Vogel- en florareis Georgië: een schitterend voorjaar binnen handbereik


Reisduur: 9 dagen Reissom: 1.500,- euro per persoon. (all-in!)

Aantal deelnemers: minimaal 6 personen (kleiner aantal; prijs op aanvraag!)

Accommodaties: In Tbilisi 2-sterren hotel. In Kazbegi goed verzorgd privépensions. In Chachuna eenvoudige onderkomen, alle uitgaande van 2 of 3 persoonskamers.

Vervoer: Luxe bus (met ervaren chauffeur) Begeleiding: Nederlandse vogelgids en Nederlands sprekende Georgiër (Gennadi Tamliani).

Voorzieningen: Ontbijt, lunch, avondeten,voldoende mineraalwater Inclusief: Internationaal vliegticket Amsterdam- Tbilisi met een overstap via een Europese luchthaven en toeslagen.

Exclusief: Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden. Het is gebruikelijk de chauffeur een fooi te geven.

Klimaat: In de bergen kan het koud zijn, met name ‘snachts en ‘sochtends. In het zuiden temperatuur tussen de 20 en 28 graden Celsius.

Zwaarte reis: Over het algemeen lichte wandelingen en een enkele steviger bergtocht (niet verplicht; hiervan kan afgezien worden en dat dagdeel anders ingevuld)

Vertrekdata: 30 mei 2018

Globale Reisbeschrijving:

Dag 1. Amsterdam – Tbilisi Op de eerste dag vliegen we naar Georgië, met een overstap op een nog nader te bepalen vliegveld in Europa, waarna we ‘snachts verder vliegen naar de hoofdstad van Georgië, Tbilisi.

Dag 2. Tbilisi – Kazbegi

We vertrekken vroeg om de mooie maar lange tocht naar de Russische grens in de noordelijke Kaukasus te ondernemen. Onderweg zullen we op diverse plekken stoppen om te vogelen, oa bij het stuwmeer Ananuri waar we in deze tijd kans maken op o.a. Koereigers en Witvleugel- en Witwangsterns. Ook Withalsvliegenvanger is hier goed te doen. Op de bergpas is de kans groot dat er nog sneeuw ligt, maar we zullen ook een uitgebreide pauze inlassen om lokale bergsoorten te vinden. Behalve Grote Roodmus, Kaukasisch Korhoen, Kaukasische Strandleeuwerik (Eremophila penicillata) en Lammergier maken we hier ook goed kans op de endemische ondersoorten van Frater (Carduelis flavirostris brevirostris), Waterpieper (Anthus spinoletta coutellii) en Waterspeeuw (Cinclus cinclus caucasicus). In de loop van de middag zullen we aankomen in Kazbegi, waar we onze intrek in een gunstig gelegen pension nemen; daarna gaan we een eerste oriënterende wandeling in de prachtige omgeving maken. We mikken hier de komende dagen op de plaatselijke endemen zoals Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen, Kaukasisch Tjiftjaf (of Bergtjiftjaf), Witkruinroodstaart en Grote Roodmus. Andere goede (berg)soorten die we hier mogen verwachten zijn Roodvoorhoofdkanaries, Alpenkraai, Alpenkauw, Roodmus, Aziatisch Steenpatrijs, Rotskruiper, Blauwe en Rode Rotslijster. Ook 4 gieren en diverse arenden zijn met wat geluk in de directe omgeving van het dorp of in de ruige bergstreken te vinden. Leuke ondersoorten komen voor van de Beflijster (Turdus torquatus amicorum), Zwarte Roodstaart (Phoenicurus ochruros ochruros), Gekraagde Roodstaart (Phoenicurus phoenicurus samamisicus) en de Aziatische Roodborsttapuit (Saxicola maurus armenicus).

