Zomertoer Armenië: Geheel verzorgde culinaire natuur- en cultuurreis


« terug naar Vogelreizen                    » Lees de verslag natuur- en cultuurreis Armenië 2012
Reisduur: 16 dagen, waarvan 14 in het land
Reissom: 2.300,- euro per persoon
Aantal deelnemers: minimaal 6 personen, max. 12 personen
Accommodaties: drie sterren hotels, goed verzorgde privé pensions, uitgaande van 2 persoons-kamers
Vervoer: luxe bus en/of auto met 4-wiel aandrijving inclusief chauffeur
Begeleiding: Nederlandse gids, tevens ervaren vogelaar en een Armeense bioloog.
Voorzieningen: Ontbijt, avondeten, 1 fles mineraalwater per persoon per dag, entreetickets parken, musea etc.
Inclusief: Internationaal retour vliegticket Amsterdam- Yerevan met een overstap via een Europese luchthaven en toeslagen. Mogelijk dat er tegen die tijd een rechtstreekse vlucht aangeboden kan worden als alternatief.
Exclusief: Lunches, deze bestaan meestal uit goed verzorgde meeneemmaaltijden. Uitgaven van persoonlijke aard, waaronder desgewenst drank bij de maaltijden. Toeslag eenpersoonskamer a 345,- euro
Klimaat: In de hogere delen kan het fris zijn, met name ‘snachts en ‘sochtends. In de lagere gedeelten temperatuur tussen de 28 en 35 graden Celsius, overwegend droog.
Zwaarte reis: Lichte tot middelzware wandelingen. Ook vinden enkele wandelingen op grotere hoogte plaats over minder goed begaanbaar terrein.
Vertrekdatum 21 juli 2018.

Reisbeschrijving:

Dag 1. Dag van aankomst in Yerevan Op de eerste dag vliegen we naar Armenië, via een tussenstop op een Europese luchthaven. ‘sNachts vliegen we door naar de prachtige hoofdstad van Armenië, Yerevan, waar we in de vroege ochtend van de tweede dag aankomen, kennis maken met onze lokale reispartners en onze intrek nemen in een prettig hotel.

Dag 2. Tocht naar het religieuze centrum van Armenië Na een ontspannen ochtend in het hotel vertrekken we voor een interessante tocht naar Echmiadzin, het religieuze centrum van alle Armeniërs. De overgrote meerderheid behoort tot de eigen orthodoxe kerk. Onderweg bezoeken we ook de restanten van de kathedraal van Zvartnots, een meesterstuk van de Armeense architectuur! Het terrein staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De hoofdkathedraal van Echmiadzin was de eerste officiële kerk die in 303 gebouwd is. Tegenwoordig is het de heilige zetel waar de patriarch van Armenië resideert. We brengen een bezoek aan het museum waar volgens overlevering een deel van de Heilige Lans en een stuk van de Ark van Noach zijn te bewonderen. Na terugkomst in Yerevan brengen we een bezoek aan het indrukwekkende Genocide-monument. Overnachting weer in hotel Regineh.

Dag 3. Araler vulkaan De vulkaan van Araler is gesitueerd tussen het hoogland van Geghama en de berg Aragats. De vulkaan heeft de helling van een afgeknotte kegel. De basis doorsnede is 8,5 km en die van de krater zelf 2 km. De omgeving is bijzonder pittoresk en grillig en de begroeiing van de krater bestaat uit een grote variatie aan bloemen en struiken.

Na het ontbijt worden we naar de voet van de vulkaan gebracht voor een stevige wandeling die start op een hoogte van 1700 meter en omhoog voert naar 2575 m. Naar de top is een tocht van 6km de helling op, en daarvoor komt eerst een verhard pad van 3 km. Daarna zijn er geen paden meer. De totale wandeling kost ca 10 km en de totale wandeltijd 4-6 uur inclusief een meegenomen lunch. In dit berggebied komen oa de volgende vogelsoorten voor: Duinpieper, Oostelijke Blonde Tapuit, Alpengierzwaluw, Steenarend, Blauwe en Rode Rotslijster, Roze Spreeuw, Ortolaan en Zwartkopgors. Onze bus brengt ons vervolgens terug naar het hotel in Yerevan waar we een heerlijke en originele Armeense maaltijd zullen nuttigen en een welverdiende nachtrust genieten.

