Vogel Voorjaarsreis in Georgië: Ruige Natuur en Prachtige Vogelrijkdom


« terug naar Vogelreizen    » Verslag voorjaarsreis 2014  | » Verslag voorjaarsreis 2013  | » Verslagvoorjaarsreis 2012
Reisduur: 13 dagen
Reissom: 1.775,- euro per persoon
Aantal deelnemers: minimaal 6 personen, max. 12 personen
Accommodaties: eenvoudige hotels, goed verzorgde pensions, uitgaande van 2 of 3 persoonskamers
Vervoer: luxe bus
Begeleiding: Een Nederlands sprekende gids, tevens ervaren vogelaar en Gennadi Tamliani
Voorzieningen: Ontbijt, lunch, avondeten, voldoende mineraalwater
Inclusief: Internationaal vliegticket Amsterdam-Tbilisi en Tbilisi-Amsterdam met tussenstop en toeslagen
Exclusief: Uitgaven van persoonlijke aard. Toeslag eenpersoonskamer (indien beschikbaar) EUR 165,-
Klimaat: In de bergen kan het koud zijn, met name ‘s nachts en ‘s ochtends. In het zuiden temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius
Zwaarte reis: Lichte wandelingen. In Kazbegi vinden de wandelingen op grotere hoogte plaats over minder goed begaanbaar terrein. Geschikt vervoer in de bergen kan zeker geregeld worden, mits tijdig bekend.
Vertrekdata: 7 mei 2018.

Reisbeschrijving:

Dag 1. Amsterdam – Tbilisi Op de eerste dag vliegen we via een tussenstop in een Europese luchthaven naar Georgië. ‘snachts vliegen we door naar de hoofdstad van Georgië, Tbilisi.

Dag 2. Tbilisi – Kazbegi We vertrekken – na een korte pauze in ons hotel – in de loop van de ochtend  om de mooie maar lange tocht naar de Russische grens in de noordelijke Kaukasus, te ondernemen. Onderweg zullen we op diverse plekken stoppen om te vogelen, oa bij het stuwmeer Ananuri waar we in deze tijd kans maken op o.a. Koereigers en Witvleugel- en Witwangsterns. Ook Withalsvliegenvanger is hier goed te doen. Op de bergpas is de kans groot dat er veel sneeuw ligt, maar we zullen ook een uitgebreide pauze inlassen om lokale bergsoorten te vinden. Behalve Grote Roodmus, Kaukasisch Korhoen en Lammergier maken we hier ook goed kans op de endemische ondersoorten van Frater (Carduelis flavirostris brevirostris), Strandleeuwerik (Eremophila alpestris penicillata), Waterpieper (Anthus spinoletta coutellii) en Waterspeeuw (Cinclus cinclus caucasicus). In de loop van de middag zullen we aankomen in Kazbegi, waar we onze intrek in een gunstig gelegen pension nemen. We mikken hier de komende dagen op de plaatselijke endemen zoals Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen, Kaukasisch Tjiftjaf (of Bergtjiftjaf), Witkruinroodstaart en Grote Roodmus. Andere goede (berg)soorten die we hier mogen verwachten zijn Roodvoorhoofdkanaries, Alpenkraai, Alpenkauw, Roodmus, Aziatisch Steenpatrijs, Rotskruiper, Blauwe en Rode Rotslijster. Ook 4 gieren en diverse arenden zijn met wat geluk in de directe omgeving van het dorp of in de ruige bergstreken te vinden. Leuke ondersoorten komen voor van de Beflijster (Turdus torquatus amicorum), Zwarte Roodstaart (Phoenicurus ochruros ochruros), Gekraagde Roodstaart (Phoenicurus phoenicurus samamisicus) en de Aziatische Roodborsttapuit (Saxicola maurus armenicus).

