Reiservaringen Armenië juli 2013

In juli zijn wij 14 dagen in Armenië geweest. We hebben daar een fantastische rondreis gemaakt in een fascinerend land met een bewogen geschiedenis.

Het was een vogel-en cultuurreis, een mooie mix van vogels spotten, bloemen en insecten bekijken en kloosters en kerken bezoeken. Het was voor ons de eerste keer dat we een reis gingen maken in een groep. En we kunnen zeggen dat het ons uitstekend is bevallen. De groep bestond uit zeven deelnemers.

We hadden dit jaar voor een groepsreis gekozen, omdat we niet met z’n tweeën naar Armenië wilden gaan. De wegen zijn niet in een goede staat en er wordt op het platteland bijna geen Engels gesproken. Daarbij hebben de Armeniërs een eigen alfabet, waar we niets uit wijs kunnen worden, voor ons onleesbaar dus. Bijna elke dag stond er een wandeling op het programma. Twee keer boven de 3000 meter, de andere keren op 2000 meter. De tochten waren allemaal prachtig en van gemiddelde zwaarte. Goed te doen voor gezonde en sportieve mensen, die wel van inspanning houden. Wat de wandelingen soms zwaar maakte was de warmte, meestal rond de 30 graden. Het stijgen en dalen viel wel mee, geen enge afgronden.

Steeds weer was het een verrassing wat betreft het eten. Het ontbijt was in het ene hotel uitgebreider dan in het andere ( we hebben zeven hotels gehad), maar altijd prima.De lunch kregen we in een restaurant of in de tuin bij mensen thuis. Maar meestal was het een picknick-lunch. Iedereen kreeg een zeer gevulde plastic tas met daarin allerlei lekkere dingen, tot een koekje en snoepje aan toe. En altijd een paar abrikozen een een dikke perzik.

Het warm eten was elke dag een feestje, zeer gevarieerd. De tafel stond elke dag vol allerlei heerlijkheden en geen dag hetzelfde. Denk aan vis, kip, stoofschotels, barbecue en gecombineerd met rauwkost.

De hotels waren prima, variërend van landelijk tot modern tot echt Russisch. Als begeleiding was Jos mee, vogelaar met havik-ogen. Hij wist de meest bijzondere vogels te vinden. Daarnaast was Armine mee, een Armeense reisleidster die Engels spreekt. Zij wist alles van de Armeense geschiedenis en cultuur en heeft ons veel geleerd over haar land. Zij regelde alle praktische zaken en was de brug naar de Armeense bevolking.

En Arthur was de perfecte chauffeur, die ons veilig over de soms slechte wegen vervoerde.

Wij genieten nog elke dag na van onze mooie reis! Een fotoalbum helpt ons hierbij.

We zijn al aan het dromen over weer zo’n mooie reis met Kaukasus Plus reizen. Misschien naar buurland Georgië…..

Gerard Dekker en Margriet Vegter