Vogeltoer 2: Najaarsreis in Georgië: Het Vogelwalhalla Voor de Liefhebber van Vogeltrek


« terug naar Vogelreizen                      » Verslag Vogel najaarsreis 2013 Georgië                      » Fotoboek Georgië Vogelreis
Reisduur: 10 of 12 dagen
Reissom: 1.450 of 1.650,- euro per persoon (let op: bij boeking na 1 juli geldt een opslag afh. van beschikbare tickets)
Aantal deelnemers: minimaal 5 personen, max. 12 personen
Accommodaties: Twee- of driesterrenhotels, goed verzorgde pensions, uitgaande van 2 of 3 persoonskamers
Vervoer: luxe bus
Begeleiding: Jos van Oostveen (ervaren vogelgids) en Gennadi Tamliani
Voorzieningen: ontbijt, lunch, avondeten, 1 fles mineraalwater per persoon per dag
Inclusief: Internationaal vliegticket Amsterdam- ….-Tbilisi (de luchthaven van overstap is afhankelijk van datum boeking) en toeslagen. Retourvlucht vanaf Batumi
Exclusief: Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder drank bij de maaltijden. Toeslag eenpersoonskamer EUR 145,- Het is gebruikelijk de chauffeur een fooi te geven.
Klimaat: In de bergen kan het fris zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In het zuiden en aan de Zwarte Zee temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius.
Zwaarte reis: Lichte wandelingen.
Vertrekdata: 24 september 2017. (let op: nieuwe vertrekdatum!) Voor deze reis is nog 1 plek beschikbaar!

Reisbeschrijving:

Op de eerste dag vliegen we naar Georgië, via een Europese luchthaven voor een overstap van 1 of meerdere uren. ‘snachts vliegen we door naar de hoofdstad van Georgië, Tbilisi.

Dag 2 Regio Tbilisi Na de zeer vroege aankomst in Tbilisi, de hoofdstad, stappen wij in een comfortabele touringbus en reizen naar ons comfortabele privépension in Tbilisi om even op krachten te komen. Later die ochtend verkennen we de interessante omgeving van deze mooie oude stad en doen o.a. een vooral in de trektijd gunstig gelegen bergmeer aan waar we kans maken op Witvleugelsterns, Krooneenden, Woudaapjes, Grote Karekieten, de laatste Scharrelaars, Schreeuwarenden en enkele andere leuke soorten steltlopers en roofvogels.

Dag 3 en 4 Op weg naar Akhalkalaki Op dag 3 vertrekken we vroeg om al vogelend door te reizen naar het in het zuidwesten gelegen Ninotsminda waar we een dag (2 nachten) zullen bivakkeren in een goed verzorgd hotel in Akhalkalaki. In deze hooggelegen heuvels is het goed vogelen omdat hier een aantal grote meren liggen die veel trekvogels aantrekken. Er broeden hier zowel Roze als Kroeskoppelikanen waarvan er hier altijd nog wel enkele aanwezig zijn. Deze rijke akkerbouwgebieden trekken veel arenden aan, waaronder Schreeuw- en Steppearend, maar ook op Kraanvogels en Steppevorkstaartplevieren maken we hier kans en verder wemelt het hier van de Bruine Kiekendieven, Arendbuizerden en Steppebuizerden. Ook bevinden zich hier enkele slaapplaatsen van Steppekiekendieven. Tenslotte zijn er diverse endemen in deze regio te vinden zoals Kaspisch Berghoen en Aziatisch Steenpatrijs. Rotsklever, Steenarend, Oostelijke Blonde Tapuit, Alpenheggenmus, Grijze Gors en veel andere niet-Nederlandse soorten zijn hier goed te doen.

Dag 5 Via Vardzia naar Bakuriani

Op deze dag reizen we door om eerst een bezoek te brengen aan het mysterieuze grottendorp Vardzia; ook voor enkele bergsoorten, zoals Blauwe Rotslijster, Rotsmus, Alpengierzwaluw, Ortolaan en Aasgier een goede plek. In Akhalsikhe brengen we (indien er nog tijd voor is) een bezoek aan het recent prachtig gerenoveerde fort Rabat om uiteindelijk via Bordzomi in Bakuriani uit te komen waar we in een comfortabel pension zullen overnachten.