Dag 3. Kazbegi Vandaag gaan we vroeg op pad om een flinke klim te maken. Eerst worden we met 4-wheel drives naar een pelgrimskerkje gebracht (op ca 2200 meter hoogte) waarvandaan een mooie route omhoog voert. Afhankelijk van ons tempo en de weersomstandigheden en de aan- of afwezigheid van sneeuw op deze hoogte zullen we tijdens deze route de goede soorten aantreffen, waaronder Grote Roodmus, Witkruinroodstaart, Kaukasisch Korhoen en Kaukasisch Berghoen, naast de al eerder gemelde soorten. Ook Steenbok en Bruine Beer komen hier voor. Dit betekent onder meer regelmatig de berghellingen rustig afscannen. De picknick nemen we uiteraard zelf mee. In principe zorgen we ervoor dat we aan het eind van de middag weer terug zijn bij het pelgrimskerkje waar we dan weer worden opgewacht door onze taxi’s die ons bij het pension zullen brengen. Ook de laatste uren met daglicht zullen we zoveel mogelijk buiten doorbrengen, want er is natuurlijk ook mooie alpenflora te bewonderen.

Dag 4. Regio Kazbegi  en Kazbegi – Tbilisi Deze laatste ochtend in deze ruige streek besteden we nog aan het zoeken naar soorten die we niet of nog niet goed hebben gezien. Er bestaat ook altijd kans op het vinden van leuke doortrekkende soorten die zich in de dalen en om de rivieren ophouden zoals Draaihals, Groene Fitis, Wielewaal, Roodmus, Terekruiter, Citroenkwikstaart en Scharrelaar. Dat geldt ook voor doortrekkende groepen Balkansperwers of Jufferkraanvogels. In de loop van de middag rijden wij terug naar Tbilisi (een tocht van ca 4 uur) om daar te overnachten.

Dag 5. Tbilisi – Akhalkalaki  We starten vandaag vroeg om de lange maar mooie tocht naar het zuidwesten te doen. We zullen al vogelend naar Ninotsminda (boven de Turks/Armeense grens) rijden waar we een paar dagen ontspannen zullen vertoeven. In deze omgeving nemen we uitgebreid de tijd om de grote meren af te zoeken naar veel soorten watervogels. Behalve veel doortrekkers die hier korte of langere tijd pleisteren, waaronder diverse soorten steltlopers, sterns (zwermen met honderden Witvleugelsterns zijn eerder regel dan uitzondering) en meeuwen, worden deze meren ook door veel eenden, fuutachtigen, reigers, ibissen, aalscholvers gebruikt als winterkwartier! Roze en Kroeskoppelikanen broeden hier trouwens ook, evenals de endemische ondersoort van de Kraanvogel (Grus grus archibaldi). Tel hierbij op de vele zangvogels die langs de meren zich ophouden in de lage vegetatie en u begrijpt dat het hier goed vogelen is; met kans op Veldrietzanger, Oostelijke Vale Spotvogel, Sperwergrasmus enz. We overnachten in een eenvoudig hotel in Akhalkalaki, waar we weer een lekkere authentieke maaltijd zullen genieten.

Dag 6. Regio Ninotsminda Deze dag gebruiken we om de diverse meren af te zoeken, waarvan sommige tamelijk klein zijn en als waterreservoir dienen voor de dorpjes en helaas ook worden gebruikt voor de irrigatie van de aardappelvelden, waardoor het soms kan zijn dat je bij een uitgedroogde modderpoel aan blijkt te komen! De bevolking is geheel ingesteld op de landbouw en we zullen er vele tradities zien die in ons deel van Europa al lang tot de verleden tijd behoren. Ook de rijkdom aan gewassen en kruiden zal ons verrassen, dus er is overal een hoop te zien en te fotograferen! We overnachten weer in het hotel in Akhalkalaki.

Dag 7. Akhalkalaki – Vardzia – Bakuriani Op deze dag vertrekken we vroeg naar het grottendorp Vardzia wat niet alleen voor de vele bergminnende soorten zoals Rode en Blauwe Rotslijster, Aasgier, Rotsmus, Oostelijke Blonde Tapuit en Oostelijke Orpheusgrasmus een mooi bezoek waard is. Het mysterieuze grottendorp staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid een excursie in het grottendorp te doen. Via Akhalsikhe en het kuuroord Bordzomi komen we tenslotte uit in het hoog gelegen Bakuriani waar we in een comfortabel pension zullen overnachten en het diner gebruiken, vast en zeker weer gecombineerd met een of meer zelfgemaakte huiswijnen…

