaast overwinteren er grote aantallen Kleine Trappen en andere vogels uit noordelijke contreien. Tel daarbij op de vele watervogels, roofdieren (grote kans op wolf en Jakhals) en de prachtige besneeuwde landschappen en niet te vergeten het overdadige heerlijke eten en drinken en u begrijpt dat een formule voor een geslaagde vakantie voorhanden ligt!

Globale reisbeschrijving

Dag 1. Amsterdam – Tbilisi
Op de eerste dag vliegen we naar Georgië, met een korte overstap Istanbul, waarna we ‘savonds laat aankomen in de hoofdstad van Georgië, Tbilisi.

Dag 2. Tbilisi – Kazbegi
We vertrekken vroeg om de mooie maar lange tocht naar de Russische grens in de noordelijke Kaukasus te ondernemen. Onderweg zullen we op diverse plekken stoppen om te vogelen. We maken een culturele stop bij het stuwmeer Ananuri om de prachtige kerk uit de 11e eeuw te bewonderen met de eeuwenoude fresco’s. De route naar het noorden zal steeds meer winters aandoen met sneeuw bedekte bergen. We gaan op enkele plekken op zoek naar leuke soorten als Rotskruiper, Kaukasisch Korhoen, Slechtvalk, Lammergier en de endemische ondersoorten van Frater (Carduelis flavirostris brevirostris), Strandleeuwerik (Eremophila alpestris penicillata, hoewel deze recent ook als aparte soort wordt beschouwd), Waterpieper (Anthus spinoletta coutellii) en Waterspeeuw (Cinclus cinclus caucasicus). In de loop van de middag zullen we aankomen in Kazbegi, waar we onze intrek in een gunstig gelegen pension nemen; daarna gaan we een eerste oriënterende wandeling in de prachtige omgeving maken. We gaan op zoek naar de plaatselijke endemen: Witkruinroodstaart en Grote Roodmus die hier in leuke groepjes overwinteren. Andere goede (berg)soorten die we hier mogen verwachten zijn Roodvoorhoofdkanaries, Alpenkraai, Alpenkauw en Rotsduif. Ook 3 gieren en de Steenarend zijn met wat geluk in de nabije omgeving van het dorp te vinden.

Dag 3. Regio Kazbegi
Vandaag besteden we alle uren dat het licht is zoveel mogelijk buiten om te genieten van de prachtige besneeuwde bergen en op diverse plaatsen te gaan wandelen en zoeken naar de al eerder genoemde specialiteiten. Ook zullen we een paar prachtige oude kerkjes bezoeken en met de lokale bevolking in contact komen om te zien hoe ze deze wintermaanden overleven. We overnachten weer in het comfortabele pension in Stepatsminda (Kazbegi).

Dag 4. Kazbegi – Tbilisi
De ochtend besteden we in de valleien op zoek naar de al eerder genoemde vogelsoorten, mede afhankelijk van de sneeuwtoegankelijkheid van sommige paden. Na de lunch vertrekken we weer naar Tbilisi waar we aan het eind van de middag ook nog het meer van Tbilisi willen bezoeken (als er genoeg tijd voor overblijft, anders doen we dit de volgende dag). Hier verblijven veel eenden en maken we goede kans op Reuzenzwartkopmeeuw. We overnachten in een keurig hotel in Tbilisi.

Dag 5. Regio Tbilisi
Deze dat staat deels in het teken van het verkennen van de uitgestrekte vlaktes ten zuiden van de stad waar in deze tijd veel zangvogels overwinteren en veel roofvogels. We bezoeken een paar meren in de buurt van de stad om de vele overwinterende watervogels af te speuren op zeldzaamheden. Op het zuidelijk gelegen meer aan de grens met Azerbeidzjaan verblijven in de winter meestal veel vogels zoals Dwergaalscholver, Reuzenzwartkopmeeuw, Kroeskoppelikaan, Zeearend en natuurlijk allerlei andere watervogels. De plaatselijk broedende Keizerarenden zullen zich vermoedelijk wel laten vinden evenals de overwinterende Bastaardarenden. De middag en avond besteden we in de stad om samen het oude jaar gezellig af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden! We overnachten weer in het keurige hotel in de buurt van het centrum.

Dag 6. Tbilisi – Dedoplitskaro
Na een laat ontbijt vertrekken we naar de provinciehoofdstad van het oosten, Dedoplitskaro waar de papieren in orde moeten maken voor ons bezoek van de komende paar dagen aan het verder gelegen op de grens gelegen schitterende natuurpark Vashlovani. In de tussentijd verkennen we de omgeving van het dorp en zoeken de akkers af naar pleisterende roofvogels en groepen Leeuweriken. We overnachten in een keurig conferentiecentrum en zullen in de stad een authentieke en uitbundige Georgische maaltijd genieten.