Dag 3. Kazbegi Vandaag gaan we vroeg op pad om een flinke klim te maken. Eerst worden we met 4-wheel drives naar een pelgrimskerkje gebracht (op ca 2200 meter hoogte) waarvandaan een mooie route omhoog voert. Afhankelijk van ons tempo en de

weersomstandigheden en de aan- of afwezigheid van sneeuw op deze hoogte zullen we tijdens deze route de goede soorten aantreffen, waaronder Grote Roodmus, Witkruinroodstaart, Kaukasisch Korhoen en Kaukasisch Berghoen, naast de al eerder gemelde soorten. Ook Steenbok en Bruine Beer komen hier voor. Dit betekent onder meer regelmatig de berghellingen rustig scannen. De picknick nemen we uiteraard zelf mee. In principe zorgen we ervoor dat we aan het eind van de middag weer terug zijn bij het pelgrimskerkje waar we dan weer worden opgewacht door onze taxi’s die ons bij het pension zullen brengen. Ook de laatste uren met daglicht zullen we zoveel mogelijk buiten doorbrengen, want er is natuurlijk ook mooie alpenflora te bewonderen.

Dag 4. Regio Kazbegi en Kazbegi – Tbilisi Deze laatste ochtend in deze ruige streek besteden we nog aan het zoeken naar soorten die we niet of nog niet goed hebben gezien. Er bestaat ook altijd kans op het vinden van leuke doortrekkende soorten die zich in de dalen en om de rivieren ophouden zoals Draaihals, Groene Fitis, Wielewaal, Roodmus, Terekruiter, Citroenkwikstaart en Scharrelaar. Dat geldt ook voor doortrekkende groepen Balkansperwers of Jufferkraanvogels. In de loop van de middag rijden wij terug naar Tbilisi (een tocht van ca 4 uur) om daar te overnachten.

Dag 5. Regio Tbilisi Ook in de omgeving van deze oude hoofdstad valt op vogelgebied veel te ‘halen’. Ten zuiden van de stad liggen uitgestrekte akkers waar onder meer Keizerarend, Arendbuizerd, Aasgier en Sakervalk broeden. Er is altijd kans op doortrekkende Steppekiekendieven, Steppevorkstaartplevieren of andere leuke steltlopers en het op de grens met Azeirbeidjan gelegen meer herbergt o.a. Grijskoppurperkoeten en als je geluk hebt kom je er een groep Dwergaalscholvers, Kraanvogels of Pelikanen tegen.

Dag 6. Tbilisi – Chachuna

We starten weer op tijd voor de lange reis naar het zuidoosten van Georgië waar zich nog veel ongerepte natuur bevindt. Uiteraard zullen we hier en daar een geschikte vogelstop maken en in de hoofdstad van de regio, Dedoplitskaro zullen we (helaas) wat tijd kwijt zijn met de noodzakelijke formaliteiten en het inslaan van eten e.d omdat er in het park zelf geen voorzieningen zijn, laat staan winkels! Vanaf deze grote stad naar het park is het nog een rit van ca 3 uur door de uitgestrekte velden en de steeds ruigere natuur, een rit die zeker niet zal vervelen! We overnachten (zeer waarschijnlijk, dit is namelijk pas begin 2015 bekend) 2 nachten in een eenvoudig chalet midden in de uitgestrekte natuur en gaan op zoek naar Bijeneters, Roze Spreeuwen en Scharrelaars en maken we goede kans op Blauwe Rotslijster, Rotsduif, Monniks-, Vale en Aasgier, (wilde) Fazant, Keizerarend en Sakervalk. Leuke zangvogelsoorten als Rosse Waaierstaart, Menetrie’s Zwartkop en Grote Rotsklever kunnen ook met wat inspanning worden verwacht. Bij het stuwmeer broeden oa. Zwarte Frankolijn, Balkansperwer, Kleine Torenvalk en leuke moerassoorten als Dwergaalscholver, Woudaapje, Stelkluut en Zeearend. Diverse soorten leeuweriken en tapuiten laten zich op veel plaatsen goed zien en fotograferen. Al met al zullen we ons hier zeker niet vervelen!

