Georgië: In het Voetspoor van de Pelgrims


« terug naar Natuur- en cultuurreizen
Reisduur: 10 dagen
Reissom: 1.150,- euro per persoon
Aantal deelnemers: minimaal 5 personen, max. 12 personen
Accommodaties: drie- en viersterren hotels, goed verzorgde pensions, uitgaande van 2 persoonskamers
Vervoer: luxe bus en/of auto met 4-wiel aandrijving
Begeleiding: Nederlands of Engels sprekende gids (Een Nederlandse gids is op verzoek beschikbaar) en lokale reisleiders
Voorzieningen: ontbijt, lunch, avondeten, 1 fles mineraalwater per persoon per dag
Exclusief: internationaal vliegticket ( 250 à 350 euro afh. van datum boeken), uitgaven van persoonlijke aard
Vertrekdata: in overleg: juni tot en met september

Reisbeschrijving:

Het Christendom is in Georgië al vanaf de 1e eeuw aanwezig. Het werd gepredikt bij een van de apostelen, Andreas die naar het westen van Georgië werd geroepen en later naar het zuiden vertrok. Daarna volgden ook Simon de Kanaäniet en de heilige Mattheüs. Deze zendingsactiviteiten werden beschreven in antieke Georgische documenten en in Griekse en Latijnse kronieken. Noemenswaardig is ook dat Georgische bisschoppen de eerste oecumenische synode in 325 in Necaea bezochten. Het christendom werd echter pas in 337 na Christus tot officiële staatsgodsdienst verheven. Volgens de legende kreeg de maagd Nino een visioen van Maria die haar een kruis in de vorm van een wijnstok gaf en haar vertelde het christendom te verspreiden. In de 6e eeuw kwamen priesters uit Syrië om het geloof verder te prediken. Onder hen de heilige Johannes met zijn 12 volgelingen wiens missie activiteiten zich verspreiden van Kartli tot aan de Kakheti regio. Op deze reis volgen we de voetstappen van deze pelgrims om u diep in de rijke geschiedenis mee te nemen en alle belangrijke stappen te beseffen vanaf de 1e eeuw tot in het moderne 2011.

Dag 1: Dag van vertrek naar Tbilisi, inclusief overstap

Dag 2: Tbilisi – Batumi We vertrekken vroeg naar Batumi waar we de middag en avond besteden om de prachtige botanische tuinen, de boulevard en het gezellige centrum van Batumi te verkennen. We overnachten in Batumi.

Dag 3: Batumi – Akhaltsikhe We starten onze pelgrimsroute door het fort van Gonio te bezoeken waar het graf van de apostel Mattheüs wordt bewaard. We vervolgen onze reis richting Meskheti via de prachtige pas van Goderdzi (2.000 meter). Volgens historische bronnen verrichte de heilige Andreas in deze streek veel wonderen en bracht veel mensen tot het christendom. We brengen een bezoek aan het klooster van Zarzma dat midden in een moslimdorp ligt en zeer bekend is om zijn bijzondere fresco’s. In Akhaltsikhe bezoeken we het etnografisch museum en overnachten we.

Dag 4: Akhaltsikhe – Vardzia – Akhaltsikhe Op het programma vandaag staan een bezoek aan het fort Khertvisi en het beroemde grottendorp Vardzia (met de fresco’s van koningin Tamara die later heilig verklaard is). Daarna reizen we door naar de grotten van Vani die in de 7e eeuw als nonnenklooster gebruikt zijn. ‘sAvonds keren we terug naar Akhaltsikhe.

Dag 5: Akhaltsikhe – Mtskheta Eerst brengen we een bezoek aan Atskuri, het dorp waar de heilige Andreas de heidense culten vernietigde en een christelijke kerk bouwde, waar tegenwoordig het fort van Atskuri uit de 9e eeuw te vinden is. Diens missiewerk werd later voortgezet door de heilige Nino en 13 priesters uit Syrië in de 4e – 6e eeuw. Ook brengen we een bezoek aan het grottendorp van Uplistsikhe en rijden we naar de antieke hoofdstad van Georgië: Mtskheta dat 3000 jaar oud is. In dit dorp vinden we veel herinneringen aan de periode dat het land officieel christelijk werd. De kerk Jvari is ook een bezoek waard omdat hier de maagd uit Cappadocia in de 4e eeuw een kruis oprichtte. Tevens bevindt zich hier de meest heilige plaats voor alle Georgiërs, de kathedraal van Svetitskhoveli waar volgens de legende de mantel van Christus begraven ligt. Beide staan op de UNESO werelderfgoedlijst. We overnachten in Mtskheta.

Dag 6: Mtskheta – Bodbe – Telavi ‘sMorgens visite aan het klooster van Samtavro (11e eeuw) waar de heilige Nino 6 jaar leefde onder een bessenstruik (die daar nog steeds schijnt te groeien en bloeien). Daarna rijden we naar het klooster van Shio-Mghvime dat in de 6e eeuw door de heilige Shio, een van de 13 priesters uit Syrië werd gesticht. Hier bevindt zich een bron waar de heilige Shio de laatste jaren van zijn leven in doorbracht. Ook bezoeken we Kakheti waar zich het graf van de heilige Nino bevindt in het klooster van Bodbe (4e eeuw) en zullen we het legendarische bronwater proeven. We overnachten in Telavi.

Dag 7: regio Kakheti Vandaag doen we deze beroemde streek aan waar veel kerken zijn gesticht door de Syrische priesters en sommige daarvan vereren we met een bezoek zoals die kathedraal van Alaverdi uit de 11e eeuw en Ikalto uit de 6e eeuw. Deze regio staat ook bekend om zijn rijke voedsel en wijnproductie en daarom brengen we ook een bezoek aan een boer om daar een echte Georgische maaltijd te genieten en om een unieke wijnkelder te zien en typische lokale wijnen te proeven.

Dag 8: Telavi – David Garedza – Tbilisi Vandaag staat een tocht naar het grottenkloostercomplex van David Garedza op programma. Dit is in de 6e eeuw gesticht door de Syrische priester David. Het was destijds een van de belangrijkste religieuze centra en kon tot 6000 monniken herbergen voor speciale religieuze feestdagen. Ook bezoeken we nog een paar andere van de in de buurt gelegen grottenkerken. We overnachten in Tbilisi.

Dag 9: Tbilisi Behalve vrije tijd krijgt u vandaag de gelegenheid de bezienswaardigheden van deze bijzondere stad te gaan bekijken, waarbij we vooral de oude binnenstad zullen aandoen. U krijgt al wandelend door de smalle straatjes een glimp van de bewogen geschiedenis van de stad van de oude eeuwen tot aan het moderne heden waarbij we de religieuze en seculiere architectuur bewonderen. In het antieke centrum vinden we diverse religieuze gebouwen vlak naast elkaar, zowel kerken, synagogen, moskeen als beroemde 19e eeuwse gebouwen met veelkleurige houten balustrades.

Dag 10: Dag van de terugreis naar Nederland inclusief overstapAfhankelijk van het tijdstip van uw terugvlucht is er nog tijd voor een bezoek aan de zwavelbaden of een van de vele bezienswaardigheden in het centrum en is er tijd om de noodzakelijk souvenirs te kopen.

« terug naar Natuur- en cultuurreizen