Dag 4. Naar het zuiden Vandaag rijden we naar het zuiden om uiteindelijk in Goris uit te komen. Na het verlaten van Yerevan komen we in de vlaktes ten oosten van de hoge Bijbelse berg Ararat die overal boven uit torent en waar Noach zijn ark landde. Dit deel van Armenië is vitaal voor de landbouw van het land en volgens de overlevering plantte Noach hier de eerste wijnstok. Terwijl we langs allerlei boerderijen rijden verschijnt plotseling het aantrekkelijke uitzicht van het kloostercomplex van Khor-Virab, dat op een eenzame heuvel ligt. Hier zullen we eerst een bezoek brengen. Dit intrigerende complex vertegenwoordigt de aanname van het Christendom in 301 n.C van Armenië, waarvan het bewijs in een onder de kerk gelegen kerker te vinden is! Hier kunnen ook – mits de wolken niets verhullen – mooie foto’s van de Ararat gemaakt worden. Een uur later bereiken we eerst de vogelrijke visvijvers van Armash waar we een uitgebreide stop maken. De grote vijvers in deze uitgestrekte vlaktes zijn belangrijke broedgebieden voor bedreigde soorten als Marmereend, Witkopeend en Witoogeend. Dwergaalscholver en Zwarte Ibis. Andere vogelsoorten die hier te vinden zijn zijn Witstaartkievit, Zwartkoprietzanger, Grote Karekiet, Veldrietzanger, Baardmannetje, Kwak, Woudaapje, Roerdomp, Ménétries’ Zwartkop, Grote Vale Spotvogel en Rosse Waaierstaart. De Groene Bijeneters geven extra kleur aan de omgeving. Op de route naar het zuidoosten zullen we ook een grote droge en zeer indrukwekkende canyon bezoeken, waar we goede kans hebben op vogels als Perzische Roodborst, Blauwe Rotslijster, Rotsklever, Grijze Gors, Steenarend en Lammergier. Hier ligt aan het eind een bijzonder fraai gebouwde kerk, Noravank, die n.b. uit 2 etages bestaat en gelegen is te midden van grillige, rijk gekleurde rode rotsen. De Bruine Beer en de Steenbok zijn hier trouwens ook tamelijk algemeen. In deze regio kijken we ook uit naar de zeldzamere plantensoorten van Armenië. Van hier is het een korte rit naar ons comfortabel pension in Goris.

Dag 5. Kloostercomplex van Tatev en de diepste canyon van het land Vandaag staat eerst een bezoek aan het dorp Tatev op het programma, waar een uniek gelegen kloostercomplex ligt dat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Dit is een van de oudste religieuze, culturele en onderwijs centra van het antieke Armenië, waar op het hoogtepunt meer dan 1000 broeders woonden. Hierna gaan we met terreinauto naar een hoger gelegen berghelling waar we een 4 uur durende bloemenwandeling starten o.l.v een lokale berggids met paard. De weelderige bloemenweides en maagdelijke bossen zijn adembenemend en de uitzichten op het Zangezur gebergte prachtig omdat het een van de ruigste en langste bergketens is. Ook de uitzichten op de 4e en 6e hoogste berg van het land zijn de moeite waard; resp Mets Ishkhanasar (3550m) en Aramazd (3395m). We picknicken en route en na afloop zullen we dineren in een lokaal en gezellig restaurant van Goris.

Dag 6. Bezoek aan het dorp Khndzoresk en de eeuwenoude grottekeningen van Mt. Ukhtasar (3200m) De ochtend starten we met een bezoek aan het dorpje Khndzoresk – een eeuwenoud grottendorp – in een echt bijzonder fraaie setting! Hier wandelen we naar het ravijn in 1,5 uur. Hierna nemen we de 4-wheel auto om het bergpad omhoog naar de berg Ukhtasar te nemen, waar petrogliefen van 5-6 duizend jaar oud liggen. Deze liggen op een hoogte van 3200 meter bij een paar zeer idylische bergmeertjes waar we natuurlijk uitgebreid de tijd voor nemen om de mooie en stille omgeving te verkennen. Vogelsoorten die we hier kunnen verwachten zijn Rode Woestijnvink, Vale Bergvink, Alpenheggenmus, Strandleeuwerik, Raaf en Steenarend. We overnachten in de stad Sisian in een prettig hotel dat nog stamt uit de Russische tijd.

Dag 7. Stonehenge van Armenië en bezoek aan Jermuk spa stad Onze ochtend begint met een bezoek aan Karahunge, de zgn. stonehenge van Armenië, waarvan gedacht wordt dat het een soort ruimteobservatorium was en een offerplaats (ca 7500 jaar oud). Hierna rijden we naar Jermuk, de spastad, waar we een middelzware wandeling zullen maken naar het Kechut-reservoir. Start is in het dorpje Gnedevaz en vervolgens komen we langs het eeuwenoude kerkje Gndevank. De tocht van ca 3 uur voort door een wilde canyon waar vroeger de hoofdweg lag maar die nu alleen nog per voet genomen kan worden en u zult wel zien waarom! Vogelsoorten die hier voorkomen zijn oa. de Aasgier, de Slechtvalk, de Lammergier en de Schreeuwarend. Tenslotte bezoeken we de spastad Jermuk waar heet waterbronnen zeer in trek zijn. Uiteindelijk zullen we doorrijden naar het tussen de bergen gelegen Hermon waar een modern bungalowparkje onze overnachtingsplek zal zijn.