Dag 6 Naar Batumi Op deze dag reizen we vroeg door naar Batumi aan de Zwarte Zee. Onderweg zullen wij regelmatig pauzeren op geschikte plaatsen waaronder de randen van het beroemde Kolkheti National Park waar in deze tijd heel veel zang- en watervogels pleisteren. Hoewel de route niet zo lang is in kilometers zal blijken dat er regelmatig gestopt moet worden om passerende of pleisterende vogels te bewonderen. We nemen onze intrek in de homestay of in een nabijgelegen hotel die in de bergen ten noorden van Batumi gelegen zijn en waar we ook een uitgebreide traditionele maaltijd zullen genieten. De homestay is eenvoudig van opzet maar goed verzorgd, evenals het hotel en de mensen zijn er erg gastvrij. 

Dag 7, 8, 9 Batumi De komende drie dagen worden helemaal aan de beroemde vogeltrek bij Batumi besteed – tenzij het stortregent! – waarbij we bijna vanaf onze ‘homestay’ een prima uitzichtpunt zullen hebben om daar af te wachten wat er voorbij komt. We hebben grote kans op imposante zwermen met honderden Wespendieven, kiekendieven, Zwarte Wouwen, Steppebuizerden en zullen ogen en oren te korte komen om de andere roofvogels te bewonderen en te fotograferen, waaronder tientallen (mogelijk honderden) Schreeuwarenden, Visarenden, Slangenarenden, Dwergarenden, Steppearenden, Kleine Torenvalken en Roodpootvalken op hun tocht naar Afrika. De lucht zal vol zijn van passerende Bijeneters en zwaluwen. Daarnaast gaan we ook in de directe omgeving van Batumi, onder meer in de delta en in het havengebied op zoek naar specialiteiten zoals Klein en Kleinst Waterhoen, Steppevorkstaartplevier, Zwarte Ibis, Ralreiger, Citroenkwikstaart, Roodkeelpieper, Kortteenleeuwerik, Duinpieper, Aziatische Roodborsttapuit, Kaspische en Grote Karekiet en leuke steltlopers als Terekruiter en Breedbekstrandloper. Hier trekken ook veel sterns en meeuwen (en libellen!) door en in de Zwarte Zee zelf komen behalve veel Bruinvissen ook 3 soorten Dolfijnen voor. In het havengebied van Batumi maken we kans op leuke “fall” van zangvogels en op zee jagen Middelste en Kleine Jagers en Yelkouanpijlstormvogels. In het vlakbij gelegen subtropische Natuurreservaat komen o.a. Witrugspechten, Turkse Boomklevers, Roodvoorhoofdkanaries en Kaukasische Korhoenders voor, waar we ook een dagdeel aan willen besteden om die te vinden.

Dag  10. Terugvlucht naar Amsterdam

Uitbreiding mogelijk met 2 dagen in Batumi!

Reisschema:

Dag 1 24 sept Amsterdam – … – Tbilisi
Dag 2 25 sept regio Tbilisi
Dag 3 26 sept Tbilisi – Akhalkalaki
Dag 4 27 sept regio Ninotsminda
Dag 5 28 sept Akhalkalaki – Vardzia – Bakuriani
Dag 6 29 sept Bakuriani- Batumi
Dag 7 30 sept Roofvogeltrek Batumi
Dag 8   1 okt Roofvogeltrek Batumi
Dag 9   2 okt Roofvogeltrek Batumi
Dag 10   3 okt Terugvlucht
Dag 11   3 okt uitbreidingsoptie: Batumi
Dag 12   4 okt Terugvlucht bij uitbreidingsoptie

Reisbegeleiding:

Jos van Oostveen – Ervaren vogelaar en –gids, ondernemer met oog voor natuur èn mensen, woonachtig in Malden en actief in de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen e.o. Vogelend sinds 1979 en is daarmee gestart in de Flevopolders. Ooit afgestudeerd aan de Landbouw-Universiteit in Wageningen. Heeft sinds enkele jaren een op de Kaukasus georiënteerd reisbureau, waarbij hij actieve ondersteuning krijgt van Gennadi Tamliani, een geboren en getogen Georgiër. Heeft sindsdien 17 vogelreizen naar de Kaukasus gemaakt. Zowel beginnende als ervaren vogelaars kunnen bij ons terecht en zullen zeker aan hun trekken komen!

Gennadi Tamliani – Georgiër van geboorte en sinds 1992 woonachtig in Nederland (min of meer noodgedwongen vanwege de burgeroorlog in Abchazië). Ondernemer van huis uit met veel ervaring in onder meer de voormalige Sovjetrepubliek. Staat garant voor gezelligheid, gastvrijheid en een goede verzorging en heeft een scherp oog voor vogels en natuur. Zijn uitgebreide netwerk van lokale kennis en zijn talenkennis komen goed van pas op onze reizen!

« terug naar Vogelreizen