Dag 7. Chachuna Nationaal Park Ook deze dag besteden we helemaal op deze mooie plek! Met wat geluk wordt je vroeg in de ochtend gewekt door het geluid van Wolven, Nachtzwaluwen en de Bonte Tapuit en dan is het verder de rest van de dag goed je oren en ogen gebruiken en genieten van de prachtige vergezichten en heuvels. Vergeet niet naar beneden te kijken want er komen veel prachtige bloemen en vlinders en andere dieren voor. Mogelijk besluiten we om een nachttocht te maken om de kans op overstekende zoogdieren, op de weg bivakerende uilen en nachtzwaluwen te vergroten en kiezen we voor een hotel in Dedoplitskaro i.p.v. nog een overnachting in het chalet in het park.

Dag 8. Chachuna – Tbilisi Aan het eind van de ochtend, na eerst nog een mooie ochtendwandeling te hebben gemaakt (al dan niet in Dedoplitskaro, afhankelijk van wat we de vorige avond ondernomen hebben), rijden we door voor een lange tocht naar Tbilisi en nemen onze intrek in “ons” goed verzorgde hotel. Als er tijd over is gaan we nog even het gezellige centrum van deze oude hoofdstad in om enkele mooie oude kerken en historische plaatsen te bezoeken en voor het kopen van de laatste souvenirs en desgewenst voor een ontspannen verblijf in de zwavelbaden. In Tbilisi maken we trouwens goede kans op Palmtortel en Kwak.

Dag 9. Terugreis naar Nederland

Op deze laatste dag zullen we vroeg op moeten staan om een vroege vlucht terug te nemen naar Amsterdam. Tijdens deze afwisselende reis, waarbij zeker ook de cultuur en flora aan bod gaan komen maken we kans op ruim 180 vogelsoorten, waarvan meerdere endemische.

Reisschema onder voorbehoud:

Dag 1 Amsterdam – … – Tbilisi

Dag 2 Tbilisi – Kazbegi

Dag 3 regio Kazbegi

Dag 4 regio Kazbegi en Kazbegi – Tbilisi

Dag 5 regio Tbilisi

Dag 6 Tbilisi – Chachuna

Dag 7 Chachuna Nationaal Park

Dag 8 Chachuna – Tbilisi

Dag 9 Tbilisi – …- Amsterdam

Reisbegeleiding: Gennadi Tamliani – Georgiër van geboorte en sinds 1992 woonachtig in Nederland (min of meer noodgedwongen vanwege de burgeroorlog in Abchazië). Ondernemer van huis uit met veel ervaring in onder meer de voormalige Sovjetrepubliek. Staat garant voor gezelligheid, gastvrijheid en een goede verzorging en heeft een scherp oog voor vogels en natuur. Zijn uitgebreide netwerk van lokale kennis en zijn talenkennis komen goed van pas op onze reizen!

Tot slot: Het doet ons genoegen u deze zorgvuldig samengestelde reis aan te kunnen bieden. Het voordeel dat u heeft door met Kaukasus Plus Reizen in zee te gaan is gelegen in het feit dat u te maken heeft met een unieke combinatie: aan de ene kant een betrouwbare Nederlandse partner, een veelzijdige ondernemer die weet wat Nederlandse gasten verwachten en wensen en aan de andere kant een betrouwbare Georgische partner die alle ins en outs van de Kaukasus kent en ter plekke weet wat en hoe alles tot in de puntjes geregeld moet worden. Gastvrijheid en service zijn onze drijfveren. Het is ons doel om onze gasten – u dus – optimaal tevreden te stellen en meer te doen dan aangeboden, hetgeen u in onze naam terugvindt! Als u voor verrassingen komt te staan zullen dat pluspunten zijn en zeker geen minpunten. Tevens, wij zijn altijd aanspreekbaar en bereikbaar en bereid op door u aangegeven wensen in te gaan!