Dag 8 Rustdag

Dag 9. Armenië op de zijdenroute – het fort van Smbataberd en het dorp Yeghegis Onze tocht vandaag zal vol zijn met pittoreske en fotogenieke plekken. Eerst staat een wandeling van een paar uur op het programma richting Tsakhats Kar, gelegen op een verborgen locatie bovenop een rots die uitzicht biedt op de ruïne van Smbataberd, de voormalige verblijfplaats van een Armeense prins Syunik. Hiervandaan wandelen we naar beneden naar het dorp Yeghegis, brengen een visite aan de antieke kerk van Zoravar en komen tenslotte bij de enige Joodse begraafplaats van het land uit de 13e eeuw. We overnachten weer in Hermon waar we ook zullen genieten van een overdadige en welverdiende maaltijd.

Dag 10. De karavanserai van Selim – Noratus – het schiereiland Sevan Ook vandaag zal ons veel schitterende vergezichten en prachtige locaties leveren als we de Selim pas oversteken waar een goed bewaarde karavanserai uit de 14e eeuw te bewonderen is. Wat interessante vogelsoorten betreft zijn oa Hop, Ortolaan, Grijze Gors, Arendbuizerd en Vale Gier te vermelden. Hierna zullen we op onze route noordwaarts een bezoek brengen aan het grootste kruisstenen complex van het land, Noratus. Deze duizenden jaren oude stenen zijn wereldberoemd en vele ervan zijn goed bewaard en allemaal even kunstzinnig. Onze laatste stop zal zijn bij ‘het blauwe oog van Armenië’ oftewel, het meer van Sevan; een van de grootste en hoogst gelegen binnenzeeën ter wereld op 1800 meter hoogte. Met wat geluk zien we de kleurveranderingen die op het meer kunnen ontstaan o.i.v. de stand van de zon en de wolken. Natuurlijk zijn ook hier interessante vogelsoorten te vinden die meer met water hebben, zoals de Kwak, Koereiger, Kleine Zilverreiger, Armeense Meeuw, Witwangstern, Geoorde Fuut, Casarca etc. Bij het schiereiland zullen we een bezoek brengen aan het hoogste punt ervan om een mooi overzicht over het meer te verkrijgen en het daar gelegen kerkje uit de 9e eeuw te bewonderen waar we kans maken op een kinderdoop of traditionele bruiloft. We overnachten in een luxe B&B.

Dag 11. Dilijan – Haghartsin – Haghbat klooster (UNESCO site) Rond het in het noorden gelegen stadje Dilijan zijn veel interessante plekken te vinden. Een ervan is Haghartsin, een middeleeuws en vervallen kerkje dat in de bossen verborgen ligt. Een ander is Goshavank, waar een van de mooiste verzamelingen kruisstenen te vinden zijn. Dit kloostercomplex is ook geassocieerd met een middeleeuwse fabelverteller en auteur van de eerste Armeense wetgeving. Vandaag worden we naar het meer Parz gebracht, dat op de grens ligt van het Dilijan Nationaal Park waar onze wandeling start naar het bovengenoemde Goshavank. Dit deel van Armenië wordt vaak ‘klein Zwitserland’ genoemd en u zult wel zien waarom! Deze wandeling worden we weer keurig geleid door een weliswaar niet Engelssprekende maar wel attente jonge gids. De weelderige bossen herbergen prachtige bloemen en weer andere vogelsoorten. Na de wandeling rijden we terug naar Dilijan om een bezoek te brengen aan de museumstraat van het stadje. Hier zijn 19e eeuwse huizen gerenoveerd en zijn diverse handwerkwinkels te bewonderen, oa een keramiekzaakje, waar we een poging gaan doen voor een stukje eigen creatie! We dineren weer overdadig en overnachten in Dilijan.

Dag 12. Kruissteen graveerstudio – Haghbat – Sanahim klooster (UNESCO site) In de ochtend continueren we onze reis door de mooie glooiende vallei die door de lagere Kaukasus omringd wordt. We zullen enkele met Russen bewoonde dorpen passeren waar Molokans wonen, die in veel dingen frappante overeenkomst vertonen met Joodse tradities. In Vanadsor brengen we een bezoek aan een kruissteen-graveerstudio om zodoende de geheimen van de eeuwenoude graveerkunst te achterhalen. Daarna reizen we door naar Sanahim waar 2 beroemde broers geboren zijn: Anastas en Artem Mikoyan. Anastas was een prominente Russische politicus en Artem was de ontwerper van de MIG straalvliegtuigen. Onze wandeltocht voert ons vandaag tussen Sanahim en Haghbat, beide beroemd vanwege hun middeleeuwse kloosters en kerken die ook weer op de UNESCO lijst staan. We overnachten in Haghbat.