Dag 8. Bakuriani Vandaag rijden we naar het hoger gelegen Tabatskuri meer, via een pas op ca 2400 meter. Onderweg zullen we regelmatig stoppen om op te zoeken naar een aantal leuke bossoorten zoals Kleine Vliegenvanger, Turkse Boomklever en diverse soorten spechten. Ook diverse soorten arenden en gieren komen hier voor en soorten als Bergkalanderleeuwerik, Turkse Frater en Roodvoorhoofdkanarie. Natuurlijk valt het nooit te voorspellen welke soorten in deze periode zich laten zien en horen, maar we zullen opnieuw goed opletten, ook op passerende roofvogels natuurlijk, want de voorjaarstrek zal nog niet helemaal voorbij zijn. Ook het Kaspische Berghoen komt hier voor, net als het Kaukasisch Korhoen. Het aan het bergmeer gelegen dorpje ademt een middeleeuwse sfeer en hoewel de bevolking hier arm is zijn ze er ook gastvrij. Hier bevinden zich ook een paar oude kerkjes die de moeite van een bezoekje waard zijn. We lunchen “en route” en gebruiken het diner weer in Bakuriani in ons gezellige pension.

Dag 9. Bakuriani – Tbilisi – Dedoplitskaro Dit wordt een busdag omdat we uiteindelijk willen uitkomen in het zuidoosten in de provinciehoofdstad Dedoplitskaro. Uiteraard zullen we regelmatig pauzeren waar er zich een leuke kans op vogels voordoet of een leuke fotostop. We overnachten in een keurig hotel.

Dag 10, 11. Dedoplitskaro – Chachuna en Vashlovano. Omdat er in deze aan de grens gelegen parken geen goede onderkomen zijn zullen we deze dagen steeds een stuk moeten rijden vanuit onze uitvalsbasis in de stad, maar de route er naartoe is ook al erg fraai en zal ook veel vogels opleveren. Deze dagen worden gebruikt om de diverse uithoeken van deze wilde regio te verkennen. Hier bezoeken we het ongerepte natuurpark Chachuna en zullen we mooie broedkolonies van Bijeneters, Roze Spreeuwen en Scharrelaars opzoeken en maken we goede kans op Blauwe Rotslijster, Rotsduif, Monniks-, en Aasgier, Fazant, Keizerarend en Sakervalk. Diverse soorten leeuweriken en tapuiten en klauwieren laten zich goed zien en fotograferen. Ook de Spaanse Mus, Kleine Torenvalk, Roodstuitzwaluw, Buidelmees, Sperwergrasmus, Oostelijke en Grote Vale Spotvogel, Rosse Waaierstaart, Zeearend, Keizerarend, Zwarte Frankolijn en Balkansperwer zorgen ervoor dat we ons hier niet zullen vervelen, want behalve de vogelrijkdom is ook de combinatie van een rijke geschiedenis en een wild landschap oog- en oorstrelend!

Dag 12. Dedoplitskaro – Tbilisi Op deze dag zullen we via een prachtige route die ons door uitgestrekte landbouwgebieden voert terugrijden naar Tbilisi. Ook op deze dag bestaat nog de kans om de soortenlijst aan te vullen, In Tbilisi zullen we desgewenst nog even het gezellige centrum van deze oude hoofdstad bezoeken om enkele mooie oude kerken en historische plaatsen te bezoeken en voor het kopen van de laatste souvenirs en desgewenst voor een ontspannen verblijf in de zwavelbaden. In Tbilisi maken we trouwens goede kans op Palmtortel, Kwak, IJsvogel. We overnachten weer in een hotel dicht bij het vliegveld.

Dag 13. Terugreis naar Nederland  Op deze laatste dag zullen we vroeg op moeten staan om een vroege vlucht terug te nemen naar Amsterdam. Een soortenlijst van 210 soorten is zeker haalbaar, waaronder dus meerdere endemische .

Reisschema onder voorbehoud:

Dag 1 Amsterdam – ..- Tbilisi
Dag 2 Tbilisi – Kazbegi
Dag 3 regio Kazbegi
Dag 4 Kazbegi – Tbilisi
Dag 5 Tbilisi – Akhalkalaki
Dag 6 regio Ninotsminda
Dag 7 Akhalkalaki – Vardzia – Bakuriani
Dag 8 Bakuriani en Tabatskuri
Dag 9 Bakuriani – Dedoplistkaro
Dag 10 Dedoplistkaro – Chachuna
Dag 11 Dedoplistkaro - Chachuna
Dag 12 Dedoplistkaro - Tbilisi
Dag 13 Tbilisi – ..- Amsterdam
« terug naar Vogelreizen