Dag 7. Dedoplitskaro ­– Vashlovani ­– Dedoplitskaro
Na het ontbijt verruilen we onze bus voor geschikter vervoer, te weten 4-wheeldrive auto’s en de reden daarvan wordt gaandeweg de dag wel duidelijk! De route naar het Nationale park voert door uitgestrekte akkergebieden en duurt 2 à 3 uur. Goed opletten op de aanwezige Monniksgieren en Keizerarenden. In het park overwinteren erg veel zangvogels, vooral allerlei vinkachtigen en leeuweriken en ook veel Blauwe Kiekendief, Smelleken en Sakervalk zijn aanwezig. We zullen de middag zo nuttig mogelijk gebruiken en behalve met de 4-wheeldrive auto’s ook wat wandelingen doen. Misschien vinden we de wilde Fazant, de Aziatische Steenpatrijs of de Steenuil (van de ondersoort lilith). Met wat geluk zien we ook Oehoe, Jakhalzen of Wolven en zeker ook Vossen. Aan het eind van de dag rijden we weer terug naar Dedoplitskaro voor een welverdiende overnachting in het conferentiecentrum.

Dag 8. Dedoplitskaro – Vashlovani – Dedoplitskaro
Na het ontbijt rijden we naar de grens met Azerbeidzjaan via een prachtige route die ons langs de her en der aanwezige schaapskuddes voert. Ten zuiden van het park strekt zich een grote riviervlakte af waar we de massaal overwinterende Kleine Trappen zullen gaan zoeken. Ook andere soorten als Klapeksters (van de ondersoort Homeyeri), Monniks- en Vale Gieren en Casarcas zijn er te vinden, naast de overal aanwezige Kalanderleeuweriken in gigantische grote groepen. We gebruiken de lunch bij een van de herders en vervolgen onze tocht via een schitterende canyon weer terug naar Dedoplitskaro waar we aan het eind van de middag zullen aankomen en weer onze intrek zullen nemen in hetzelfde onderkomen.

Dag 9. Dedoplitskaro­ – Tbilisi
Vandaag gaan we via de mooie akkergebieden van Telavi terug naar Tbilisi waar we aan het eind van de dag zullen aankomen. In die grote vlaktes liggen onder andere visvijvers die in de winter allerlei vogels aantrekken en we gaan ons best doen er een aantal van uit te kammen. Met kans op Dwergaalscholver, Zee-, Steppe, Bastaard- en Keizerarend, Kleine Trap, Grote Zilverreigers, diverse soorten Leeuweriken, etc.

Dag 10. Terugreis naar Nederland
Op deze laatste dag zullen we vroeg op moeten staan om een vroege vlucht terug te nemen naar Amsterdam.

Praktische informatie

Reisduur:10 dagen
Reissom€ 2.450,- euro per persoon
Aantal deelnemers:minimaal 3 personen (kleiner aantal prijs op aanvraag!), max. 12
Accommodaties:Goede hotels, goed verzorgd privépensions, alle uitgaande van 2 persoonskamers. Toeslag eenpersoonskamer EUR 145,-
Vervoer:Luxe bus (met ervaren chauffeur)
Begeleiding:Nederlandse vogelgids en een Georgische gids
Voorzieningen:Ontbijt, lunch, avondeten. Voldoende mineraalwater en door ons aangeboden
huiswijnen bij de maaltijden.
Inclusief:
Exclusief:Internationaal vliegticket Amsterdam - Istanbul - Tbilisi en toeslagen.
Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst extra drank bij de maaltijden.
Het is gebruikelijk de chauffeur een fooi te geven.
Klimaat:In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In het zuidoosten
temperatuur tussen de 5 en 10 graden Celsius.
Zwaarte reis:Over het algemeen lichte wandelingen
Vertrekdatum:27 december 2023
Terugreis:5 januari 2024

klik hier voor een reisverslag van een eerder ondernomen reis

Reisschema onder voorbehoud

Dag 1Amsterdam - Istanbul -Tbilisi
Dag 2Tbilisi - Kazbegi
Dag 3Regio Kazbegi
Dag 4Kazbegi - Tbilisi
Dag 5Regio Tbilisi
Dag 6Tbilisi - Dedoplitskaro
Dag 7Dedoplitskaro - Vashlovani
Dag 8Vashlovani - Dedoplitskaro
Dag 9Dedoplitskaro - Tbilisi
Dag 10Tbilisi - Istanbul - Amsterdam