Dag 13. De pas van Spitak – Saghmosavank – Hovanavank – Yerevan Na het traditioneel smakelijke ontbijt vervolgen we onze reis naar de regio Aragatsotn via de Spitak pas (2300m). Onderweg bezoeken we de middeleeuwse plaatsen Saghmosavank en Hovanavank waar ook weer mooie kloosters gelegen zijn en die liggen op de rand van een ravijn waar de rivier Kasagh doorheen stroomt. In de regio komen vogelsoorten voor als de Wespendief, de Waterspreeuw, de Groene Fitis, de Kleine Vliegenvanger, diverse soorten Spechten en andere bossoorten. In de loop van de middag komen we in Yerevan aan waar nog gelegenheid zal zijn voor wat toeristische uitstapjes of om lekker te flaneren over de prachtige boulevards en de met muziek en verlichting versierde fonteinen.

Dag 14. Aragat gebergte – meer Kari – Amberd Vanochtend rijden we naar de regio Aragatsotn op de hellingen van de berg Aragat, de hoogste in Armenië. Op een hoogte van 3200 meter vinden we een mooi bergmeer, Kari, waarvandaan we een wandeling naar het fort Amberd zullen ondernemen. Dit heeft in de middeleeuwen dienst gedaan als zomerresidentie van de Armeense edelen. In deze omgeving groeien veel wilde bloemen en van de vogelsoorten die hier voorkomen zijn oa de Rode Rotslijster, Rotsmus, Rotszwaluw, Dwergarend, Aasgier, Slecht- en Boomvalk en Perzische Roodborst leuk om te vermelden. Op de terugweg naar Yerevan stoppen we bij het Park van de Letters waar het 1600 jarige bestaan van het Armeense alfabet gevierd wordt. Overnachting in Yerevan in een prima hotel en een heerlijk diner in het gezellige centrum.

Dag 15. Bezoek aan Geghard (UNESCO site) en de tempel van Garni Na het ontbijt reizen we naar het ten oosten van Yerevan gelegen dorpje Garni waar we een prettige wandeling van enkele uren zullen maken door de canyon om onder meer de verbazingwekkende rotsformaties genaamd “Symfonie van Stenen” te bewonderen. Diverse soorten bergvogelsoorten zijn weer te verwachten waaronder Alpengierzwaluw, Rotszwaluw, Oostelijke Blonde Tapuit, Kleine Klapekster, Scharrelaar en Izabeltapuit. De wandeling brengt ons uiteindelijk bij de tempel uit de 1e eeuw nC. ; de enige overgebleven tempel uit die periode. Deze tempel ligt trouwens op een heel mooi hoog gelegen uitkijkpunt. Onze lunch hebben we in een zeer gastvrij restaurant waar ons weer authentieke gerechten te wachten staan. Na de lunch bezoeken we het wat verder oostelijk gelegen grottenklooster van Geghard, die ook op de UNESCO lijst terecht gekomen is en niet voor niets. Sommige van de in de rotsen uitgehakte kamers voor de monniken hebben een heel bijzondere akoestiek maar zijn niet altijd even gemakkelijk te bereiken! Een laatste traditionele Armeense maaltijd ondersteund door volksmuziek luidt onze laatste avond in. Overnachting weer in Yerevan.

Dag 16. Terugvlucht. Een vroege transport naar het vliegveld om de vlucht naar Nederland niet te missen

Reisschema onder voorbehoud:

Dag 1 Dag van aankomst in Yerevan
Dag 2 Tocht naar het religieuze centrum van Armenië
Dag 3 Araler vulkaan
Dag 4 Naar het zuiden
Dag 5 Kloostercomplex van Tatev en de diepste canyon van het land
Dag 6 Bezoek aan het dorp Khndzoresk en de eeuwenoude grottekeningen van Mt. Ukhtasar (3200m)
Dag 7 Stonehenge van Armenië en bezoek aan Jermuk spa stad
Dag 9 Armenië op de zijdenroute – het fort van Smbataberd en het dorp Yeghegis
Dag 10 De karavaanserai van Selim – Noratus – het schiereiland Sevan
Dag 11 Dilijan – Haghartsin – Haghbat klooster (UNESCO site)
Dag 12 Kruissteen graveerstudio – Haghbat – Sanahim klooster (UNESCO site)
Dag 13 De pas van Spitak – Saghmosavank – Hovanavank – Yerevan
Dag 14 Aragat gebergte – meer Kari – Amberd
Dag 15 Bezoek aan Geghard (UNESCO site) en de tempel van Garni
Dag 16 Terugvlucht
« terug naar Vogelreizen