Ervaringen met de Armeense keuken, geschiedenis, cultuur, flora, vogelwereld

De reis werd op de folder beschreven als een "culinaire rondreis in Armenië". Een van de vooraf gestuurde notities over de reis begon als volgt: (...) "Wij gaan er van uit dat u een leuke en gezellige reis gaan beleven, etc". Voor ons was het gebied tussen de Zwarte- en de Kaspische Zee volslagen onbekend, een "Terra Incognita" zo te zeggen. Wij hadden van een vriend het advies gekregen: kijk eens op de site van Kaukasus Plus Reizen. Wat we op die site lazen sprak ons zeer aan: niet alleen vogeltjes kijken maar ook een andere cultuur ervaren in een door de geschiedenis gepokt en gemazeld land. Dus wij schreven ons in op de reis "Zomertoer Armenië: Geheel verzorgde culinaire natuur en cultuurreis", 15 dagen. Op 15 juli 2016 vertrokken wij en vlogen via Warschau naar Yerevan, de hoofdstad van Armenië, nieuwsgierig en een beetje gespannen om wat ons te wachten stond. Wij reisden samen met Jos, de eigenaar van Kaukasus Plus Reizen, en zijn vrouw Ellie. Zonder in detail te treden over het dagelijks verloop van de reis (dat verslag is geschreven door Jos en staat elders op deze site) willen wij onze ervaringen tijdens deze reis beschrijven. Wij reisden dus samen met Jos en Ellie als enigen. Jos had drie petten op: baas van het reisbureau, vogelkenner en medereiziger. Jos heeft een enorme kennis van de Armeense avifauna. Daarnaast heeft hij een verbazingwekkende opmerkingsgave. Al rijdend nam hij tussen struikjes en op ver afgelegen rotsen beweging waar of zag hij een nauwelijks te onderscheiden vogel. Wij noemden hem dan al gauw "Hawkeyes". Wij stopten vaak op verzoek van Jos of van ons. En wat hebben wij veel vogels gezien! Aan dit kleine gezelschap voegde zich Tamar toe, onze gids. Tamar is een Armeense vrouw met een enorme kennis van de Armeense geschiedenis en cultuur maar daarnaast kent ze het land op haar duimpje. Bovenal en dat was voor ons een enorme opsteker: ze heeft een ontzagwekkende kennis van de Armeense flora. Even belangrijk voor ons was dat ze die kennis graag met ons wilde delen. Een warme en zeer vriendelijke vrouw. Wij hadden dus alle kennis aan boord die nodig was om deze reis tot een succes te maken!
Ons gezelschap werd aangevuld met een chauffeur die onze voortreffelijke en luxe bus overal bracht onder vaak moeilijke verkeersomstandigheden in de hoofdstad. Wij reisden van hotel naar hotel, enkele keren bleven we een dag langer. Onderweg bezochten wij kerken, kloosters, stopten om wandelingen te maken of bezochten wij andere bezienswaardigheden, alles gebeurde in overleg. Tijdens deze wandelingen spotten wij de vele vogels en verdiepten wij ons in de flora, geholpen door resp. Jos en Tamar. s' Avonds namen wij de waargenomen planten en vogels door en noteerden die in lijsten; aldus kregen wij een goed beeld van al de waargenomen soorten. Soms gingen wij naar hoogten waar onze bus het liet afweten en werd het voertuig verwisseld voor een 4-wheel-drive die werd bestuurd door een lokale gids. Tamar bracht ons in Yerevan, de stad waar zij woont, naar leuke, intieme restaurants waar we genoten van die fantastische lokale gerechten, want oh, wat hebben wij gesmuld van de vele gerechten van de Armeense keuken!! Een aantal keren zijn wij getuige geweest van de manier waarop Lavash, een soort plat, buigzaam brood, wordt gemaakt. Lavash wordt bij alle maaltijden gegeten. Aan het Armeense drama, de Genocide in het begin van de 20e eeuw, werd ook aandacht besteed: Wij bezochten het nationale monument dat gewijd is aan deze periode. Wij logeerden in goede, voor het land luxe hotels. Ruime kamers, vaak uitgebreide ontbijten, met aandacht voor hen die een dieet hebben. 

Deze reis samenvattend:
Een uitermate boeiende reis, tot in de puntjes verzorgd begeleid door mensen met een brede kennis van geschiedenis, cultuur en landschap, van flora en (avi)fauna. Een reis zonder wanklanken in een veilig land, waar de levensstandaard buiten de grote steden niet hoog is. Soms bekroop ons wel dat ongemakkelijke gevoel van onze luxe t.o.v. de lokale bevolking.. 

Een reis die wij iedereen, die nieuwsgierig is naar andere landen en culturen, van harte kunnen aanbevelen. 
Klaas & Fransje Everards